Besplatna procena vrednosti - stari novac, marke, ordenje

Jer moze neko da mi proceni ovaj novcic:

5 KORONA 1900. Kerencz Jozsef (Srebro)

Hvala!
IMG_7391.jpg

IMG_7392.jpg

Marko druze nije nesto ni revers kod ove kovanice, poprilicno je izlizana sa obje strane s tim da je na aversu na 2 mjesta malo coknuta. licno sam imao priliku uzimati ove kovanice i madjarsko i austrijsko kovanje u ovakvim stanjima po 10 eura, toliko i vrijede. ovakvi komadi se u izuzetno lijepom stanju i jako ocuvane mogu naci za 15-20 eura, a ovo je komad koji definitivno nije takav.
Takodjer kovanice od 5 kruna je izuzetno tesko naci u vrhunskim stanjima i nekoj visokoj gradaciji XF+ - UNC.
Pozdrav

Koliko vredi ovaj rimljanin (srebro) i ove novcanice ?
Hiljadu dinara-1931
1000 rublji (ako se ne varam)-1919
madjarska-1930
Nigerija- "twenty naira"

Unapred hvala

Prilozi

• 1000 dinara 1931 avers.jpg
    1000 dinara 1931 avers.jpg
    33,4 KB · Pregleda: 5
  • 1000 dinara 1931 revers.jpg
    1000 dinara 1931 revers.jpg
    32,4 KB · Pregleda: 5
  • Madjarska 1930 avers.jpg
    Madjarska 1930 avers.jpg
    32,5 KB · Pregleda: 5
  • Rusija trista rublji avers 1919.jpg
    Rusija trista rublji avers 1919.jpg
    48,7 KB · Pregleda: 215
  • Rusija trista rublji revers 1919.jpg
    Rusija trista rublji revers 1919.jpg
    43,8 KB · Pregleda: 5
Marko druze nije nesto ni revers kod ove kovanice, poprilicno je izlizana sa obje strane s tim da je na aversu na 2 mjesta malo coknuta. licno sam imao priliku uzimati ove kovanice i madjarsko i austrijsko kovanje u ovakvim stanjima po 10 eura, toliko i vrijede. ovakvi komadi se u izuzetno lijepom stanju i jako ocuvane mogu naci za 15-20 eura, a ovo je komad koji definitivno nije takav.
Takodjer kovanice od 5 kruna je izuzetno tesko naci u vrhunskim stanjima i nekoj visokoj gradaciji XF+ - UNC.
Pozdrav

potpuno si u pravu, Ado...mada ja uvek dodam 2,3e kad vidim da čovek nije ni kolekcionar ni trgovac...i ja ih na 10 imam lepe ali prebace one 10e redovno zbog masivnosti ako ništa...
tako da evo rešenja-ako je prodaješ 10e, a ako je kupuješ 1300din :) (trgovački standard)

Nešto mi je sumnjiv taj Prob, kao da je livena bugarska ruža...mada se to nikad (ili retko kad može reći sa slike)...uzmimo da je pravi s obzirom na količinu Probusove bronze(AE 3-5), vredeo bi oko 2-5e...
mada nisi naveo ni nominal...ako je Antoninian onda oko 5-10e

Pitao sam ove po sajmovima i skupovima i rekli su mi oko 10 evra...U svakom slucaju hvala...Jel zna neko da li se sutra odrzava sajam na slaviji ? I jel moze neko da mi proceni ove novcanice ???Hvala unapred

Nešto mi je sumnjiv taj Prob, kao da je livena bugarska ruža...mada se to nikad (ili retko kad može reći sa slike)...uzmimo da je pravi s obzirom na količinu Probusove bronze(AE 3-5), vredeo bi oko 2-5e...
mada nisi naveo ni nominal...ako je Antoninian onda oko 5-10e

Original je, pitao sam jednog numizmaticara, jeste antoninijan ali nije srebro vec je spustan u takozvanu srebrnu penu, malo je novcica na kome to posrebrenje ostane tako da je ovaj moj vrlo lep komad, ne znam tacno koliko je ali vredi ga imati u kolekciji...Pozzz

