BEOGRAD BEOGRAĐANIMA

• Začetnik teme Začetnik teme L.1
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Vidis ..nije poenta i probelm u tome sto se donese "blato" i praziluk u dupetu
vec sto se nista ne promeni i ne poradi na sebi .kapiras..zivotna filozofija
jednom zadojena ne da se promeniti..pa su im jendek pored blatnjavog puta
i staza u parku u centru grada ..isto..
pozdrav odoh ja

A zasto bih se iznenadio? Na zalost, to moze videti svako ko to zeli da vidi.
Vidis, ja u prethodnim primerima nadjoh da su za sve krivi ljudi koji se od nas "domorodaca" razlikuju samo dijalektom. Zato sam i izneo svoj stav, koji se, vidis, do u dlaku poklapa sa tvojim. Ali, kad rekoh da su "domaci" kucici ti koji zagownaju grad, dobih drvlje i kamenje. Jer, zaboga, ke-njaju i po Rimu :roll:, te nas to amnestira od odgovornosti za grad u kome zivimo. Jer smo, rece Andja, slicnog mentaliteta. Pa valjda cemo se porediti sa boljima, recimo gorepomenutim skandinavcima, a ne sa istom stokom kao sto smo mi? Valjda tome tezimo, a ne da smo samodovoljni sebi?
To rekoh, i vec u drugom postu dobih da sam iskompleksiran, a nadalje napredovah do glupana.
Ovim zakljuckom/cinjenicom stizem i do tvoje poslednje recenice: Osnova svega je kucno vaspitanje. Tako je, apsolutno i neopozivo. A ovde se to bas videlo.

I rest my case.
Не могу да тврдим обзиром да нисам толико обраћао пажњу на то али не сећам се да је Анђа негде споменула да нас то амнестира од било чега. Једноставно је изнета чињеница да ни други градови које многи сматрају за метрополе и узимају често као узор организованости или чак и чистоће нису баш увек такви каквим их виде туристи. И то јесте тако. Имао сам прилике да угостим неколико странаца (и странкиња, наравно) и био сам у прилици да видим њихову реакцију када бих се постидео због нечега што нисам желео да буде слика Београда који им показујем. Углавном би одмахивали руком и износили своје примере из својих метропола који су показивали да то није нешто што је одлика само Београда. У том смислу сам, рецимо ја лично, схватио Анђине примедбе. Са друге стране, иако се слажемо око чистоће града, не могу да се сложим са тобом да свој народ назовем стоком. Некако ми је то ... неприхватљив израз. Такође не бих поредио нас са неким скандинавцима јер је велика разлика у менталитету и обичајима па би такво насилно прилагођавање "бољима" условило друге губитке који чине Београд и сваки наш други град специфичним. Треба тежити да се усвоји све оно, ма од кога долазило, што ће наш живот учинити лакшим, лепшим и пријатнијим. А чистоћа је свакако та позитивна ствар.
Да се осврнемо на "дођоше".
Људи долазе у Београд и остају у њему годинама и вековима па је до деведесетих био пристојан у смислу чистоће и реда. По мени, највећи Београђанин, Момо Капор је рођен у Сарајеву, али је то оно што чини овај град, Београд, универзално лепим. Београђани се рађају на целој кугли земаљској. Не само и не искључиво у Београду.
Овај град је убила промена моралних вредности а не придошлице као такве. Када научимо своју децу да је морална вредност бити културан, пажљив према другима, поносан на своје и у довољној мери самокритичан, побољшаће се и та хигијена града и још низ других ствари које некима од нас данас сметају.

Ja sam najvishe nekulture i prostakluka upravo video kod Beogradjana... Toliko o dodjosima, oni se vise uklope u zivot Beograda nego dobar deo Beogradjana koji dodju u provinciju pa makar i turisticki.
Da je srece da se Beograd ekonomski odvoji od ostatka Srbije pa da zivimo svi onako kako zasluzujemo....

