Авари, ко су били?

Khal Drogo

Veoma poznat
Poruka
14.107
Ова тема је већ била на крстарици (овдје) али је брзо замрла, па да покушамо поново.

Авари, иако о њима имамо подоста сачуваних списа, то је углавном парцијално и остају и даље загонетан народ. Ко су били, поријекло, какви су били односи са Словенима, и у коначници колико су имали учешћа у нашој етногенези?
Појавили су се ниоткуда, неки извори их помињу у V.вијеку, но византински писци се њима баве од половине VI.вијека, посебно од године 567-8. када су сишли у Панонију, постали одмах битан фактор, моћан народ и сила која ће подобро уздрмати и саме темеље царства, наредна два вијека ће бити доминантна војна и политичка сила на овим просторима, да би баш како су се и појавили након пораза од Франака крајем VIII.вијека напрасно нестали са историјске сцене и након 811-е губи им се сваки траг. Гдје су нестали? Да ли су се стопили у друге народе и дали допринос у њиховој етногенези?

Ко су били Авари?
Око поријекла код историчара немамо усаглашен став. Српска историографија се бавила овим народом, сви историчари који су се бавили старијом српском историјом неголико страница бјеше посвећено овом народу. Свакако је вриједна књига Јована Ковачевића Аварски каганат, а занимљива је и сажетија публикација
Avari osvrt na njihovu etnogenezu i povijest.
Владимир Ћоровић у књизи Историја српског народа (стр.12) пише;
У то време долази на византиске границе још једно ново азиско племе које ће неколико векова бити једно од најважнијих у хисторији средње Европе. То су Авари или Обри. Турско-татарског порекла они су раније становали негде иза Касписког Мора. Обликом, бојом лица и обичајима они су толико блиски Хунима, да их многи од старијих писаца или потпуно мешају или свесно идентификују с њима. Један византиски писац, Теофилакт Симоката, који има најбоља обавештења о њима, тврди, да они и јесу уствари Хуни, а да су аварско име узели од славног и чувеног племена Авара, да би тим именом створили себи већи углед.
и иако се ограђује да је то мишљење Теофилакта Симокате, доста је прихваћено мишљење да су Авари Хуни.

Теофилакт Симоката у свом дјелу The History of Theophylact Simocatta (енглески пријевод) заиста пише;
(3. 1) Now, as I begin to weave the web of history and make a record of barbarian wars, I will first mention the action against the Avars, because of the close proximity of the events and of the appropriateness of the arrangement.16
(2) Numerous, then, were the violent deeds which they impetuously ventured at that time. These people are Huns, who dwell beside the Ister, a most untrustworthy and insatiable nation among those who live as nomads.17
(3) These people sent an embassy to the emperor Maurice, not least because they had come into possession of the greatest township; this was named Sirmium and was a most famous city, of great renown and repute among the Romans who inhabit Europe.
да ови људи (Авари) јесу Хуни, и у наставку дјела их понекад зове Хунима.
Енглески историчар Мајкл Витби који је изучавао дјело Симокате то оспорава
17 For the Avar reputation for greed and deceit, cf. Maurice, Strategicon xi. 2. 16-20. The Avars were not Huns, as Theophylact should have known from his discussion of their origins (vii. 7. 13-8. 5). Literary authors like Theophylact self-consciously disregarded precise designations, and tended to call all nomads by classical names such as Getae (iii. 4. 7, of the Slavs) or Scyths (iv. 10. 1, of the Turks), or by the more recent but still respectable general term of Huns (cf. i. 8. 5, of the Turks).
указујући да Авари нису били Хуни и да би Симоката то требао знати из расправе о њиховом поријеклу, наводећи и извор.
Јован Ковачевић у поменутом дјелу се такође ослања
582217

на Симокату. Остаје нејасно поријекло Авара. Оно што је извјесно је да их је невоља, завада са турским каганом који су тада били надмоћнији натјерала у бијег и да се настане у Панонији.

