Beogradska brda

Малешко брдо.

Малешко брдо је део града изнад аутопута у делу између БИП-а и Аутокоманде. Заправо оно брдо између Прокопа и Булевара Франше Д' Епереа, улице Звечанска, Облаковска, Фабрисова, Прокупачка, Добропољска...
 
Vračar je jedna od centralnih opština Beograda i prostire se po severozapadnoj strani brda Vračar, na kome je i najviša tačka u Gradu /250 m/. Južna strana platoa spušta se preko Čubure prema Bulevaru Crvene armije, dok se prema severozapadu produžava u Terazijski greben, koji se strmo završava na obalama reka Save i Dunava.
http://www.vracar.org.rs/
 
На територији Општине Звездара, у данашњој Волгиној улици, лоциран је објекат од посебног значаја за развој астрономије, физике, метеорологије и сеизмологије у Србији - Астрономска опсерваторија. Она се налази на највећој надморској висини (248,6 м) у граду и чини највишу тачку у Београду.
http://www.zvezdara.com/index.php?option=com_content&task=view&id=147&Itemid=184
 
Никоме. z;)

Највиша тачка, на ужој територији града је Торлак, 308 м.

А кад би се узела комплетна територија Града Београда, онда би то свакако био Космај.
 
Zvezdara je, eto, najveće brdo a ne zove se brdo. I Banjica je brdo. Sa druge strane, postoje Labudovo i Petlovo brdo, mada kada bi me mene neko pitao gde je tu brdo ne bih umeo da ga pokažem.

Banovo brdo se nekada zvalo Ordija. Ime je dobilo po Matiji Banu, piscu, prevodiocu, službeniku u vreme kneza Miloša koji je tu od kneza dobio plac za letnjikovac koji se po svemu sudeći nalazio nešto ispod mesta gde je danas kamp "Košutnjak". Zapisano je da ga je jednom posetio knez Mihailo i tom prilikom rekao: "Vi doista imate najlepši izgled u Beogradu."
 

Back
Top