BATINE KOJE SE PAMTE!

Gde je to, zivota ti? Ne pitam sta kosta.

Zdrava deca za dug život!

Ako ne znate kako da ih odlepite od televizije i igrica, omiljenih junaka i super modernih gadgeta, uzmite svoje dete za ruku i pokažite mu kako ste Vi to nekad odrastali. Uz sport i igru, druženje i zabavu. Ne dozvolite da provodi sate pred kompjuterom, da twituje i lajkuje umesto da preskače konopac i trči za loptom. Jeste, teže je danas organizovati deci takve uslove za život i sve zahteva neku logistiku, ali videćete koliko će im prijati. Spavaće mirni i umorni posle jurnjave i adrenalina, a ustajati veseli i puni energije. Jedino tako je ispravno!
http://www.kupime.com/ponuda/2000-d...mpaign=44be5acbdc-DailyOffer&utm_medium=email

nije ono sto bi ocekivali

Prvog jakog samara se secam kad sam slucajno nagazi sapicu malom stenetu pa me deda povukao za uvo i udario vojnickim samarom :) Pa sam onda u prvom razredu dobio jedinicu na kontrolnom zadatku iz srpskog ali sam lagao majku da uciteljica jos nije donela ocene. Inace, ono cega cu se uvek secati, dok sam dobijao batine kao dete tih 70-ih godina jeste to da je moja keva mnogo volela da bije i mene i brata uz muziku. Npr. secam se za tu jedinicu iz srpskog, kada sam dosao kuci da me je samarala i po licu i po golom du.petu pevajuci onu pesmu od Tereze Kesovije "Dobri moj Nono" dok sam ja vristao i plakao, a secam se da smo ja i brat jednom dobili batine, i dok nas je tukla, majka je pojacala onu pesmu od Bjelog Dugmeta "Da sam pekar" i vijala nas kaisom po sobi i udarala gde stigne i pritom pevala u ritmu te pesme ali neki svoj tekst koji je bio bezobrazan, ne mogu sad da ga pominjem :) A najvece batine sam dobio kad me je brat lazno optuzio da sam ga gadjao kamenom a zapravo bilo mu krivo sto mu nisam dao igracku pa je rekao da ce reci babi da sam ga gadjao kamenom. Tada mi je baba naredila da se skinem do pola i sednem na stolicu a ujaku je rekla da ide da odbere prut. Onda je krenula da me bicuje. I kako me udari ja ne pustim ni glasa, cisto iz nekog inata jer nisam kriv, a nju to jos vise iritiralo pa nastavila jos jace i besomucnije da udara i onda pridje deda i skuca je samarom, pa onda skoci ujak i udari dedu. Uglavnom, jako teska i mucna scena. Posle su mi ledja bila isarana cela prutem. Tu me najvise bolela nepravda i ciganski maniri, mimikrija lica, dikcija glasa, govor tela.

kapetane, ja u tu tvoju pricu ne vjerujem. po tim pricam tvoja cijela porodica se izzivljavala na tebi. to da te majka bije uz muziku i jos pjeva mi je nepojmljivo a pogotovo da te baba bicevala po ledjima i jos ujak donio prut. nadam se da si se to dobro nasalio :D

kapetane, ja u tu tvoju pricu ne vjerujem. po tim pricam tvoja cijela porodica se izzivljavala na tebi. to da te majka bije uz muziku i jos pjeva mi je nepojmljivo a pogotovo da te baba bicevala po ledjima i jos ujak donio prut. nadam se da si se to dobro nasalio :D

Zasto ne verujes???
Bilo je toga, Boga mi se secam kako su neki prolazili. Dvojicu braca iz naseg komsiluka je tata odvaljivao najstrasnije od batina, a bili su sankcionisani i na taj nacin da nisu dobijali da jedu ako nesto nisu uradili (ili ne onako kako im je otac zamisljao da treba da urade). Svojim usima sam cuo kada im je rekao "Mars u kucu, nema vecere".
A i ovog kolektivnog, porodicnog batinanja je bilo kod nekih. Mama drzi, tata tuce, baba i deda asistiraju, daju instrukcije itd.

