Beskrajni SF, F & H kviz - druga sezona

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
2513.
Divlji dečko koji živi na pustom ostrvu, kataklizma, medicina -sve na jednom mestu: u romanu, koji je napisan pre desetak vekova.( grubo rečeno ) . Da, moguće je :)

Ko je pisac , gde je rođen i čime se sve bavio ?

... "Hayy ibn Yaqdhan" koju je napisao Ibn Tufail

- u Španiji Guadix kraj Granade, a bio je: pisac, filozof, teolog, lekar, sudski činovnik i nešto "vizier" što ne znam šta znači.

(naravno, razumeš da je ovo - kao i Platonova "Atlantida"- pre filozofska alegorija nego čista fikcija)...

Poslednja izmena:
... "Hayy ibn Yaqdhan" koju je napisao Ibn Tufail

- u Španiji Guadix kraj Granade, a bio je: pisac, filozof, teolog, lekar, sudski činovnik i nešto "vizier" što ne znam šta znači.

(naravno, razumeš da je ovo - kao i Platonova "Atlantida"- pre filozofska alegorija nego čista fikcija)...
Nije tačno, delo koje si naveo je filozofsko, ne naučna fantastika. I nije reč o tom piscu.
Roman koji sam opisala je baš naučna fantastika.
ali si na dobrom tragu

Poslednja izmena:
pa to je to, kako drugačije možeš da snimiš duži tekst nego kao poruku ..
Mobilni već godinama imaju mogućnost izvršavanja raznih programa (aplikacija) pa i tekst-editora. Osim toga, može se koristiti programče "notes" koji imaju praktično svi mobilni.
Da je tako, vidi se i iz citata koji si postavila:
Tekst je paragraf po paragraf snimao na mobilnom
Paragraf bi bio loš prevod za poglavlje ili možda pasus, što je značajno duže od SMS-a.
Elem, čovek je koristio mobilni kao mini-računar sa tekst-editorom. Tako se čini na osnovu članaka koji se mogu naći na netu o tom romanu.

A što se tvog pitanja tiče, ako je delo nastalo pre "Frankeštajna" nije naučna fantastika već jedna od preteča žanra. Čisto da preciziramo. :D

Arapin velikim početnim slovom. U pitanju je narod.

Poslednja izmena:
Mobilni već godinama imaju mogućnost izvršavanja raznih programa (aplikacija) pa i tekst-editora. Osim toga, može se koristiti programče "notes" koji imaju praktično svi mobilni.

Paragraf bi bio loš prevod za poglavlje ili možda pasus, što je značajno duže od SMS-a.
Elem, čovek je koristio mobilni kao mini-računar sa tekst-editorom. Tako se čini na osnovu članaka koji se mogu naći na netu o tom romanu.

A što se tvog pitanja tiče, ako je delo nastalo pre "Frankeštajna" nije naučna fantastika već jedna od preteča žanra. Čisto da preciziramo. :D

... sad mi opet nije jasno, a možda i što nisam skroz budan, al' bih se zakunuo da paragraf ide i u sms format, ne znam kako ti - al sa 1000+ mesta, mislim da može.
+ hvala, velika slova nikad neću naučiti :).

... a odgovor je da je Ibn al-Nafis iz Damaska (po zanimanju pisac,filozof,lekar,sudski veštak...) napisao Theologus Autodidactus, (jes preteča) a i alegorija...

Poslednja izmena:
У стандардни СМС стаје свега 160 знакова. Дуже поруке шаљу се као више спојених СМС-ова. Ако телефон то подржава највероватније има могућност извршавања апликације текст-едитора па му не требају СМС-ови.

Meni je sasvim bilo jasno šta je čovek pitao, to o čemu ti pričaš je čisto cepidlačenje.U oba slučaja. :D
ako nešto ima elemente naučne fantastike je naučna fantastika .

Poslednja izmena:
... a odgovor je da je Ibn al-Nafis iz Damaska (po zanimanju pisac,filozof,lekar,sudski veštak...) napisao Theologus Autodidactus, (jes preteča) a i alegorija...
jeste, bravo !:klap:i jes ' naučna fanatstika :

"This work is one of the first Arabic novel, may be considered an early example of a science fction novel...... This novel was written sometime between 1268 and 1277 CE.The plot gradually develops into a coming-of-age story and then incorporates science fiction elements when it reaches its climax with a catastrophic doomsday apocalypse[SUP]"[/SUP]

Није цепидлачење ако због погрешног податка гуглам и губим време. Ако је СМС-роман, значи да мора бити у форми СМС-ова а овај то није.
Само инсистирам на тачности података у питањима. Није ништа страшно и ако се деси понекада ал’ ајде да не правимо правило од тога.