Овај град је убила промена моралних вредности а не придошлице као такве. Када научимо своју децу да је морална вредност бити културан, пажљив према другима, поносан на своје и у довољној мери самокритичан, побољшаће се и та хигијена града и још низ других ствари које некима од нас данас сметају.
lepo receno

odoh da ti dam bonu

Ja sam najvishe nekulture i prostakluka upravo video kod Beogradjana... Toliko o dodjosima, oni se vise uklope u zivot Beograda nego dobar deo Beogradjana koji dodju u provinciju pa makar i turisticki.
Da je srece da se Beograd ekonomski odvoji od ostatka Srbije pa da zivimo svi onako kako zasluzujemo....

A... kakvih Beogradjana? Jel svima njima pise da su rodjeni ovde? Ionako bar 95% stanovnika ovog grada ima vrlo kratak 'staz' ovde.
Mozda je tek prosta vecina gradjana rodjena ovde. Ako uslov prosirimo i na roditelje... nece ostati mnogo. Grad nije porastao prirastajem nego doseljavanjem. Nije moguce da se grad za 60 godina uveca 7-8 puta...

Problem je u stilu gradskog zivota, koji nije bas dobro objasnjen.
Zasto ima onih koji tresu stolnjake pune mrva kroz prozor? Zato sto je to na selu normalno, to tamo nije prekrsaj, te mrve ce vec neko da pokupi.
Zasto se puno ljudi parkira na ulazna vrata? Pa zato sto je to na selu normalno, da se parkira u komsijino dvoriste - i sigurno kod vrata a ne na drugom kraju.

Verujem da bi se moglo nabrojati jos mnogo primera ponasanja, koji su na jednom mestu dobri a na drugom su prekrsaj.

Mrzim te velike trzne centre..
sladji mi je otc na novom nego delta siti..
i moj kalenic..ojhaaa sta sve ima na kalenicu

ne podnosim...iako imam kod nas i ''piramidu'' i ''delta siti'' i sega mega ideje, metroe, trte-mrte...ne volim, da me ubiješ.
do ''piramide'' idem samo zbog bankomata, a u ''delta siti'' nisam otišla ni jednom...a ako Bog da - i neću.
kad vidim horde koje joj se približavaju svako veče kad se vraćam s posla, a mene stegne neka teskoba...

Да кажем и ја коју за ТВ Дневник...

Морам да признам глупа тема, без увреде домаћину ове теме.
Глупо је што себе вреднује неко на основу свог места рођења! Да ли некоме може да буде успех у животу, то што се родио у Београду? Вероватно може, чим се дичи нечим, што сам није бирао, већ мама одлучила да роди дете у Београду.
Не везано за причу о Београду и Београђанима, зашто је срамота бити пореклом са села, бити земљорадник по професији? Свакако је лепше бити "београђанин" и муљарити у транге-франге пословима зар не?
Стиде се села, и њиве... а једу месо, јаја, хлеб, сир, јабуке, шљиве, пију млеко, вино, ракију!? Па онда немојте јести и пити то сељачко... једите асфалт, једите пластику... Немој да кориситите компјутер, да палите светло у соби, да имате фрижидер, возите се трамвајем... све то ради на струју... пренос струје осмислио и напаравио пренос исте, неки љаксе из личког Смиљана, нека вукоје*ина, за коју нико није ни чуо... а сам тај љаксе почео каријеру као чувар говеда?!
Немој да пишете као што говорите, и говорите као што је написано... када јер то направио неки љаксе из Тршића... исто нека вукоје*ина, где и је каријера почињала од оваца.
Немој да користите случајно телефон, када је исти тај телефон направио и усавршио љаксе из банатског Идвора... место где постоје штале и торови, свињци, и сл.
Немој да се крстите са три прста, јер вам је садашњи Патријарх из чачанске селендре Видова... а и онај претходни Патријарх из славонских Кућанаца (исто нека селендара, где замислите гаје живину, свиње, краве... смрди им штала, прашњав сеоски пут)...
Немој да је ико обишао манастир Крушедол, Острог, Студеница, Жича, Хиландар, Крка, Дечане... све то није у Београду, већ по неким вукоје*инама где пасу овце, краве, живина... иначе све то смрди јако...

