Besplatna procena vrednosti - stari novac, marke, ordenje

Imam neki stari fotoaparat, ne znam ni da li je ispravan a i ne mogu ni da proverim.

Vidim da skupljaju takve i kupuju pa me zanima na osnovu ovoga koliko bih mogao da uzmem za njega...
IMG_20210917_011927292.jpg
IMG_20210917_012101761.jpg
IMG_20210917_012013242.jpg

Poslednja izmena:
Imam neki stari fotoaparat, ne znam ni da li je ispravan a i nemogu ni da proverim.
Ti stari aparati mislim da mogu da se vide da li su ispravni, kad otvoris poklopac gde stoji film imaju mali zupci , pogledaj da li se okrecu kad premotavas film na sledeci snimak...Pogledaj kad okidas da li se blenda otvori (tanki listovi koji propustaju svetlo na foliju).. Mozda bi @vučji čopor mogao da ti malo vise kaze sta da pogledas da bi znao da li je ispravan... Najbitnije je da mu socivo nije izgrebano.

Нема ту много математике... отвори задњи поклопац, види ради ли... постоји точкић преко ког се премотава филм... имаш с горње стране полугицу или точкић на десној страни, то мота филм и требало би да затеже опругу механизма која окида завесицу...
сад, ово што Trust каже, то је мали супчаник који покреће филм док га онај први механизам вуче... тим зупчаником се иницира сама завесица, тј, омогућава му се да он окине...
дакле, намотај десну горњу полугицу или точкић, отвори задњи поклопац, види где је тоћчкић/зупци пореко којих прелази п'ерфорација филма, намотај и њу, на десно, куд иначе иде филм... то би требалод а има ход од 36мм, или два три преласка прстом... ако то затегне и стане, онда 99% ради све... кад то урадиш, пробај да окинеш...негде испод десног кажипрста , споља, кад принесеш апарат уз лице, као да гледаш кроз њега...
ако учини клик ако се завесица премота иза објектива, слободно можеш да кажеш да је исправан...
мада, реално, то не вреди пуно....
10-15 евра ако добијеш, добро је... за те паре, боље да га негде држиш као украс... то јесте стари апарат, али из времена и серија које су масовно произвођене те их има пуно и не вреде нешто много...
мало неки алкохол на крпицу, обриши га и умиј, намажи неку крему на кожу и остави... можда некоме некад буде интересантан за нешто...

Нема ту много математике... отвори задњи поклопац, види ради ли... постоји точкић преко ког се премотава филм... имаш с горње стране полугицу или точкић на десној страни, то мота филм и требало би да затеже опругу механизма која окида завесицу...
сад, ово што Trust каже, то је мали супчаник који покреће филм док га онај први механизам вуче... тим зупчаником се иницира сама завесица, тј, омогућава му се да он окине...
дакле, намотај десну горњу полугицу или точкић, отвори задњи поклопац, види где је тоћчкић/зупци пореко којих прелази п'ерфорација филма, намотај и њу, на десно, куд иначе иде филм... то би требалод а има ход од 36мм, или два три преласка прстом... ако то затегне и стане, онда 99% ради све... кад то урадиш, пробај да окинеш...негде испод десног кажипрста , споља, кад принесеш апарат уз лице, као да гледаш кроз њега...
ако учини клик ако се завесица премота иза објектива, слободно можеш да кажеш да је исправан...
мада, реално, то не вреди пуно....
10-15 евра ако добијеш, добро је... за те паре, боље да га негде држиш као украс... то јесте стари апарат, али из времена и серија које су масовно произвођене те их има пуно и не вреде нешто много...
мало неки алкохол на крпицу, обриши га и умиј, намажи неку крему на кожу и остави... можда некоме некад буде интересантан за нешто...
Aha aj videcu sta mogu da uradim, na kraju mozda ga prodam kao neispravan za neku sicu ako ima onih koji skupljaju, na prime za 4€...🙂

To bi trebalo da je srebrnjak, a racunajuci na pakovanje nije antikvitet... Probaj kod zlatara, ali ne verujem da je nesto mnogo skup.
Kaze zlatar u radnji 390 dinara je vrednost....Ali ne verujem ja bas da je tolko ali ako jeste sa kutijom it ja bih ga prodavao za 600...Ali provericu, takodje vidim da se ceni ocuvanost i sta je na slici osom srebra...

Kaze zlatar u radnji 390 dinara je vrednost....Ali ne verujem ja bas da je tolko ali ako jeste sa kutijom it ja bih ga prodavao za 600...Ali provericu, takodje vidim da se ceni ocuvanost i sta je na slici osom srebra...
Откупићу ти ја по тој цени, мада верујем да вреди више...
ако и даље постоји та златара Сафир, пробај код њих да се распиташ којим поводом је ливено и колика је серија била.
Пробај да нађеш како Траст рече, на огласима, или да ископаш нешто више информација о мотивима.
Он ти је дао цену само за сребро а и ту те закинуо.
које су мере? грамажа, пречник?

ако и даље постоји та златара Сафир, пробај код њих да се распиташ којим поводом је ливено и колика је серија била.
Пробај да нађеш како Траст рече, на огласима, или да ископаш нешто више информација о мотивима.
Hvala, ipak mislim da vredi mnogo vise tako da cu jos da istrazim

Poslednja izmena:
Prodato sve osim novcanice od 1000 dinara novcanice iz Kraljevine Jugoslavije 1931.

koliko vrede srebrnjaci iz 30 godina proslog veka,mislim na kraljevinu jugoslaviju...sa likom kralja aleksandra
Molim vas da probamo, radi boljeg preglednosti foruma da ovde postavljate poruke koliko sta vredi, ja cu se potruditi da vam odgovorim za kovani novac a za papirni i filateliju mogu vam pomoci ostali clanovi. :)
Muhamed II zlatnik iz 1831?

https://www.patrijarsija-puo.rs/e-prodavnica/ostalo/razni-proizvodi/srebrnjak-8-grama/
http://www.zlatarapetrovic.rs/srebrni-nakit/srebrnjaci/srebrnjak-nikola-tesla

moj je 7,85 grama sa oznakom 925
precnika 2,5 cm motiv Hristovo rodjenje
tako da cu konacno staviti cenu od 2800 dinara

Back