Beba na stomaku

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
69.029

Boravak bebe na stomaku, za prvilan motorni razvoj​

Boravak bebe na stomaku

Boravak bebe na stomaku je važan za prvilan motorni razvoj bebe. Ne-boravak bebe na stomaku može imati značajne posledice u razvoju njenog razvoja kretanja. Kad pedijatri upozoravaju roditelje da ne treba da beba spava na stomaku, to ne znači da ne treba uopšte stavljati bebu na stomak. Naprotiv!

U kom uzrastu bebe treba da borave na stomaku?​

Roditelji treba da znaju o razvoju motornih sposobnosti bebe i kojim aktivnostima mogu da podrže dete u zdravom razvoju ili šta bi trebalo da izbegavaju, da ne bi nehotice naškodili svom detetu. U prvom mesecu bebe treba je svakodnevno stavljati u položaj na stomak. Ležeći na stomaku kratko odiže glavu od podloge.

Boravak bebe na stomaku
Boravak bebe na stomaku je mala fiskultura za bebu. Uvek budite uz bebu kada boravi na stomaku, neka oseti vaše prisustvo.

Koliko dugo beba treba da bude u položaju na stomaku?​

Svaki dan po malo, kada je beba budna, suva, sita i raspoložena, da se navikne, bebu treba stavljati u položaj na stomak. To je položaj koji podstiče buduće kretanje bebe i to u pravcu pripreme mišića za puzanje, jačanje mišića glave, trupa i raznih reakcija odupiranja, uspravljanja i ravnoteže. Iskoristite to vreme da se igrate sa bebom, da oboje u tome uživate. A ako primetite da beba preterano plače u tom položaju, konsultujte lekara.
Po zarastanju pupčane rane neka beba boravi u početku 3-4 puta dnevno po par minuta (2-3 minuta) uz vaš nadzor. Vreme boravka na stomaku polako produžavamo kako prolaze dani. Vremenom će beba sve više uživati u ovom položaju, a vi se postarajte da joj pažnju zaokupite igračkama jarkih boja koje možete postaviti ispred bebe. Vodite računa o bezbednosti, to treba da budu veće/krupnije i meke igračke bez oštrih ivica. Radite ovu vežbu sa bebom svakodnevno.

Bebi su u prvim danima stisnute šake – treba li ih otvarati?​

Po rođenju bebine šake su stisnute u pesnice i potrebno je neko vreme da refleks hvatanja popusti i nestane. Roditeljima je zanimljivo da ih beba jako stisne za prst ili da posmatraju kako beba čvrsto drži igračku u ruci. Time se stisak pesnice pojačava, refleks ne popušta, što baš i nije dobro za otvaranje bebine šake i njen zdrav razvoj.

Ako želite da podstaknete otvaranje šake, to možete raditi tako što ćete dodirivati bebinu nadlanicu, pritisak dodira može biti različit, da golica ili kao masaža i to, od ručnog zgoba u pravcu prstiju.
Ukoliko primetite da je pesnica čvrsto stisnuta i do trećeg meseca, obavezno se obratite lekaru.
Beba ovako jača svoje mišiće, vrata, ruku i ramena, trupa, pa će početi više da se kreće.

Samo pedijatri ovako testiraju!​

Jedan od testova koji pedijatri rade na redovnim kontrolama je stavljanje svojih prstiju u bebine šake i podizanje bebe do sedećeg položaja. To je aktivnost kojom lekar proverava bebin tonus, kontrolu glave i snagu mišića i ne treba da bude nešto što će majka kući stalno ponavljati, da bi joj dete što pre sedelo jer je to za ovaj uzrast nemoguće. Žurba vas nigde neće odvesti. Ako to nekad i uradite, i primetite da se beba naglo i jako izvija unazad, nemojte misliti da je beba napredna i jaka, već posetite pedijatra.
Boravak bebe na stomaku
Dok beba boravi na stomaku možete sprovoditi masažu bebinih leđa.
Sav sadržaj na stranicama portala Trudnoća i zdravlje i pratećim društvenim mrežama namenjen je isključivo informisanju. Uvek potražite savet svog lekara .
Sva prava zadržava © trudnocaizdravlje.rs
 
Uvek sam voleo kada su mi deca bila mala,da ih drzim na stomaku i da me cackaju s njihovim prsticima po nosu,usima obrazima.To me je odusevljavalo.Tako je bilo i sa unucima kada su bili mali.
 

Back
Top