Куд год да се окренете око вас нешто што су неки људи направили, написали, створили, а гле чуда нису свој труд, каријеру створили на основу места рођења!? Радили су и борили се за своје идеале и циљеве поштено и коректно.

Ово није прича везана само за Београд, сличну, ако не и исту чућете и у Новом Саду, Загребу, Милану, Мадриду, Лондону... Принцип је исти, све су остало нијансе...
Људи долазе у велике градове јер се ту окреће новац. Властодржци одређују токове новца... ако кажу да се слива у Београд, онда има да се сливају паре у БГ. И нормално је да људи иду у потрази за послом... преваљује се за посао иначе на други крај планете, а не 200 км од родног места.
Проблем људи у великим градовима, где наравно спада и Београд јесте УСПАВАНОСТ. Сви смо сведоци те приче. Зашто? Зато што мама и тата раде (или су пак радили)... зашто би он/она сада морали да запну, када је лепше да се спава до 11 сати, када је лепше да добије сваки дан од маме и тате 200-300 динара, и потроши на шта хоће. Зашто би морао да ради неки хонорарни посао, када НЕ МОРА ДА РАДИ. Када заврши после свега школе које је уписао, треба му посао, логично. Али замисли, молим те, тамо мора да имаш и нека додатна знања... траже још и да познајем град у коме живим... траже да радим цели дан, не смем да куцам смс поруке... забранили човече да идем на фејсбук у радно време... не могу да тркнем до делта ситија?!

Данас "београђани" неће да раде физичке послове... Боже мој, па то је срамота радити... раде дошљаци, коме је сваки динар битан, и који зна шта значи зарађен новац.

Људе треба делити по томе да ли су добри или лоши. А не по месту рођења, нацији, вероисповести, полу, имовном стању, и сличним глупостима, којима се овде замајавате.

Некаква помода је постала да бити београђанин "вреди више"?! Да би неко вредео више, треба да се покаже радом, и делом, манирима... А то се не стиче местом рођења, већ искључиво кућним васпитањем и животним искуством.

Глупо је што себе вреднује неко на основу свог места рођења! Да ли некоме може да буде успех у животу, то што се родио у Београду? Вероватно може, чим се дичи нечим, што сам није бирао, већ мама одлучила да роди дете у Београду.
Не везано за причу о Београду и Београђанима, зашто је срамота бити пореклом са села, бити земљорадник по професији? Свакако је лепше бити "београђанин" и муљарити у транге-франге пословима зар не?

Ti si sad nama rekao da Beograđani, po pravilu "muljare u trange-frange poslovima", dok ljudi sa sela to nikad ne rade? :think:
Sasvim je ljudski da se ljudi diče mestom svog rođenja. Nismo birali ni svoje pretke pa se mi, neki tamo, opet dičimo njima. Štaviše, to bi trebalo da bude normalno, zar ne?
Evo, ja javno PRIZNAJEM da se dičim time što sam rođena u Beogradu, jednom od najstarijih evropskih gradova. Pretpostavljam da bih se podjednako ponosila i da sam rođena u Novom Sadu, Valjevu, Šapcu, Nišu ... ili u bilo kom mestu/gradu.

Стиде се села, и њиве... а једу месо, јаја, хлеб, сир, јабуке, шљиве, пију млеко, вино, ракију!? Па онда немојте јести и пити то сељачко... једите асфалт, једите пластику... Немој да кориситите компјутер, да палите светло у соби, да имате фрижидер, возите се трамвајем... све то ради на струју... пренос струје осмислио и напаравио пренос исте, неки љаксе из личког Смиљана, нека вукоје*ина, за коју нико није ни чуо... а сам тај љаксе почео каријеру као чувар говеда?!
Немој да пишете као што говорите, и говорите као што је написано... када јер то направио неки љаксе из Тршића... исто нека вукоје*ина, где и је каријера почињала од оваца.
Немој да користите случајно телефон, када је исти тај телефон направио и усавршио љаксе из банатског Идвора... место где постоје штале и торови, свињци, и сл.
Немој да се крстите са три прста, јер вам је садашњи Патријарх из чачанске селендре Видова... а и онај претходни Патријарх из славонских Кућанаца (исто нека селендара, где замислите гаје живину, свиње, краве... смрди им штала, прашњав сеоски пут)...
Немој да је ико обишао манастир Крушедол, Острог, Студеница, Жича, Хиландар, Крка, Дечане... све то није у Београду, већ по неким вукоје*инама где пасу овце, краве, живина... иначе све то смрди јако...