Какви су односи Авара и Словена по доласку у Илирик?
Словени који су упадали у Илирик и прије доласка овог народа, по доласку Авара јесу били овисни од овог народа. Е сад да ли и подјармљени и колико.
Тибор Живковић у књизи Словени и Ромеји (стр.54.) пише:
Од тренутка доласка Авара у Панонију, па све до 578. године, нема података o било каквим словенским упадима у Илирик. Ово мирно раздобљеу односима Словена и Византије, може се објаснити управо појавом Авара. Панонски Словени, за које смо утврдили да су у ранијим деценијама били управо они који су пустошили по Илирику више нису независни и покорени су од Авара
Ту се опет ослања на Симокату који пише;
(6) Therefore the agreement seemed to have been somewhat revived, and warfare accepted an armistice. After a brief moment of time the wellbeing of the peace was adulterated, and once again the tribe of the Avars attacked the Romans, not openly, however, but in a rather knavish and crafty manner. (7. 1) For the Avars let loose the nation of the Sclavenes (33) who ravaged very many areas of the Roman territory suddenly invaded like lightning as far as the Walls named Long, and wrought great slaughter on their captives.
међутим и тај дио поменути Витби оспорава указавши
33 Theophylact has probably exaggerated the extent of Avar control over the Slavs (Sclavenes), the collective name for the primitive forest- and riverside-dwellers who had spread along most of the Danube frontier by the mid-6th c. The Slavs along the upper Danube, in the vicinity of the Avar homeland of Pannonia, were probably under Avar control, but along the lower Danube the Slavs were still much more independent, and might indeed have invaded the Roman empire in order to escape from the encroaching threat of Avar control. John of Ephesus, vi. 25, records that the Slavs had ravaged much of the Balkans from 578 onwards, and had by 584 started to settle in the deserted countryside.
да Симоката вјероватно претјерује у обиму контроле Авара над Словенима.

Збрку је унио и Константин VII. Порфирогенит који у дјелу De Administrando Imperio у поглављу 29
582227

изједначава Аваре и Словене.
Тибор Живковић, који се овим дјелом на нашим просторима најтемељитије бавио, у свом дјелу Изгубљени извор Константина Порфирогенита
582237

тражи одговор зашто Коста то чини када могући извори, савременици Авара (Прокопије, Менандар Протектор, Агатија, Теофилакт Симоката) који су у Костино вријеме већ нестали са историјске сцене, јасно разликују Аваре и Словене. И ту би се могли осврнути зашто Коста изједначава Аваре и Словене?

За нас су Авари важни јер су имали утицаја на процесе на нашем простору, врло могуће и у нашој етногенези, и није лоше да се која о њима напише и допише.

На другом месту Косата спомиње неко нејасно порекло као огранак Гепида. Становништво Паноније уопштено Скитима једном приликом и за Словене на Балкану.
У књизи https://www.scribd.com/document/68005446/Jovan-Kovacevic-Avarski-Kaganat
Вархуни су били бели Хуни што се слаже са археолошким налазиштима Авара из прве епохе да су бели еврпеиди.
Већ у 8. веку се дешава нешто да овај клан вероватно је то онај период и 7. века када Ираклије подиже устанак Бугара на Кавказу замењују га други људи жуте расе који су чак ове гробове и опљачкали. По копчама и обележјима радило се о другом клану.
Сад Вархуни су имали државу у Индији они полако нестају из извора ратују са Персијом и губи им се траг.
Они прво долазе на Кавказ где врше притисак на Алане и ступају у контакт са Ромејима тражећи новац за услуге. Ромеји ин нуде Панонију који ови испрва одбијају али почињу да нападају непријатеље Ромеја први страдају Анти према мом мишљењу због Словена који су пришли Аварима.
Јер поглавица Анта говори пред каганом Бајаном "Ко је под овим сунцем толико моћан да нас покори све својој вољи?".
Анти трпе ипак пораз од Авара али остају вечити непријатељи Авара до свог нестанка из извора тј. 545-602 постали су федерати Византије и чували су куле на на Дунаву са обе стране њихове фибуле су налажене на Пелопонезу широм грчког копна па до Балтика.Тефилак Симоката последњи даје податке о Антима када је пробијен Дунавски лимес распадом каганата мислим да Кувер са Сремцима и још неки упади пробијају лимес у Анти се повлаче са домицијалним становништвом у унутрашњост.У неколико наврата поражени су од Словена али како Прокопије казује у причи о лажном Хилвлуду да су када су постали федерати одржали заједничи састанак са Словенима одлучили да је ствар од велике важности и разишли се мирно без страха једни од других.

Доста руских археолога , Ђорђе Јанковић , Тибор Живковић их повезује са Србима јер големим чудом после доласка Авара у 7. веку тачније после деобе пола народа српски етноним на северу енормно расте увећава се потиснут археолошки новом културом такозваном торањ културом из подунавља где сматрају да су Срби научили дизати камене куле осматрачнице.На северу један извор говори да је свако племе имало једну кулу где је могло да се сакрије у случају опасности.

Ово није толико битно за нашу причу али први задатак је био уперен против Словена који су заједно са Уртигурима и Куртигурима угрожавали и пљачкали царство.
Авари су заробили једну овакву експедицију с тим да су Уртигуре и Куртигуре остатке Хуна или Протобугаре задржали и мобилисали а Словене распустили да се врате кућама.

