Badnjak

I tako jednom Srbu treba zapadnjacki knjisko-jezuitski moljac da rabu Bozijem Srbu objasni sta je Srbinov badnjak? :thumbdown:

Bad-njak
Bad-anj
Bad-alj

Ima li u knjizurini tog jezuitsko placenika znacenje rijeci badanj i badalj?

Naravno da ima. Ali badanj i badalj nemaju nikakve veze sa badnjakom, jer 7. januar nema nikakav značaj u drevnim religijama i kulturama. Pa čak ni 25. decembar ne može da se poveže sa pobedom svetla nad tamom (ili ponorom, badanj, jel?), jer zimski solsticiji pada 21. decembra.

Badalj je kad neka trepavica izraste unutar ocnog kapka, pa boli oko i ne mozes da gledas svjetlost dana.
Rijec batak ima sasvim drugi korijen od rijeci badalj.

Jedno pitanje, u vezi prezimena na ić.
Npr. Avramović, Milošević, Stojadinović...
Sad bez ić, Avramov, Milošev, Stojadinov...
Pa sad npr sa imenima. Avramov Marko, Milošev Pera, Stojadinov Janko...
Da li je prezime u stvari ime, na koje je dodato ić?
Da bi se znalo čiji je npr. Marko, Pera, Janko...Pa tako, Marko je Avramov, a Pera je Milošev...

Poslednja izmena:
Unosenje badnjaka u kucu i njegovo paljenje NIJE HRISCANSKI VEC PAGANSKI OBICAJ!

"Istoričari religije, filolozi i etnolozi smatraju da su Srbi naslijedili ovaj običaj iz svoje prethrišćanske religije.
Oni tumače badnjak kao utjelovljenje duha rastinja i kao božanstvo koje umire spaljivanjem pa uskrsava, kojem su se prinosile žrtve i upućivale molitve radi plodnosti polja, zdravlja i sreće prodice.
Njegova vatra simbolizovala je svjetlost sunca, obezbjeđujući sunčevu životvornu snagu u narednoj godini. Neki od južnoslovenskih naroda imaju slične običaje, a tradicija da porodica na Badnji dan svečano naloži drvo na ognjištu zabilježena je i među drugim evropskim narodima." (Wikipedia)

U vrijeme Hristovog rodnjenja prvi dan zime padao je na 25. decembar julijanskog kalendara (7. januar gregorijanskog). I pazi sad ovo: od tog dana dan pocinje da raste, Sunce pocinje da se dize prema zenitu, tj. pocinje da raste. Eto smo vrlo blizu rjesenja zagonetke badnjaka: badnjak je (H)RAST.

(H)rast raste
samo u suncanim mjestima.

Sveti Jovan Krstitelj rece za Hrista : "On treba da RASTE..."

Badnjak kao mladi hrast simbol je Sunca u bukvalnom smislu, a u duhovnom je simbol Hrista kao svjetlosti (Sunca) svijetu.

Ја тврдим да је равноправност полова не природна ствар.

Muškarac i žena svakako nisu isto, jer da jesu jedan čovek bi bio dvopolno biće. Ali jesu celina, prirodno je da se dopunjuju po sistemu ključ i brava...To što je muškarac fizički jači, nikako ne znači da ženu treba da tretira kao stoku, već da koristi tu prednost na drugačiji način...nažalost vera je jedan od najvećih krivaca za podređen položaj žene, odnosno društvene norme koje vera nameće, kao i nemanje muda labilnih muškaraca da se suoče sa zadacima koje im je priroda nametnula, pa koriste četiri zida da bi svoju nemoć da se izbore sa životnim problemima lečili istrisajući se kukavički na ženu iza vrata dok su dok se kreću van ta četiri zida manji od makovog zrna i velike pičкice...:roll:

Научници могу да скроје наручену причу.

Nauka nije vera da joj veruješ na reč, nego nudi dokaze...:rtfm:

Poslednja izmena:
U vrijeme Hristovog rodnjenja prvi dan zime padao je na 25. decembar julijanskog kalendara (7. januar gregorijanskog). I pazi sad ovo: od tog dana dan pocinje da raste, Sunce pocinje da se dize prema zenitu, tj. pocinje da raste. Eto smo vrlo blizu rjesenja zagonetke badnjaka: badnjak je (H)RAST.

