Београд у делу Порфирогенита

Ne, Dobroslav je otac Gojislava.

Не знам сад тачно како је у КОГ али ЉПД помиње Доброслава у истом контексту у којем Скилица и Кекавмен помињу Стефана Војислава и сматра се да је иста личност а син му је Михајло Михља први.

Не знам сад тачно како је у КОГ али ЉПД помиње Доброслава у истом контексту у којем Скилица и Кекавмен помињу Стефана Војислава и сматра се да је иста личност а син му је Михајло Михља први.

Nije isto ime. Vojislav i Gojislav jeste isto. I radi se o Stefanu, dakle princu.

Znam da je tesko shvatiti da Srbi u 11.veku zive izmedju Dalmacije, Dunava i reke Vojuse u juznoj Albaniji, ali to je jednostavno tako, zapisano je u izvorima....
Случајно сада наиђох на потврду да се толики многољудни народ код ромејских писаца назива и Србима и Тривалима, као да се ради о две суседне географске целине. Немам оригинал, ово је из рада нашег човека о Јовану Владимиру на енлеском језику, и он наводи Скилицу (Ферлугу).

That Vladimir ruled the region of Dyrrhachium can be concluded from what Skylitzes writes: while Vladimir ruled Tribalia and Serbia, the situation in Dyrrhachium was calm (Ферлуга, 1966а,pp.117–118)

Back