azili za pse

U Bugarskoj imaju alkice. To moze lepo da se dizajnira, da bude simpaticno. Ali ne, kod nas se sve radi na brzinu, neosmisljeno, i dalje povladjujuci primitivizmu i losem ukusu.

Nema primitivizam i loš ukus nikakve veze sa time, nego korupcija i to što je neko uzeo debele pare za takve stvari i onda samo otaljava kako bi mu ostao što veći profit.
Iza svih ovakvih akcija stoji interes male grupe ljudi, koja deluje kao sprega lokalne vlasti, investitora i izvođača radova.

Za lutalice 8,7 miliona iz budžeta
Predstavnici grada i Fakulteta veterinarske medicine potpisali su juče ugovor za obnavljanje usluge sterilizacije, kastracije i postoperativne hospitalizacije pasa lutalica, dok će za ove svrhe iz budžeta grada biti izdvojeno 8,7 miliona dinara

Bolja kontrola... Sledi sterilizacija pasa lutalica

Pomoćnik sekretara za komunalne i stambene poslove Vladimir Terzin kazao je da je taj ugovor deo strategije za rešavanje problema pasa lutalica u Beogradu, kao i da se pripremaju odluke o proširenju tog dokumenta, pre svega za vlasničke životinje.

- Veoma je važno proširiti odluku i na vlasničke životinje da bi se rešio uzrok, a ne posledica. Više od 80 odsto životinja koje se nađu na ulici nekad su imale vlasnika i smatramo da ćemo striktnijom kontrolom vlasnika i čipovanjem životinja smanjiti broj uličnih pasa - kazao je Terzin.

U Beogradu trenutno ima oko 15.000 napuštenih pasa, a cilj akcije je ograničavanje njihove brojnosti.

Prema rečima Terzina, u Centru za sterilizaciju u Rakovici, koji je počeo da radi pre dva dana, veterinari nemačke organizacije za sterilizaciju ETN, koja radi u celoj Evropi, kastriraće 450 pasa u naredne dve nedelje. Tri hirurga veterinara te organizacije kastriraće pse u tom centru o trošku ETN-a, a potpisani ugovor realizovaće se sukcesivno do marta 2010. godine.

Dekan Fakulteta veterinarske medicine Velibor Stojić rekao je da su nastavnici i saradnici te ustanove potpuno obučeni da na najbolji način izvrše odredbe potpisanog ugovora.

- Poslom kastracije i sterilizacije neće se smanjiti broj lutalica, ali će se smanjiti njihovo dalje povećanje. Tim zahvatima će životinje postati manje ili čak uopšte neće biti agresivne, naročito mužjaci - dodao je on.

Goran Milovanović, predstavnik PET centra, koji je uključen u ovaj projekat, kazao je da će ta organizacija donirati 50 poklon vaučera za sterilizaciju vlasničkih pasa.

Izvor

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/beograd/story/84318/Za+lutalice+8,7+miliona+iz+budžeta.html

Ovaj 15000 napuštenih pasa?! :eek:
Pre nekoliko meseci ih je bilo 4500, prema podacima Veterinarskog fakulteta u Beogradu i Veterinarske stanice Beograd.
Povećanje od preko 200% za tri-četiri meseca, makar bila i ekonomska kriza i naročito plodna godina za štence, meni deluje pre kao novinarska "patka", nego kao ozbiljna cifra.
Postoji trend porasta broja napuštenih pasa, ali 15000 je budalaština ili su nas lagali proteklih godinu dana u vezi sa podacima o njihovom broju.
Meni se čini da je ovo prvo ipak verovatnije.

Što se tiče ostatka teksta toplo pozdravljam reaktiviranje CNR programa, makar i u ograničenom obimu, jer smo svi imali prilike da se uverimo u izuzetne pozitivne efekte istog. :super:

Ovaj 15000 napuštenih pasa?! :eek:
Pre nekoliko meseci ih je bilo 4500, prema podacima Veterinarskog fakulteta u Beogradu i Veterinarske stanice Beograd.
Povećanje od preko 200% za tri-četiri meseca, makar bila i ekonomska kriza i naročito plodna godina za štence, meni deluje pre kao novinarska "patka", nego kao ozbiljna cifra.
Postoji trend porasta broja napuštenih pasa, ali 15000 je budalaština ili su nas lagali proteklih godinu dana u vezi sa podacima o njihovom broju.
Meni se čini da je ovo prvo ipak verovatnije.