(H)rast raste
samo u suncanim mjestima.

Sveti Jovan Krstitelj rece za Hrista : "On treba da RASTE..."

Badnjak kao mladi hrast simbol je Sunca u bukvalnom smislu, a u duhovnom je simbol Hrista kao svjetlosti (Sunca) svijetu.

:hahaha: ....Alal ti logika...

Isus je Jovana Krstitelja upoznao kad je vec dobro ...odrastao...

Unosenje badnjaka u kucu i njegovo paljenje NIJE HRISCANSKI VEC PAGANSKI OBICAJ!

"Istoričari religije, filolozi i etnolozi smatraju da su Srbi naslijedili ovaj običaj iz svoje prethrišćanske religije.
Oni tumače badnjak kao utjelovljenje duha rastinja i kao božanstvo koje umire spaljivanjem pa uskrsava, kojem su se prinosile žrtve i upućivale molitve radi plodnosti polja, zdravlja i sreće prodice.
Njegova vatra simbolizovala je svjetlost sunca, obezbjeđujući sunčevu životvornu snagu u narednoj godini. Neki od južnoslovenskih naroda imaju slične običaje, a tradicija da porodica na Badnji dan svečano naloži drvo na ognjištu zabilježena je i među drugim evropskim narodima." (Wikipedia)

Sta narod zna

Meni se hrišćanstvo uopšte ne sviđa, ako mene pitaš....ali to nema veza sa tim što hrišćanski obredi nisu nikakva hrišćanska novotarija, nego modifikacija prastarih paganskih običaja...To je kao da ja, pošto treba sad da spremim mimoza salatu, da odem da je napravim i da kažem e nije više mimoza, sad je karanfil salata i da znači da sam je ja izmislio..Nje nego...;)

Што би некоме сметало да ти мимоза салату називаш каранфил салатом? Ја то одувек зовем јавор салата и све је у реду...

Није истина.То је симбол прекида са паганским.А ти етнолози лажу.
:hahaha:
Ma svi lažu, i sav narod laže, sve samo da se izazove omraza na jednu hrišćansku sektu, poznatu po netolerantnosti, neznanju, neobrazovanju i opštem nerazumevanju sveta oko sebe. :roll:

Dobro, pa? To svi znamo
Očito ne znaju svi. ;)

poreklo običaja niej hrišćansko, ali sada, pošto ga je crkva prihvatila, ima hrišćansku suštinu
Ne bih to baš tako formulisao. Pre bih rekao da je SPC izmislila priču kojom bi objasnila iz hrišćanskog ugla obrede vezane za Badnji dan. No, to nije suština, već samo veo prebačen preko obreda čisto paganskog karaktera, poreklom iz slovenske religije.

Бадњак се доводи у везу са веровањем о сунцу, мада је божанство своје врсте које се спаљује да би опет оживело. На бадње вече се окупљају и домаћи покојници, и због тога се и сам бадњак доводи у везу са култом покојника. Бадњи дан је остао изван црквене контроле те свештеник не врши код парохијана никакав обред на Бадњи дан.
Pošto o Badnjaku umire staro slorano božanstvo i rađa se mlado Sunce, onda se Badnjak dovodi u vezu sa kultom mrtvih... i niko ne nalazi da je tu nešto čudno i da je Čajkanović, a i ostali koji su Badnjak svrstavali u izrazito htonske svetkovine napravio ozbiljnu grešku?! :think:

Poreklo običaja, naravno, ne umanjuje njegov današnji značaj.
Šta ovo tačno znači?
Da u slovensko religiji Badnji dan nema značaja? :dontunderstand:

http://sh.wikipedia.org/wiki/Badnjak_(drvo)
Badnjak simboliše hrast koji su pastiri doneli u vitlejemsku pećinu gde je rođen Isus i koje je pravedni Josif založio da ugreje hladnu pećinu. Varnice koje su poletele u nebo su najavile poseban događaj. Takođe, badnjak je najava Časnog krsta Hristovog.
Hrast donet u vitlejemsku pećinu?! :eek:
Možda bi neko bio ljubazan da mi pokaže te hrastove oko Vitlejema, ili su svi spaljeni pre 2000 godina? :ceka:
Ovo je upravo ono izmišljane priča od strane SPC koje sam ranije pomenuo. Skora izmišljotina napravljena radi odstranjivanja elemenata slovenske religije i srpske kulture iz jevrejsko-novogrčke verzije hrišćanstva.
Bilo bi zanimljivo naći Jevanđelje, makar bilo i apokrifno, u kome stoji da je Isus Hristos rođen u pećini, a da su mu pastiri doneli hrast da njime založe vatru. :ceka:

Увек ме фасцинира када је појединцима једини циљ у животу да другима покушавају да обесмисле значајне догађаје.
Budi ljubazan pa nam objasni na koji način se Badnji dan obesmišljava ukoliko se skrene pažnja na njegovo poreklo i značenje?
Da li misliš da je Badnji dan u slovenskoj religiji besmislen? :ceka:
Zbog čega misliš da Badnji dan u slovenskoj religiji nije radosna svetkovina ili da će time što se napiše istina nekome biti pokvarena radost?

koji se praznik obelezavao kod pagana paljenjem badnjaka??
Umiranje starog Sunca i rođenje mladog Sunca. Badnjak, a posle njega Božić su kraj trodnevne svetkovine zimskog solsticija, posle koga dani postaju duži, a Sunce jače.

Ниједан јер их више нема.z:)
Nema?!
Neće biti.
Ja sam slovenski pagan, a znam da ih ima još po forumu.

Замисли само да једна тема на форуму може да обесмисли нечију веру! Каква би то вера била?
Sudeći po tvom prethodnom komentaru ta vera bi bilo hrišćanstvo. Što pitaš? :ceka:

А пропо, где је и када тачно црква рекла да паљење бадњака није постојало пре хришћанства? Мислим, ово стварно нисам чуо и не питам као провокацију.
SPC iznosi svoju priču kojom iz hrišćanskog ugla objašnjava simboliku i značenje Badnjeg dana. Tu priču možeš čuti, u različitim verzijama, o svakoj liturgiji za Badnji dan po crkvama SPC.

i ja nisam cuo da je organizacija spc ikada rekla da paljenje granja je paganski obicaj
Ja to jesam čuo od pojedinih sveštenika SPC (svega nekolicine), ali ne bih da ih baš pominjem po mestu službovanja, jer su to dobri ljudi koji su prvo Srbi, pa tek onda pravoslavci. :ok:

Poslednja izmena:
Crkva ga prihvati, uz određeno tumačenje i namenu, i da mu novu suštinu. Suština sadašnjeg običaja i obreda sečenja i spaljivanja Badnjaka je hrišćanska, to niko ne može da porekne

A što se pedera tiče dobro rezonuješ, to javno i zvanično više nije nepoželjno i nenormalno, bez obzira šta mi normalni ljudi o tome mislili. A te dve stvari se ne mogu porediti, jer se ovde radi o menjanju suštine jedne DRUŠTVENE pojave

mnogo je hrišćanskih obreda i običaja koji su nehrišćanskog porekla, ali im je data nova, hrišćanska suština
Jeste, i kada mačor dođe i zapiša fotelju iz koje gledaš TV, on joj promeni suštinu, i to više nije tvoja fotelja, nego njegovo mesto za izležavanje.

Ili kada neko dođe i ukrade ti iz kuće taj TV prijemnik koji gledaš, on mu promeni suštinu i to više nije tvoj TV, nego njegov toster.