Ромеји су раскунули пријатељство са западним Турцима који су им били удаљени али су им омогућили алтернативни пут свиле који је ишао искључиво преко Персије и Кавказа.
Западни Турци говоре Авари где год били остаће увек наши робови!
Они жестоко напушавају Ромеје због насељавања авара с речима "Ви сте Ромеји? Колико језика говорите? Сви говорите да сте Ромеји!
Једним језиком нам ласкате , другим подмећете , тећим варате , подмећете! Зашто сте дозволили Аварима да се населе кад су Авари наши робови?
(Парафразирам али имаш у књизи)

Авари су нешто касније под притиском западних Турака ипак пристали да се населе у Панонију међутим како на захтев Ломбарда који су крварили у рату са Гетима односно Гепидима тражили су савез са Аварима а ови земљу Гепида да се населе.

Авари су преклали Гепиде са таквом бруталношћу да су Ломбарди увидевши какав су комшилук добили невољно се преселили у Италију препустивши им целу Панонију малтене у ствари археолошки сигурно до Беча.

Односи су остали "пријатељски" као и са Словенима како Павле Ђакон говори део Ломбарда говори словенским језиком.

Зато је ово велика мистерија случајно или намерно историјски испуштена да се објасни.

За нас су Авари важни јер су имали утицаја на процесе на нашем простору, врло могуће и у нашој етногенези, и није лоше да се која о њима напише и допише.

Nisu vazni jer se pominju u kratkom periodu izmedju Justinijana 550. godine i Svetopluka 600. godine. Prije njih se pominju Goti a nokon njih Slaveni na istom prostoru. Goti dakle prije 550. godine su kod nas Slaveni.
Radi se o Slavenima kako Porfirogenit kaze. To je samo prelazno ime od Gota ka Slavenima.

582353

582354

Једна гробница кагана из прве аварске епохе је пронађена у Албанији око Драча. Овде се мисли да се после 626. група Авара одметнула и самостално наставила да делује у Епиру или можда око Драча пише овде заборавио сам већ да ли може бити значајно за езногенезу Албанаца не знам.

Код скенирања страница NickFreak књиге Јована Ковачевића Аварски каганат, било би добро да их увећаш. Мени не смета, и тако читам из књиге коју имам у електронској форми, али ради читалаца на овом форуму, ем су странице затамњене ем су преситна слова, нема шансе да их прочитају тако скениране.
Узгред не мислим да су стр, 26-40 (поглавље "Панонска низија пред 568.годину", од стр.41 јесте важно) од превелике важности за ову тему које си у првим постовима приложио скениране. Ту би можда од тих страница било боље издвојити стр. 38-40 које се баве Словенима (приложио си их у другом посту) прије доласка Авара.
Ромеји су раскунули пријатељство са западним Турцима који су им били удаљени али су им омогућили алтернативни пут свиле који је ишао искључиво преко Персије и Кавказа.
Западни Турци говоре Авари где год били остаће увек наши робови!
Они жестоко напушавају Ромеје због насељавања авара с речима "Ви сте Ромеји? Колико језика говорите? Сви говорите да сте Ромеји!
Једним језиком нам ласкате , другим подмећете , тећим варате , подмећете! Зашто сте дозволили Аварима да се населе кад су Авари наши робови?
О виђењу те ситуације из угла западних Турака говори се на стр.24 Ковачевићеве књиге
582425

Код скенирања страница NickFreak књиге Јована Ковачевића Аварски каганат, било би добро да их увећаш. Мени не смета, и тако читам из књиге коју имам у електронској форми, али ради читалаца на овом форуму, ем су странице затамњене ем су преситна слова, нема шансе да их прочитају тако скениране.
Узгред не мислим да су стр, 26-40 (поглавље "Панонска низија пред 568.годину", од стр.41 јесте важно) од превелике важности за ову тему које си у првим постовима приложио скениране. Ту би можда од тих страница било боље издвојити стр. 38-40 које се баве Словенима (приложио си их у другом посту) прије доласка Авара.
О виђењу те ситуације из угла западних Турака говори се на стр.24 Ковачевићеве књиге
Pogledajte prilog 582425

Није то то али је такође корисно , има онај део кад их прозова колико језика говоре а тврде да су Ромеји не знам на којој тачно сттраници.

.....има онај део кад их прозова колико језика говоре а тврде да су Ромеји не знам на којој тачно сттраници.
То је овај дио (стр 21)
Avari Kovacevic 21.jpg

гдје нам Ковачевић преноси остављени спис Менандара Протектора који је то описао.

Ахам , хвала , наћићеш или ја али немам времена али сам сигуран да Славен и неколивина зна о чему причам да ли ће помоћи њихова воља ја морам књигу из почетка ако затреба ту сам!
Сутра ако ови наши не додају.

Pogledajte prilog 582425

Уххуху мени је ово промакло колико су се Турци приближили и извршили притисак на царство , Овде можемо свашта да нагађамо шта се могло догодити.