Hehehehehe......e moj burazeru.....dodji ti na selo u Uzicki kraj.....gde je i dan danas stanovnistvo poludivlje.....a kamoli tamo 70-ih i 80- ih pa da vidis sta biva snaji kad popreko pogleda svekrvu ili sinu i cerci kad ocu kazu "necu"! Pa do pre 20-30 god. na selu, ako si zensko, dobi batina i od muza i od devera i od svekra ako ne ustanes kad ti svekrva udje a ti joj ne ponudis da sedne i ne pitas je hoce li kafu. Ja znam komsiju sa sela notornog alkosa kome zena kaze "Milomire, nemojde' mnogo" onog momenta je svez'o opankom preko usta! A pricao mi pokojni cale da se on seca tamo 60- ih kad sin krene sa volovima iz njive pa svrati u seosku birtiju i sedne da pije sa drustvom, ne dodje kuci na vreme da zavrsi poslove na imanju, a ima negde 40-45 god. udje mu majka u sred kafane sa prutem u rukama i sveze ga preko glave nekoliko puta i istera napolje k'o pasce iako ima toliko godina. Evo, moja baba cuvala krave, imala 9 god. i otac joj rekao da potera krave kuci, medjutim, stoka ko stoka, 'oce da pase, ne ide joj se, a babi bilo zao da ih bicuje i ovaj ti se sagne, uzme busen zemlje i pogodi je u kuk i slomi joj kuk.

only beer, to sto je taj otac djecu kaznjavao na nacin da nema vecere po meni je bolje nego kajisom pa da ostanu modrice. prije bih prihvatio takav nacin kaznjavanja iako je i to izzivljavanje nad djetetom a kamo li batine. izvini kapetane ali to da si morao da se skines i da te baba tuce po golim ledjima ne ide mi u glavu. i ne vjerujem da je toga bilo 70-80ih godina. to je mozda bilo 30-40-50 kad su nasi babe i djedovi bili djeca. al takvo izzivljavanje ne vjerujem da je bilo prije 20-30 godina. a ovo "Pa do pre 20-30 god. na selu, ako si zensko, dobi batina i od muza i od devera i od svekra ako ne ustanes kad ti svekrva udje a ti joj ne ponudis da sedne i ne pitas je hoce li kafu" to meni lici na turke i siptare. takav rezim mi je poznat kod njih. al kod jedino ako su neke brdje sisle sa planine pa nisu znali za drugacije :D

only beer, to sto je taj otac djecu kaznjavao na nacin da nema vecere po meni je bolje nego kajisom pa da ostanu modrice. prije bih prihvatio takav nacin kaznjavanja iako je i to izzivljavanje nad djetetom a kamo li batine. izvini kapetane ali to da si morao da se skines i da te baba tuce po golim ledjima ne ide mi u glavu. i ne vjerujem da je toga bilo 70-80ih godina. to je mozda bilo 30-40-50 kad su nasi babe i djedovi bili djeca. al takvo izzivljavanje ne vjerujem da je bilo prije 20-30 godina. a ovo "Pa do pre 20-30 god. na selu, ako si zensko, dobi batina i od muza i od devera i od svekra ako ne ustanes kad ti svekrva udje a ti joj ne ponudis da sedne i ne pitas je hoce li kafu" to meni lici na turke i siptare. takav rezim mi je poznat kod njih. al kod jedino ako su neke brdje sisle sa planine pa nisu znali za drugacije :D

Napisao sam lepo. Ubijao ih je od batine, a uz to su bili dodatno kaznjavani sa tim da im se neda vecera i sl. stvarima.
Ne bih bas znao reci sta je gora kazna. Mislim detetu da nedas da jede, eeeej.

