Берза

Evo jos jednog mog zapazanja koji moze biti koristan za male ulagace.
Pojednostavljuj, pojednostavljuj i pojednostavljuj nacin na koji donosis odluku o ulaganju. I taj proces stavi na papir i koriguj ga ako vidis da ne radi.

Evo jos jednog mog zapazanja koji moze biti koristan za male ulagace.
Pojednostavljuj, pojednostavljuj i pojednostavljuj nacin na koji donosis odluku o ulaganju. I taj proces stavi na papir i koriguj ga ako vidis da ne radi.
Ево да узмемо БТЦ који је најмање волативан. У протеклих 30 дана, имао си скок од 15%, па пад од 10 %, па скок од 10%, па пад од 13%, па опет скок од 10%.
Све ово си могао да искористиш за трговину.

Ево да узмемо БТЦ који је најмање волативан. У протеклих 30 дана, имао си скок од 15%, па пад од 10 %, па скок од 10%, па пад од 13%, па опет скок од 10%.
Све ово си могао да искористиш за трговину.
kad market napravi veliki Skok u jednom pravcu pa drugi isto veliki u drugom pravcu- to je znak da je market u random modu (a market participanti zbunjeni)a ne u usmjerenom kretanju- tad je za ocekivati da market napravi neki suboptimalni environment za trgovinu-tako da ne znam kako bi se ti procenti mogli iskoristiti bez drugih informacija.

Lako i brzo je jednostavno nacin kretanja novca na berzi i taj princip znaci da si na strani na kojoj se krece trziste
Svako moze da vidi na primjeru berzanskog kretanja zadnjih dana sta znaci kretanje u pravcu linije najmanjeg otpora( ne smijem vise da koristim bolji izraz- lako i brzo). Do not fight the Tape!

IMG_20250404_210223.jpg

kad market napravi veliki Skok u jednom pravcu pa drugi isto veliki u drugom pravcu- to je znak da je market u random modu (a market participanti zbunjeni)a ne u usmjerenom kretanju- tad je za ocekivati da market napravi neki suboptimalni environment
Super primjer trenutnog marketa- veliki potez dolje jucer veliki potez gore- to je neodrzivo na dugi rok jer market trazi ravnoteznu cijenu a tako velika odstupanja zbune a bogami i izmore market igrace. Ostaje da vidimo kako ce se ta situacija rijesiti-da li ce se velicina poteza gore dolje smanjivati te market napraviti neku vrstu trougla ili ce poceti usmjereno kretanje gore ili do 4500 haha. Bilo sta bilo pravi cirkus.

Ostaje da vidimo kako ce se ta situacija rijesiti-da li ce se velicina poteza gore dolje smanjivati te market napraviti neku vrstu trougla ili ce poceti usmjereno kretanje gore ili do 4500 haha. Bilo sta bilo pravi cirkus.
Meni se cini da su na berzi optimisticniji no sto bi trebali biti, recesija je verovatna, carine/tarife jesu odlozene na 90 dana- ali 10% carina je jos uvek na snazi, sto je 3-4 puta vise no sto su bile.

Meni se cini da su na berzi optimisticniji no sto bi trebali biti,
Optimizam bi bio u pitanju kad bi market players bili u kontroli ovog marketa ali nijesu -ovo je stihija u kojoj vlada strah . Kad strah popusti ( kao jucer) prodavci prestanu da prodaju po tim niskim cijenama a naredni prodavci su mnogo mnogo gore. U takvoj situaciji, dovoljno je i mala kupovina da pokaze da na trzistu nema prodavaca i cijena ide do mjesta gdje ih ima.
Ovo ti je kao Jojo i ja cu biti optimista tek kad vidim da se market vrati u redovne cjenovne fluktuacije. Veliki potezi poput onog jucer samo namame novu prodaju. cijena treba malo vremena da provede da u uskom nivou da pokaze da se stabilizovala pa da pocne usmjereno kretanje.

Џеги, не може улагање у крипто да ти замени посао, то је само инвестирање уштеђених пара које зарађујеш на примарном послу. Може, ако си трејдер, али то је рад у три смене и сасвим друга прича.

