Beograde, najmiliji grade, u tebi me mnogi rade

Još jedan iz sela

Poznat
Banovan
Poruka
7.335
U mom selu svi Beograd doživljavaju kao Eldorado.
I oni koji ne znaju da dođu do Beograda, savetuju svoju decu da idu u Beograd. Kada neki zalutali turista svrati kod nas, oni ga ubeđuju da što pre beži odavde, govore mu da ovde nema ništa, i da treba bežati, izgovaraju to apokaliptičnim tonom, unezverenim pogledom fiksirajući pridošlicu koji ih zbunjeno gleda.
Naše devojke posle osmoletke grabe školu bližu Beogradu, a posle srednje obavezno odlaze u naš Eldorado, kao što su ih savetovale ujne, strine, tetke, mame.
Naši momci grabe za njima, prvim busom, makar radili kao fizikalci na građevini, i bili dotirani od samohranih majki koje nadniče na njivama.
Nedeljom, na autobuskoj, mnogo ljudi sa paketima isped nogu čeka klimavi autobus kojim će poslati humanitarni paket manje-više neuspešnoj stundetariji i "radnicima" koji su, davno, juče još, bili njihova deca, i koje su savetovali da beže odavde. Kuće koje su marljivo gadili, na dva sprata, plus potkrovlje, ostaju prazne, a oni sami i bolesni, pomalo izgubljeni u tim ogromnim kućama koje kao da naglašavaju njihovu samoću. Pomenuti migranti često dugo ostaju neudate i neoženjeni, nimalo uspešni u svom poslu, a standard im je često niži nego što su imali kod kuće.
Ljubav i mržnja prema Beogradu se naglo i nepredviđeno smenjuju, pa neupućeni zalutali turista ne zna kako da se ponaša, pogotovu ako je iz Beograda, izuzev ako nije dete naših migranata iz Titovog doba, preponosna prva generacija beograđana koja prenaglašava da je rođena u Beogradu, i da Beograd, preplavljen izbeglicama i najnovijim talasom migranata "nije onaj stari".
Ja nikad nisam bio u Beogradu, pa reko da vas priupitam:

Šta mislite o ovoj pojavi, da li je uobičajena u vašem kraju, prepoznajete li sebe u ovoj priči, ili u nekom njenom delu, i da li zaista svi kaljavi putevi vode u Beograd?

Šta mislite o ovoj pojavi, da li je uobičajena u vašem kraju, prepoznajete li sebe u ovoj priči, ili u nekom njenom delu, i da li zaista svi kaljavi putevi vode u Beograd?

Ta pojava postoji svuda na svetu, i ja sasvim razumem ljude koji su radoznali da vide nove ili veće gradove od onog u kom su se rodili... a i inače mislim da je promena dobra i zdrava. A konkretno, da li Beograd nekome može da reši probleme, ne znam.

urbana legenda
samo što igrom slučaja poznajem aktera

dakleM
pre podosta godina došao deda u BG vozom kod sina
naravno da je deda slabopismen, a i nema adresu

taksista ga pokupi i pita kuda deda
a deda kaže kod sina X iz Bučumeda - to je inače jedno selo iz našeg kraja

i taksista ga odveze - svet je mali pa mu je tip bio komšija

i ane znam ni što sam ovo pisla ali eto prva asocijacija mi bio X iz Bučumed....

hm, pa verujem da mnogi ljudi dolaze i ostaju u beogradu zato sto im pruza mogucnosti koje im nazalost manja mesta na pruzaju..
ja sam npr odrasla u smederevu koje do prosle godine nije imalo bazen, klizaliste ne postoji, pozoriste dolazi jednom u dva meseca, bioskop jedan, jedan film je na repertoaru po nedelju dana itd

nedostatak posla je razlog zasto mnogi koji dodju u beograd da studiraju, tu i ostanu... iz moje generacije se samo njih nekoliko vratilo i uspelo da nadje posao u struci... u beogradu je i ponuda poslova veca pa se ljudi nadaju da ce lakse naci tu posao

