Берза

Najbolja ti je Binance bez dileme, druga sigurica je Coinbase, sve ostalo ispod, tipa Huobi itd.

ETH je daleko od svog ATH-a, dok je BTC skoro na vrhu. Dovoljan je za uzimanje lepih para, ako ga strpljivo trejduješ.
Наравно. Ја сам почео у новембру и углавном сам куповао на неповољним односно високим позицијама, јер сам хтео да што пре уђем у игру.
Касније сам то мало испеглао и спуштао позиције, када сам схватио основе функционисања и сада сам изашао из минуса.

Није страшно. Занимљиво је да је берза падала у тренуцима када је Иран нападао Израел, а не обрнуто.
Pretpostavljam zbog mogucnosti da stvar ode van kontrole, i da se prelije na regiju, sto bi vec imalo ozbiljnog uticaja na ekonomiju, sami po sebi ni Iran ni Izrael ne cine neki veliki udeo u svetskoj ekonomiji, narocito Iran, sem nekog uticaja na trziste nafte, no u trenutku kadi Saudijska Arabija i Kazahstan i Rusija pumpjunaftu sve u sesnaest to nije neki zabrinjavajuci faktor.

Pretpostavljam zbog mogucnosti da stvar ode van kontrole, i da se prelije na regiju, sto bi vec imalo ozbiljnog uticaja na ekonomiju, sami po sebi ni Iran ni Izrael ne cine neki veliki udeo u svetskoj ekonomiji, narocito Iran, sem nekog uticaja na trziste nafte, no u trenutku kadi Saudijska Arabija i Kazahstan i Rusija pumpjunaftu sve u sesnaest to nije neki zabrinjavajuci faktor.
Забринутост постоји због могуће блокаде Ормуског мореуза (Иран - Оман), где пролази око 20–30 % светске нафте.
Иран производи 4% светске нафте, али има залихе 10-12% ... ипак најважнији је овај утицај на проток нафте. Не заборави да кроз тај мореуз пролази и катарски течни природни гас и да они чине 22% светске производње, а да 70% тог гаса у том региону држе само они.

Белекс 15 (BELEX15) је најважнији индекс Београдске берзе и описује кретања најликвиднијих деоница у Србији.
2025-06-15 (1).png

Poslednja izmena:
Naša berza je igračkica, sramota.
Screenshot (1046).png

Ужас је, слажем се ... и не пратим Белекс, а камоли да улажем тамо и знам само једног лика који улаже. Улагање је као у средњем веку, ако хоћеш преко Поште, одеш на шалтер и тамо уплатиш, а постоји и НЛБ која ради онлајн.

Међутим, овај индекс је за три године скочио за 45%, што је 15% годишње, а то је одличан принос.
Не знам како је изгледао раније, јер сајт не приказује старије вредности.

Поставио сам питање за АИ
Ово је индекс Белекс 15 етф на београдској берзи и последњих три године има одличан раст од 45 %. Јесте да је смешно мали обрт на нашој берзи, јесте да је мала ликвидност, али раст од 45 је добит. Зашто наши домаћи економисти избегавају ову нашу берзу и не препоручују да се улаже у њу.

Одговор ЧетГПТа је следећи

Одлично је што си приметио да је BELEX15 у периоду од јун 2022. до јун 2025. порастао са 819,51 на 1.188,70, што је заправо раст од око 45% — и то у реалној, домаћој валути (динарима), што је веома солидно у поређењу са банкарским каматама и чак многим иностраним индексима у истом периоду.

Па зашто онда већина економиста и аналитичара у Србији не препоручује домаћу берзу?

📌 Главни разлози за избегавање Београдске берзе​

1.​

• Веома мали обим трговања (понекад по 10.000–50.000 € дневно за цео индекс).
  • Немогућност брзе куповине или продаје већих износа без да "помераш тржиште".
  • Лако се десило да уложиш, али да не можеш лако да изађеш без губитка — посебно за мале акције попут JSEV или MTLC.

