Besmisao religijske rasprave

Juzer Nejm

Početnik
Poruka
21
Ono što sam naučio do sada jeste da svaka vrsta diskusije ili debate na temu religije i vere nije plodonosan. Teisti će čvrsto braniti svoje stavove, ateisti ili agnostici svoje. Čak i da osoba doživi neku vrstu spoznaje, njegov ego neće dozvoliti da prihvati to.

Onda se postavlja pitanje, čemu rasprava? Da bi se zadovoljio ego time što će "matirati" sagovornika nekim argumentom i osećati se bolje zbog toga? Ili dobronamerni pokušaj da preobrati neku osobu sa ciljem da ga spasi? Ne znam da li je tema za religiju ili psihologiju. Neka moderator ćušne tamo gde treba.

Ono što sam naučio do sada jeste da svaka vrsta diskusije ili debate na temu religije i vere nije plodonosan. Teisti će čvrsto braniti svoje stavove, ateisti ili agnostici svoje. Čak i da osoba doživi neku vrstu spoznaje, njegov ego neće dozvoliti da prihvati to.

Onda se postavlja pitanje, čemu rasprava? Da bi se zadovoljio ego time što će "matirati" sagovornika nekim argumentom i osećati se bolje zbog toga? Ili dobronamerni pokušaj da preobrati neku osobu sa ciljem da ga spasi? Ne znam da li je tema za religiju ili psihologiju. Neka moderator ćušne tamo gde treba.
religije očekuju od svojih članova da misionare...čak je i Isus rekao ljudima da idu i propovedaju jevanđelje svuda po svetu...

Skup razlićitih pa i pogrešnih mišljenja nagoni inteligenciju da se preispitava ko je više u pravu .
Kada bi sve bilo jasno " kao dan " ljudi ne bi napredovali u razlučivanju i težnji za spoznajom .
To nije bilo moguće u toj meri za običan narod dok se nije pojavio internet , otvorile biblioteke , rečnici ...
Sve u svemu tajne su velike , a dok se čekaju , činiti dobra dela i biti pošten , uvažavati druge , u barem osnovnim mogućnostima .

činiti dobra dela i biti pošten , uvažavati druge , u barem osnovnim mogućnostima .
Neke religije govore da to nije dovoljno za spasenje.
Bilo kakva rasprava je besmislena. Religijska, drustvena, porodicna, ljubavna...
Rasprava je smislena jer se preispituju stavovi o nekoj temi dok je debata više formalni oblik rasprave sa ozbiljnijom argumentacijom. Suštinski, dobro je razgovarati o određenim temama radi boljitka.

Ne bih da pričam , pojave se komete pa čak i na sajtovima ,čak i ovde , jedno vreme osvetle prostor i onda idu u druge delove svemira .
Nemojte misliti da ste baš vi ovde te komete , one su prošle u godini kada se pojavljuju , i sledeći put ko zna kad .
Medjutim iza njih ostanu tragovi , samo ih treba naći .
Mogao sam 5 godina prelistavati stotinu knjiga da pitam sam sebe , odakle ovoj kometi ovo znanje , kad nigde nema da piše , a moguće je da je tako .

Ne bih da pričam , pojave se komete pa čak i na sajtovima ,čak i ovde , jedno vreme osvetle prostor i onda idu u druge delove svemira .
Nemojte misliti da ste baš vi ovde te komete , one su prošle u godini kada se pojavljuju , i sledeći put ko zna kad .
Medjutim iza njih ostanu tragovi , samo ih treba naći .
Kakve komete, kakvi tragovi :lol:

Mileta je opcinjen zvezdanim nebom.
Naravno da treba razgovarati, samo ne o glupostima I ne previse :lol:

Onda se postavlja pitanje, čemu rasprava? Da bi se zadovoljio ego time što će "matirati" sagovornika nekim argumentom i osećati se bolje zbog toga?
ne možeš znati da li će te neko razumeti pa rasprava ima smisla. malobrojni ipak razumeju. slično ti nekad neko kaže što ti može pomeriti posmatračku tačku.

važno je shvatiti da istinita religija nije alogična.

da je Bog sama istna. da je Bog sam logos. (otac nikolaj velimirović)

Stvar je u pljuvanju.
Kada se nesto popljuje, balkanski Mentalitet ocekuje da ce ljudi bezati od popljuvanog a prihvatiti veru ili ucenja pljuvaceva...
Pa su se vernici velikih crkava specijalizirali na pljuvacinu.
Jer u postenoj debati izgube, pa onda to gubi smisao za njih.