То је овај дио (стр 21)
Pogledajte prilog 582681
гдје нам Ковачевић преноси остављени спис Менандара Протектора који је то описао.

Прилично сам сигуран да овде језици не означава стране језике, већ превртљив начин изражавања. То је јасно из фигуративног, повезивања са прстима, али и када се прочита цитат код Менандра у целини:

Турксан:
Као што на мојим устима имам десет прстију, тако се и ви Ромеји служите са много језика, па једним од тих језика мене лажете, а другим хушкате на мене моје робове Вархоните. И уопштено, начин на који се ругате свим људима и ласкате им разним речима подмукло, издајете их када год дођу тешки дани, а ви од тога профитирате. И сада ви, изасланици обучени у лажима а онај који вас је послао исти је лажов. Сада ћу вас убити без одлагања јер је лаж страна и необична за Турке.

Мислим да је Nickfreak овде алудирао на нешто другачије, етничке природе.

Мислио си етичке.
Прилично сам сигуран да овде језици не означава стране језике, већ превртљив начин изражавања.
То је без сумње управо то и што NickFreak потенцира и на што Менандар указује.

Задатак историје и историчара је да помогну да разумијемо процесе из прошлости (а ако их не разумијемо, поновиће нам се у будућности, дође вријеме за наплату, па ти види) и тај детаљ на који NickFreak и Менандар указују отвара једно важно питање додуше тек посредно везано за ову тему.
Колико су у древном Риму и касније Византији имали поштен однос према федератима и савезницима и колико су поштовали преузете обавезе?
Тибор Живковић у у уводу приложеној књизи пише
Испрва ратујући за рачун Византије на Кавказу против Алана, a затим, око 560. године, озбиљно угрозивши Анте редовно им пустошећи земљу и одводећи заробљенике, како бележи Менандар они су постепено од савезника Византије веома брзо постали њен најснажнији противник у европским областима.
И ту је важно наћи одговор на питање. Да ли је узрок заокрета односа Авара и Византије у чињеници да су Авари док су били савезници снимали ситуацију и чекали моменат да окрену оружје против оних гдје је већи плијен? Или има и до превртљивости ромејских царева који нису поштовали преузете обавезе и обећања? Или од свега помало.
Генезу тог заокрета у односу Авара према Византији детаљно описује Ковачевић у поменутој књизи, као и Тибор Живковић у свом дјелу Прилог хронологији аварско - словенских односа 559-578. године. Ту су у том периоду важни Анти, тада респектабилна војна сила, рат између Авара и Анта изгледа да je био 562. године, a Анти су рачунали на помоћ Византије са којом су тада били у савезничким односима. На жалост већи део списа Менандарове историје који се бави односима Византије и Анта није сачуван, но како те године имамо то прво прво посланство Авара у Цариграду. а Менандар пише да су Анти "лоше прошли у својој нади" Тибор Живковић
Avari  Anti.jpg

закључује да су изиграни од стране Византије, тј Јустинијана који су их навратили у тај рат, а онда изврдали у својим обавезама.
Како су изиграли обавезе према Антима, својим номинално савезницима, тако су изгледа изиграли, а на што упућује гнев турског кагана, и споразуме са Турцима, а касније за времена Тиберија II. и каснијих царева и споразуме са самим Аварима, иако ту наравно увијек имамо супротна виђења, зависно из којег угла се гледа.
Јустинијан је, у том сталном окретању погоднијем савезнику, успевао да контролише ситуацију но каснији цареви су упадали у све веће проблеме, да би Авари са Словенима 626-е, колико јучер савезници, угрозили и сам Цариград. Дошло би вријеме за наплату. Но то је већ друга тема, овдје је фокус на Аварима.

Прилично сам сигуран да овде језици не означава стране језике, већ превртљив начин изражавања. То је јасно из фигуративног, повезивања са прстима, али и када се прочита цитат код Менандра у целини:

На крају морам и тебе да ишамарам шта је преости Турчин могао рећи на вештачку мултиетничку цивилизацију која тврди да су Ромеји?

Но добро навикли смо ми овде неки 10. год да се правиш глуп кад ти одговара.
Зашто ниси арабљанске изворе уврстио у теми српски етноном а знамо обојица да су важне?

Тактизираш и политизујеш са историјом

Него шта ? Одговори слико шта то значи?
Што се правиш глуп? Да ли си стипендиста грчке владе као Тибор Живковић?
Оддговори шта потез Турчина значи за нацију без академских срања.
ГРС може , Порфирогенит може који зове народе паушално скавининима , склавима и скитима.
Овај најјаснији пример не одговара? Лажовчино!
Мислио сам да си стварно заборавио извор наивност који политикант заборавља и сад си дошао са овим објашњењем?
Туко би те!(говњивом мотком)

Back