Što se tiče ostatka teksta toplo pozdravljam reaktiviranje CNR programa, makar i u ograničenom obimu, jer smo svi imali prilike da se uverimo u izuzetne pozitivne efekte istog. :super:

Vidiš ja verujem podacima jer svako malo na mom parkingu se pojave novi štenci i ne samo štenci.
Psi se dovoze i ostavljaju u Beogradu verovao ti ili ne.

Vidiš ja verujem podacima jer svako malo na mom parkingu se pojave novi štenci i ne samo štenci.
Psi se dovoze i ostavljaju u Beogradu verovao ti ili ne.

Cifra od 15000 nije tacna, prevelika je. Godinama pratim te podatke i uvek su priblizno oko istog broja. Nemoguce je da se od oko 5000 odjenom pretvori u 15000. Sto se ostavljanja tice - to je tacno, ali je i obrnuto. Ponesu Beogradjani kutiju pa usput ostave u prigradskim opstinama, na Avali i ostalim izletistima ..... ili otvore vrata od kola i izbace dojucerasnjeg ljubimca, nemoj misliti da ostajemo "duzni" onima sto nama uvaljuju. Da nije tuzno bilo bi smesno.

EG.CAT...jos smi vise ojacala u nameri. Naime, kontaktirala sam onu adresu koju si mi dala pre.
Alktivistkinja je bila ljubazna, ali je zurila u azil...kaze imaju prepuno posla. Lose sam se osecala sto se ja samo postovima borima za prava zivotinja a oni tamo...
Nego, ovo me ohrabrilo. Nameravala sam da u azil posaljem hranu i videcu sta bih jos mogla, ali da odem...evo, ne mogu. Ne bih podnela one [pretuzne oci pune pitanja zasto
su tamo!
Hvala ti sto vrednujes moje namere da i na ovaj nacin opravdam covecanstvo!

Ja cu pokusati da prikupim deo robe sa spiska, a onda da vidim da li mogu organizovati prevoz, kao sto su napisali. Da, volela bih da pomognem jer nije lako ni sa nekoliko zivotinja, a kamoli sa masom.

Odlazak u azil... Ne znam jos... Nisam najspremnija da gledam nesto sto cu doziveti kao tuzno iako je, verujem, bolje od nebrige na ulici.

U svakom slucaju, jesam za pomoc kad god mogu i volim kad taj poziv zvuci kao ovaj - predlaze, ne opterecuje, zvanican je, a pretpostavljam da nije problem ni otici i videti stanje, ako je covek spreman na to.

P.S. Ne poznajem ljude iz Udruzenja tako da je procena, za sad, samo povrsna.

@anasara - lepa vest. Nadam se da imaju bolje resenje za obelezavanje pasa od dosadasnjeg.

Naravno da imaju, cipovanje.

Te price da bi zasecanje usiju pomogo da se ne hvataju dva puta isti psi je besmislica. Sinteri su po nekoliko puta znali da hvataju pse koje ne samo da su znali, vec su im i imena znali. Moglo im se i moci ce im se sve dok neko ne bude spreman da ih prijavljuje uz puno ime i prezime.

Stanje u novom azilu u Rakovici je katastrofalno. Bilo bi dobro da ko god moze ode tamo volonterski i da ponese bilo sta za odrzavanje higijene, nemaju nista. Potrebne metle, krpe,rukavice, sredstva za pranje, ....
Azil nema ni priblizno dovoljno cinija za vodu i hranu. Moze bilo sta da se ponese iz cega mogu da piju vodu.

Lokaciju azila pogledajte na linku dole

http://www.zivotinje.info/forum/viewtopic.php?f=39&t=226&start=0

Kada sam se prvi put pocela raspitivati oko otvaranja azila (jun ili juli) ispalo je, otprilike, da preterujem sa pitanjima, pa zasto sam ih iznela u javnost :roll:, pa zasto sam nestrpljiva itd, itd... Koliko mogu da zakljucim iz raznih prilozenih stvari - vise je nego logicno bilo pitati i imati nejasnoce, razmisljanja...