Tako nekako... :roll:

Šalu na stranu, mada ista lepo i jasno odražava princip "zapišavanja teritorije" tako omiljen među avramskim religijama, koja je to suština Badnjeg dana u hrišćanstvu i kakve veze ima sa hrišćanstvom?
Naravno, interesuje me ozbiljno objašnjenje,a ne ona sprdačina za budale o hrastu koji su pastiri doneli u pećinu u kojoj je rođen Hristos, pa je od te cepanice kasnije napravljen Časni krst. :hahaha:

Aha, zato svaki propoved pred paljenje Badnjaka počinju sve u šesnaest sa: "Braćo hrišćani, paljenje badnjaka vuče korene od naših paganskih predaka još toliko i toliko hiljada godina pre Hrista...hvala im na ovako lepom običaju"..:lol:
Verovao ili ne, ja sam upravo takvu provopoved čuo. Mada, samo jednom.

Još je tužnije što se srpstvo vezuje za pravoslavlje.....A gde su nam preci pre 9 veka i u šta su oni verovali, niko se ne seća...:roll:
Upravo tako. :ok:

Покладе су припрема за пост.А нису никакав пагански обичај.
Jes', kotrljanje zapaljenog točka je priprema za post. Baš da čujem to teološko objašnjenje kako kotrljanje zapaljenog točka priprema za post. :ceka:

:hahaha:
Ma svi lažu, i sav narod laže, sve samo da se izazove omraza na jednu hrišćansku sektu, poznatu po netolerantnosti, neznanju, neobrazovanju i opštem nerazumevanju sveta oko sebe. :roll:

Očito ne znaju svi. ;)

Ne bih to baš tako formulisao. Pre bih rekao da je SPC izmislila priču kojom bi objasnila iz hrišćanskog ugla obrede vezane za Badnji dan. No, to nije suština, već samo veo prebačen preko obreda čisto paganskog karaktera, poreklom iz slovenske religije.

Pošto o Badnjaku umire staro slorano božanstvo i rađa se mlado Sunce, onda se Badnjak dovodi u vezu sa kultom mrtvih... i niko ne nalazi da je tu nešto čudno i da je Čajkanović, a i ostali koji su Badnjak svrstavali u izrazito htonske svetkovine napravio ozbiljnu grešku?! :think:

Šta ovo tačno znači?
Da u slovensko religiji Badnji dan nema značaja?
:dontunderstand:

Naravno da ima znacaja, samo je simbolika razlicita.

Letnje dugodnevice i zimske kratkodnevice smatrane su velikim prekretnicama u prividnoj putanji Sunca preko neba, a sa davnih gledista nista nije bilo podesnije nego da se na Zemlji pale vatre-radosnice u ova dva trenutka, kada vatra i toplota velike svetlosti na nebu pocinju da opadaju ili rastu. Iako su obe solisticijske proslave bile svetkovine vatre, zimska je - usled toga sto se morala obaviti unutra - dobijala karakter domace ili privatne svetkovine.

Nesto vise o tome ima u "Zlatnoj grani".

Што би некоме сметало да ти мимоза салату називаш каранфил салатом? Ја то одувек зовем јавор салата и све је у реду...

A je l' bi ti smetalo da ti izmisliš neki novi sos, recimo Žiskar-sos, a ja ti ukradem recept, patentiram kao Thanatos-sos, i stvorimo bogatstvo u milionima eura, dok ti sa ženom i petoro dece živiš u garsonjeri od 18m2? Verujem da ne bi, ti si neki dobro Samarićanin koji bi se radovao mom uspehu, je l' da?

Simbolika Badnje večeri

Badnji dan proslavlja se dan uoči Božića i neizostavni je deo božićnih običaja. Naziv je dobio po sečenoj grani hrasta - badnjaku, svetom drvetu Slovena, koji se na Badnji dan seče i obredno pali.

Loženje badnjaka je središnji element simbolike rađanja novog sunca, jer ovaj važni dan sledi odmah nakon zimske kratkodnevice.

Obredno sečenje badnjaka
Mladi hrast se spaljivanjem daje ognju u čast novoj godini, a obilje varnica koje lete u nebo simbolišu bogatstvo roda i prinosa.

