AUTOMOBILI U RAZMERI

Ako je sve 100% plastika onda ce biti idalje u dobrom stanju (naravno ako se cuvaju i sl) dok ovi drugi, uz svo cuvanje nazalost nemaju velike sanse da se ipak sacuvaju zbog zamora metala. Jos pre 7-8 godina bila je emisija na RTS-u o kolekcionarima u evropi i kako su ljudi iz istocne nemacke svercovali matchbox modele i sl. i na kraju su rekli sta je najveci problem ovog hobija. . . A to je spomenuti zamor metala, jednostavno posle nekog vremena metalni modeli ce poceti sami od sebe da se raspadaju i kd ih dodirnes da se bukvalno pretvaraju u prah. . . Tako da. . .
Zato je sakupljam samo u 1:87 da bi sve bilo plasticno i sacuvano i posle toliko godina :mrgreen:

Auuuuuuuuu, ala si ovo pojednostavio! Od čega to može da se "zamori" metal na ,modelu koji stoji u vitrini? Problem je potpuno druge vrste, samo nisi pažljivo slušao ili shvatio. Čisto hemijsko- tehnološki. Ali to je već malo poduža pričica. Zato uopšte nije nevažno da znate čije modele kupujete. Spuštajući cene mnoge firme koriste legure neodgovarajućeg sastava, a od toga ponajviše zavisi da li će trajati vekovima ili 10- 20 godina. I nemoj tako bezuslovno da veruješ ni u plastiku.

2 Espanol
Gledao sam tu emisiju ali ako se dobro secam prica o raspadanju je vazila konkretno za male modele (matchbox i td) izradjenih do sredine osamdesetih?
Zanima me tvoje misljenje u tom kontekstu za Bburago 1/18 (Ferrari modele)
P.S.Inace imam jedan Ferrari buragov iz 1983 i dan danas je kao nov!?!

Gde ste ljudi,dugo me nije bilo i vidim da tema poprima formu "naj bitnije sporedne stvari na svetu" sto me jako raduje :):):) pogotovu veliko interesovanje novih ljudi:super:
Sto se tice modela gotovih oni su proverena "varijanta" ali nekad mogu i da omanu tako da vam savetujem da ako niste videli model uzivo a svidja vam se da nabavite bezbroj slika sa interneta i da se informisete kod starijih kolega pa tek onda da uzimate - sto bi nas narod rekao tri puta meri, jednom seci :D
Modeli na sklapanje mogu da ispadnu bolje nego gotovi,pod uslovom da ih oblikuje iskusna ruka majstora sto u vecini slucajeva nije;)
Veliki pozdrav za sve:super::super::super:

Pa gde si ti imenjace dugo te nema.Ima li nesto novo.

Gde ste ljudi,dugo me nije bilo i vidim da tema poprima formu "naj bitnije sporedne stvari na svetu" sto me jako raduje :):):) pogotovu veliko interesovanje novih ljudi:super:
Sto se tice modela gotovih oni su proverena "varijanta" ali nekad mogu i da omanu tako da vam savetujem da ako niste videli model uzivo a svidja vam se da nabavite bezbroj slika sa interneta i da se informisete kod starijih kolega pa tek onda da uzimate - sto bi nas narod rekao tri puta meri, jednom seci :D
Modeli na sklapanje mogu da ispadnu bolje nego gotovi,pod uslovom da ih oblikuje iskusna ruka majstora sto u vecini slucajeva nije;)
Veliki pozdrav za sve:super::super::super:

Pozz druze;)

2 Espanol
Gledao sam tu emisiju ali ako se dobro secam prica o raspadanju je vazila konkretno za male modele (matchbox i td) izradjenih do sredine osamdesetih?
Zanima me tvoje misljenje u tom kontekstu za Bburago 1/18 (Ferrari modele)
P.S.Inace imam jedan Ferrari buragov iz 1983 i dan danas je kao nov!?!
Imam i ja dosta baš starih BBurago modela koji se odlično drže. Nije uopšte problem u razmeri. Neki od modela u 1:43 ili u drugim razmerama stari su i više od pola veka. Matchbox modele, one PRAVE u raznim razmerama imam i iz ranih šezdesetih. Problem je redovno nastajao kada bi poznatije firme pošto se "naštancuju" modela prodavali stare alate a novi proizvođači počeli da koriste neodgovarajuće legure da smanje troškove. Dobaciću čim uhvatim vremena neke od tekstova koje sam pisao o tom problemu.

