Besmisao religijske rasprave

Koga sam to vređao. Navedi makar jedan primer?
A gde sam kazao da sie vredjas? Mada i to radis. Ali o vredjanju i ne pisem Nacin na koji diskutujes je omalivazacajuci, pljuvacki.
Ocigledno je to tvoj karakter i ti i ne primecujes vise.
Kao da si clan nekog lovackog kluba a ne crkve, tako se ponasas.
Mora covek prvo da te naucio kulturi i ljudskosti da bin mogao sa tobom dadiskutuje.
Konunisti su daleko vise bili kulturi. Daleko

A gde sam kazao da sie vredjas? Mada i to radis. Ali o vredjanju i ne pisem Nacin na koji diskutujes je omalivazacajuci, pljuvacki.
Ocigledno je to tvoj karakter i ti i ne primecujes vise.
Kao da si clan nekog lovackog kluba a ne crkve, tako se ponasas.
Mora covek prvo da te naucio kulturi i ljudskosti da bin mogao sa tobom dadiskutuje.
Konunisti su daleko vise bili kulturi. Daleko
Navedi primer. Ako se pokaže istinit, priznaju grešku i izviniti se.

Ono što sam naučio do sada jeste da svaka vrsta diskusije ili debate na temu religije i vere nije plodonosan. Teisti će čvrsto braniti svoje stavove, ateisti ili agnostici svoje. Čak i da osoba doživi neku vrstu spoznaje, njegov ego neće dozvoliti da prihvati to.

Onda se postavlja pitanje, čemu rasprava? Da bi se zadovoljio ego time što će "matirati" sagovornika nekim argumentom i osećati se bolje zbog toga? Ili dobronamerni pokušaj da preobrati neku osobu sa ciljem da ga spasi? Ne znam da li je tema za religiju ili psihologiju. Neka moderator ćušne tamo gde treba.
aha da jeste

Problem kod foruma jeste što kad vidiš da je nešto besmisleno da se dalje nastavljaš, ti prestaneš da pišeš sa tim sagovornikom o tome ili sagovornicima i odeš sa teme. Međutim, oni nastavljaju da piskaraju, i pride nastave da te olajavaju.

Sad imaš mogućnost da se vratiš i napišeš mjok, a možeš i da ignorišeš sve dalje. Sad, kod mene to zavisi od raspoloženja, najčešće odem sa teme i pustim da nastave gde su stali ali bez mene, a opet dođe ti malko krivo što si išta pisao, jer vidiš da si samo izgubio vreme :). Nadaš se da će neko treće lice ipak nešto od toga pročitati da će mu moooožda značiti, ali onda ipak pomisliš ma neće to nikome značiti. I tako se samocenzurišeš i prestaneš bilo šta ozbiljno da pišeš osim post-dva o temi, i ne pišeš dalje - ko je shvatio shvatio je.

Naravno, kada si loše volje onda i uđeš u raspravu, i izađeš još lošije volje haha

Ne, na forumu Religija nema nekog smisla raspravljati se, samo napiše šta misliš o temi, eventualno ako neko ima neko potpitanje razjasniš.

Ono što sam naučio do sada jeste da svaka vrsta diskusije ili debate na temu religije i vere nije plodonosan. Teisti će čvrsto braniti svoje stavove, ateisti ili agnostici svoje. Čak i da osoba doživi neku vrstu spoznaje, njegov ego neće dozvoliti da prihvati to.

Onda se postavlja pitanje, čemu rasprava? Da bi se zadovoljio ego time što će "matirati" sagovornika nekim argumentom i osećati se bolje zbog toga? Ili dobronamerni pokušaj da preobrati neku osobu sa ciljem da ga spasi? Ne znam da li je tema za religiju ili psihologiju. Neka moderator ćušne tamo gde treba.
Definitvno je Ego u pitanju a istina je negdje u sredini. Jedni su kratkovidi a jedni dalekovidi .

Zavisi i iz kog ugla i koliko se odmakneš da posmatraš svijet. Ako ga gledaš samo od svog dupeta onda najdalje što možeš viditi je ona etiketa na sopstvenom donjem vešu 😉

U pravu je postavljač teme. Nekako je nezrelo vredjati se , tjerati jedni druge sa teme ako se ne slažeš.
Neko je napisao komentar da je baš dobro oslikao diskusiju ovdje a i nasmijao me dobro.