Beograđani, sve i da hoće, ne mogu se stideti sela, jer značajan procenat stanovništva potiče sa sela (imajući u vidu i poreklo Beograđana nekoliko generacija unazad).
Beograđani se, svakako, ne stide velikana koje spominješ. Navešću samo par primera:
Posmrtni ostaci V.Karadžića nalaze se u porti Saborne crkve u Beogradu; osnovna škola u centru Beograda nosi Vukovo ime već oko 70 godina ... kao što se u centru Beograda nalazi i Vukov i Dositejev muzej.
nebo-iznad-vukov-spomenik.jpg

Beogradski aerodrom zove se "Nikola Tesla". Njegovo ime nose elektrotehnički institut, srednja škola, a postoji i muzej Nikole Tesle.
Spomenik_bgd.jpg

p.s. Za tvoju informaciju, nema beogradske osnovne/srednje škole i gimnazije koja ne organizuje ekskurzije s obilascima manastira (doduše, s Hilandarom ide malo teže :mrgreen:).

Куд год да се окренете око вас нешто што су неки људи направили, написали, створили, а гле чуда нису свој труд, каријеру створили на основу места рођења!? Радили су и борили се за своје идеале и циљеве поштено и коректно.

A odakle tebi ideja da i drugi, tj. Beograđani tako ne misle? :roll:
Ово није прича везана само за Београд, сличну, ако не и исту чућете и у Новом Саду, Загребу, Милану, Мадриду, Лондону... Принцип је исти, све су остало нијансе...
Људи долазе у велике градове јер се ту окреће новац. Властодржци одређују токове новца... ако кажу да се слива у Београд, онда има да се сливају паре у БГ. И нормално је да људи иду у потрази за послом... преваљује се за посао иначе на други крај планете, а не 200 км од родног места.
Проблем људи у великим градовима, где наравно спада и Београд јесте УСПАВАНОСТ. Сви смо сведоци те приче. Зашто? Зато што мама и тата раде (или су пак радили)... зашто би он/она сада морали да запну, када је лепше да се спава до 11 сати, када је лепше да добије сваки дан од маме и тате 200-300 динара, и потроши на шта хоће. Зашто би морао да ради неки хонорарни посао, када НЕ МОРА ДА РАДИ. Када заврши после свега школе које је уписао, треба му посао, логично. Али замисли, молим те, тамо мора да имаш и нека додатна знања... траже још и да познајем град у коме живим... траже да радим цели дан, не смем да куцам смс поруке... забранили човече да идем на фејсбук у радно време... не могу да тркнем до делта ситија?!

Данас "београђани" неће да раде физичке послове... Боже мој, па то је срамота радити... раде дошљаци, коме је сваки динар битан, и који зна шта значи зарађен новац.

...........................

Ma ajde ... Beograđani možda spavaju do podneva i čekaju da od roditelja dobiju 200-300 din za džeparac, ali zato neki drugi mogu da prodaju njivu i obezbede (ne)talentovanom detetu da snimi CD.
A o tome koliko Beograđani baš neće da rade fizičke poslove, nešto više ovde:
http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=411130

Ali, da fizički posao NIKOME nije favorit, bez obzira da li je reč o Beogradu ili nekom drugom gradu:
U Novom Sadu kažu da nisu uspeli da pronađu radnike za branje metlice i da poljoprivredni radovi uopšte ne zanimaju mlade, a slična je situacija i u Nišu gde niko ne želi da prebira i pakuje smrznuto voće.

http://www.youth.rs/zabavnik/biraju-da-ne-rade

Да кажем и ја коју за ТВ Дневник...