Ta sorta trejdera su procentualno najveći gubitnici u kriptu, a od dobitnika lavovski deo otpada na insajdere. Mnogo bolje je biti holder ili sving trejder, nikako u tri smene.

Pa nema stvarnih razloga za nju ali ako je bude bice trump izazvana jer je uplasio ljude. Meni zena skace sve ce da poskupi,daj malo da trosimo manje . A ja se mislim , mislis ti da trosis manje haha

Ako dovoljno ljudi smanji potrosnju bice haos.
Mislim da je veca sansa da ce se dogoditi nego da nece- kako ki se cini razlog zasto je Trump suspendovao tarife je sto su i drzavne obveznice poceli da prodaju i da gube vrednosti- sto je neuobicajena situacija, obicno kad deonice padaju obveznice rastu- mislim da je ovo dokaz nepoverenja- kad su ljudi nepoverljivi onda ne trose novac- sto dovodi do usporavannja ekonomije.
A i ekonomski sukob izmedju SAD i Kine nije bezazlena stvar- i mislim da ce to da se odrazi na globalnu ekonomiju i “osigura” recesiju osim ako se nesto ne resi,
no nisam strucnjak i nadam se da gresim.

Mislim da je veca sansa da ce se dogoditi nego da nece- kako ki se cini razlog zasto je Trump suspendovao tarife je sto su i drzavne obveznice poceli da prodaju i da gube vrednosti- sto je neuobicajena situacija, obicno kad deonice padaju obveznice rastu- mislim da je ovo dokaz nepoverenja- kad su ljudi nepoverljivi onda ne trose novac- sto dovodi do usporavannja ekonomije.
A i ekonomski sukob izmedju SAD i Kine nije bezazlena stvar- i mislim da ce to da se odrazi na globalnu ekonomiju i “osigura” recesiju osim ako se nesto ne resi,
no nisam strucnjak i nadam se da gresim.
pa Svakako su sve opcije u igri ali cinjenica je da je market iznad 5000 sto je odraz snage kompanija i i da ima potencijal da ,u slucaju bilo kakvog tarifnog plana koji ce biti manje stetan nego predlozeni , tu i ostane.e ako ljudi smanje potrosnju ima da je bude a tu ce prvi znak biti-pad inflacije.

.који су основни принципи трговања
Market je toliko jednostavan da sto si vise inteligentan i kreativan bice ti teze da zaradis pare ( naravno na bilo koji drugi nacin osim buy and hold). Razlog je Prost inteligentan covjek trazi racio , u stanju je da duboko razmislja i u svakodnevnom zivotu spozna sve slozenosti svijeta -te kako im u stvarnom zivotu nije dovoljna prosta muzika ili film bez dobre radnje tako im i market sa svojom jednostavnoscu da samo moze da ide gore ili dolje, nije dovoljan, vec kreira scenarije sta sve market moze da uradi da se to cesto granici sa paranojom.

Prost covjek na drugoj strani vidi da market moze samo da ide gore ili dolje ( ili da bude u nekoj vrati ravnoteze) i zacrta to- cijena raste sad samo treba da cekam da malo padne da kupim jeftino i to je to. Knjiski moljac na drugoj strani je procitao sve oko marketa , zna kako se mjeri inflacija i u stanju je da pomalo cita bilans preduzeca i u stanju je da razumije svakodnevne ekonomske prilike. Zato razvije pricu, ako se inflacija poveca za 2 posto a sirovine preduzeca zbog pada dolara….. ili ako proba day trading pa nauci set up iz knjiga pa vidi da na svaki od tih set up on dobija pare 2 ili 3 sata a onda kad market ode u rokverc i sprzi njegovu cijenu to gleda intelektualno impotentno nesposoban da prihvati da on nije u pravu pa zaboga to pise u knjigama.
Zato s marketom kao sa zenom samouvjereno i bez mnogo razmisljanja: mlad sam , zgodan sam i imam pare, naravno da ce da da( ako nece ta ima koja ce).Tako i sa marketom- proizvod Im je super a prodaja luda a kesa koliko hoces, naravno da ce da raste. Na vise dnevnom nvou: market sentiment je jak a dnevni bias bulish, moj trejding instrument pravi higher high i lower low sad cekam da cijena padne pri dnu chart od 15 minuta i kupujem. Nikakvi indikatori I strategije jer da valjaju ne bi bili dzabe.

