BDP kao sredstvo političke manipulacije

kojekude2022

Domaćin
Poruka
3.694
Bruto nacionalni dohodak se često koristi u medijima i političkim debatama.
Što veći BDP, to je zajednica bolja i naprednija.
Obećanje rasta BDP-a je često glavna politička predizborna parola.

U isto vreme, ogromna većina ljudi ne zna tačno šta čini BDP.
U zemljama koje su u postupku porobljavanja, rast BDP-a se predstavlja kao glavni ekonomski parametar, stanja i smera kretanja ekonomije. Da bi bez vojne sile porobio zemlju, moraš je prvo prezadužiti; da bi je prezadužio, mora više para da bude u prometu; da bi se više para vrtelo, treba gurati što više usluga i preprodaja iste stvari, a to povećava BDP.
Eto, možda je vredno diskusije.

Bruto nacionalni dohodak se često koristi u medijima i političkim debatama.
Što veći BDP, to je zajednica bolja i naprednija.
Obećanje rasta BDP-a je često glavna politička predizborna parola.

U isto vreme, ogromna većina ljudi ne zna tačno šta čini BDP.
U zemljama koje su u postupku porobljavanja, rast BDP-a se predstavlja kao glavni ekonomski parametar, stanja i smera kretanja ekonomije. Da bi bez vojne sile porobio zemlju, moraš je prvo prezadužiti; da bi je prezadužio, mora više para da bude u prometu; da bi se više para vrtelo, treba gurati što više usluga i preprodaja iste stvari, a to povećava BDP.
Eto, možda je vredno diskusije.

Нпр.: Београд је данас стигао на ниво 17%робе и 83%услуге.

Одлична тема, али није за ДругоСрбијанце, нво, увознички лоби, фармацеутску мафију, грађевинску мафију, инвеститорску мафију, енергетску мафију, кланове, клике, криминалце и 4-ти сталеж (хлеба и игара) и остале КрезубоСрбијанце !

Тема је суверенистичка !

Što da nije, tema je za svakoga sa stavom i argumentima. Bez diskriminacije, molim! :pivce:

Да би окренуо целу причу у корист Србије и Српског народа, робови прво треба да стекну слободу и суверенитет.

Слобода+Суверенитет=Злато+Крв

"Само слободан човек је одговоран човек"

"Срећа је у слободи, а слобода је у храбрости"

"Креативан човек је слободан човек"

итд...

Nije drugarski (šta ću, neizlečivi sam idealista), kad neko napiše:
- U Bangladešu su ljudi srećni, kontraargument je tipa: Ali BDP nizak, žive bedno
- Rusija je moćna država - BDP joj manji od Italije
- Sirija je do rata bila sređena, lepa zemlja za život - ali BDP je mali, jel bi živeo tamo?
- U državi X je prelepa priroda i sve je jeftino - ali BDP je mali
I u kontri:
- Ne sviđa mi se život u zemlji gde svako malo marširaju pe..deri - ali tamo je velik BDP
- Ne sviđa mi se život u zemlji gde su ljudi odrođeni jedni od drugih - ali tamo je velik BDP

Pa ako je taj BDP toliko bitna, takoreći najbitnija stvar, hajde malo da ga demistifikujemo, pa da vidimo koliko je bitan?!

Još jedna moja teza: U praksi, BDP je mera prometa, a ne produkcije (stvaranja).

Definicija: "U ekonomiji, bruto domaći proizvod (BDP) predstavlja ukupnu produkciju roba i usluga, ostvarenu u nacionalnoj ekonomiji (domicilnoj zemlji), bez obzira na vlasništvo. To podrazumeva da BDP uključuje vrednost produkcije stranih lica (kompanija) u zemlji, a isključuje aktivnosti firmi u vlasništvu domaćih rezidenata u inostranstvu. BDP predstavlja ukupno stvoren domaći dohodak. Sama definicija BDPa po rečima osnivača tih mjerenja nema nikakve veze s predstavljanjem podataka o poboljšanje ili pogoršanje kvaliteta života stanovnika neke države".

Po mom opažanju, kontekst u koji se BDP stavlja u raznim diskusijama je obično mera kvaliteta života / stepena razvoja države, dakle suprotno od definicije.

- U Bangladešu su ljudi srećni, kontraargument je tipa: Ali BDP nizak, žive bedno
- Sirija je do rata bila sređena, lepa zemlja za život - ali BDP je mali, jel bi živeo tamo?
I u kontri:
- Ne sviđa mi se život u zemlji gde svako malo marširaju pe..deri - ali tamo je velik BDP
- Ne sviđa mi se život u zemlji gde su ljudi odrođeni jedni od drugih - ali tamo je velik BDP

Pa ako je taj BDP toliko bitna, takoreći najbitnija stvar, hajde malo da ga demistifikujemo, pa da vidimo koliko je bitan?!

То су метафизичари још пре 100.г., који су писали "о пропасти модерног света" звали и најавили "Царство квантитета"

Još jedna moja teza: U praksi, BDP je mera prometa, a ne produkcije (stvaranja).

Definicija: U ekonomiji, bruto domaći proizvod (BDP) predstavlja ukupnu produkciju roba i usluga, ostvarenu u nacionalnoj ekonomiji (domicilnoj zemlji), bez obzira na vlasništvo. To podrazumeva da BDP uključuje vrednost produkcije stranih lica (kompanija) u zemlji, a isključuje aktivnosti firmi u vlasništvu domaćih rezidenata u inostranstvu. BDP predstavlja ukupno stvoren domaći dohodak. Sama definicija BDPa po rečima osnivača tih mjerenja nema nikakve veze s predstavljanjem podataka o poboljšanje ili pogoršanje kvaliteta života stanovnika neke države.

Po mom opažanju, kontekst u koji se BDP stavlja u raznim diskusijama je obično mera kvaliteta života / stepena razvoja države, dakle suprotno od definicije.

БДП је квантитет, нарочито у постмодерним друштвима

Кенеди је размишљао пуно о квалитету

Данашњи БДП је чист квантитет (материјалног/робног и виртуелног/услужног) са списком свега и свачега...

Материјални свет+виртуелни свет.

метафизички свет сакралног квалитетног је изопштен

I u kontri:

Ne znam da li sam dobro čuo ali kao neki Švaba reko Rusu da je bdp švabije 4X veći od Rusije.

Ovaj mu odgovorio da se onda greju na bdp :D

Bruto nacionalni dohodak
u tom grmu i cuci zec, sto je vas neko slagao da je to dohodak - jes dohodak, moj ... bruto drustveni PROIZVOD, sta si napravio, proizveo, osim zjala, a ne koliko si podelio para stampajuci ili zaduzujuci se

cak pise gross domestic product.
ej domaci proizvod, a ne sta si sve uvezao, ili koliko si nastancao laznh naloga pa hteo da ocerupoas maska za 44 milijarde, a tviter ne vredi ni 10-i deo

Poslednja izmena:

Back