Kako u uslovima koji lice na gradiliste mogu da obavljaju sterilizacije, a da ziv. ne dobiju neku zarazu ?

@anasara - odlicno je da si dala link i ukazala na stanje i sta treba. I informacije radi i zato da bi se apelovalo na dobijanje pomoci, ako je moguce.

Poslednja izmena:
Kada sam se prvi put pocela raspitivati oko otvaranja azila (jun ili juli) ispalo je, otprilike, da preterujem sa pitanjima, pa zasto sam ih iznela u javnost :roll:, pa zasto sam nestrpljiva itd, itd... Koliko mogu da zakljucim iz raznih prilozenih stvari - vise je nego logicno bilo pitati i imati nejasnoce, razmisljanja...

Kako u uslovima koji lice na gradiliste mogu da obavljaju sterilizacije, a da ziv. ne dobiju neku zarazu ?

@anasara - odlicno je da si dala link i ukazala na stanje i sta treba. I informacije radi i zato da bi se apelovalo na dobijanje pomoci, ako je moguce.
EC
Uslovi su više nego katastrofalni, ali isključivo za pse na postoperativnom. Nemački veterinari su iskusni u ovakvim akcijama, rade dobro, a većinu materijala su doneli sa sobom. Vlasnički psi koji su rađeni, urađeni su kako treba, kao i oni iz azila.
Azil je super urađen, naročito administrativni deo.Problem je u odnosu zaposlenih prema psima a malo bi nerealno bilo očekivati da će se šinteri prekvfalifikovati u dadilje za pse! Nema grejanja, nema ničega,a i ono čega ima nema ko da upotrebi! Volontera NEMA! Sterilizacije su počele da se rade 23.10.a te jadnike u boksovima niko ne opslužuje.Pomagali su im isključivo vlasnici koji su doveli psa i 2-3 volontera.Da budem precizna : jedna žena je odlazila skoro svakoga dana ( možda i svakog prošle nedelje) , samo jednom joj se pridružila jedna devojka,a u subotu je bila druga koja je najzad imala malo iskustva i mogla da se organizuje. Hrane ima dovoljno, ali nema ko ni u čemu da sipa.Sudeći po izgladnelosti retko su im sipali,a i tada iz šake ( to je nova mera) na beton. Činije su najzad nabavili ali ih nije niko raspakovao sve do dolaska volontera. Jeli su i pili vodu samo oni dominantniji, ostali gladuju. Juče su svi bili siti i namireni, ćutali su kao bubice. Jedan čovek može jako malo da učini, ali bar vodu može da im sipa. Idealan bi bio par, makar svaki drugi dan.
Znači, trebaju na prvom mestu volonteri a onda i navedeni pribor za održavanje higijene, mada će nešto već u utorak biti donešeno.

Trudim se da ne zvucim kao neko ko samo kritikuje jer je najlakse to raditi i misliti da si mnogo pametan, a nisam genije ni budala.

Jasno je da sa nedovoljno ljudi, koji su navikli da rade posao kako ne bi trebalo (ako dobro razumeh stigli su iz Ovce), a verovatno ih ni nema dovoljno, malo volontera, nedovoljno materijala za rad - ne moze mnogo da se postigne.

Ne znam ko je sve zvanicno ucestvovao u pravljenju azila i odakle su obezbedjena novcana sredstva i strucnjaci za azil (veterinari, upravnik/direktor...). Da li je kolicina novca bila nedovoljna da se azil opremi do kraja, pa zato jos uvek deluje kao gradiliste, kako izgleda na fotkama sa ZC ?

Azil je trebalo da bude otvoren polovinom juna, sada je pocetak novembra. Znaci, 4,5 meseci vise je proslo od zvanicnog datuma otvaranja i stanje jos uvek nije adekvatno. Koji je razlog tome ?

Da li je novac za izradu azila (verovatno ga je bilo) namenski upotrebljen ?