Poslednja izmena:
Ta sorta trejdera su procentualno najveći gubitnici u kriptu, a od dobitnika lavovski deo otpada na insajdere. Mnogo bolje je biti holder ili sving trejder, nikako u tri smene.
Ma to su trejderi u pokusaju, dio statistike i bez volje da zaista naprave pare vec kao i u pokeru igraju i ne izlaze iz igre i eventualno se umore i izgube sve pare pa tek onda odu kuci. Zaparvo, najvaznija stvar da zaradis pare na berzi je volja da ih napravis .

Kad rijesis da napravis pare neces dozvoliti da izgubis mnogo no ces uzeti mali gubitak i neces se grciti da se vadiš ( vratis).
Kad rijesis da napravis pare , neces dozvoliti da se dobitna trejd okrene protiv tebe I jos ti napravi minus.
Prakticno kad rijesis da napravis pare uradices sve racionalno da ih zaradis a kud ces racionalnije nego da trejdujes svjez i da cijenis svoje slobodno vrijeme.

Iz vesti: Berze su skočile u ponedeljak nakon što je predsednik Tramp izjavio da su razgovori tokom vikenda rezultirali „potpunim resetovanjem“ trgovinskih uslova između SAD-a i Kine, potezom koji donekle smanjuje napetosti između ove dve zemlje.
Razgovori u Švajcarskoj doveli su do značajnih smanjenja uzajamnih tarifa koje su se nagomilale od januara na obe strane.
SAD će smanjiti te tarife sa 145% na 30%, dok će kineske uzvratne tarife na američku robu pasti na 10% (sa 125%).
Investitori su pozdravili smanjenje tenzija. Indeks S&P 500 skočio je za više od 3,2% nakon objave, dok je Dow porastao za 2,81%, a Nasdaq se do kraja dana povećao za 4,35%.

Screenshot (159).png

Или хибрид трејдер/холдер, када део продајеш када сматраш да је повољно, а део холдујеш дугорочно.

Или хибрид трејдер/холдер, када део продајеш када сматраш да је повољно, а део холдујеш дугорочно.
To je najbolje, na BTCu možeš nekoliko puta godišnje da uzmeš po minimum 15%.

Ja ga trejdujem sa 20% holdinga, ako prodam a on još skoči, super, prodaću još 20% nakon par meseci, mogu tako do full prodaje i da mi ne bude žao.

Sad sam prodao oko 100k, ako nastavi prodaću npr na 130k, pa na 160k itd.

To je najbolje, na BTCu možeš nekoliko puta godišnje da uzmeš po minimum 15%.

Ja ga trejdujem sa 20% holdinga, ako prodam a on još skoči, super, prodaću još 20% nakon par meseci, mogu tako do full prodaje i da mi ne bude žao.

Sad sam prodao oko 100k, ako nastavi prodaću npr na 130k, pa na 160k itd.
Која је најбоља мењачница ?

ЕТХ је има негативни публицитет, зато што није достигао врхунац, а када пада онда пада више него БТЦ, много више је волативан и биле су приче да инвеститори наводно извлаче капитал ... али кад погледаш проценте, он је скочио за скоро 90% од прошлог месеца. Само што сам ја имао лоше позиције за ЕТХ.
За то исто време БТЦ који је био далеко стабилнији, скочио је за само 40 %.

Која је најбоља мењачница ?

ЕТХ је има негативни публицитет, зато што није достигао врхунац, а када пада онда пада више него БТЦ, много више је волативан и биле су приче да инвеститори наводно извлаче капитал ... али кад погледаш проценте, он је скочио за скоро 90% од прошлог месеца. Само што сам ја имао лоше позиције за ЕТХ.
За то исто време БТЦ који је био далеко стабилнији, скочио је за само 40 %.
Najbolja ti je Binance bez dileme, druga sigurica je Coinbase, sve ostalo ispod, tipa Huobi itd.

ETH je daleko od svog ATH-a, dok je BTC skoro na vrhu. Dovoljan je za uzimanje lepih para, ako ga strpljivo trejduješ.

Back