bastovanstvo - ideje i saveti

• Začetnik teme Začetnik teme mammy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
zavisi kako ga odrzavas, koliko cesto menjas vodu, da li mu peres vazu (posudu), da li dodajes djubrivo, da li je na suncu direktnom i da li imas podno grejanje. ne trazi specijalne uslove, ali treba da se pere posuda u kojoj ga drzis, a prija mu i tusiranje. dobra stvar je sto ako nastavi da zuti, mozes da odseces deo (ne kraci od desetak cm) i da probas da ga ozilis. ne moras da stavljas vosak gore.

:-( Joj.
Ma to je onaj bambus kao piramida iz mnogo stabljika, sav je zavezan, a u posudi su kamencici. Pisalo je samo da treba da ima vodu, nisam znala da treba da ga vadim, ali i kako kad je sav uvezan to ne bih mogla posle ni da vratim? Nista mi sad nije jasno. :-(

divlja, nisi mogla da znas, ajde daj neku slicicu da vidimo kakav je. da mu nije i korenje preveliko za posudu? znam, imas onu piramidu, to se tesko vadi, ali ja bih probala da spasem bar deo.

edit: sad vidim da imas kamencice, i to treba da se pere, naravno samo cistom vodom.

Nemam slicku, a ni fotoaparat trenutno.
E, sad sam ga razvezala, odvojila stabljike koje su ok, oprala kamencice i stavila u drugu posudu. Ali ne provaljujem da su mu zilice trule. A sta da radim sa stabljikama koje su do pola zute, a dole zelene? :-?
Hvala vam, bar cu da spasim deo. :-)

divlja dodaj mu s vremena na vreme malo djubriva (samo malo) - voda se menja jednom u nedelju do deset dana, i pere se posuda i kamencici i onda nema problema.
ono sto je zuto odvojis, odseces zuti deo i stavis u neki drugi sud da polako pustaju korenje, jer mogu da budu celave i do dva meseca. ako ti ne uspe nije cudno, vise sansi ima u prolece. vazno da sacuvas ono sto je zdravo. nemoj samo da ga stavljas na direktno sunce, i bice sasvim ok

gigo, kad joj je smrzao? on je u ovom periodu spor, i ako je koren bio makar malo ostecen, sigurno prvo trosi energiju da rekonstruise koren. posle jedno mesec - dva moze da pocne da tera nove listove, posto je pretrpeo sok. ja bih ga ostavila jedno mesec dana da usmeri energiju prvo na korenje, pa tek posle na listove (u slucaju da je ostecen jedan deo korena). posle bih ga skratila. sad ja bih tako, ali ti vidis u kakvom je stanju, ako si sigurna da je koren ok mozes da ga osisas, samo nemoj da stavljas djubrivo ni da ga presadjujes, bice mu previse.

hvala,
neću ništa da mu radim...
znaš kako, bio je napolju a mama je odlagala unošenje biljaka a jedne noći je baš bilo hladno...
e one grane bliže korenu dole, tu se listovi drže, inače su otpali a bili su onako kao oprljeni...
sada je u kući i nisam ga dirala ali mi ga žao da se muči a reko da mu pomognem jer je lep i velik...
sačekaću da vidim...
inače palma je takođe bila napolju ali ona dobro izgleda.

ja sam moje biljke unela na vreme tako da je sve ok ... malo su bile šokirane promenom ali sada je sve došlo na svoje i baškare se ispred prozora ...

cim se on malo oporavi, mozes da ga skratis, bice lepsi. samo eto dok se sad sam stabilizuje sacekaces malo. bice sigurno i bogatiji posle.
kod mene jos ne smrzava ali vise nemam mesta u 1 wc-u (tamo se ne greje a ima svetla) ni u tehnickoj prostoriji, a i trazim svakoj biljcici idealno mesto (orhideja, pa bugenvillea, pa madagaskarski jasmin...)
cekam da se svi priviknu na prinudni smestaj :) . planiram invaziju na tavan, ovih dana. to mi se jedino ne svidja u ovom periodu, redovno nekog smestim gde ne treba :? .

hoću skratiću ga... posle.