2.​

• BELEX15 нема прави ETF као на западу (иако постоји као индекс), па инвеститор мора сам ручно да купује појединачне акције.
  • То одвраћа обичне људе који не желе да се баве анализом компанија и нису довољно едуковани.

3.​

• Многе фирме на берзи немају ажурне или детаљне финансијске извештаје.
  • Слаба комуникација са акционарима, повремени споран менаџмент.
  • Постепено излазак неких добрих компанија са берзе (делистирање) додатно смањује поверење.

4.​

• Већина трговања и власништва је у рукама државе или неколико великих акционара (нпр. НИС – Газпром).
  • Мањински акционари често немају права гласа и могу бити "изгурани".

5.​

• Мали број домаћих брокера активно промовише берзу.
  • Финансијски медији ретко пишу о берзанским догађајима (осим у специјализованим круговима).
  • Велики број економиста је плаћен од стране банака или фондова који имају интерес да се капитал држи код њих (што дуже, то боље за њих).

6.​

• Економисти у Србији често препоручују некретнине, штедњу у еврима или државне обвезнице јер су:
    • Јаснији просечном грађанину.
    • Имају осећај „опипљивости“ и сигурности.
    • Берза делује као „коцка“ у менталитету многих.

🧠 Али истина је...​

• BELEX15 је потцењен и игнорисан, што значи да може бити добра прилика за паметне и стрпљиве инвеститоре.
  • Најбоље акције попут NIIS, AERO, FINT имају солидну добит, дивиденде, и фундаменте.
  • Ако уложиш дугорочно, и ако ти ниска ликвидност није проблем (јер не планираш често да продајеш), можеш имати бољи принос од банке.

Prave haos a problemi se gomilaju.
СНП 500 је у фебруару био 6147 долара и од тада је у паду, био је чак 4956 $ у априлу (савршено за куповину), то је било најдубље дно. Од тог тренутка се опоравља, али још увек никако да обори рекорд из фебруара. Данас је био у једном тренутку 6108 $, дакле фали још једно 0,6 % да обори рекорд и изађе из минуса.

Насдак са фебруарских 22.174 $, данас је био 22.327 $.

Poslednja izmena:
СНП 500 је у фебруару био 6147 долара и од тада је у паду, био је чак 4956 $ у априлу (савршено за куповину), то је било најдубље дно. Од тог тренутка се опоравља, али још увек никако да обори рекорд из фебруара. Данас је био у једном тренутку 6108 $, дакле фали још једно 0,6 % да обори рекорд и изађе из минуса.

Насдак са фебруарских 22.174 $, данас је био 22.327 $.
Berza i privreda u USA odavno nemaju veze jedna sa drugom. Sve je to fejk, u finalnoj fazi dezintegracije.

Berza i privreda u USA odavno nemaju veze jedna sa drugom. Sve je to fejk, u finalnoj fazi dezintegracije.
Берзе постоје више од 400 година, прва организована берза је настала у Амстердаму 1602. године. Од тада, свет је преживео безброј ратова, економских криза, депресија, пандемија и технолошких револуција, али берзе и даље постоје, расту и прилагођавају се.
И у Америци је слично, берза у Њујорку (NYSE) ради од 1792. године. Преживела је грађански рат, велику депресију, два светска рата, нафтне шокове, dot-com пуцање, кризу 2008, ковид, па и савремене геополитичке изазове.
Тврдња да 'нема више везе са реалношћу' се понавља у свакој деценији. Али ево, управо ти који тврде да је све 'фејк' често немају бољу алтернативу, а управо компаније са те исте 'фејк' берзе праве технологије које сви користимо сваког дана.
Проблема има, наравно. Али говорити да ће сада све да се уруши, баш после 400 година опстанка, више личи на наду хејтера него на озбиљну анализу.

