Bes

Bre Ilija,
ovako stoje stvari:
samokontrola je pobeda nad samim sobom.
Ukoliko neko nije u stanju da kontroliše sopstveni bes - to je njegova SLABOST.
Ta slabost ne smeta u periodu rane mladosti ali bi, s godinama, trebalo da se prevaziđe zato što zrelost, između ostalog, podrazumeva i veštine prepoznavanja situacija i obazaca ponašanja u tim situacijama.
Mladi ljudi imaju alibi - bunt (opravdan ili, najčešće, u tom životnom periodu, bezrazložan); no kada matori čovek povileni i ne ume da se kontroliše, onda se smatra psihički neuravnoteženim. Jedna od najvećih životnih mudrosti je progutati ružne reći koje si nameravao da izgovoriš. Zašto? - Prvo, zato što i u psihologiji postoji pravilo akcije i reakcije; drugo, zato što niko nije dužan da trpi razmaženu i sebičnu potrebu za davanjem oduška; treće, zato što je bes manifestacija slabosti. Postoje ljudi koji će se izgovarati: "baš me briga", "treba mi ventil" itd.itd, ali je činjenica da na njih gledamo kao socijalno/emotivno neinteligentne.
Bes je, takođe, izraz gordosti. Ukoliko si vernik, znaš šta to znači.(Po teologu Tomi Akvinskom, iz XIII veka, bes je jedan od sedam smrtnih grehova.) Ukoliko nisi, ostaje činjenica da bes zapravo ne služi ničemu. Ne leči, ne rešava probleme i ne daje odgovore.
Po američkom psihologu Džonu Votsonu, tri primarne ljudske reakcije su: ljubav, strah i bes, i sve tri su rezultat čovekove asocijacije, introspekcije i sećanja.

„Strah je staza koja vodi na tamnu stranu, ka besu. Bes dalje vodi u mržnju, a mržnja u patnju.“
(Yoda)
Čega se ti bojiš, da li strahuješ, ili brineš...postoji li neka bojzan kod tebe....

ahahah uz njega sam odrasto sad sam preso na terordrome ;)

Ma ja ti to iz iskustva :lol:...znas kakav sam i koliko se promjenim kada mi neko u nekom mom trenutku pusti, recimo ''no good'' ili ovu noviju ''omen'' nagli priliv energije...Najjaci bend elektronske muzike, iako ga slusam puno, puno godina nikada mi se nije isfurao....

aj dodji ti da mi pomognes sa ovom tvojom metodom

:zcepanje::zcepanje: ja te ne bih mlatila, imam bolji predlog. Imam pola jutra vinograda - voćnjaka, posla kol'ko voleš a radne snage malo. Aj brate dođi, platiću ti pošteno, pošteno ću te i na'raniti, bićeš na čistom vazduhu, ima tamo i jedna mala vikendica, struja, voda, kuhinja, kupatilo, dve sobe, ma milina, ti lepo ceo vinograd okopaš i opleviš od korova, usput ima i da uživaš na čistom vazduhu i u prirodi, a još te i platim 150 din. na sat. Ima da se rešiš besa pod oMa;););)

Čega se ti bojiš, da li strahuješ, ili brineš...postoji li neka bojzan kod tebe....

nemam strahove neplasim se i nestrahujem nizasta finansije su mi ok osim sto sam raskinuo sa curom skoro pa sam malo zbog toga potresen inace sam uvek ovakav i kad mi je sve po volji i kad nije

Uopšte ne mogu da se setim kad sam poslednji put bila besna. Ljuta - da. Ili "ljutnuta". :think: Pritom nipošto nisam sangvinik.
Brižna jesam.
(Brigu sam definisala kao strepnju od neke potencijalne a realne opasnosti, koja nije vezana lično za mene, ili stanje svesti zbog neke problematične situacije na koju - avaj - ne mogu da utičem.)
Bojazan? Strahove uglavnom smatram iracionalnim preprekama koje ometaju i zamagljuju rešenja.
Imam isuviše godina da bi me nešto neprijatno iznenadilo, zaprepastilo, upaničilo, razbesnelo, nateralo da mrzim. Štedim se takvih nus-raspoloženja; samim tim štedim i svoju okolinu. Mentalna higijena, takoreći psiho-ekološka. :mrgreen:

kako ga kontrolisati i sta raditi po tom pitanju
ja npr imam previse besa i usled manjka treninga imam previse energije i besa mrznje i svega sto ide uz to sve mi zivo smeta i neizlazim iz kuce jer samo cekam ko ce da me zakaci za sitnicu da mu otvorim glavu a zbog dugogodinjih treninga i obuke u borilackim sportovima znam sta mogu i koliko pa zbog toga pokusavam da izbegavam kontakt sa ljudima

aj da cujem neki konkretan predlog ili resenje inace za moj bes nema posebnog razloga nekad moze da bude razlog da mi neko na "cudan nacin" pozeli dobro jutro a nekad moze da bude i razlog da mi neki idiot svirne iz auta kad prelazim na crveno preko pesackog sto obicno usledi da mu ***** mater i da pobegnu nakon toga

Ja sam recimo knjiski primer kolerika, ali sam vremenom i kroz razne situacije naucila da se kontrolisem. Sada umesto da prasnem samo duboko udahnem. To se zove i zrelost. Koliko imas godina? Koliko ti je dopusteno? Kako si vaspitavan? Sve su to delovi naseg karaktera koji se oblikuje vremenom.
Vezbe disanja pomazu za pocetak. Ali za stvarnu kontrolu besa ili promenu ponasanja treba vremena, a ako je takvo ponasanje poprimilo ozbiljne razmere potrazi strucnu pomoc.

ja sam inace savrseno ravan i kontrolisan u svom ponasanju cak su mi neki rekli da sam vrlo smiren al kao sto rekoh neka sitnica koja mi obicno smeta zna tako da me ispizdi da mi dodje da nekom ***** mater u tom momentu pa i ide po nekad do ekstremnih reakcija kao sto je padanje mraka na oci tad mi je cilj da upotrebim svo znanje iz borilackih vestina koje znam da nanesem sto vecu i trajniju stetu nekom na telu i to se desava jednom ili nijednom godisnje al znam da kad budem na korak do takve situacije izadjei i pobegnem negde gde cu da budem sam dok neohladim glavu u zadnjih par godina nisam imao takve reakcije tj bio sam poprilicno blizu al kao sto rekoh pobegnem negde da se ohladim jer znam koliko sam obucen za borbe i kako za kratko vreme mogu veliku stetu na telu coveka da nanesem, al ovako da kazem ovo nerviranje za sitnice to su daleko blazi oblici obicno se zavrse time sto nekog zestoko izvredjam i postavim ga na mesto gde treba da bude u zadnje vreme je retko da koristim fizicku silu ali kao sto trinity rece ide to sa godinama u svojih 18 sam imao padanje mraka na oci svakih 3 meseca vec sa 20 sam imao jednom godisnje a sad od svoje 23 do 25 nisma na svu srecu imao nijednu tako ekstremnu reakciju jer pobegnem da ne bi doslo do toga.
Ucim polako da kontrolisem uglavnom je to bezanje da ne bi doslo do moje reakcije al opet to nije kontrola vec izbegavanje

Back