Običaj sečenja badnjaka vezuje se za drvo koje je vitlejemski pastir Josif odneo u hladnu pećinu da zagreje tek rođenog Hrista i njegovu majku.
Ni u jednom Jevanđelju, bilo kanonskom bilo apokrifnom nema pomena o tome. To je hrišćanski mit s kraja II veka. :bye:

Prema srpskim običajima, kada odabere odgovarajuće drvo, domaćin se okrene istoku, tri puta se prekrsti, pomene Boga, svoju slavu i sutrašnji praznik, uzima sekiru u ruke i seče badnjak.

Posipanje žita i slame

Posipanje žitom na Badnji dan i Božić simbolično je sećanje na žito koje je Majka Božja bacala stoci koja je bila u štali da stoka ne bi grizla slamu iz Hristovih jasli.
Pošto je u to vreme slama bila veoma skupa i bilo je veoma malo, a žito je bilo jeftino i bilo ga je na sve strane.
Inače je bio običaj da se novorođenče polaž na slamu, da se lakše izgrebe i incifira i što pre umre. :roll:
Pitam se da li ljudi razmisle pre nego što napišu ovakvu budalaštinu. :think:

Posipanje Badnjaka žitom je magijska radnja kojom se obezbeđuje dobar prinos useva, tako što se mlado božanstvo Sunca daruje žitom simbolično, kako bi to božanstvo kasnije u toku godine uzvratilo taj dar obezbeđujući dobar prinos useva.

Uzgred, pećina za koju neki hrišćani veruju da je mesto rođenja Isusa Hristosa je zapravo hram boga Tamuza.

Kađenje doma simboliše darove - smirnu i tamjan koji su donošeni kao darovi novorođenom Isusu.
Jes' pošto pre toga nijedna druga religija nije koristila ni tamjan ni smirnu. :roll:

Orasi u slami u uglovima kuće simbolišu vlast Božju na sve četiri strane sveta.
E, ovo je već pokušaj zatiranja srpske kulture. :ljutko:
U Srba, a i drugih Slovena, orah važi za senovito drvo i orasi se po uglovima kuće stavljaju u čast preminulih predaka, kako bi se zamolilo za njihovo prisustvo u porodičnoj svetkovini i njihovu zaštitu tokom godine.

Kada se unesu pečenica, badnjak i slama, ukućani svi zajedno stanu na molitvu, pomole se Bogu i čestitaju jedni drugima Badnje veče i sedaju za trpezu.
Prvo se čestita Badnje veče, kada se unosi Badnjak, a onda se Badnjak posipa medom, žitom i vinom, pa tek onda se orasi stavljaju u uglove kuće.

Pogača koja se lomi simboliše reči Isusove „Ja sam hleb živi“, a vino krv njegovu. Riba je simbol Sina Božjeg, so božanske sile, a med sladosti večnog života bod okriljem Boga. Sveća koja se pali za Badnji dan i Božić predstavlja svetlost Božju i simboliše Isusove reči „Ja sam svetlost svetu“.
Važan smisao Badnje večeri je okupljanje sve dece za posnom trpezom. Za večeru se priprema neparan broj posnih jela, što ima veze sa kultom predaka. Jelo protiče u miru i tišini, a ako je neko u svađi, na Badnji dan običaj je da se obavezno pomire.
A što baš hrast, a ne lipa, breza, jasen, bor, jela, itd.? :ceka:
Zato što je hrast sveto drvo kod Srba i Slovena uopšte. :rtfm:
Što se tiče pogače, tj. kolača, to je simbol kruga nebeskog, vascele Vaseljene. Zato se pre lomljenja kolač okreće. ;)

A je l' bi ti smetalo da ti izmisliš neki novi sos, recimo Žiskar-sos, a ja ti ukradem recept, patentiram kao Thanatos-sos, i stvorimo bogatstvo u milionima eura, dok ti sa ženom i petoro dece živiš u garsonjeri od 18m2? Verujem da ne bi, ti si neki dobro Samarićanin koji bi se radovao mom uspehu, je l' da?

Evo ja sam smislio robota za pravljenje pomfrita, a Ti ga patentiraj i obogati se, i ja ću se radovati Tvom, tj. mom uspehu. ;)

нису баш сви јевреји, деси се да људи имају исту идеју на разним тачкама света (бар матерјалног).

Back