Original je, pitao sam jednog numizmaticara, jeste antoninijan ali nije srebro vec je spustan u takozvanu srebrnu penu, malo je novcica na kome to posrebrenje ostane tako da je ovaj moj vrlo lep komad, ne znam tacno koliko je ali vredi ga imati u kolekciji...Pozzz

Antoniniani su samo "okupani u srebru", nije loš komad ali je revers čest...probaj da dobaviš Sola u kvadrigama iza i uopšte treba uzimati samo extra komade ovih češćih vladara rođenih u našim krajevima jer su bukvalno džabaka pošto ljudi nemaju pojma ni ko je Prob ni odakle kad je vladao...sve oni to vode kao "kasna sitna bronza"....ovaj tvoj vredi oko 5e(koji e dole gore)

Koliko vredi ovaj rimljanin (srebro) i ove novcanice ?
Hiljadu dinara-1931
1000 rublji (ako se ne varam)-1919
madjarska-1930
Nigerija- "twenty naira"

Unapred hvala

Hiljadu dinara-1931 -- 5 evra
1000 rublji (ako se ne varam)-1919 -- ako prodajes trazi 25-30, ako kupujes ponudi 20e
madjarska-1930 --- skoro pa nista, 100 dinara

ostalo, nisam siguran

Antoniniani su samo "okupani u srebru", nije loš komad ali je revers čest...probaj da dobaviš Sola u kvadrigama iza i uopšte treba uzimati samo extra komade ovih češćih vladara rođenih u našim krajevima jer su bukvalno džabaka pošto ljudi nemaju pojma ni ko je Prob ni odakle kad je vladao...sve oni to vode kao "kasna sitna bronza"....ovaj tvoj vredi oko 5e(koji e dole gore)

Marqss, sad si se po meni dotakao srzi problema numizmatike na nasim prostorima.
Imam utisak da je numizmatika na nasim prostorima, da citiram jednu zen poslovicu: kao zlatna casa predivno uradjena, ali koja nema dno. Bezsadr5zajna je.
Skupljanje novca samo radi skupljanja nema smisla, ako se skupljaci ne udube u istoriski period u kome je taj novac nastao. Da se upoznaju sa zivotom, navikama, vladarima i tehnoloskim mogucnostima, jednom recju sa istorijom naroda koji je taj novac stvarao i koristio. Po meni numizmatika kod pravog numizmaticara mora biti usko povezana sa istorijom i tek tada numizmatika ima smisla.
Naravno, kada se numizmaticar udubi malo i u istoriju, puno lakse mu je da kategorizuje novcice, a bogami i da otkrije falsifikat, nego kada samo naslepo skuplja i izcitava kataloge i drzi ih se ko pijan plota.
A katalozi preuni gresaka, ali to je vec neka druga tema.
A sudeci po postovima nekih "numizmaticara" slabo da imaju blage veze sa istorijom pojedinih naroda cije novcice skupljaju. Ali mogu biti "vrlo uspesni numizmaticari" i imati od toga koristi baveci se preprodajom novcica o kojima osim onoga sto pise u katalogu pojma nemaju. Na zalost, takvih "numizmaticara" je najvise jer oni novcice skupljaju kao izvor zarade. Takve "numizmaticare je i najlakse prevariti falsifikatom bez obsira na iskustvo koje poseduju probacujuci kroz ruke stotine i hiljade novcica.
Nadam se da ce ovaj moj post "nagovoriti" bar mladje numizmaticare da malo proucavaju i istoriju naroda cije novcice skupljaju. Videce kako to moze biti zanimljivo, i kao ce onda drugim ocima gledati novcice koje skupljaju.

Hiljadu dinara-1931 -- 5 evra
1000 rublji (ako se ne varam)-1919 -- ako prodajes trazi 25-30, ako kupujes ponudi 20e
madjarska-1930 --- skoro pa nista, 100 dinara

ostalo, nisam siguran

Hvala veliko !

