bastovanstvo - ideje i saveti

• Začetnik teme Začetnik teme mammy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Da li neko ima iskustva sa palmom izraslom iz semenke urme. Posadila sam u avgustu sve semenke i niklo ni je preko desetak palmica, ali su listovi na nekim palmicama zamotani kao spirala. Da li ce se odviti ili sta da radim? Unapred hvala svim ljubiteljima biljnog sveta i veliki pozdrav.

mammy:
Zanima me da li ima ko od ovih zenica ovdje da se malo bavi bastovanstvom. Ja sam prosle jeseni sama zapocela i zasadila lijepo tulipane i narcise, oni sada lijepo procvjetali i sad se pitam da li moram da vadim lukovice iz zemlje nakon cvjetanja, ili kasnije, kad se biljka malo sasusi?
Ako neko zna neki dobar site koji se bavi biljcicama i na njemu da ima forum, nek' mi, please, napise.
Ja uživam u saksijskom cvijeću. Npr. na poslu imam pravu malu botaničku baštu koja je ukras moje kancelarije.

ova moja ima 76 cm ( merila sam je spec. za tebe :mrgreen: )
mada mislim da može da izraste još veća ako ima bolje uslove...
ova je sirota menjala mesto boravka( biljke to nekada teško podnose i ne oprave se) a i nema baš zimi svetlosti koliko bi joj trebalo a leti napolju trpi konstantne udarce repom...ebi ga psi se raduju mahanjem repa :lol: i prevrtanja pošto su moji psi ljubomorni na moje cveće u saksijama pa se dešava da svako jutro nađem isprevrtane saksije :lol:
ali ok je ona ...izdržljiva, svaka joj čast ...

a i ti si na svetu biljaka znaci...bas sam gledala ali nisam videla tvoj nick. super je sajt za biljoljupce.
moje dalije klijaju, kale isto, i kane. gladiole u basti, nisam proveravala. ljiljani su vec 3 cm visoki. sad bih pukla slicicu male azaleje i male andromede, al sam neuka i ne znam kako. :D

aha, lako ces me naci. :) skroz mi je zabavno, jer svi vole biljcice, + saveti oko sadjenja, insekata, puzeva...uzivancija
kompletan je sajt, ima i ljudi sa svih strana i vidis sta gde bas uspeva. videla sam rododendrone kod jedne nase novozelandjanke, kako su lepi...odmah sam napravila mesta u basti da zasadim jedan. :D e gigule, da ne znas mozda da li svi narcisi mirisu? i kako se zovu oni narcisus pseudonarcisus na srpskom, znas oni sto rastu u sumi, zuti? oni ne mirisu, je l' da? jesu to zelenkade?

intra:
Nemogu da čitam sve, trebaju mi preporuke za terasu - imam neke saksije koje nemogu skloniti, a vjetar mi stalno nanosi zemlju iz istih jer nema cvijeća. Znači treba mi savjet koliko onih kesica da kupim, koju vrstu i sl.

ja sam danas malo konfuzna, je l' ti pitas koje seme da kupis (kesice) da posejes u te saksije? kazi prvo sta volis, koje boje, da li hoces nesto visegodisnje ili jednogodisnje, da li treba da cveta, kako ti je orijentisana terasa...bar ponesto od toga. a ako nisam razumela pitanje izvini, danas nesto nisam u formi.

Terasa je okrenuta prema zapadu, trebalo bi mi nešto jednogodišnje, što nije zahtjevno za održavanje (da može da izdrži moju zaboravnost oko zalivanja) treba li da uzmem onaj neki tečni preparat (đubrivo) sa zemljom ne bih baš da prčkam ako nemoram, a boje bijelo i crveno. Znači vidio sam da na kesicama ima gramaža koliko mi je toga potrebno za tih 6 saksija dužine pola metra i širine jedno 15 cm.

