Besplatna procena vrednosti - stari novac, marke, ordenje

image.jpg

Prilozi

• image.jpg
    image.jpg
    60,5 KB · Pregleda: 9
Nađosmo otac i ja dosta starog kovanog novca iz raznih zemalja i perioda. Ima tu naših dinara iz 19. veka, levova iz perioda između dva rata, tu su još i lepta, lei, ore... Gde je najbolje (u BG) da ih odnesem na procenu, a naravno i otkup ako nešto od toga kojim slučajem vredi malo više?

Procenu možeš i sam okvirno da vidiš. Odeš na kupindo i ukucaš npr. 1 dinar 1868 i izadju ti ponudjene kovanice sa cenama.
Imaj na umu da je kvalitet kovanice jako bitan i cena može da varira i po 200-300% samo ako ima neko sitno oštećenje ili urez i naravno cene na kupindu su okvirne jer toliko ljudi traže, a da li će dobiti to je drugo.

Ukoliko nema baš puno tih kovanica možeš i ovde da postaviš slike i dobićeš okvirnu vrednost.

Pozdrav

Procenu možeš i sam okvirno da vidiš. Odeš na kupindo i ukucaš npr. 1 dinar 1868 i izadju ti ponudjene kovanice sa cenama.
Imaj na umu da je kvalitet kovanice jako bitan i cena može da varira i po 200-300% samo ako ima neko sitno oštećenje ili urez i naravno cene na kupindu su okvirne jer toliko ljudi traže, a da li će dobiti to je drugo.

Ukoliko nema baš puno tih kovanica možeš i ovde da postaviš slike i dobićeš okvirnu vrednost.

Pozdrav

Ukucao sam, vidim da se cene kovanica iz tog perioda kreću od hiljadu, dve pa sve do preko deset hiljada.

Neke su više zaprljane nego što su oštećene, ali to može lepo da se očisti nekim dobrim sredstvom, zar ne?

Imam ih podosta, na desetine, sigurno više od sto. Evo nekih:

Xa6fh7x.jpg

Ukucao sam, vidim da se cene kovanica iz tog perioda kreću od hiljadu, dve pa sve do preko deset hiljada.

Ukoliko ste te cene dobili za ove kovanice sa slike onda ste pogrešno ukucavali. Samo dvodinarka prelazi hiljadu din ostale su ispod toga. Uvek gledajte najmanju cenu kovanice u sličnoj klasi kao vaša.

50 leva 1940 - 50 din
2 leva 1925 - 30-40 din
1 lev 1962 - 10-20 din
1 lev 1925 - 30-40 din
2 din 1879 - 1100-1300 din
1 din 1912 - 300-400 din
1 leu i 3 lei RUMUNIJA - po 10 din ako ste srećni :)
1 din 1912 - 300-400 din
1 din 1915 - 350-360 din
1 din 1897 - 450 din
1 din 1879 - 500-600 din

Ovo su otprilike cene za koliko biste mogli da prodate ovo na kupindu sa oscilacijom od 50-100 din gore dole u zavisnosti od toga kako su očuvane sa druge strane.

Pozdrav

PS NEMOJTE NIKAKO ČISTITI KOVANICE !!!

Ovo vam je greska u zakljucivanju. Ne treba gledati cene drugih apoena - kovanica iz tog perioda vec pronadjite cene (na Kupindu i dr. oglasnim sajtovima ) bas tog konkretnog apoena - kovanice koju i vi imate. I to iz razloga sto npr. 2 kovanice cak i iz iste godine mogu strasno mnogo da se razlikuju po ceni, npr. ako je jedna iskovana u mnogo manjem tirazu od druge, ili je jedna iz nekog razloga unistavana i sl.
Mi laici cesto precenjujemo vrednost starih stvari i ako nam nesto dodje u ruke mislimo da imamo ogromno blago a onda se isto tako brzo razocaramo (kad nas *strucnjaci* spuste na zemlju) i prodamo stvari nekom prevarantu medju *strucnjacima* - *za 2 piva*.
Nije lose da pogledate I sajt Srpskog numizmatickog drustva (tamo ima i kontakt telefon) na kome cete dobiti predsednika (sekretara) drustva a on ce vas uputiti na neke od ljudi iz tog sveta koji ce vam dati relativno realnu procenu toga sto imate a da ne pokusaju odmah da vas *izvacare*. U svakom slucaju (ako vam nije bas hitno) bolje je da se ne zalecete sa prodajom vec da kontaktirate bar nekoliko ljudi iz te branse da se ne biste posle kajali

PS NEMOJTE NIKAKO ČISTITI KOVANICE !!!

A zašto ne? :confused:

Mi laici cesto precenjujemo vrednost starih stvari i ako nam nesto dodje u ruke mislimo da imamo ogromno blago a onda se isto tako brzo razocaramo (kad nas *strucnjaci* spuste na zemlju) i prodamo stvari nekom prevarantu medju *strucnjacima* - *za 2 piva*.

Svestan sam toga, zato se ne zanosim previše. Računam, koliko ubodem – ubodem.

Nije lose da pogledate I sajt Srpskog numizmatickog drustva (tamo ima i kontakt telefon) na kome cete dobiti predsednika (sekretara) drustva a on ce vas uputiti na neke od ljudi iz tog sveta koji ce vam dati relativno realnu procenu toga sto imate a da ne pokusaju odmah da vas *izvacare*. U svakom slucaju (ako vam nije bas hitno) bolje je da se ne zalecete sa prodajom vec da kontaktirate bar nekoliko ljudi iz te branse da se ne biste posle kajali

Nije hitno, stoje mi ti novčići već mesecima, samo nisam siguran kome je najbolje da se obratim, zato se raspitujem.

Back