Балет

Treba mi pomoc, uzasno zelim da krenem na casove klasicnog baleta, moze da prodje i dzez i moderni balet, mada sam za klasican najvise zagrejana! Pretrazila sam ceo internet, na sve adrese gde se pominje odrzavanje casova baleta sam poslala e-mail-ove, ali onih par koji su mi odgovorili rekli su da vise ne drze casove baleta, zbog nedovoljne zainteresovanosti :( Isla sam u Dobracinu kod devojke koja drzi kombinaciju dzeza i klasicnog baleta, i to me je bas odusevilo jer se radi oboje, medjutim nije mi se nimalo dopala atmosfera tamo, i ta devojka mi je nekako neozbiljna, uopste ti ne posvecuje paznju, ama bas nimalo :/ Zna li neko neko mesto u Beogradu gde se odrzavaju casovi baleta za odrasle, ako ne klasicnog makar dzeza ili modernog? Mada bih ja taaako volela klasicni :roll: :manikir:

Pre par godina sam svratila do Orkestre na jedan trening,da pogledam i nije mi se svidelo...Zena koja drzi cas je jako gruba,bas sto kazes ne posvecuje paznju svima,eventualno samo najboljima...

Upravo se i ja raspitujem za casove klasike,pa evo na sta sam naisla - Plesni centar Mladost,rekli su mi da ce termini biti subotom i nedeljom od oko 14-5h,mesecno se placa 2500,tek iza nove godine ce definitino oformiti grupu
http://plesnicentar.rs/plesovi/klasian-balet-za-odrasle.html

Sto se tice modernog i jazz-a,plesni klub Ris igra samo te dve tehnike.

A sto se tice vecine plesnih stilova,ali primarni je jazz - plesni klub Dance Factory je fenomenalan,divna atmosfera,pozitivna,opustena,i sto je najbitnije-oni ti pruzaju sansu da budes i takmicar iako imas vec 19 iako ce ti vecna reci da si "matora",ako u tebi prepoznaju i 5% talenta,dace ti prilike da se razvijas,a ostalo je na tebi...A u slucaju da te takmicenje ne zanima,imaces jedan nastup na godisnjem koncertu gde se trude da izvedu sve svoje ljude,pohvale se silnim nagradama koje su osvojili i pruze svima sansu da osete cari scene - inace,treninzi su pon-sre-pet 20:30-22h,placa se 2200,oni takodje imaju casove klasicnog baleta svakog ili svakog drugog petka i te casove drzi Konstantin Tesea
https://www.facebook.com/dancefactorybg

Poslednje što sam gledala bio je "Aleksandar", koreograf Ronald Savković. najveći utisak su sjajni baletski igrači Strahinja Lacković i Nikola Tomašević. Što je i "Politika " potvrdila
http://www.politika.rs/rubrike/Kultura/Ovo-je-bila-njihova-godina2011.sr.html

ИГРА

Два плесача – једна прича

http://www.politika.rs/uploads/editor/Strahinja-Nikola.jpg

Страхиња Лацковић и Никола Томашевић (Фото Јелена Јанковић)

Много тога истоветног може се рећи о играчима Николи Томашевићу и Страхињи Лацковићу, момцима који су, готово преко ноћи, постали важна имена на нашој плесној сцени. Просто, њихове каријере некако паралелно теку и личе једна на другу. Они су доста лако из латиноамеричког плеса „прекорачили” у свет уметничке игре; дошли су и из истог плесног клуба на Врачару, обојица као вишеструки државни прваци. Међутим, „Мириси цимета”, њихова прва представа, као да су их омађијали...

Зато данас њих гледају у свим београдским позоришним кућама у којима је игра на редовном репертоару: у матичном „Битеф театру” („Мириси цимета”, „Отело”, „Алфа бојс”, „Божанствена комедија” ...), „Народном позоришту” („Александар”), „Мадленијануму” („Северна бајка”), „Позоришту на Теразијама” („Маратонци трче почасни круг”). Са својом Битеф денс-компанијом сада спремају плесну представу за децу – „Капетан Џон Пиплфокс”, а биће, наравно, и премијера за одрасле.

Уз сав тај плес, Страхиња је завршио Спортску академију, док је Никола засад „замрзнуо” студије на трећој години геоекономије. Страхиња је у Холандији играо и у филму „Алфа бојс”, два пута је био на гостовању у Немачкој с трупом „Клуб Гај енд Рони” из Гронингена, холандског града у коме ће, на пролеће, цела њихова београдска трупа радити на новом пројекту, који ће се реализовати и тамо и овде.