Nisam napisao da je berza pukla i da će nestati, napisao sam da berza više ne oslikava stanje privrede, što ima realne argumente da podrže taj stav.

Od 2008. kada je kapitalistički sistem pukao živimo u svetu lažnih valuacija, buybackova, nultih kamata i ostalih nezdravih uticaja na vrednost akcija.

Možeš dugo šutirati limenku niz put, ali ne možeš večno, jer postaje sve veća i teža.

Берзе постоје више од 400 година, прва организована берза је настала у Амстердаму 1602. године. Од тада, свет је преживео безброј ратова, економских криза, депресија, пандемија и технолошких револуција, али берзе и даље постоје, расту и прилагођавају се.
И у Америци је слично, берза у Њујорку (NYSE) ради од 1792. године. Преживела је грађански рат, велику депресију, два светска рата, нафтне шокове, dot-com пуцање, кризу 2008, ковид, па и савремене геополитичке изазове.
Тврдња да 'нема више везе са реалношћу' се понавља у свакој деценији. Али ево, управо ти који тврде да је све 'фејк' често немају бољу алтернативу, а управо компаније са те исте 'фејк' берзе праве технологије које сви користимо сваког дана.
Проблема има, наравно. Али говорити да ће сада све да се уруши, баш после 400 година опстанка, више личи на наду хејтера него на озбиљну анализу.
Dragi moj Gambino , kapitalizam je puko i ne ruši se iskljucivo jer je limit ljudskog intelekta u ovom trenutku nula a stare ideje su sve potrosene. Pogledaj kako je Trump ocistio kapitaliste tipa Mit Romney i pogledaj kako je jucer covjek koji se zalaze za otvaranje drzavnih prodavnica dobio u centru kapitalizma, u NYC . Drustvo trazi novi sistem i sada luta po svojim ektremnim obodima jer je nesposobno da nadje rjesenje za blokadu u kojoj su kapitalisticka drustva. Nemoj da se zavaravas, berza je tu dje jeste iskljucivo jer je odrzava to sto su vecina berzanskih produkata u rukama mocnih koji su u stanju da iskrive dejstvo ekonomskih snaga time sto je vecina tih produkata zapravo van berzi. I da vidis da je ovo tacno sjeti se kad je Trump samo povikao Car je go, kako je to padalo bez ikakvog otpora i prestalo je da pada ne zato sto je trziste naslo kupca vec sto je nestalo prodavaca jer je Trump prestao da se dere.

Nisam napisao da je berza pukla i da će nestati, napisao sam da berza više ne oslikava stanje privrede, što ima realne argumente da podrže taj stav.

Od 2008. kada je kapitalistički sistem pukao živimo u svetu lažnih valuacija, buybackova, nultih kamata i ostalih nezdravih uticaja na vrednost akcija.

Možeš dugo šutirati limenku niz put, ali ne možeš večno, jer postaje sve veća i teža.
2008. није била највећа економска криза, јер у прошлости је било далеко већих криза, као што су велика депресија 30их, па нафтна криза 70их, као и дот ком 2000. И та да су људи попут тебе причали исту причу о пуцању и лименкама.
Dragi moj Gambino , kapitalizam je puko i ne ruši se iskljucivo jer je limit ljudskog intelekta u ovom trenutku nula a stare ideje su sve potrosene. Pogledaj kako je Trump ocistio kapitaliste tipa Mit Romney i pogledaj kako je jucer covjek koji se zalaze za otvaranje drzavnih prodavnica dobio u centru kapitalizma, u NYC . Drustvo trazi novi sistem i sada luta po svojim ektremnim obodima jer je nesposobno da nadje rjesenje za blokadu u kojoj su kapitalisticka drustva. Nemoj da se zavaravas, berza je tu dje jeste iskljucivo jer je odrzava to sto su vecina berzanskih produkata u rukama mocnih koji su u stanju da iskrive dejstvo ekonomskih snaga time sto je vecina tih produkata zapravo van berzi. I da vidis da je ovo tacno sjeti se kad je Trump samo povikao Car je go, kako je to padalo bez ikakvog otpora i prestalo je da pada ne zato sto je trziste naslo kupca vec sto je nestalo prodavaca jer je Trump prestao da se dere.
Разумем потребу да се критикује капитализам, поготово у време великих неједнакости, политичких потреса и очигледних злоупотреба. Али то није довољно да се закључи да је „капитализам пукао“, баш као што ни 1929. ни 1973. ни 2008. нису значиле његов крај.
Друштва се мењају кроз кризе, али се системи не руше тек тако. Берза, као и политички системи, преживљавају не зато што су идеални, већ зато што су најмање лоши од постојећих.