Е, није научна фантастика. :) У време настанка тог роман није постојала ни наука а камоли НФ. НФ је почео „Френкијем“ и око тога се већина НФ-ичара слаже.
Аутор цитата који наводиш очито је у оној мањини која мисли другачије. :)

Hajde, bre, krenite dalje od ove diskusije.

Tip je napisao roman koristeći mobilni telefon. Već samo to je fantastično - naučno ili ne, to me ne zanima. Da li je napisano slao pomoću SMS poruka ili nije, nije ni bitno. Odgovor se mogao pronaći čak i kada se taj (pogrešni) podatak uključi u potragu.

Što se tiče početaka naučne fantastike grešiš, sinko, ovaj, strašno grešiš. Većina se slaže da Frenki predstavlja početak SAVREMENE naučne fantastike, a ne NF-a uopšte - a to predstavlja ogromnu razliku. Bez obzira kako definišeš pojam naučne fantastike i kako to omeđiš, siguran sam da bez problema mogu da pronađem mnogo materijala napisanog prije "Frankenštajna", a koji će da se lijepo uklopi u tu definiciju. Imaš dosta teorijskog materijala o granicama NF-a, čak i ako nemaš neku knjigu iz te oblasti. Dovoljno je da pažljivije pročitaš tekstove Ferida Muhića ili Dr. Živkovića u Kosmoplovu ili Siriusu.

Gluposti, bože. Ako sa današnjeg aspekta možemo identifikovati NF delo pisano kada nije postojala nauka, onda jeste NF delo.
Dalje, nauku možemo definisati kao "prilagođavanje prirode čoveku" (negde pročitao tu def.) a Piks spominje nekakvu medicinu (koja jeste nauka) na pustom ostrvu... kakao onda da nema nauke ako ima medicine koja nije slikarski pravac, nego suštinsko prilagođavanje prirode čoveku, tj, nauka.

Није цепидлачење ако због погрешног податка гуглам и губим време. Ако је СМС-роман, значи да мора бити у форми СМС-ова а овај то није.
Само инсистирам на тачности података у питањима. Није ништа страшно и ако се деси понекада ал’ ајде да не правимо правило од тога.

Е, није научна фантастика. :) У време настанка тог роман није постојала ни наука а камоли НФ. НФ је почео „Френкијем“ и око тога се већина НФ-ичара слаже.
Аутор цитата који наводиш очито је у оној мањини која мисли другачије. :)
autor citata je wikipedija :lol: možeš da pročitaš da se čovek vrlo ozbiljo bavio medicinom i da je u pitanju naučna fantastika. Tvrdoglav si ko malo dete :D
http://en.wikipedia.org/wiki/Ibn_al-Nafis
[url]http://en.wikipedia.org/wiki/Theologus_Autodidactus

[/URL]

Poslednja izmena:
Gluposti, bože. Ako sa današnjeg aspekta možemo identifikovati NF delo pisano kada nije postojala nauka, onda jeste NF delo.
Dalje, nauku možemo definisati kao "prilagođavanje prirode čoveku" (negde pročitao tu def.) a Piks spominje nekakvu medicinu (koja jeste nauka) na pustom ostrvu... kakao onda da nema nauke ako ima medicine koja nije slikarski pravac, nego suštinsko prilagođavanje prirode čoveku, tj, nauka.
čovek opisao- otkrio pulmonarnu cirkulaciju - krvotok kroz pluća koji je zaseban sistem i to vrlo detaljno

Poslednja izmena:
Nisam čitao delo, čak nisam ni čuo do sada za njega. Eto, kao što kaže moj zemo - svakog dana u svakom pogledu sve više napredujem :)

Nauka gura tehnologiju i obratno. Nema jedno bez drugog. Men' to sve isto. Dakle, ako je pisac opisao ono što je Piks objasnila, ćak da je sasvim pogrešno opisao, da je samo pretpostavljao, opet bi pred sobom imali NF delo.

I Artur Klark je u Rami pretpostavljao šta se krije u cilindru, koji najverovatnije nije niti će da postoji, izgradio super fikciju oko toga pa se tretira kao naučna fantastika.

Ne vidim razliku sa tog aspekta između Rame i Theologus Autodidactus.

Poslednja izmena:
Nauka gura tehnologiju i obratno. Nema jedno bez drugog.
Наравно да има. Зашиљен штап чији је врх гурнут у ватру да га ојача чини копље, клесање каменог оруђа и оружја, израда лука и стреле, прављење настамби од прућа и земље... све је то технологија без трунке науке.

Пошто очито нико није погледао на Викици евЕ дела:
Шта је наука?