Da li je bio problem pronalazenja/placanja dovoljnog br. radnika za dovodjenje azila u stanje za upotrebu ?

Ako postojeci zaposleni ne brinu o zivotinjama na odgovarajuci nacin, da li je moguce otpustiti ih i zameniti onima koji ce taj posao raditi kako treba ?

Volontere nije lako naci ni za finije poslove, a ovde je verovatno teze jer su i uslovi rada tezi i fizicki i emotivno. Ono sto po malo znam, to je da firme osmisljavaju odredjene kampanje da bi privukle volontere, daju oglase po raznim medijima, raznose i lepe pozive po mestima i institucijama gde misle da je ciljna grupa i daju odredjene benificije buducim volonterima koje bi im mogle znaciti za dalje i sl. Nisam direktno bila ukljucena u sl. stvari te ne mogu o detaljima, ali verujem da ko treba to zna i bolje od mene.

U svakom slucaju, drago mi je da se stanje poboljsava i ne sumnjam da ima dosta onih koji radu ovog i svih ostalih/buducih azila zele sva najbolje.

To sto su donete cinije i to na svakodnevno zvanje Sekretarijata zaista ne znaci da se stanje poboljsava. Lepo je sto bar imaju iz cega da piju i jedu, ali je zato higijena katastrofalna sudeci po fotografijama od subote.

Objekat je promasaj kad je dobrobit zivotinja u pitanju, potpuni. Da bi bio dobar potrebna je prilicna rekonstrukcija.

Zaposleni su sve bahatiji. Za sterilizaciju je odvojen pas koji je vidno bolestan. Kada je g.Djordjevicu receno da je bolestan, kako mi je preneto, njegov odgovor je bio da nema veze, odnece ga posle u Ovcu da ga lece. Na njegovu nesrecu, osoba sa kojom se dokacio je advokat.

Postavlja se pitanje da li je projekat organizovan i preko neregistrovane nemacke organizacije EuroPAS bio vazniji od dobrobiti zivotinja. Postavlja se, takodje, pitanje kakvi su to odlicni gostujuci veterinari kojima je potpuno svejedno kakvi su postoperativni uslovi u kojima sterilisana zivotinja boravi.

Niz prijava u vezi cele ove akcije je podnet i bice ih jos.

Danas ponovo problem sa sterilisanim psom koji je krvario. Sterilizaciju, tvrde svedoci, radio Konstantin. Zahvaljujuci brzoj reakciji volontera pas je vracen u salu da se greska otkloni.
Veterinari koji su dosli preko Nemaca su Bugari.

Pošto imamo u azilu svoje volontere imamo i izveštaj, pa smo poslali g. Terzinu mejl sledećeg sadržaja:

"
Akcija sterilizacije je započela 23.10.2009. u azilu koji do tada nije zvanično počeo sa radom.

Objekat nije ispunio tehničke uslove i nije dobio upotrebnu dozvolu, a to u ovom slučaju praktično znači da: nema električne energije koja zadovoljava standarde i ne mogu se priključiti neki potrebni aparati, nema grejanja, nema telefona, nema zaposlenih koji bi se bavili psima. Postoji administrativna služba, hvatači pasa i vozači. Kao ispomoć su prebačeni radnici iz kafilerije u Ovči, čiji odnos prema psima je sinonim za zlostavljanje i ubijanje. To je poznato ne samo u Beogradu već i u Srbiji. Zahtev za promenu zaposlenih u Ovči uputile su sve beogradske NVO za zaštitu životinja gradonačelniku, još pre skoro dve godine.

Nema osnovnih sredstava za održavanje higijene, pribora za čišćenje i sredstava za dezinfekciju. Postoji jedna četka, jedna metla, jedna kofa i jedno crevo za vodu.

Moje pitanje je zašto? Zašto je moralo da se počne sa radom bez upotrebne dozvole. Zašto zaposleni ne rade svoj posao, nego volonteri hrane i poje pse, zašto zaposleni ne čiste boksove? Zašto nisu zaposleni ljudi koji vole pse, poznaju ih i znaju da se ponašaju sa njima?

Zašto nema osnovnih sredstava za higijenu, kao što u gornjem delu teksta piše (možda su do sada kupljena)?

