B92: Standard gradjana sve losiji

RoccoS

Veoma poznat
Poruka
11.405
Standard građana sve lošiji
16. avgust 2009. | 00:56
Beograd -- Prema statističkim podacima, svaki osmi stanovnik Srbije živi na ivici siromaštva, i mesečno raspolaže sa oko devet hiljada dinara.

Gužve u marketima sve ređe (Beta, arhiv)

Od septembra prošle do marta ove godine broj zaposlenih smanjen je za 133 hiljada lica. B92 je istraživao kakav je danas standard građana Srbije, pola godine nakon krize. Pojedine namirnice jedan broj građana Srbije može samo da gleda. Tu ne pomažu ni ministarske izjave, da smo među najjeftinijima u Evropi.

Vlada je formirala radnu grupu, koja bi trebala da pomogne onima koji su ostali ili ostaju bez posla.

Od početka godine više od 130 hiljada osoba više ne radi, pokazuje statistika. I to, verovatno, nije kraj otpuštanjima.

Srednja klasa koja se posle decenije bede i sankcija tek formirala ponovo počinje da broj svaki dinar u novčaniku.

“Trend kupovine bele tehnike, konfekcije i kućnih aparata je u padu za procenat oko 20 odsto. Skupa hrana slabije ide, ima blagi trend opadanja u odnosu na jeftinije. Uglavnom kupuju strateške atrikle - šećer, ulje, brašno, so”, navodi Ljubiša Blagojević, poslovođa “Merkator-Roda” centra.

Od kada je kriza uzela maha, kupci brižljivo prate proizvode koji su na sniženju, jer jedino tako moguda finasnije da rastegnu od prvog do prvog.

Ekonomisti se slažu da tranzicija u mnogo čemu uzima svoj danak, kao i da je nekoliko finansijskih udara od početka godine za mnoge značilo prelazak u siromašniju klasu.

“To je depresijacija, snažna depresijacija početkom godine zbog krize. Dalji raste cena, Srbija i dalje imam najveću inflaciju u Evropi u ovih prvih šest sedam meseci”, upozorava ekonomski analitičar, Ivan Nikolić.

Ipak, jedan mali procenat ljudi u ovoj zemlji ima novca da kupi sve što zamisli. U jednoj beogradskoj parfimeriji za B92 su rekli da se ženske kreme, čija je cena oko 300 evra, i dalje dobro prodaju.
 
kao sto rezim pokusava, neuspesno, da se proda politickoj javnosti srbije kao `levicarski`, a kakav je to levicarski rezim koji voli nato i ispunjava mu svaku zelju, i pre nego sto nato izgovori

tako i ovaj `komesarski`, po stilu, tv, pokusava da se proda javnosti, kao sekira se za gradjanina i standard. od te njihove desetogodisnje brige ispadose nam oci, a i rebra nam se vide

neka se oni brinu za one kojima su omogucili da se napune para za ovih deset gpdina, to su njihovi, a narod zna da mu je b92 krvni neprijatelj
 

Back
Top