Gde u jagodini,dali pamtis kako se zove radnja,jer u svim radnjama me znaju.

KAD UĐEŠ U JAGODINU STARIM PUTEM IZ ĆUPRIJE IDEŠ DO BUVLJAKA I ONE MALE PUMPE SKRENEŠ LEVO KAD DOĐEŠ DO KRAJA TJ. SEMAFORA NE SKREĆEŠ LEVO KA CENTRU I HOTELU VEĆ DESNO I KAD SKRENEŠ DESNO U TOJ ULICI SA DESNE STRANE IMA DVE PRODAVNICE IGRAČAKA U JEDNOJ OD NJIH SAM KUPIO ONOG PEŽOA 504 MISLIMDA JE TO BILA MANJA PRODAVNICA ALI SNABDEVENIJA OD ONE VEĆE I IMALO JE CARARAME 1:43

Imam i ja dosta baš starih BBurago modela koji se odlično drže. Nije uopšte problem u razmeri. Neki od modela u 1:43 ili u drugim razmerama stari su i više od pola veka. Matchbox modele, one PRAVE u raznim razmerama imam i iz ranih šezdesetih. Problem je redovno nastajao kada bi poznatije firme pošto se "naštancuju" modela prodavali stare alate a novi proizvođači počeli da koriste neodgovarajuće legure da smanje troškove. Dobaciću čim uhvatim vremena neke od tekstova koje sam pisao o tom problemu.
Hvala,bas me zanima da procitam da se podsetim i ako imas neku informaciju o novim legurama/materijalima za modele zanimalo bi me kud se kece No"18":super:

KAD UĐEŠ U JAGODINU STARIM PUTEM IZ ĆUPRIJE IDEŠ DO BUVLJAKA I ONE MALE PUMPE SKRENEŠ LEVO KAD DOĐEŠ DO KRAJA TJ. SEMAFORA NE SKREĆEŠ LEVO KA CENTRU I HOTELU VEĆ DESNO I KAD SKRENEŠ DESNO U TOJ ULICI SA DESNE STRANE IMA DVE PRODAVNICE IGRAČAKA U JEDNOJ OD NJIH SAM KUPIO ONOG PEŽOA 504 MISLIMDA JE TO BILA MANJA PRODAVNICA ALI SNABDEVENIJA OD ONE VEĆE I IMALO JE CARARAME 1:43

Da znam tu radnju.Vidim poznat mi pezo:DIon je dugo stojao.Radnja se zove diznilend i drzi je moj dobar prijatelj igor djokic.Malo slabije ima modele sada ali nadje se po neki.Aona veca je djoda moda i oni su nekada bili jaki ali sada vise uopste ne drze modele.

picture.php

DA SE VRATI MALO U DETINJSTVO MATCHBOX 1:58 1:60

Da znam tu radnju.Vidim poznat mi pezo:DIon je dugo stojao.Radnja se zove diznilend i drzi je moj dobar prijatelj igor djokic.Malo slabije ima modele sada ali nadje se po neki.Aona veca je djoda moda i oni su nekada bili jaki ali sada vise uopste ne drze modele.

ČUDI ME DA GA NISI KUPIO. A SKORO SAM BIO I STVARNO U ONOJ DRUGOJ RADNJI NEMA NIŠTA. NEMA NIŠTA NI U DIS-U. NA JP OD CENTRA KA ĆUPRIJI SAM TADA KUPIO PAR ŠKODA.

Back