Bes

2ivf8mh.jpg

Titraj u umu i bljesak u oku,
I breme mržnje se izliva ...
To je svakodnevna, dobro znana,
Izliva besa stihija.

Titraj u umu i bljesak u oku,
Vrela plima nadolazi ...
Mračni oblaci skrivaju svetlost,
I oluja ne prolazi ...

Otrovne strele odašilju se
Natopljene krvlju lava ...
Sa ciljem potpunog smaknuća
Dok ne utihne mržnja stara ...

Bes je to! Pakleni demon,
Taj uništitelj mira i sklada ...
Onaj što žudi za svojom "pravdom"
I izvršenjem - odmah i sada!

Tiraj u umu i bljesak u oku,
I breme mržnje se izliva ...
To je svakodnevna, dobro znana
Izliva besa stihija.

p.s. Pesma je posvećena svima koji dopuste da ih povremeno nadvlada razarajući bes. A niko nije imun od toga. Ovo je istovremeno i poziv da shvatimo šta nas to iritira, kao i poziv da pokušamo to da preobrazimo; jer negativne emocije više jedu nas same, nego druge.
Autor: Valeria

Uh, Val.......odlična pesma. Umem da planem ali samo kada sam jako,jako povredjena.....uglavnom sam sama kriva što dozvolim da me neko povredi....Baš radim na tome ovih dana ...prvi korak je da si svestan tog nedostatka....ja dodjoh do mog drugog koraka.....već sam jedan bes iskulirala.....pa do trećeg, napisala sam ga.....videćemo dalje :)

Meni je prosto fascinantno kako bes može danas zaslepi, preobrazi..razapne.
Mene teško može da uhvati...al kad me uhvati - uhvatilo je.
Neke besove shvatim i preobrazim...s nekim se još uvek borim..to je večiti ciklus..

E draga Valerija tesko da tu pomaze ezoterija.Za to postoji nauka druga;istina ona sto vecno sa krsta sja.Pesma ti je bas lepa:ok::klap:

Koliko si se dugo bavio ezoterijom, pa da možeš tvrditi - da li ona pomaže ili ne? I koliko temeljno, kojim sistemom? ;)
Istina je vrlo specifična, do nje se može doći na različite načine. Shvataš?
A na komplimentu hvala :).

Nastojim da uvijek budem racionalna i ne dopustim negativnim emocijama da me nadvladaju...ipak,kada je rijec o bijesu,nekako mi je podijeljeno misljenje,da li je to negativna ili pozitivna emocija,jer u mom slucaju,(a ja sam najcesce bijesna na sebe)bijes mi pomaze da nadvladam neka druga negativna osjecanja...kada osjetim da sam pretjerala sa necim sto ne valja(npr.ako me "opali" neko depresivno raspolozenje),najbolje se vadim iz njega tako sto"pobjesnim"na samu sebe i svoju slabost koja me dovela do tog raspolozenja....i doista "upali"....
p.s.pjesma je odlicna!

Onaj što žudi za svojom "pravdom"
I izvršenjem - odmah i sada!

A uvek sam mislila da me niko ne može opisati bolje - od mene same.. :mrgreen:

Elem; čemu navodnici? Kao što je istina svačija lična; tako i sa pravdom. Ako je određena mojim aršinima; ako ja po njoj živim; ako mene zadovoljava... Ko, ili šta ima (moralno, abnormalno ili bilo kakvo drugojačije) pravo da je oceni kao "lažnu" i "pogrešnu"...

Naravno, sve to ako ste - Posledni Čovek Na Svetu. Pa Celina gubi potpun smisao i svrhu.

Verovatno jedno od najtežih (i najteže stečenih) znanja u univerzumu, jeste svest da ne živiš sam. Posledica svega što činiš leži u uzroku. I, slutim, putevi i načini kojima dolaziš do istine i pravde jesu individualni - ali obe te stvari su jedinstvene i u kamen uklesane.

Ja sam još šegrt na tom putu; i ne uzimaj mi za zlo ako ponekad pomislim da neka akcija zaslužuje reakciju u istoj valuti.

Ajde da kažemo gnev.
Bes sluti na večito krvi žedne hadske furije koje ne pitaju ni zašto, ni kako.

Gnev može biti i pravedan. :)

>>>
Pa jeste al ova se odmah shvati srcem nema sta da trazis.I nalazi je svako lako...u svom srcu
<<<

Jednostavno, čini se
Samo, kako?
u nekom konkretnom slučaju mislim

MPMcB;bt104029:
Jesmo li onda pravedno gnevni, ako znamo da smo uvek makar malo neobjektivni?

naravno da nismo......bes nkada nije objektivan prosto zato što izlazi samo iz nas samih....zato i jeste destruktivan
Naravno, postoje i manji besovi koji su konstruktivni za nas same i dobro došli da se razreše neke lične dileme

Back