bastovanstvo - ideje i saveti

• Začetnik teme Začetnik teme mammy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Da li neko mozda zna zasto mi ehmeje ne cvetaju. Imam 3 velike ehmeje koje su pustale i pelcere, naravno da sam i te pelcere sadila, biljke su lepe zdrave i sve izgleda OK samo one ne cvetaju. Sta da radim
PS probala sam sa savetima iy nekih konjiga o cvecu da pokrijem kesom biljku i da stavim jabuku u kesuali bezuspesno

na pesak, ali ne odmah. treba prvo da se malo sasusi rana (tamo gde se list slomio), sacekaj par dana
onda polozis na pesak, ili mesavinu zemlje i peska i orosavas, a za tri nedelje bi trebalo da imas korencice
mozes par njih i odmah da polozis, ali ne treba ni da se pokrije, ni da se zaliva, samo se pesak odrzava vlaznim
ali nije visok procenat uspeha, da znas, ona sama pusta pelcere, pa se ti pelceri odvoje i tako se najlakse razmnozava. sa slomljenim listicima malo teze

Kupila sam neko drvce...potpuno sam se zaljubila u njega
firepower.jpg

Nandina firepower
Iskustva? Tips?

good luck Raindog sa Alojom tvojom...Jel je drzis vani ili u kuci??

molim, molim
mammy, lepo svidja mi se :smile:
znam samo da trazi sveze kod nogu preko leta - neki prekrivac, nesto sto bi se raspadalo, hranilo ga i drzalo mu svezinu (npr pokosena trava ili tako nesto). ja nemam vise mesta u basti, pa vise ne smem ni da gledam zbunje. ove godine sam i tako luda za ljiljanima, mislim da sam zasadila preko 60 - jedva cekam da pocnu da cvetaju
donamileva, ehmeji samo treba da nadjes mesto koje joj odgovara - ja sam imala jednu, cvetala je svake godine - niti sam je orosavala - sto se preporucuje, niti sam je djubrila preko proleca i leta (sto se preporucuje) niti sam joj menjala zemlju cesto - ali ona je cvetala, umirala, davala pelcere, koji su cvetali...zakljucak: mesto joj je odgovaralo - u visecoj saksiji, pored severnog prozora iza tanke zavese. jednom nedeljno voda u rozetu, temperatura stabilna - oko 18 °C i to je to

Ljudovi treba mi savet estetske prirode.Imam 3 zardinjere na prozoru i izmedju njih po jednu saksiju(ne brinite,nije matematicki problem :-) ). Sunca ima od 6-11h naravno pre podne.Koje biste mi cvece savetovali i kojim redom koje boje? Mislila sam da sadim petunije,lepog jovu i male begonije. Hvala na savetima.

imas jako lepe petunije zvoncice - calibrachoe (million bells) - one rastom formiraju oblacic; onda surfinije - one postanu kao oblak, jer znaju da padaju i do 1 metar ispod saksije, njih bih stavila u saksije da padaju, a ovo drugo bih stavila u zardinjere ( jovu, begonije, balzamine...)
od standardnog letnjeg cveca na toj poziciji mozes da sadis bacope i lobelije (bacopa je bela, pada a lobelija plava, formira oblacic, moze da se iskombinuje sa nekom mini dalijom)
koje boje volis? ja bih gledala da uskladim sa fasadom, da ne bude sve mi boje lepo stoje. mozes da kombinujes dve komplementarne boje - maksimum tri sa zelenom ili belom podlogom. lepo izgledaju i monohrome saksije, ali ih se covek brzo zasiti. ako volis tople tonove ides na kombinacije crvene, zute, medju tonova; ako volis elegantnije - bela, plava, zelena, sampanjac...ako volis kontraste, obavezno gledaj fasadu, i stavi sto vise neutralnih tonova (bela, zelena) znajuci da otprilike treba dva puta vise neutralnih da bi se izbegao utisak decijeg crteza

pa kazem ti moje su uvek cvetale a nikad im nisam nista radila - ali cula sam da im ljudi stavljaju razblazeno djubrivo - dva puta vise vode ide od preporucenog - ali ne bilo koje nego djubrivo za orhideje ili kaktuse; i to im se stavlja u rozetu; koliko godina imaju tvoje ehmeje, i jesi uzela pelcer ili si ih odgajala iz semena?