ja se uvek bojim da se ne smrznu pa ih trpam po sobama mada mi ih je žao, nisam baš zadovoljna koliko imaju svetla ( prozori su okrenuti ka istoku što nije loše ) ... eh da je takva klima da to sve može da živi napolju bez bojazni od smrzavanja...
pozz

posto su forsirane lukovice, ne mozes dva puta da ih tako zeznes (da imitiras jesen i zimu i prevaris ih da cvetaju kad im vreme nije) a i lukovica ce biti iscrpljena, pa ce joj trebati bar godinu i po dana da ponovo izgradi rezerve. ono sto mozes da uradis je da ako imas terasu (nakon sto lisce pozuti potpuno i rezerve iz listova predju u lukovicu) da ih ubacis u neku vecu saksiju sa par vresova i viola kornuta i napravis neki malecki zimsko / prolecni aranzman za sledecu godinu, ako volis. mozes i samo da ih prebacis u zemlju, ali to je sve. sigurno nece dve godine zaredom da cvetaju u stanu, iscrpljuju se brzo.

mojra:
posto su forsirane lukovice, ne mozes dva puta da ih tako zeznes (da imitiras jesen i zimu i prevaris ih da cvetaju kad im vreme nije) a i lukovica ce biti iscrpljena, pa ce joj trebati bar godinu i po dana da ponovo izgradi rezerve. ono sto mozes da uradis je da ako imas terasu (nakon sto lisce pozuti potpuno i rezerve iz listova predju u lukovicu) da ih ubacis u neku vecu saksiju sa par vresova i viola kornuta i napravis neki malecki zimsko / prolecni aranzman za sledecu godinu, ako volis. mozes i samo da ih prebacis u zemlju, ali to je sve. sigurno nece dve godine zaredom da cvetaju u stanu, iscrpljuju se brzo.
Hvala Mojra,ali u medjuvremenu se situacija cudno razvija,onaj jedan sto je niko kad su listovi bili svega 3-4cm krenuo da izbacuje cvet i da cveta.Stvar je u tome sto je cvet izvirio svega 3-4cm takodje i tu kao da se zaglavio.Mirisao je divno i vec prvi cvetic krenuo da vene a ostali nisu ni uspeli da izadju.Jel ti poznat ovakav slucaj? Meni nije.

penelopa*:
Hvala Mojra,ali u medjuvremenu se situacija cudno razvija,onaj jedan sto je niko kad su listovi bili svega 3-4cm krenuo da izbacuje cvet i da cveta.Stvar je u tome sto je cvet izvirio svega 3-4cm takodje i tu kao da se zaglavio.Mirisao je divno i vec prvi cvetic krenuo da vene a ostali nisu ni uspeli da izadju.Jel ti poznat ovakav slucaj? Meni nije.

kazi mi, ti si uzela forsirane lukovice ili one obicne? jesu ti u zemlji ili u maloj teglici / casi sa vodom? na kojoj temperaturi su bile? ako su bile isforsirane suvise kratko, ili na suvise visokoj temperaturi nece moci da ti cvetaju, ali nista zato, ako ih prebacis na terasu ili balkon cvetace svakako sledece godine. sa forsiranim lukovicama se nikada ne zna, najsigurnije je da uzmes sama krupne hibridne klukovice i ubacis ih u frizider na jedno dva i po meseca, pa ih onda pokrenes u oktobru / novembru. ako si kupila hibride koji su nedovoljno forsirani, a kod tebe u stanu je svuda preko 20 ° C, ne mozes da ocekujes da cvetaju, jer im temperatura ne odgovara. njima treba 7 / 8 nedelja niske temperature (frizider), pa onda temperatura od oko 15 °C da bi se razvile i onda mogu da cvetaju u sobi. sto je svezije u prostoriji, to ima vise sansi da cvetaju i da cvetanje traje duze.

Ne znam dali su hibridne ili ne. Kupila sam samo lukovice isve ih posadila krajem leta u plitku saksiju.Bile su na prozoru do prvih mrazeva,a onda sam ih pebacila u sobu.Oni su krenuli da cvetaju,sad upravo krecu jos dva druga,ali se na pola "zaglave".
Ajde probacu da im nadjem malo hladnije mesto. Javljam se. Hvala Mojra!

Pozdrav bastovanima! Da li neko od vas ima neka iskustva sa sistemom zalivanja travnjka marke Gardena (ili neke druge marke). To su sistemi prskalica koje same izlaze iz zemlje pod pritiskom vode iz gradske mreze? Dakle ceo sistem cevi i prskalica je ukopan. Hteo bih da ih postavim na svoj travnjak ali nisam siguran koliko je to pametno i kvalitetno... Unapred hvala uz izvinjenje ako sam uleteo van teme... Cao.

Ne znam zasto ne bi bilo pametno...samo ako ti travnjak nije bas velik...ne znam dal' se isplati takav sistem, u marke se ne razumjem....ma ni u sisteme za navodnjavanje. Ja vjerujem u kanticu.
Elem,
Ugrijalo sunce pa mi se mili ici u bastu....Sta vi radite drage moje???

Back