Beotablet

Zao mi je sto trolujem prethodni post koji pogadja sustinu. Nemam kad preko nedelje, a nedeljom tablet ne radi da vidim sta su i gde problemi.
No, da li je neko mozda od svojih "nastavnika" uspeo da izvuce info kako se placa, mozda i postoje nalozi vec za onu Mozaik3D aplikaciju?

Ono je sasvim dobro uradjeno, MAdjari neki, ali je samo nekoliko tema besplatno, ostalo se kupuje. Ne nadjoh kako i posto. Ako je par "espresa", posto se u Srbiji jeli tako broji, vredi da se plati. Ja je instalirao kod sebe na telefon i sta je cudno, vise materijala je besplatn nego na tabletu.
Dalje office nalog itso, imaju li? MozaikBooks. Ne znam napamet kako se zove neka za prisutp domacim knjigama ... Trazi registrovani nalog.
Potpuno se slazem, prvo je trealo osmisliti sta se hoce tacno, pa postaviti smislena ogranicenja u pristupu, ovako samo problem prave, imas kao nesto, a relano nemas ama bas nista.

Da ne editujem, ja sam blizu odluke da ovo lepo vratim, kupim neki solidniji tablet jer je ovaj kucni koji imamo slab ipak, stavim Classrom, Meet jer to jedino kao koriste i to za delegiranje domacih. To je sve.
Imalo bi smisla kad bi postojala neka objedinjena platforma, ali opet zasto bi ogranicavali pristup toj nepostojecoj samo za "beotablet". Dakle kupi svoj, korist sve pa i to. Ovako je potpuno besmisleno.

"Zao mi je sto trolujem prethodni post koji pogadja sustinu. Nemam kad preko nedelje, a nedeljom tablet ne radi da vidim sta su i gde problemi."

Ne trolujete, diskutujete temu koju ja nisam namerno pomenuo jer sam znao da je pandorina kutija - a to su licence za ono sto je dato u okviru platforme.

Drugo, poznato mi je iz okoline da su tableti udaljeno kontrolisani (nastavnici koliko znam imaju laptop odakle mogu da blokiraju tablete).

Trece, pod velikim znakom pitanja je interoperabilnost softwera izmedju zatvorene platforme i nekog sistema na kome je javna/personalna instalacija. S obzirom da ceo sistem radi na 'nepoverenje' predvidjam mnogo problema na toj strani.

Ako bude vise roditelja koji budu insistirali da nece da koriste te tablete i hoce svoje, morace da se dodje do pregovora kako sve to organizovati.

Ja sam se proslog vikenda posteno izigrao sa Google Classroom. Nije savrsen sistem, ali uradjen je po modelu nekolicine online learning sistema i vrlo upotrebljiv kad se pokapira koncept. Ali... problem licence.... Svako moze da otvori classroom, da pozove ucenike itd itd. Medjutim Google kaze ovako - ako hocete da ih koristite zvanicno za skolu mora da se kupi licenca.

Znajuci od ranije da na primer Microsoft (citaj Office 365/web, Teams, la la la) takodje insistira na licencama, opet se postavlja pitanje - ko kupuje ili sta - poznato je da taj isti Microsoft ima razne programe da navuku obrazovne insitucije da koriste njihove proizvode i da te obrazovne licence kostaju deo cene koliko inace kostaju komercijalne licence ali opet - da li te licence kupuje skola? Roditelji? Kako je organizovan ceo sistem? Da li mogu sa personalnom licencom da ucestvujem u skolskoj licenci - sta mi je omoguceno, sta nije?

Pandorina kutija.

Ne bih voleo da me neko pogresno shvati - ima jako lepih aplikacija i u tom zatvorenom sistemu. Hocu da kazem nisam kriticar na temu da postoji izbor aplikacija koje bi se koristile, stavise u moru od ko zna koliko miliona android aplikacija samo izbor sta korisiti je veliki posao. Samo mi se ne svidja nacin kako je sve izvedeno do sada.

Taj Mozaik na primer. Mislim da je to lepa aplikacija pa sam i to malo istrazio i shvatio da su to vrlo lep materijal koji lici na ilustrovane knjige kao sto su nekad bile 'bubamare' koje sam obozavao i koje su imale gomilu raznih oblasti.

Mozaik koliko sam shvatio ima jos mnogo toga (osim ilustrovanih knjiga) od cega su otprilike 2 aplikacije ubacene u ovaj zatvoreni sistem. Nije bas jasno sa mozaik sajta kako idu licence za taj sistem, i sta treba kupiti (koje module) da bi radilo sta ali verujem da neko u obrazovnom sistemu bi morao sa time da se pozabavi - da odabere koji materijal da se koristi i kako do njega doci.

Jos jedna stvar koju nisam pomenuo ranije: U zatvorenom sistemu takodje postoji aplikacija za pravljenje videa (uslovno recemo filmova). Sposobnost da se snimi video, edituje i publikuje je jedna od osnovnih vestina modernog sveta. Klinci to rade vec sami - tiktok, instagram, youtube. I to je jos jedna stavka 'za' kad je u pitanju zatvoreni sistem. Naravno, tu u sistemu je jedna aplikacija, moze i neka druga, ali sustina je da ipak postoji nesto sto sluzi cilju - razvijanju odredjenih vestina.