Marqss, sad si se po meni dotakao srzi problema numizmatike na nasim prostorima.
Imam utisak da je numizmatika na nasim prostorima, da citiram jednu zen poslovicu: kao zlatna casa predivno uradjena, ali koja nema dno. Bezsadr5zajna je.
Skupljanje novca samo radi skupljanja nema smisla, ako se skupljaci ne udube u istoriski period u kome je taj novac nastao. Da se upoznaju sa zivotom, navikama, vladarima i tehnoloskim mogucnostima, jednom recju sa istorijom naroda koji je taj novac stvarao i koristio. Po meni numizmatika kod pravog numizmaticara mora biti usko povezana sa istorijom i tek tada numizmatika ima smisla.
Naravno, kada se numizmaticar udubi malo i u istoriju, puno lakse mu je da kategorizuje novcice, a bogami i da otkrije falsifikat, nego kada samo naslepo skuplja i izcitava kataloge i drzi ih se ko pijan plota.
A katalozi preuni gresaka, ali to je vec neka druga tema.
A sudeci po postovima nekih "numizmaticara" slabo da imaju blage veze sa istorijom pojedinih naroda cije novcice skupljaju. Ali mogu biti "vrlo uspesni numizmaticari" i imati od toga koristi baveci se preprodajom novcica o kojima osim onoga sto pise u katalogu pojma nemaju. Na zalost, takvih "numizmaticara" je najvise jer oni novcice skupljaju kao izvor zarade. Takve "numizmaticare je i najlakse prevariti falsifikatom bez obsira na iskustvo koje poseduju probacujuci kroz ruke stotine i hiljade novcica.
Nadam se da ce ovaj moj post "nagovoriti" bar mladje numizmaticare da malo proucavaju i istoriju naroda cije novcice skupljaju. Videce kako to moze biti zanimljivo, i kao ce onda drugim ocima gledati novcice koje skupljaju.

Tacno tako, ja sam dosao na ideju da se bavim numizmatikom preko istorije, obozavam istoriju, citao sam razne knjige, enciklopedije, dokumenta i skoro u svakim sam nalazio ponesto slika novcica od odredjenih naroda i odredjenih perioda, ti novcici su mi predivno izgledali i budili su u meni zelju da bar ako ih nemam, makar da ih pipnem, nastavnica istorije mi je rekla kada se odrzavaju skupovi i sajmovi i tako sam odlucio da povrmeno idem na njih, cim sam prvo put otisao, drugi put nisam mogao da ne odem, skupljao sam svaki dinar i danas sam, posle godinu dana, dosegao da imam jednu vrlo lepu kolekciju sa obzirom na moje godiste i moje mogucnosti...Uvek kada kupim neki novcic, prvo pomislim kroz koliko je ruku prosao, gde se kovao, otkud bas ovde, i cim dodjem kuci pokusam da na internetu nadjem nesto vise o tom novcicu, nikad nisam mislio da kupim nesto za 10 pa da prodam za 30 ili slicno, cak ni nemam katalog...Slzuim se znanjem koje imam, a to znaje u odnosu na vase je nula, naravno, nadam se da kad budem u vasim godinama, imacu isto znanje kao i vi sad, i naravno ni tad necu prestajati da UCIM NUMIZMATIKU.

Poslednja izmena od moderatora:
Jovke, već na FB sam ti napisao, šta mislim o tebi. I ja sam u tvojim godinama počeo u Aleksincu otkrivati numizmatiku, sada po tolikim godinama znam nešto, ali učenje se nastavlja do kraja života. Ti si mlad, a u tim godinama se pojavljuju neke ne baš pametne ideje / metal detektor/, a slušajući starije, zaboravićeš na to. Za numizmtiku si se zainteresovao na pravilnim osnovama, samo tako dalje, za koju godinu bićeš med pametnjima ovde. Na ovom forumu imaš mnogo prijatelja.

Back