Ако капитализам „више не функционише“, који је то модел који би га заменио ? Ниједан алтернативни систем (комунизам, анархизам, технократија) се у пракси није показао одрживим без велике репресије.
Критика је добра и здрава, али мора да води ка решењу. Без решења, остаје само гласна фрустрација.

2008. није била највећа економска криза, јер у прошлости је било далеко већих криза, као што су велика депресија 30их, па нафтна криза 70их, као и дот ком 2000. И та да су људи попут тебе причали исту причу о пуцању и лименкама.
Nemaš onda ideju koliko je kriza 2008. slomila sistem, još uvek trpimo posledice i gomilaju se problemi.

Разумем потребу да се критикује капитализам, поготово у време великих неједнакости, политичких потреса и очигледних злоупотреба. Али то није довољно да се закључи да је „капитализам пукао“, баш као што ни 1929. ни 1973. ни 2008. нису значиле његов крај.
Друштва се мењају кроз кризе, али се системи не руше тек тако. Берза, као и политички системи, преживљавају не зато што су идеални, већ зато што су најмање лоши од постојећих.

Ако капитализам „више не функционише“, који је то модел који би га заменио ? Ниједан алтернативни систем (комунизам, анархизам, технократија) се у пракси није показао одрживим без велике репресије.
Критика је добра и здрава, али мора да води ка решењу. Без решења, остаје само гласна фрустрација.
Ja sam pisao o zapadnom liberalnom kapitalizmu zasnivanom na velikim dugovima i finansijskim presipanjem iz šupljeg u prazno. Kineski recimo vrlo lepo funkcioniše.

Nemaš onda ideju koliko je kriza 2008. slomila sistem, još uvek trpimo posledice i gomilaju se problemi.

Ja sam pisao o zapadnom liberalnom kapitalizmu zasnivanom na velikim dugovima i finansijskim presipanjem iz šupljeg u prazno. Kineski recimo vrlo lepo funkcioniše.
Слажем се да 2008. није била само финансијска криза већ и удар на саму архитектуру западног финансијског система, поготово на идеју да тржиште све само регулише.Јесте тачно да је након тога уследило вештачко подржавање тржишта (нулте камате, QE, buyback-ови, итд.) и да је тај модел изнедрио нове проблеме: огромне неједнакости, зависност од централних банака, балоне у активама.
Али и поред свих тих мана – тај „сломљени систем“ и даље производи највеће иновације, привлачи капитал и одржава доминацију. Није идеалан, али и даље функционише, само са све више „штапа и канапа“.
Са друге стране, кинески модел који хвалиш тренутно пролази кроз највећу кризу некретнина у модерној историји (Evergrande, Country Garden), смањен извоз, пад потрошње, незапосленост младих >20% и демографски слом на хоризонту.
Суштински – ни један модел није здрав, али оба још стоје. Запад се ослања на дуг, Кина на државну интервенцију. Разлика је само у начину управљања кризом.

Kinezi su na vreme pukli balon nekretnina koji je pretio da zaliči na 2008., kao što i većina inovacija danas dolazi iz Kine, možeš slobodno da proveriš, imaš i ono zapadno istraživanje koje je utvrdilo da danas Kinezi vode u tipa 37 od 45 grana tehnologije, takođe su preuzeli primat u obrazovanju.