Hocu da kazem da ima i poneko 'za' za zatvoreni sistem i poneko 'protiv' otvorenog sistema. Jos jedna pandorina kutija - reklame. U otvorenom android sistemu reklame iskacu sa svih strana (citaj: Goggle zivi od reklama, oni i jesu napravili android da mogu da ih proliferuju digitalno), u zatvorenom sistemu je to verovatno iskljuceno (ili barem dobrim delom onemoguceno).

Poslednja izmena:
Zdravo,

Juče sam u koverti Infostana našao flajer "Beograd po tvom", u kome postoji poziv:

1. Da se pogleda nacrt budžeta za 2022. godinu na sajtu Grada Beograda (http://www.beograd.rs/lat/gradska-v...luke-o-budzetu-grada-beograda-za-2022-godinu/) i

2. Da se učestvuje u anketi šta bi trebalo da bude prioritet u budžetu Grada Beograda za 2022. godinu (https://servisi.infostan.rs/JavnaRasprava/WebJavnaRasprava/)

U nacrtu budžeta za 2022. godinu, na strani 17. postoji stavka "Beograd pametan grad - Digitalni udžbenici", sa iznosima za 2022, 2023. i 2024. godinu (423.017.600, 423.017.600 i 240.500.000).

Ja se nadam da će to biti digitalni udžbenici koji su obećani učenicima uz tablete.

Pitanje, uradio sam factory reset tableta pošto mi ovako samo skuplja prašinu, da li ako mi nekada ponovo bude trebao njihov sistem da li mogu ponovo da ga aktiviram sa onim qr kodovima?
Naravno da možeš ponovo da uradiš instalaciju BeoTablet aplikacija posle "Wipe data/factory reset". Ja sam takođe uradio factory reset i uradio instalaciju BEZ BeoTablet aplikacija, tako da mi ja tablet potpuno funkcionalan, tj. ništa na njemu više nije zaključano.

Inače, kod mog deteta u odeljenju ni na jednom času nije održana nastava korišćenjem BeoTableta, a za par dana završiće se prvo polugodište. Deca i dalje moraju da u školu nose preteške torbe/rance. Ako nekada u nastavi bude bilo planirano da se koristi BeoTablet, ponovo ću uraditi instalaciju BeoTablet aplikacija.

Naravno da možeš ponovo da uradiš instalaciju BeoTablet aplikacija posle "Wipe data/factory reset". Ja sam takođe uradio factory reset i uradio instalaciju BEZ BeoTablet aplikacija, tako da mi ja tablet potpuno funkcionalan, tj. ništa na njemu više nije zaključano.

Inače, kod mog deteta u odeljenju ni na jednom času nije održana nastava korišćenjem BeoTableta, a za par dana završiće se prvo polugodište. Deca i dalje moraju da u školu nose preteške torbe/rance. Ako nekada u nastavi bude bilo planirano da se koristi BeoTablet, ponovo ću uraditi instalaciju BeoTablet aplikacija.
Kako talno da se uradi_ Prvo Wipe data/factory reset, pa sta posle toga?Sta sa net karticom, da se vadi ili ne?

Kako talno da se uradi_ Prvo Wipe data/factory reset, pa sta posle toga?Sta sa net karticom, da se vadi ili ne?
Procedura je sledeća:

1. Isključiti tablet.
2. Izvaditi SIM karticu.
3. Uraditi "Wipe data/factory reset", kao koje objašnjeno na YouTube uputstvu sa strane 2 ove diskusije, od 20.10.2021. godine.
4. Kada se startuje tablet, ne povezivati ga na Wi-Fi, ući u aplikacije, i ako među aplikacijama postoji BeoTablet aplikacija ukloniti je.
5. Povezati tablet na Wi-Fi i uraditi update Android operativnog sistema, i uraditi instalaciju željenih aplikacija iz Google Play Store. Na Google Play Store prethodno se prijaviti se svojim Google nalogom.
6. Isključiti tablet i u njega staviti SIM karticu koja je dobijena uz tablet.
7. Uključiti tablet, a Internetu pristupati preko Wi-Fi ili SIM kartice. Ako je potrebno, uraditi instalaciju dodatnih aplikacija.

Srećan rad na tabletu koji je sada potpuno funkcionalan.

Procedura je sledeća:

1. Isključiti tablet.
2. Izvaditi SIM karticu.
3. Uraditi "Wipe data/factory reset", kao koje objašnjeno na YouTube uputstvu sa strane 2 ove diskusije, od 20.10.2021. godine.
4. Kada se startuje tablet, ne povezivati ga na Wi-Fi, ući u aplikacije, i ako među aplikacijama postoji BeoTablet aplikacija ukloniti je.
5. Povezati tablet na Wi-Fi i uraditi update Android operativnog sistema, i uraditi instalaciju željenih aplikacija iz Google Play Store. Na Google Play Store prethodno se prijaviti se svojim Google nalogom.
6. Isključiti tablet i u njega staviti SIM karticu koja je dobijena uz tablet.
7. Uključiti tablet, a Internetu pristupati preko Wi-Fi ili SIM kartice. Ako je potrebno, uraditi instalaciju dodatnih aplikacija.

Srećan rad na tabletu koji je sada potpuno funkcionalan.
👍

Back