najlakse su ti petunije, jednogodisnje, jedino treba da se zalivaju a svuda se prodaju. ne treba puno kesica (2/3), semenke su im strasno sitne, i ima ih mnogo u jednoj kesici. njih imas i dvobojnih, a i padajucih kao surfinija ili calibrachoe. u zavisnosti od efekta koji hoces da dobijes, sejes biljke penjacice (one ce se uvijati oko ograde koju pretpostavljam imas na balkonu) recimo beli ladolez (sa bleeeedo roze sredistem) al on raste kao lud, moraces da ga seckas. thunbergija bela isto raste kao luda pa mozes da kombinujes sa petunijama - dobijes deo koji se penje i drugi koji pada. razmislicu jos za one koje "stoje" pa cu da dodam. e, ali moras da malo poradis oko te zemlje koju imas u saksiji - bar pre sejanja da malo pripremis zemlju ako hoces da dobijes lepe biljke. :)

Jao, ko izvuce moju temu?
One proslogodisnje lukovice su prezivjele...rastu...narcisi samo sto nisu procvjetali...
A iz sume sam "posudila" zbun visibaba...sad ih imam i ja u basti...ha ha ha
I pokacila sam saksije vec vani... i napunila ih macuhicama...kako je odjednom sve veselo.

mammy:
Jao, ko izvuce moju temu?
One proslogodisnje lukovice su prezivjele...rastu...narcisi samo sto nisu procvjetali...
A iz sume sam "posudila" zbun visibaba...sad ih imam i ja u basti...ha ha ha
I pokacila sam saksije vec vani... i napunila ih macuhicama...kako je odjednom sve veselo.

joj ja sam isto iz sume "pozajmila" bozikovinu, znate ono sto bocka i daje crvene bobice za bozic? zeleni zbun, prave se venci sa tim bobicama pa se kace na vrata...kakve su to macuhice? narcisi su mi procvetali, cekam lale i zumbule. i magnoliju :)

intra:
Terasa je okrenuta prema zapadu, trebalo bi mi nešto jednogodišnje, što nije zahtjevno za održavanje (da može da izdrži moju zaboravnost oko zalivanja) treba li da uzmem onaj neki tečni preparat (đubrivo) sa zemljom ne bih baš da prčkam ako nemoram, a boje bijelo i crveno. Znači vidio sam da na kesicama ima gramaža koliko mi je toga potrebno za tih 6 saksija dužine pola metra i širine jedno 15 cm.

znam da si već dobio odgovr ida si zadovoljan njime i da verovatno pišem uzalud ali evo
možda nekom koristi

ja se ne bi smarala oko semenki jer posebno petunije i svo cveće koje ima tako sitno seme nekada neće da nikne a petunije su lepše inače kada se presađuju...no na tebi je da odlučiš... ja bih ipak uzela rasad na pijaci ili rasadniku...
uzela bih lobeliju njih imaš u beloj plavoj i nešto kao ciklama boja... one su jako zahvalne lepo rastu
uz njih bih uzela dragoljub ( njega možeš da odgajiš i sam iz smena) koji raste kao lud a možeš da ga ostaviš da ti se razvlači po zemlji ili da ih podupreš i da ti se penje ... njegovi listovi su zdravi za jelo ( dobro to ne moraš da probaš) a inače kažu da tera neke štetočine koje napadaju biljke...
ako već imaš te saksije ja bih ipak razmislila i o nekim trajnicama recimo minijaturne perunike ili čak mini ruže ...isto tako u zemlju možeš na jesen da pobodeš i nekoliko lukovica nekih mini lala, visibaba, krokusa...tako ćeš od samog proleća imati neko cveće na terasi...
jako zahvalan je neven i to možeš da poseješ sam... možda uzmeš jednu ili dve biljčice, kada se pojavi rasad tamo u maju i koji koren bosiljka pa ubodeš negde... to možeš da koristiš i u kuvanju ili peršun lišćar to možeš odmah da poseješ .... ako se dobro iskombinuje super može da izgleda...

Back