Manje zapadne propagande, više činjenica.

Pa napisao sam ti da je danasnje drustvo intelektualno trulo I Nije u stanju da osmisli unaprijed stance da zamijeni kapitalizam Ali to isto drustvo aktivno trazi promjenu -vec sam ti napisao- i zato je odstranilo kapitaliste Republikance a sad izgleda i korporativne demokrate. Novi sistem ce se morati naci sistemom pokusaja i gresaka.Ali moram priznati da je bilo slatko slusati jucer ljute starkelje po NYC kad su culi vijest ko je dobio NYC demo- izbore hahaha. Inace ja sam miljenik slobodnog trzista Ali nazalost umlatili su ga .

Kinezi su na vreme pukli balon nekretnina koji je pretio da zaliči na 2008., kao što i većina inovacija danas dolazi iz Kine, možeš slobodno da proveriš, imaš i ono zapadno istraživanje koje je utvrdilo da danas Kinezi vode u tipa 37 od 45 grana tehnologije, takođe su preuzeli primat u obrazovanju.

Manje zapadne propagande, više činjenica.
Западни систем јесте пун проблема, оба система ходају по ивици, само у различитим ципелама., али капитал и даље тече у САД, а не у Кину. То ти је најјаснији индикатор поверења у систем. Ако си инвеститор и треба да ставиш 1 милијарду долара – где ћеш је пре ставити, у Nasdaq или на кинеску берзу?
Тамо имаш, непредвидиво државно мешање, кинеска влада има обичај да изненада интервенише на тржишту, без упозорења инвеститорима. Примери, забрана туторинг индустрије 2021. године (компаније као TAL су изгубиле 90% вредности преко ноћи), удар на Alibaba и Ant Group, наметање нових правила технолошком сектору. За инвеститоре то значи велики политички ризик и несигурност.
Слаба заштита права акционара. У Кини је власништво над акцијама често симболично, нарочито за стране инвеститоре. Стране инвестиције у многим секторима морају да иду преко „VIE“ структура (Variable Interest Entity) – што значи да не поседујеш стварне акције, него право на приход, ако га држава дозволи. Када дође до спора, не можеш да тужиш компанију на независном суду, као у САД.
Финансијски извештаји кинеских компанија често нису потпуно поуздани, а правила извештавања се мање поштују.У Кини, ако влада каже да нека индустрија више није пожељна, то је крај игре.
Проблем некретнина у Кини није „на време пук'о“, већ се и даље развија као структурна криза – Evergrande и Country Garden нису само пукли, већ остављају милионе људи без завршених станова и поверење у цео сектор је дубоко подривено. Локалне власти су презадужене, а држава сада мора да интервенише на велико – што говори да балон није контролисано испуштен, него да је експлодирао и држава сада „гаси пожар“.

Pa napisao sam ti da je danasnje drustvo intelektualno trulo I Nije u stanju da osmisli unaprijed stance da zamijeni kapitalizam Ali to isto drustvo aktivno trazi promjenu -vec sam ti napisao- i zato je odstranilo kapitaliste Republikance a sad izgleda i korporativne demokrate. Novi sistem ce se morati naci sistemom pokusaja i gresaka.Ali moram priznati da je bilo slatko slusati jucer ljute starkelje po NYC kad su culi vijest ko je dobio NYC demo- izbore hahaha. Inace ja sam miljenik slobodnog trzista Ali nazalost umlatili su ga .
Исто важи и за Кину, тамо никад ни није било слободног тржишта у класичном смислу, већ државни капитализам, који сада такође запада у кризу.
Нико нема јасну економску визију.
Запад сада има тај хибридни капитализам, али Кина са својим државним капитализмом, још увек није понудила ништа што би свет копирао, мислим на модел економског система.

Back