Rekao je nešto u smislu da Ateisti idu sa Religije i puste vjernike da se KOLJU i spremaju jedni drugim LOMČU ovdje.
🤣
Sve ispromašivano i dođje ti na isto al dobro. Svak nađje sebi sagovornika i sredinu koja ti odgovara. Ima još zanimljivih sagovornika.

U pravu je postavljač teme. Nekako je nezrelo vredjati se , tjerati jedni druge sa teme ako se ne slažeš.
Neko je napisao komentar da je baš dobro oslikao diskusiju ovdje a i nasmijao me dobro.

Rekao je nešto u smislu da Ateisti idu sa Religije i puste vjernike da se KOLJU i spremaju jedni drugim LOMČU ovdje.
🤣
Sve ispromašivano i dođje ti na isto al dobro. Svak nađje sebi sagovornika i sredinu koja ti odgovara. Ima još zanimljivih sagovornika.
U južnoj Evropi, u koju spada i Balkan, su ljudi temperamentni pa se to ogleda i u našim raspravama.

Nisi u pravu. Ima nas dosta koji smo voljni za otvorenu argumentovanu diskusiju, gde se zaista moze cuti nesto novo i nauciti. Problem kod rasprave o religiji je taj da ako nekoga ubedis da je nesto istina, onda bi po automatizmu taj neko trebalo da "pristupi" tvojoj strani. Recimo, da me neko sada svim mogucim dokazima ubedi da je Islam prava i jedin vera, ne postoje druge vere, bogovi, evolucije, bing bengovi itd, to bi valjda trebalo da znaci da ja prelazim u Islam iste sekunde jer zasto ne bih ako sam ubedjen?? Ali, kao sto vidis to se ne desava u 99 posto slucajeva, cak iako je sagovornik matiran kao sto si rekao. Zato treba po svaku cenu izbegavati razna nakalemljenja koja su naknadno dodavana sa svih strane ili diskutabilnih izvora kako bi se izbegao taj toliki jaz medju ljudima, odnosno vernicima.

Nisi u pravu. Ima nas dosta koji smo voljni za otvorenu argumentovanu diskusiju, gde se zaista moze cuti nesto novo i nauciti. Problem kod rasprave o religiji je taj da ako nekoga ubedis da je nesto istina, onda bi po automatizmu taj neko trebalo da "pristupi" tvojoj strani. Recimo, da me neko sada svim mogucim dokazima ubedi da je Islam prava i jedin vera, ne postoje druge vere, bogovi, evolucije, bing bengovi itd, to bi valjda trebalo da znaci da ja prelazim u Islam iste sekunde jer zasto ne bih ako sam ubedjen?? Ali, kao sto vidis to se ne desava u 99 posto slucajeva, cak iako je sagovornik matiran kao sto si rekao. Zato treba po svaku cenu izbegavati razna nakalemljenja koja su naknadno dodavana sa svih strane ili diskutabilnih izvora kako bi se izbegao taj toliki jaz medju ljudima, odnosno vernicima.
Jesam generalizovao, ali je to iz mog iskustva. Izmeđuostalog, teško je govoriti o istini kada govorimo o veri. Mnogi tvrde da poznaju istinu, ali neke stvari se ne mogu spoznati. I onda dolazi do diskusije gde svako prezentuje svoju percepciju istine.
Naravno da postoje ljudi koji će spustiti loptu, saslušati, odgovoriti na argument sagovornika ali broj takvih ljudi je neizmerno mali. U tom slučaju moje generalizovanje ima osnovu. Ipak, kako si i sam rekao, 99% slučajeva.

Otkuda ja znam šta si ti.
...hmmm,neki na forumu kazu da sam nesreca subotarska,neki da sam elenista,neki da sam judeo hriscanin a neki ukratko da sam psihijatriski slucaj koji veoma cesto ne trosi terapiju..
Napisao si da si bivši pravoslavni hrišćanin.
Ne,ovo si izmislio s namerom da ulepsas formulaciju - rekao sam da poticem IZ PRAVOSLAVNE porodice iz prostog razloga sto pravoslavlje po nikakvom osnbovu ne mozi stajati uz opisa hriscanska/o/i...
Pretpostavljam da si adventista (subotar) po tvojim stavovima.
Dakle ti definitivno nisi adventista,jel tako ?
Daj da ovo rascistimo da nam se ne desavcaju lapsusi u terminologiji...
Ali, očito se stidiš izneti kojoj verskoj zajednici pripadaš.
Ne samo sto se ne stidim vec radosno kazem da sam hriscanin sto ce reci da sam ujedno i jevrejin po definiciji apostola, subotar po vasoj terminologiji i t.d ...

Back