И о још две сличности у биографијама: оба играча рођена су на мору (Сплит, Вис), а повезују их и заједнички шабачки корени. О њиховој игри данас, Никола каже: „Некад, као латино плесачи, ми смо се такмичили – играли један против другог. У театру ми играмо један за другог!”

К. Р.

Svaka čast momci! SJAJNI STE!!

lib_jRqcZs.jpg

Nurejev u Don Kihotu

Balet, potrebno samo 4 godine da bi se postao professor!

Zivot pise romane, jel?? Nadam se da ce ljudi malo razmisliti o ovome jer mi je u cilju da se ljudi osveste po pitanju profesorskog kadra u baletskim skolama….Dakle, cuh skoro da je u Baletskoj skoli u Novom Sadu zaposlena doticna osoba, vrlo mlada I neuka, koja je zavrsila savremeni smer srednje Baletske skole (bez nize) I da, bez obzira na zakon, predaje KLASICAN BALET za koji nije bila ni skolovana! Moje pitanje vama je sledece, da li su ljudi koji su zavrsili nizu I srednju Baletsku skolu, odsek klasican balet ludi I ne mogu da nadju sebi posao u skolama ili je samo potrebno imati “veze koje ce pogurati” ? Znam da sam malo otisla off topic ali hajde da vidimo koliko smo zaista upuceni u to ko nam "vaja" decu.

Na čemu možemo samo da im zavidimo! Šta će im komentari negog prolupalog dede koji sebe smatra kritičarem (i, što je gore, neki mu to i priznaju)! :lol:

A što se zapostavljanja tiče- i pozorište je generalno "u zapećku" nekih drugih medija! Neki drugi mediji su u zapećku nekih stranih medija! Neki vrhunski glumci su u zapećku nekih glumaca koje ti vidiš rame uz rame sa "zvezdama estrade"...i tako redom! Nisu glumci krivi što baletani nisu u medijima i, KONAČNO, ne znači biti "istaknut" samo ako si ovenčan u dnevnim tabloidima. Nekim umetnostima neki mediji jednostavno ne stvaraju "radni prostor"! Nema ni mnogo slikara na TV-u pa, nisu glumci ti koji su ih istisnuli! I dramski "proizvodi" trpe, i kvalitetna kinematografija trpi...mnogi trpe! Ako je balet nezastupljen na ovom podforumu- treba uporediti broj postova i tema ovog podforuma sa "Filmom", "Politikom", "Video igricama" (huhuhu)....to je tako!
Ja se generalno slažem da su neke umetnosti "medijski zapostavljene" u smislu premale podrške i promovisanja. Ali, ako razlog i jeste (a najčešće jeste) nuđenje onoga što se najviše traži, onda je problem u ukusu onih koji traže. RTS još uvek pušta emisije sa "ozbiljnom muzikom" (groznog li naziva! koja je neozbiljna???) i trebalo bi napraviti istraživanje gledanosti u tim trenucima, ako im dopadne koji promil ukupnog gledateljstva, super su prošli!
Ali, tu ništa nije novo. Kakvo je merilo TV ili bilo koji drugi medij? Pa, pozorišnu publiku je uvek tvorio ekstremno mali procenat stanovništva! I slušaoce Filharmonije takođe. Pa tako i baleta! Ali te umetnosti su tu, postoje, opstaju, imaju publiku i ljubitelje koji im otvore po neku temu na Forumu i okače sliku papučica! ;)

Tako je.

Treba mi mala pomoć! Nova sam ovde i strašno volim balet, oduševila sam se kad sam videla da je neko otvorio ovako lepu temu koja povezuje sve nas ljubitelje, svaka čast inicijatoru! :)
Sa nepunih 7 godina sam krenula u privatnu školu klasičnog baleta i uvek mi je sjajno išlo, završila sam nižu baletsku i nisam imala gde da nastavim. Sad sam došla u Beograd da studiram, i znam da mi je svakako kasno da se ozbiljno bavim baletom, ali bih strašno volela da nastavim, pa bar poluprofesionalno da tako kažem. Interesuje me kakve su cene u studiju Orhestra, kako su im organizovani časovi u smislu veličine grupe, programa, koliko puta nedeljno su časovi, da li su grupe za polaznike ili postoji i neki kao napredniji nivo i slično, i da li postoji neki drugi studio koji se ozbiljnije bavi klasičnim baletom?
Izvinjavam se ako je neko već postavio ovo pitanje, malo sam se pogubila među ovolikim postovima :)

Back