E, devojke, imam jednu molbicu....
Imam malu terasu sa žardinjerom, pa bih je sredila...ali NIŠTA ne znam o cveću, ali baš NIŠTA.
Jel bi mogao neko da mi preporuči šta da zasadim? Onako, da nabacate neke ideje, pa da ja pogledam po cvećarama za detalje?
Ja samo znam šta ne bih: Dok sam živela sa roditeljima, mama je sadila neke travčice (bio je i ruzmarin, valjda) koje su extra privlačile komarce i ostale insekte...Pa ako znate šta to privlači, da izbegnem...

kolika ti je zardinjera i koliko ima sunca? pcele privlace sedumi i lavanda najvise, vaskice idu na ruze i dragoljube, svi insekti se zavlace u loze;
uredjenje zavisi od boja koje volis: zelene - cvetnice, oblika (padajuce biljke, penjacice - puzavice, biljke srednjeg rasta, niske - prekrivaci tla...) i trajanja - jednogodisnje - visegodisnje - lukovicaste;
znaci ako je terasa na severnoj strani, ima sasvim malo sunca leti, zardinjera je mala a ti volis jednogodisnje biljke koje cvetaju belo i plavo, a pritom padaju - mogu da ti preporucim lobeliju, bacopu, calibrachoa...a ako volis jarke boje i hoces da posle cvetanja sacuvas lukovice za sledecu godinu, preporucicu ti neke druge...

Žardinjera je otprilike 1,5m x 30tak cm i na istočnoj je strani, tako da ima sunca pola dana, dok ne pobegne iza zgrade.
Otprilike bih želela šarenu i veselu žardinjeru + poneka saksijica sa nečim drvenastim ili žbunastim zelenim. I misalim da bi bilo pametno da uzmem nešto "lako za održavanje", makar dok ne uđem u štos, pošto stvarno ništa ne znam...Hvala ti, mojra, što mi pomažeš ;)

naravno, mozes da kombinujes sa lozicama koje bi isto mogle da padaju - recimo sa dichondrom silver falls ili tako necim, onda impatiensi su jako lepi i odlicno uspevaju u tvojim uslovima... sada vidi svidja li ti se neka od ovih biljcica (bilo sta - boja, oblik, razgranatost...) znajuci da one prve mozes da nadjes u svim bojama; mini dalije i begonije - nema plavih i lila tonova; lobelija ima uglavnom plavih; impatiensa u roze - losos tonovima
sampioni lakoce, ali ih i ima svuda, su muskatle - geranijumi; ali one imaju neki miris koji se ne svidja svima. a kolika ti je terasa?

Terasa je onako kockasta, može komotno da sedi 3-4 ljudi... (nemam osećaj za mere, za sve se hvatam za metar :lol: pa lakše ovako opisno).

Super si, mojrić, da znaš!
Mnogo mi se sviđaju calibrachoae i lobelije...mogla bih da iskombinujem, ali ovako kao viseću saksiju. Žardinjera mi je na nivou poda, u dnu ograde, tako da bilo šta što pada nije baš najbolje rešenje.

Sviđaju mi se i mini dalije, ali bih ih iskombinovala sa nečim onako srednje visine (ne bi ni moglo preko 1m jer se na toj visini otprilike ograda savija iznad žardinjere). Imaš li nešto takvo? Šta misliš o lalama?

lale se sade u jesen da bi cvetale u prolece. mozes da osmislis masiv za sledece prolece (lale narcisi, muskari, zumbuli, jagorcevina, dan i noc i mini irisi se sade u isto vreme) pa da sadis u novembru recimo, i onda bi to cvetalo u martu / aprilu sledece godine.
za ovo leto: oko 70 cm visine imas recimo zinije, one su lake, nocurak, pa kane - ali ne gigantske pa mini rudbekije, onda digitalise ili da iskombinujes neku graminu sa time? sve zavisi od stila koji volis - hoces da izgleda pomalo poljski, zen - urbano (onda sadis niske bambuse, azaleju, rododendron, astilbe, hortenzije, paprat...) ili da sadis u dva reda, pa da pokrivaci tla i niske biljke budu ispred visokih...naci cu jos neku slicicu sa zardinjerama da ti pokazem

Back