eveline
Elita
- Poruka
- 23.014
@Ariodante gde si 
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Adolescent Slavko Štimac u polusepiji i mrkim, riđim, tonovima filma krajem sedamdesetih, kao slike iz tog vremena, šiške pale na čelo i kosa, tamnosmeđa, na pola, preko uveta, frizura sedamdesetpeta, braon jakna kratka, sa tragovima sitnih kapljica kiše, ispod džemper model Sirće 1978. i velika kragna košulje koja viri, i on onako večno naježen smrznut i gladan, jede kiflu, i puna mu usta jer ne zna kad će opet jesti, a ješće opet u narednom kadru, i priča i drobi i tako punih usta stalno nešto, glave uvučene u jaknu, u zimskim i jesenjim tonovima Beograda: robna kuća i svetla u hladnim večerima, satovi za parking, i čuvar Predrag Milinković u prodavnici koji ga opet hvata u krađi i za kragnu drži i izbacuje napolje: gubi se kopile i protuvo, a on onako odmah se ko mačka na noge dočeka, i briše kapu od blata dok napolju šetaju parovi, suviše reski, i nekako filmski napravljeni: plavušu šeta neki prgav tip Bata Kameni, koji hoće da bije Štimca kad dobaci njegovoj ŽENSKOJ: opa Miro novi frajer, jeli, sad ćeš jesti i kolačaa a ne samo poparee, hahah smeje se na to okolnouzgredni Ljubomir Ćipranić, a Bata priđe Štimcu i kaže mali mnogo si počeo da šiljiš patku pa mu odvali socijalistički šamar a Štimac kaže štaa je bilo, štoo se tuučeeš, i u nemoći baci sneg prljav prema njemu, a on badža već otišao, pušeći cigaru, i držeći pod struk devojku, dok Štimac samo za tren poražen, i ljut, izlazi opet kao pobednik; naime, i iz sudara s njima njemu ukrade novčanik i njoj peglu iz torbice, i pokaže to posle Ljubiši Samardžiću, svom starijem ortaku: ej Šorga vidi ovo, vajdica, a ovaj mu kaže "pa ti si lud" na onaj samardžićevski način: hoćeš li sad da te vodim u policiju, a znamo i mi i Štimac da neće, jer to je meko srce Ljubišino, pa mu samo razbaruši kosu, i iskezi se onako široko kako on samo ume; Slavko Štimac i njegovo promrzlo crveno lice sa onim sangviničnim obrazima i nosem prćastim kojim rije kroz svet, probija se, snalazi se, uz tog ortaka starijeg i poštenog Ljubišu, nesnađenog boksera, i ostavljenog od žene kurveštije koja mu je stalno pričala šta je šonjo, kad ćeš da me vodiš na more, šonjo, pa je posle vodi Bata Živojinović komunistički funkcioner i budža sa maramom oko vrata i tompusom, i kupi joj bundu, farbu za kosu, lisicu i portabl televizor, šonjo jedan kad bi mi tu kupio bundu, a Ljubiša samo guta knedle i gleda u neverici dok ga Štimac odvlači i bodri, pusti kurvu Šorga, a ovaj mu odvali šamar, što se tuuučeeeš, ali ništa zato, Štimac ne zamera, on se prilagodi, on je uklopiv pre svega, on pliva, on muva, on žvaku ima, on je riba u svetu, on u kafani odmah prilazi devojci koja sedi sama za stolom, obavezno viša i starija od njega, ona ga odbije al on to lako prihvati, ma onaa volii one iz gimnazije, kurvica; ništa njega neće pokolebati, ništa njega neće smoriti: keva me je ostavila kao malog, a ćale je uvek pijan, ja mu doneesem uveče projee ili karamelee on to voli da jedee, ćale, gledaj doneo sam ti radio da imaš šta da slušaš, a ćale prgavi Mića Tomić samo procedi: od tebe mi ništa ne treba, nosi mi to iz kuće, a Štimac kaže Ljubiši eh takav je moj ćale, obožava me, evo ti ćale radio na prozoru ostavio sam ti, i malo kiseloog mleeka, pa Mića Tomić posle doživi srčani udar, i Štimac sam u bolničkom hodniku ćuti, doktoree hoćee li preživeti, i tutka doktoru mito u vidu zgužvanog kradenog novca, i posle u kuhinji opustele kuće ljušti kuvani krompir pod svetlom mračne sijalice u belim pločicama periferije, oskudnog i bednog pokućstva, lonci, šerpe, kredenac, ništa: Šorga, za prvo vreme ovde ćemo spavati, ja volim pred san da pričam, saću da ti pričam o čemu ja sanjam: o kiflama i moru i ženskama sa ovolikom sifonimaa, pogledaj, ovolikiim, slušaaj Šorga čuješ li me, jesi li umro, pa ti umro, pa ja više nemam nikogaaa na svetu, nema veze slušaaj me, odvešću ja tebe na Jadran i upoznaati sa Nedom Arnerić, pa ćeš ti oživeti a možda i seksa s njom imati: je li Šorga haha i laktom munu uspavanog težaka i kamiondžijskog mučenika Ljubišu Samardžića bivšeg poštenog boksera, ma opet ćeš ti tući i levicom ako treba, nije tebi ništaa, ja sam umirao ihihaj puta, nego Šorga imaš li konja na zajam, keve mi, da odem do tetke u Vrnjačku Banju da joj ukradem jedan porcelanski tanjir?
Заправо, после вишемесечне паузе ових дана иде.Strki, kako ide roman?