BEOGRADE DOBRO JUTRO,DOBAR DAN I DOBRO VECE

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Dobro vece

jos malo o nekim zanatima u Beogradu..clanak uzet iz dnevnih novina..

Četkarska radnja Zorana Marića u Ulici kraljice Natalije je prva koja je u Jugoslaviji proizvodila slikarske četkice. Radnju je osnovao Zoranov otac Ilija, 1938. godine i bila je poznata po proizvodnji četkica sa dlakom iz govečetovog uha. "Nasledio sam radnju 1972. godine, razradio i daleko povećao posao", kazao je Marić i dodao da ne postoji slikar u bivšoj Jugoslaviji koji nije radio sa njegovim četkicama, a bile su tražene i na zapadu i najviše je izvozio preko Slovenije. Da bi četkica bila kvalitetna materijal mora ručno da se obradjuje, ali on više ne uspeva da proizvede četkicu istog kvaliteta kao ranije, jer je teško doći do dlake domaćeg autohtonog govečeta čija je dlaka najkvalitetnija za preradu. "Veštačka dlaka koje se danas proizvodi se približava kvalitetu dlake iz govečetovog uha. U Rusiji je počela da se koristi kvalitetna dlaka kune sibirski i kolinski, a mali proizvodjači, poput mene, ne mogu da se nose sa jeftinom sirovinom koja tamo postoji, tako da je ova vrsta klasičnog tradicionalnog četkarstva, u Srbiji, dovedena pred izumiranje", objasnio je Marić.Prema njegovim rečima, razlog je i to što su kineske četkice znatno jeftinije, tako da u ovoj četkarskoj radnji sada kupuju samo umetnici i dizajneri, a naviknuti na taj kvalitet javljaju se i iz Hrvatske i Slovenije kojima četkice šalje pouzećem. "Nekada se puno radilo, imao sam i do 15 zaposlenih radnika, danas imam samo dva, jednog četkara i jednog trgovca. Budućnost ove radnje je u ostalom slikarskom priboru", kazao je Marić.

316630446_9c968bf970.jpg

Dobar dan

Ko hoće da osvoji tvrđavu, mora najpre da osvoji svoju dušu. Put kroz sopstvenu dušu vodi nas i do Beograda, jednog od najstarijih i najčešće rušenih gradova sveta. Kada je Korbizije rekao za Beograd da je najružniji grad na najlepšem mestu, imao je pred sobom samo rezultate tih viševekovnih rušenja. Oni koji danas vole i poznaju ovaj grad, ne poznaju ga na osnovu onoga što su u njemu videli ili dotakli. Njegov najveći i možda najlepši deo je onaj koji je netragom iščezao, pa ga više nikada nećemo videti, snimiti ili dodirnuti"

Milorad Pavić..iz Kratke istorije Beograda

str9beogradnocu.jpg

Dobro vece

jos malo o beogrdskim zanatlijama

Jorgandzija
Jedini jorgandžija u Beogradu, koji i dalje radi ručno, Predrag Janković nasledio je zanat od dede, starog jorgandzije, Živorada Ilića koji je preradjivao stare jorgane dušeke, jastuke i pravio nove, češljao vunu i pamuk oko 60 godina. Radi na metalnoj šivaćoj mašini staroj 80 godina, dok od alata koristi malu iglu za jorgane, veliku za dušeke i štapove za doterivanje.. Za čitav proces pravljenja jorgana potrebno mu je oko osam sati, dok je za četvrtaste, okrugle ili jastučiće u obliku srca potrebno samo deset do petnaest minuta. Ranije su se za pravljenje jorgana koristio satenski materija, a danas uglavnom svila i damast..Danas vise nema velikih firmi koje otkupljuju vunu, pa ih jorgandzija Jankovic nabavlja od sitnih proizvodjača sa Zlatibora i iz Vojvodine. U Beogradu postoje još dvojica jorgandžija, koji rade mašinski, a svako od njih ima svoje mušterije..

Jos jedan stari zanat koji je opstao u Beogradu

Vlasniku puškarske radionice u Beogradu posao "ne cveta", a razlog je, kako kaže,
u tome što ljudi nisu navikli da idu kod ovlašćenih servisera za oružje. "Nekada su
vlasnici oružja imali obavezu da nose oružje na tehničke preglede, baš kao i
automobile. Bilo je organizovano da u lovačka društva dodje stručno lice, koje je
pregledalo sva oružja i davalo instrukcije ako uoči nepravilnost. Medjutim to vreme je
zamrlo a to nije dobro, jer su Srbi poznati po tome da poseduju bogat arsenal naoružanja.

eh, moj beograde...
guras me otpozadi u zivot, a vidis da sam se bas lepo primila na detinjstvo.
i neces da slusas moja opravdanja.
jesam li nesto pogresila? uradila nesto zabranjeno?
ponasas se kao nepravedan roditelj.
epa, neka ti bude, odrascu, ovde, i sada. i pravicu se da ne primecujem da si mi ukrao 2-3 godine, koje su zaista mogle biti sjajne.
ljuta sam, jesam.
ali znaj, nikada, necu moci da te ne volim. zato sto sam tu.
ovo sam ti priznala sada, i nikada vise necu biti tako otvorena. ima necega u tvom zagusljivom vazduhu veceras.
probudicu se sutra, na istom mestu, samo u malo drugacije vreme. ali, neka ti i to, ukradi mi i noc, kad si vec 3 godine smandrljao.
bolje da cutim, otkricu ti jos nesto. to ne sme da se desi, ipak smo mi, na neki nacin, neprijatelji.
pricacemo jos sutra.
laku noc.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back