Stvar je u pljuvanju.
Kada se nesto popljuje, balkanski Mentalitet ocekuje da ce ljudi bezati od popljuvanog a prihvatiti veru ili ucenja pljuvaceva...
Pa su se vernici velikih crkava specijalizirali na pljuvacinu.
Jer u postenoj debati izgube, pa onda to gubi smisao za njih.
Проблем је што у расправама некада треба признати и да ниси у праву. Баш припадници великих цркава то и знају признати, за разлику од неких неопротестаната који се праве невешти и вређају.

*eбем ли га. Ни ја нисам начисто.

Sve su rasprave besmislene.

Jedini neka o problematici može imati ploda ako:
+ sudionici imaju mentalni kapacitet
+ logiku
+znanje
+ sličan svjetonazor
+ sposobnost da stave na stranu svoje preferencije
+ razlikovanje bitnog od nebitnog
..

No i tada nema smisla jer je u srži svjetonazora sudionika nešto zadano.

O religijama:

+misaoni nevjernici nemaju razloga za vjeru u nadnaravno biće jer nema
dokaza da takvo što postoji, i svi argument svih religija su lako oborivi- i vjerska iskustva su ne više razine od one narkomana. U vjernika je čvrsto stajalište da je njegova priča o svijetu i ljudima istinita i da su nevjernici zaslijepljeni

+ u društvu, nemoguće je stvoriti išta plodonosno između marksista, koji propovijedaju neku materijalističku teologiju, i empirijski orijentiranih društvenjaka, za koje je očito da su sve te priče (teorija o višku vrijednosti, kapital kao cijeđenje, ekspolatacija, proletarijat kao kolektivni mesija,..)- projekcija i besmislica

+ i na ovoj mikro razini napisao sam više puta- nema nikakva smisla razglabati o nacionalnim pitanjima između Hrvata, Srba i Muslimana jer se pogledi na sebe, druge, identitet....kod jasno oblikovanih svjetonazora (ne marginalnih manijaka) razlikuju praktički 100% i oko kontroverznih i svih pitanja, tako da je bilo kakav dijalog posve jasno šupalj i besmislen

Проблем је што у расправама некада треба признати и да ниси у праву. Баш припадници великих цркава то и знају признати, за разлику од неких неопротестаната који се праве невешти и вређају.
Pa kako priznati pljuvacinu osim ako Si bezkrakteran kao pljuvaci ?

Sve su rasprave besmislene.

Jedini neka o problematici može imati ploda ako:
+ sudionici imaju mentalni kapacitet
+ logiku
+znanje
+ sličan svjetonazor
+ sposobnost da stave na stranu svoje preferencije
+ razlikovanje bitnog od nebitnog
..

No i tada nema smisla jer je u srži svjetonazora sudionika nešto zadano.

O religijama:

+misaoni nevjernici nemaju razloga za vjeru u nadnaravno biće jer nema
dokaza da takvo što postoji, i svi argument svih religija su lako oborivi- i vjerska iskustva su ne više razine od one narkomana. U vjernika je čvrsto stajalište da je njegova priča o svijetu i ljudima istinita i da su nevjernici zaslijepljeni

+ u društvu, nemoguće je stvoriti išta plodonosno između marksista, koji propovijedaju neku materijalističku teologiju, i empirijski orijentiranih društvenjaka, za koje je očito da su sve te priče (teorija o višku vrijednosti, kapital kao cijeđenje, ekspolatacija, proletarijat kao kolektivni mesija,..)- projekcija i besmislica

+ i na ovoj mikro razini napisao sam više puta- nema nikakva smisla razglabati o nacionalnim pitanjima između Hrvata, Srba i Muslimana jer se pogledi na sebe, druge, identitet....kod jasno oblikovanih svjetonazora (ne marginalnih manijaka) razlikuju praktički 100% i oko kontroverznih i svih pitanja, tako da je bilo kakav dijalog posve jasno šupalj i besmislen
Pa šta onda radiš na forumu?

Back