Ovo mi lici na ono "uz svo duzno postovanje, vi ste jedna obicna budala"... :mrgreen:
Krenimo redom.

Apsolutno se slazem, glupo je. Idemo dalje.

Не везано за причу о Београду и Београђанима, зашто је срамота бити пореклом са села, бити земљорадник по професији?

Eh, sad krece diskusija... Kratko i jasno: nije sramota biti poreklom sa sela, vec donositi ruku na srce primitivne obicaje, tipa gajenja kokosaka, u grad. Peradi je mesto u kokosinjcu, ne na balkonu.
Po mojim prethodnim postovima videces da smatram da je to silazenje sela u grad po meni neprihvatljivo, isto kao i etiketiranje nekoga "seljakom" samo na osnovu geografske lokacije.
Sto je najcrnje, po strogoj definiciji, SELJAK je stanovnik sela, naselja od toliko i toliko stanovnika, te je geografska odrednica i te kako ispravna; ali, problem je sto se ovde nakaradno koristi da bi se pokazala "nadmoc" gradjana u odnosu na iste, odnosno kako su "kulturom" ispred seljaka.
A meni je svejedno da li sam ugazio u kucece gowno na Vracaru ili u kravlju balegu u Trsicu. Gowno je gowno.

Свакако је лепше бити "београђанин" и муљарити у транге-франге пословима зар не?

I, onda, da bi odgovorio "argumentom", napravis jos goru generalizaciju od ove koju prave kvazibeogradjani kojima ona gorepomenuta gowna ne smetaju... jer ih *****ju domaci dzukci. A ja ih pitam da li u kuci sklone gowno kad se kuce is***** na sred sobe, ili ga ostave uz "bravo fifi", kao na sred Strahinjica Bana ulice? :rtfm: RoDZeni BeograDZani, ipak, prave od BG-a ono sto on jeste. Mnogo vise nego dosljaci.
Elem, Beogradjani, citaj onaj deo koji spada u definiciju "tikve pokondirene & snobovi", su oni koji su krivi za generalizacije u Beogradu; ali, ne bih bas rekao da mirisete Beogradjane (rasporediti dugouzlazne i kratkosilazne u zavisnosti od lokaliteta :mrgreen:) ni vi u lokalnom ataru. Sto se kristalno jasno vidi iz ove tvoje recenice.
Generalizacije su svugde iste: lose i nikako konstruktivne.

Стиде се села, и њиве... а једу месо, јаја, хлеб, сир, јабуке, шљиве, пију млеко, вино, ракију!?

Opet generalizujes. Stide se primitivnog ponasanja koje neznalice, kakvih ima i na ovoj temi, usko povezuju sa selom. Ne, balvan u oku im ne smeta.
Sve mi se cini da si totalno promasio temu trudeci se da cinjenicno odgovoris... ajd', videcemo dalje.

Па онда немојте јести и пити то сељачко... једите асфалт, једите пластику... Немој да кориситите компјутер, да палите светло у соби, да имате фрижидер, возите се трамвајем... све то ради на струју...

Bice da bi ti oberucke prihvatio da zivis bez struje? Sad si vec licemeran, i definitivno si omanuo u temi. Ne znam samo na sta ti radi taj racunar sa kog kuckas... na kiselo mleko, pravo domace, jutros spravljeno? :rtfm:

пренос струје осмислио и напаравио пренос исте, неки љаксе из личког Смиљана, нека вукоје*ина, за коју нико није ни чуо... а сам тај љаксе почео каријеру као чувар говеда?!