Od prvog dana su počele da stižu primedbe i pritužbe brojnih građana i staratelja uličnih pasa koji su dovodili pse na sterilizaciju. Na prvi pogled se videlo da je psima na postoperativnom oporavku lošim tretmanom ugroženo zdravlje. Psi su smešteni zajedno bez ikakve selekcije prema afinitetima. U prostorijama sa boksovima nema grejanja. Posle operacije psi se bacaju na hladan beton prekriven urinom i fekalijama. Nisu pod antibiotskom zaštitom posle operacije. U boksovima je po jedna drvena podloga na koju ne mogu svi da se smeste. Hrana se daje neredovno tako što se baca na pod jer nema dovoljno posuda. Nije bilo ni posuda za vodu. Nabavljene su 15-tak dana posle početka rada azila, ali i pored toga su psi stalno žedni jer se vode ne sipa koliko je potrebno. Slabije jedinke ne stižu ni do hrane, ni do vode jer im to ne dopuštaju jače. Ima bolesnih i onih koji su u očigledno lošoj kondiciji, ali to ne sprečava da se i oni sterilišu bez brige da li će podneti operaciju i kako će se oporaviti. Psi su u stalnom strahu i stresu, što utiče na njihov imunitet, a samim tim i na uspešnost oporavka.

Moje pitanje je opet Zašto? Zašto ne može da bude kako treba?

"

U svakom slucaju, drago mi je da se stanje poboljsava i ne sumnjam da ima dosta onih koji radu ovog i svih ostalih/buducih azila zele sva najbolje.
Stanje se NE poboljšava!Neće se činije same napuniti! Danas su "naručili" pribor za higijenu i čišćenje, međutim nije problem u tome! Lično, nisam osoba koja sedi i kritikuje sve živo, u ovako velikim akcijama procenat grešaka je mnogo veći od onoga što mi čujemo. Šta god da su ( samo je Konstantin Bugarin) ljudi rade svoj posao i ono što im je rečeno, a ispomažu naši vetrinari. Odrađen je stvarno veliki broj pasa i svi se osećaju dobro. Na osnovu toga mogu odrediti stručnost. Sigurno je bilo i više komlikacija od onih za koje smo čuli! Isto tako ne bih se mešala u kvalitet napravljenog, nisam arhitekta,a uvek bi se našao neko da zameri ovo ili ono. Boksovi su funkcionalni i veoma lako mogu da se održavaju samo da ima ko da ih održava. Ali nema! U azilu je kompletan kadar iz Ovče, nije primljen niko nov! Ono što se niko ne pita i nikoga ne interesuje je to šta se sada dešava u Ovči? Ko tamo radi?
Nisu mogli da zaposle ljude kad azil nije zvanično proradio. Nisu mogli da naprave javne nabavke iz istog razloga. Nisu smeli da naprave ovako masovnu akciju bez svega toga! Ali, ko se pita!? To su "samo" psi! Žalosno je i to što volontera nema! Šta će biti kad prestane sterilizacija? Kad padne sneg?:(

Ovo sto se vidi na fotografijama je mnogo gore nego ono u Ovci. Tamo je bar dno kaveza resetkasto i uzdignuto od poda, tako da su psi na suvoj podlozi i nisu direktno na hladnom betonu. U Ovci je moguce mlazom vode ocistiti ispod kaveza, ovde to nije moguce. O tome je neko trebalo da misli na vreme. Ciscenje ovakvih boksova da bi higijena bila zadovoljavajucu zahteva ogroman broj zaposlenih i podrazumeva nepotrebno i cesto maltretiranje zivotinja.
Rakovica je odlican objekat za veterinare i zaposlene, ali zar je to bio cilj pri izgradnji prihvatilista u Rakovici? Ona je trebalo da bude projektovana tako da bude humana za zivotinje.

Sadasnja vlast je lokaciju za prihvatiliste, a verovatno i idejni projekat nasledila od svojih prethodnika. Bilo bi lepo da javno kazu cije je idejno delo ovo sto je napravljeno preko puta Resnika na 720.m uzbrdice racunajuci od puta gde prolazi autobus

Poslednja izmena:

Back