sve to je rezultat neravnomernog razvoja
i zato glasajmo za urs : )))
saalim see

urbana legenda
samo što igrom slučaja poznajem aktera

dakleM
pre podosta godina došao deda u BG vozom kod sina
naravno da je deda slabopismen, a i nema adresu

taksista ga pokupi i pita kuda deda
a deda kaže kod sina X iz Bučumeda - to je inače jedno selo iz našeg kraja

i taksista ga odveze - svet je mali pa mu je tip bio komšija

i ane znam ni što sam ovo pisla ali eto prva asocijacija mi bio X iz Bučumed....
ja znam za bunibrod :)

slažem se da svako gleda da migrira od neke pustare do nekog normalnog grada
drugo je kad je reč o sređenoj lokalnoj sredini pa malograđanima zinulo dupe za veliki gradom; nevezano za tobožnje studije
mislim činjenica i da neke stavri možeš da obaviš samo u beogradu ili još par većih gradova kao i da je život urbaniji i mogućnosti veće
ali svaka riba svojoj bari, pa da vidimo ko gde opstaje

U mom selu svi Beograd doživljavaju kao Eldorado.
I oni koji ne znaju da dođu do Beograda, savetuju svoju decu da idu u Beograd. Kada neki zalutali turista svrati kod nas, oni ga ubeđuju da što pre beži odavde, govore mu da ovde nema ništa, i da treba bežati, izgovaraju to apokaliptičnim tonom, unezverenim pogledom fiksirajući pridošlicu koji ih zbunjeno gleda.
Naše devojke posle osmoletke grabe školu bližu Beogradu, a posle srednje obavezno odlaze u naš Eldorado, kao što su ih savetovale ujne, strine, tetke, mame.
Naši momci grabe za njima, prvim busom, makar radili kao fizikalci na građevini, i bili dotirani od samohranih majki koje nadniče na njivama.
Nedeljom, na autobuskoj, mnogo ljudi sa paketima isped nogu čeka klimavi autobus kojim će poslati humanitarni paket manje-više neuspešnoj stundetariji i "radnicima" koji su, davno, juče još, bili njihova deca, i koje su savetovali da beže odavde. Kuće koje su marljivo gadili, na dva sprata, plus potkrovlje, ostaju prazne, a oni sami i bolesni, pomalo izgubljeni u tim ogromnim kućama koje kao da naglašavaju njihovu samoću. Pomenuti migranti često dugo ostaju neudate i neoženjeni, nimalo uspešni u svom poslu, a standard im je često niži nego što su imali kod kuće.
Ljubav i mržnja prema Beogradu se naglo i nepredviđeno smenjuju, pa neupućeni zalutali turista ne zna kako da se ponaša, pogotovu ako je iz Beograda, izuzev ako nije dete naših migranata iz Titovog doba, preponosna prva generacija beograđana koja prenaglašava da je rođena u Beogradu, i da Beograd, preplavljen izbeglicama i najnovijim talasom migranata "nije onaj stari".
Ja nikad nisam bio u Beogradu, pa reko da vas priupitam:

samo znam da seljanke ne dovodim gajbi pojesce mi sapun

Pa nista, nisi ti kriva, j*bes ga...al´ da je uzas - uzas je. Od svega sto sam video, mozda jedino jos Briz u Belgiji moze uci u konkurenciju po ruznoci. Strasno...
sto briz, sta mu fali? osim sto zive odvratni holandjani u njemu, grad je lep. doduse za videti, ne za ziveti.
a za beograd se slazem, odvratan, prljav grad, sa uglavnom tuznom mesavinom nadrkanih, bezobraznih i neprijatnih a nabedjenih ljudi :neutral:

Ја сам се увек чудио како је неко могао да направи насеобине на месту већине еурУпских градова. ако изузмемо Рим и још неке градове престоне, дивљаци су правили насеобине по лепрозним мочварама, ветрометинама у равницама, са неким шумарцима где ни дупе не може да се сакрије, апсолутно нездравом тлу и месту за живот. Кад видиш Београд, видиш најбоље место за прављене насеља, извори, шуме, погдледи, брда. И то је то.
Да су Париз или БеТч бомбардовали и рушили колико и Бг, па да су дошли црвени '45, хорде козојебаца, можете да замислите на шта би личао.
Кад год га видим из јероплана ја видим најлепше место топографски за љуЦку насеобину. Кад се спустим, на свом сам. И то је исто т0.

dete naših migranata iz Titovog doba, preponosna prva generacija beograđana koja prenaglašava da je rođena u Beogradu, i da Beograd, preplavljen izbeglicama i najnovijim talasom migranata "nije onaj stari".

da. iz doba kad je bio razvoj drzave i privrede, kad je bilo besplatno skolovanje i zdravstvo, i kad je bio radnih mesta. kad droge nije bilo za obican narod, samo za decu crvene burzoazije.

Pa ta. Izuzev Partizana i Beogradskog Sindikata slabo sta valja iz tog Beograda.

sto briz, sta mu fali? osim sto zive odvratni holandjani u njemu, grad je lep. doduse za videti, ne za ziveti.
a za beograd se slazem, odvratan, prljav grad, sa uglavnom tuznom mesavinom nadrkanih, bezobraznih i neprijatnih a nabedjenih ljudi :neutral:

Ne znam, meni nije legao taj Briz. Pun Arapa, Turaka, a nisam ni neke znamenitosti primetio tamo. doduse, ja sam tada isao tamo kao huligan, ne kao turista j*bi ga. :lol:

Za BG se slazem. Ali to nije samo u BG tako. J*bote, kakav je pre bio grad Sarajevo recimo. :worth::worth: A danas sve sami cobani, koji su sisli sa brda. Uzas. Generalno, u velikom gradu sam ziveo i predugo...ali me grad vise videti nece. Uzivam u svom malom mestu. ;)

ravnodusna sam sasvim, niti je to neki megapolis, niti je najlepsi, niti ce svakom da pruzi zivot bolji od onog koji moze da ima na drugom mestu. prosto, najveci grad u jednoj maloj zemlji, iscrpljenoj ratovima i siromastvom - s'obzirom na okolnosti mogao bi daleko gori da bude.
dosta ljudi iz mog mesta zivi u bgu, ali jedva sastavljaju kraj s krajem, nista im nije bolje nego kuci a kad ih pitas sto se muce, kazu nedostajace im izlozi ako se vrate...
mislm da ti ljudi ne gledaju realno sopstvenu situaciju ili im nije bitan kvalitet zivota onoliko koliko im je bitno da se po necemu istaknu u odnosu na druge... pa ako nema sta drugo, daj bar to. najsmesnije je mjk mi moje kad dodju kuci pa se preslisavaju na lokalnoj pijaci na glas gde ide koja linija autobusa :lol:

Dobar je Bg za provod. Znaci kad si mlad, prirodno je da hoces da ako mozes umaknes iz ucmalosti i odes negde gde ces moci lepo da se provedes bez da celo selo sutra prepricava gde si bio i sta si radio. Najveci je grad, pa ni ekonomski momenat nije zanemarljiv. Ako imas veliko imanje na selu, sa XY hektara obradivih povrsina, stoke i sta ti ja znam, da mozes da proizvodis 'ranu i da budes dobar, da zaradjujes fino, po meni nema logike napustiti selo. Ali nasa sela su opustela zato sto jednostavno malo ljudi ima toliko imanje. To su neka mala gazdinstva gde se zivotari, a selo je malo i nema sta da se radi u slobodno vreme. Zato ostaju stariji, a mladji hebi ga, avanturisti. Nije to karakteristika samo Beograda, i pola Rumunije je u Bukurestu, Bugarske u Sofiji a bogme i Grcke u Atini.

Back