On je to osmislio tek kad je presao u grad, koji mu je dao mogucnosti da svoje genijalne zamisli sprovede u delo. I to ne u bilo koji grad, vec preko bare, u Njujork.
Totalno pogresne primere navodis. Pa u to vreme se Beograd i popunjavao "kadrovima" sa sela, i tako rastao. Do nivoa velegrada.
Sad si isti kao ovi sto klasifikuju nekoga na osnovu porekla; to isto sad i ti radis, preterujuci na drugu stranu. Krajnost tamo, krajnost ovamo; zatucanost tamo, zatucanost ovamo. Svi pametni, niko da zdravorazumski nabode gde je problem... :dash:

Opet isto. Vuk je k'o klinac raspalio u Loznicu, pa Sremski Karlovci, pa Beograd... zasto? ZBOG MOGUCNOSTI koje grad pruza.
Tek je u BECU uradio reformu jezika, sa Kopitarem. Da ne mislis da ju je mozda smislio jureci neku sarulju? Ne velicaj selo na nacin koji ga diskredituje.

Nisam znao da je Banatski Dvor u Skotskoj... :think:... eto, ucim dok sam ziv... te cu preskociti sledeci deo tvog posta, da se ne ponavljam... besmislice navodis.
Sve u svemu, do sad bolje i da se nisi ukljucivao u Dnevnik. :lol:

Tamo gde su, opet naglasavam, imali mogucnost da to razviju. A do toga stizemo...

Problem je kad se sa donjim vesom i carapama spakuju i neki obicaji. Razumes sada?
Migracije nisu problem, barem meni, jer imam i u komsliuku primere drasticne razlike u mentalitetu ljudi koje od rodnog mesta razdvaja jedva desetak kilometara.
Cak mi je drago kad cujem da neko prica drugacijim dijalektom, naglaskom, da ne pominjem jezik; znaci da ces u razgovoru sa njim saznati i nesto novo, sigurno. Pa ti razluci dal' je dobro ili lose.
I, grozim se, kao i ti, onih koji u startu nekoga osudjuju na osnovu drugacijeg izgovora. A ima ih i na ovoj temi.

Slazem se. Uvek su dosljaci vise zapinjali da nadju posao, jer su dosli trbuhom za kruhom ovde, i znaju u kakvo se beznadje vracaju ako ne uspeju. Imam komsiju koji vec 12 godina ceka posao u struci (poljoprivredni zavrsio), a nece da makne sa bg asfalta negde dalje u Srbiju?! :eek: Objasnjenje mu je "zasto bih ja isao, nek' se vrate oni koji su ovde dosli"?! :eek:
Naravno da su mu dodjosi krivi... nekom iskrivljenom logikom. Bitno je da je neko drugi...

Parafraziracu tvoj uvod u temu: kretenska izjava, bez uvrede onome ko ju je izjavio.
Glad je glad, a stomak isto krci gladnome i u BG i u gorepomenutom Trsicu. Ko hoce da radi, ovde uvek ima posla. Eno, pekara "hleb i kifle" ima non-stop otvoren konkurs za rad u pekari. Kladionica "mozzart" non-stop trazi operatere. Proveri na sajtovima za to zaduzenim.
Neces kupiti stan radeci ove poslove, ali neces ni umreti od gladi.

Људе треба делити по томе да ли су добри или лоши. А не по месту рођења, нацији, вероисповести, полу, имовном стању, и сличним глупостима, којима се овде замајавате.

:amen:

Некаква помода је постала да бити београђанин "вреди више"?! Да би неко вредео више, треба да се покаже радом, и делом, манирима... А то се не стиче местом рођења, већ искључиво кућним васпитањем и животним искуством.

Jos jednom, potpisujem. O tome smo vec sud dali g-din Ziskar i moja malenkost.

Sve u svemu, samo treba da skapiras da smetaju lose navike, koje podjednako "gaje" i oni koji dolaze i oni koji su vec tu. A ja se licno stidim onih koji osudjuju selo i ljude dosle sa sela u najavi, i to postavljaju kao neki aksiom u raspravi, a priori, sta li...
Isto kao sto se stidim i onih koji osudjuju i pljuju Beograd, a dolaze u njega da rade sa koferom punim lokalizama. Kad si u Rimu, ponasaj se k'o Rimljanin.
Mada, rece Andja da se i tamo moze ugaziti u gowno, te da je zbog toga Beograd sasvim na mestu. :roll:

Back