Бајрамска софра у Београду

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Šta bre ima da se održava u Zagrebu, Ljubljani, Skoplju? Beograd je unikat, uvek bio i uvek će biti. I u Beogradu su uvek živeli, i uvek će živeti ljudi raznih veroispovesti. Zajedno. Bez obzira na ratove i netolerantne ljude. Da li poznajš Beograđane druge vere? Da poznaješ, bilo bi te sramota, verovatno... Poželi komšijama i sugrađanima srećan praznik, to ne boli, ne košta ništa, a možda ćeš onda shvatiti pravoslavlje - možda, jednog dana....

И хоћу ли онда бити већи Хришћанин, бољи човек, почасни грађанин или душебрижник?
Чини ми се из претходних постова да се и на овој софри највећа пажња посветила ајвару, а не обичајима ... :roll:

Читајући текстове о београдској софри и коментаре у вези са темом, примећујем да те две ствари никако не иду једна са другом. Наиме, у писанију о Бајраму, акценат се ставља на "повијене столове од пита, сирева, ајвара..." и сличним, по свему судећи, укусним ђаконијама. Од хиљаду посетилаца, неколико њих је интервјуисано, односно, пренесени су коментари само појединих случајних пролазника, који су такође оцењивали мирис и укус тулумби. Да ли су то зли новинари изабрали такве коментаре, који можда неће привући пажњу? Е, па мени јесу, и те како привукли пажњу.
Онда на ред долазимо и ми, форумаши, са јединственим ставом, како треба упознати туђу историју, традицију, религију, како без обзира на "неке тамо који су нас завадили", ипак требамо ширити љубав међу људима, комшијама, посебно према онима који су различити од нас. И уз многобројне честитке које упућујемо слављеницима, ако ништа друго, бар ћемо бити људи. А историју и религију, ону другу, која је на овом слављу, вероватно исписана на доњем делу картонског тањира за тулумбе, научићемо ако се пуних стомака сетимо да окренемо картончић, из чисте знатижеље.

ovako nije? od kada se slavi na ulici bajram?
ne slavi se bajram na ulici...nego se ljudi pozivaju da dođu na sofru, da se podele ljudska osećanja...
šta hoćeš - ulica ''otvorenog srca na bajram'' da se zove? onda bi ti pasovalo da umočiš prste u kadaif?

radi se o tome da su se poceli siriti tepisi Bg-om, pocele su zavijene setati Bg-om, traze bosnjacki jezik manjine!
dosli su ne znam odakle u Bg( videlo se na tv-u, rekli da nisu odavde)- da bi se upoznali sa komsijama:eek:... i pozdravi su- dobar dan komsija!
ja zvanicno pocinjem da se plasim

stvarno jadno. tvoji preci se nisu plašili kad su turci bil svuda oko njih, a ti se plašiš jedine ulice u kojoj je džamija u beogradu.
baš si duduk.

stvarno jadno. tvoji preci se nisu plašili kad su turci bil svuda oko njih, a ti se plašiš jedine ulice u kojoj je džamija u beogradu.
baš si duduk.
preci mi nesto imali kratak zivotni vek:mrgreen:

- gostiju koji su dosli da pozdrave komsije.. da ponovim xx put
povoda sirenja proslave sa prvobitno predvidjenih prostorija
vec su trazili bosnjacki, verovatno ce ga i dobiti srbiji

... sto se kadaifa tice- trudim se da se zdravo hranim ;)

radi se o tome da su se poceli siriti tepisi Bg-om, pocele su zavijene setati Bg-om, traze bosnjacki jezik manjine!
dosli su ne znam odakle u Bg( videlo se na tv-u, rekli da nisu odavde)- da bi se upoznali sa komsijama:eek:... i pozdravi su- dobar dan komsija!
ja zvanicno pocinjem da se plasim

Наравно! Тако ћемо ми да будемо толерантни према свима, а онда ћемо да добијемо као и увек...да не кажем сад шта ...:besan2:

Е, а шта када би се на Тргу Републике организовала смотра народних игара, такмичење у певању изворних народних песама, печење ракије и играње ужичког кола, први коментар би био ...ијууу сељоберизам, па зар то у БЕОГРАДУУУУ... :whistling:

"sad mogu pravac na Kosovo, pa onda u Beograd po biometrijske pasose. "
- komentar sa politike o mudzahedinima:mrgreen:

čime se ti opterećuješ....:neutral:

Наравно! Тако ћемо ми да будемо толерантни према свима, а онда ћемо да добијемо као и увек...да не кажем сад шта ...:besan2:

Е, а шта када би се на Тргу Републике организовала смотра народних игара, такмичење у певању изворних народних песама, печење ракије и играње ужичког кола, први коментар би био ...ијууу сељоберизам, па зар то у БЕОГРАДУУУУ... :whistling:

do pre neki dan je u čika ljubinoj bila prodajna izložba narodnih rukotvorina iz cele srbije i niko nije pomenu seljoberizam....
nije mi jasno zašto mi srbi uvek sami sebe pljujemo, misleći na druge?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back