Ne kazem da je to bilo prisutno svuda. Mislim na taj tretman snaje, ali je bilo i toga i tome slicno. Ja bih najradije da si ti u pravu i da nije istina ovo sto pisem, ali ***.....istina je. Npr. ta baba sto je otac slomio kuk udarcem busena zemlje, jednom je dobila takve batine da je morala da bezi, pa se krisom zavukla u svinjarac i prespavala sa svinjama noc, nije smela da se vrati u kucu. Ja sam jedno vreme mislio da je samo moja familija luda, medjutim, imalo je i gorih od moje po selu. Moja prababa je ostala udovica 1943. i preuda se za coveka cija je zena otisla od njega i udala se za sinovca od tog njenog muza. Znaci, od njegovog rodjenog brata sin. Taj njegov sinovac ga je tukao i terao da spava na slamarici dole na zemljanom podu dok bi on spavao sa njegovom rodjenom zenom na krevetu. To mi skoro jedna od zivih baba pricala da je tako bilo. Sve sto kazem, istina je. To ni ja nisam znao. Kasnije su se vencali ali nisu imali dece pa su uzeli od njegovog brata jedno musko dete da ga gaje jer je on imao cetvoro sinova.

only opet ne das da jede jednu vece ili prebiti ga. bolje da ne jede a i mislim da bi radje svako to izabrao.a i jendo i drugo je katastrofa. a sto se tice kapetana, dobro je da su ta vremena iza nas. nedaj boze da zivimo u tom vremenu:D te tvoje price su strasne :D a to sto se tice udaranja djece, mama i tata tuku, baba i djed asistriraju. to mi je poznato ipak iz prica starijih, prije je bilo normalno tuci djedu ali sad bas mlacenje kao sto si ti pisao , za takve slucajeve nisam cuo. ali mislim da danas vrlo malo roditelja tuce djecu, a sto se tice baba i djedova ne vjerujem da ce vise udariti unuce. mozda jedna baba i jedan djed od 50. ta vremena su iza nas.

only opet ne das da jede jednu vece ili prebiti ga. bolje da ne jede a i mislim da bi radje svako to izabrao.a i jendo i drugo je katastrofa. a sto se tice kapetana, dobro je da su ta vremena iza nas. nedaj boze da zivimo u tom vremenu:D te tvoje price su strasne :D a to sto se tice udaranja djece, mama i tata tuku, baba i djed asistriraju. to mi je poznato ipak iz prica starijih, prije je bilo normalno tuci djedu ali sad bas mlacenje kao sto si ti pisao , za takve slucajeve nisam cuo. ali mislim da danas vrlo malo roditelja tuce djecu, a sto se tice baba i djedova ne vjerujem da ce vise udariti unuce. mozda jedna baba i jedan djed od 50. ta vremena su iza nas.

u tome i jeste problem. od silnog tetosenja deca postaju bahati nasilnici.
]od silnih poslova nema se vremena polako i strpljivo uciti dete.a ako se ni batine ne primanjuju nije ni cudo sto su deca takva kakva jesu.

Ja sam uvek za "kontrolisano nasilje" u pogledu batina pod uslovom da one dolaze od istinskog autoriteta i na nacin koji osigurava da dete ne bude povredjeno (kais po du.petu ili povlacenje za uvo ili osrednji samar) i takodje uz "kontrolisani nastup", ni preterano agresivno ni preterano blago.

Ja sam uvek za "kontrolisano nasilje" u pogledu batina pod uslovom da one dolaze od istinskog autoriteta i na nacin koji osigurava da dete ne bude povredjeno (kais po du.petu ili povlacenje za uvo ili osrednji samar) i takodje uz "kontrolisani nastup", ni preterano agresivno ni preterano blago.

Nikada fizicki okrsaj nije i ne sme biti resenje!!!!!!
Svako ko je ucio ili citao nesto o psihologiji zna da je najsnaznija psiholoska veza izmedju agresije i agresivnog ponasanja. Vas roditelj pretuce na ime kazne ali ta kazna vam samo kaze kako je tuca legitimno sredstvo koje i vi mozete da koristite nad drugima. Batinama vas uce da se batinate sutra, da je fizicka rana pozeljna u konfliktu. Udarac vam povredi dostojanstvo koje vi onda iz inata roditeljima vracate tako da ste jos nemirniji, aktivno ili pasivno. Cvrst autoritet nikada ne udara fizicki jer na taj nacin dokazaje da je lazan autoritet buduci da ne ume da pronadje reci i kaznu koja ce vas vaspitati.

Back