Наука је систематски подухват прикупљања знања о свету и организовања и сажимања тог знања у законе и теорије који могу бити проверавани.
А тога није било у време настанка романа. Алхемичари су итекако откривали особине неких елемената и једињења али није постојао општи систем већ је свако од њих имао своје називе за исте појаве (да не помињем .„магичне“ речи или време пуног месеца за шта су сматрали да су неопходни састојци за реакције). Тек када је направљен општи систем ког су се држали сви експериментатори, наука је постала могућа а алхемија напуштена.

Постапокалипса, па ње има и у Библији...

Суштина је у томе да НФ захтева (квази)научно објашњење а без науке то није могуће. НФ елемената свакако има вековима уназад (прочитати Мастеров чланак у Вектору) али то не чини неко дело НФ-ом.

Чекамо да Андрвор постави питање па да престанемо да диванимо о овоме и кренемо даље са квизом. :)

Pa, ako već citiramo Wikicu (iako to i nije baš sigurna referenca zbog toga što autori tekstova nisu poznati) ona definiše naučnu fantastiku dosta široko http://en.wikipedia.org/wiki/Science_fiction

Da kopiram samo jednu stavku
A time setting in the future, in alternative timelines, or in a historical past that contradicts known facts of history or the archaeological record.

Ako već insistiraš na nauci, nauka jeste uključena (indirektno) u svako postapokaliptičko djelo smješteno u prošlost, ako je ono u suprotnosti s poznatim istorijskim ili arheološkim nalazima.
Nisam čitao to djelo Teolog samoučitelj pa je cijela ova priča samo teorijska. Pokušaću da ga pronađem.

Наравно да има. Зашиљен штап чији је врх гурнут у ватру да га ојача чини копље, клесање каменог оруђа и оружја, израда лука и стреле, прављење настамби од прућа и земље... све је то технологија без трунке науке.

Neispravan zaključak.

Funkcionisanje luka i strele kao i izrada je potčinjeno naučnim zakonitostima. Odakle ljudima ideja da stavljaju pera na kraj strele, a? Videli od ptica, naravno. A ptice su savršen primer aerodinamike, koja opet nije slikarski pravac nego -nauka. Takođe i za ostale primere.

To što se grupa mazgova dogovorila kako će definisati nauku ne pije vode. Znači, pre njihovog dogovora, ravna strela, otežana spreda, sa perom pozadi nije produkt čovekovog razmišljanja, nije nauka (naučiti nešto, od prirode, npr) nego šta?
Slučajnost ili prepis crteža sa piramida?

Vikipedija nije pouzdan informator. Mrzi me da proveravam da li su stavili da je Srbija zločinačka država sa genocidnim narodom, a ako i jesu, pojedini će i to prihvatiti zdravo za gotovo.

Roman jeste (a i ta ljubljena vikipedija tvrdi) iskonsko NF delo, i to pisana pre definisanja nauke. Ne znam čemu toliki cirkus oko romana. Da se Piks oduzme bod ili sprovede totalitarizam na kvizu?

Sad možemo da nastavimo sa kvizom. :)

Poslednja izmena:
Ne znam, kao da su neki zaboravili da nauka postoji od davnina, te trvdnja da nauka nije postojala u vreme pisanja romana je smešna. Ne znam da li si Dan uopšte pročitao linkove koje sam ostavila. Ovaj čovek je bio naučnik i lekar između ostalog. Pojmovi i objašnjenja se poštuju još od Hipokrata koji je detaljno objasnio mnoge bolesti, kako nastaju, šta se dešava i koje su posledice što je fascinantno, a to beše nekih 400 godina pre nove ere i to je čista NAUKA. Niti je to bilo slučajno, niti je to bilo nesvrsishodno, niti neprovereno, a vrlo dobro znam o čemu pričam, a ne bi da smaram terminologijom.
Ne treba meni vikipedija da definišem nešto ( iako je u ovom konkretnom slučaju na mojoj strani ) kao naučnu fantastiku, smatram da sam dovoljno pismena za to.

2514.

... največi živi pisac fantasy-ja (po meni), je svojih poslednjih nekoliko romana napisao u formi koja se sastoji od niza dokumenata (pisama, navoda iz dnevnika, isečaka iz novina).
- kako se zove ta forma pisanja?
- ko je pisac ?
- naslov njegove poslednje serije romana (pisane u ovoj formi)?

... pitanje nije teško, više je posvećeno piscu i da vidim dal' ga još neko prati. Ranije je bio popularniji, i pisao je mešavinu sf i f, knjige za koje pitam su čistiji predstavnici žanra.
+ izvinjavam se što malo kasnim.
++ bilo bi sjajno kada bi drugi prestali da razmišljaju da li "mogu da nastavim"... rasprava me ne zanima, a kasnim iz objektivnih razloga.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back