Automatski menjači - da ili ne?

Rucica? Koja rucica? :D :D

1972cadillaceldoradoconvertible11F.JPG

Ja sam vozio Punta 1.2 automatik i kad sam pokusao da preteknem kamion bilo je jezivo... a leva noga stalno trazi kvacilo da ga sibnem u trecu :D Po mom misljenju to je preslab motor za automatski menjac.

S druge strane, kad bih kupovao neki kabrio (Eldo i W124 mi prvi padaju napamet) - samo jedino i iskljucivo automatik! Zamisli prelep dan, put kroz prelep predeo, prelepa devojka s vetrom u kosi na suvozacevom sedistu, Marvin Gaye na radiju a ti moras da se zezas sa pracenjem broja obrtaja i saltanjem... ne ide brate, ne ide! :wink:
А јеси ли пробао Touchdown? Нисам сигуран за Пунта, али већина аутоматика га има, а многи не знају за то... и ја сам тако говорио ћалету да му је службена Хонда Акорд са преко 150КС крш јер на аутоматском моду (имала је типтроник мењач) не може да повуче јаче од југа... е а онда сам открио чари Touchdown-а, а наравно кад сам стао на пумпу открио сам и последице :D
Rucica menjaca ume da zasmeta kada je suvozacica u pitanju .
Ја оштро забрањујем било какав физички контакт на релацији возач-сувозач када је возило у покрету.

Inace kickdown ima samo funkciju da ne prebacuje u vecu brzinu dok drzis nogu na gasu "do patosa", nista drugo.
Што је при претицању јако битна ставка ;)
Vozac - suvozac ni u pokretu ni u stajanju.

Ali vozac - suvozacica , pa jos i putnice u drive-in bioskopu ...:-)...
Има ли овога код нас? Нешто је било приче да ће бити на Партизановом стадиону (ако се не варам), али не знам да ли је заживело.
Imaju i oni, a touchdown je termin u američkom fudbalu.
:lol: jбга зајебах се :D

Moracu da ispravim onoga ko je rekao da kickdown sluzi samo da ne prebaci u vecu dok ne pustis papucicu - to nije tacno, kickdown prebacuje u najmanji moguc stepen prenosa koji je moguc zbog broja obrtaja i pusta motor da se zavrti na najveci dozvoljen broj obrtaja (da ne ulazi u crveno) i pri tom najnormalnije salta brzine... Koristim ga cesto, veruj mi tako funkcionise :)

За Ауди постоји непревазиђен мајстор у Крагујевцу. Значи тип уопште неће ни да погледа ништа што није Ауди иако би могао да лема и Волксвагена, Шкоду, Сеата и компанију као од шале... Мој кум је ишао по сервисима за А4 да му реше проблем са мењачем јер му је ''крчао'' у неким одређеним моментима (не знам сад шта је тачно било) и неки су му чак рекли да је то ''нормално'' :shock: а онда је отишао код тог лика који је на кеца провалио о чему се ради рекао му и завршио све за 2-3 сата са све скидањем мењача...
И да... имао је проблем са убрзавањем... кад притисне мало јаче гас ауто му као да штуцне и тек онда повуче... опет 100 мајстора и сви нешто дрндају, а овај лик седне и њега два круга проба једно проба друго, врати се у радњу и заврши му посао за 20 минута и ауто никада више није штуцнуо... кад неко зна знање онда... ;)

Bas tako!

Ja stvarno ne razumem cemu sve ove prepirke!!!

Svako ima pravo na svoj stav!!!

@Truckeru, bez uvrede, ali tema se zove "Automatski menjaci - da ili ne?", a ne "Automatik VS Manual", tako da nema potrebe za raspravom na temu koji menjac je bolji!!!

Tvrdim da su oba menjaca apsolutno jednako dobro resenje za auto!!
E sad, oba menjaca imaju i dobre i lose strane, a izbor zavisi od zelje kupca!!!

Jos jednom ponavljam da je sve stvar licnih afiniteta i potreba za volanom!!!

Moj izbor je automatik iz razloga koje sam naveo pre par postova, ali postujem svakoga ciji je izbor manuel, jer ima puno argumenata i na njegovoj strani!!!

Ma znas kako ti je kod nas. Nasi ljudi ceo zivot improvizuju jer nemaju kesha ili ne znaju da stede da bi na kraju imali ono sto zele (to je cesci slucaj). I onda su kivni i zavidni i mrze sve oko sebe zato sto drugi imaju, a ti drugi su do toga dosli teskom mukom.

Evo tu njih pola misli da imam automatik, a nemam. Vozio sam mercedesa e 320 dizel automatik i odusevio me, vozio sam gl 500 automatik, ali samo par kilometara (taj auto kosta 140 hiljada oero, a nisam bas nesto odusevljen njim). Automatik je skuplji kad mu nesto rikne, ali pre dobar je za voznju i meni ne bi bilo zao dati novce za popravke. Kazu da posle 200000 km on rikne, pa sta? Ja nemam nameru sa njim ici na medjunarodni transport pa da cu to preci za par godina.

Moj izbor je automatik ako ikad budem imao kesha za njega. A selje neka spartaju u Jugu, a kuci imaju djakuzi. Ulazu novce u skup namestaj, masnu gicu kad im je slava a na ulici im u kantama ne radi ni signalizacija. Jednom recju to su konji. Yeb,e se njima sto im ne rade stop svetla i mi sto brze vozimo sto se mozemo zakucati u svakog takvog degena.

Puno ljudi prica kako automatik vise trosi, sto je i istina. A ima puno ljudi koji svojim stilom voznje (koja cak nije brza, nego spora ili uobicajena) povecaju potrosnju. To je bilo u jednoj firmi di sam vozio, Vozac br.1 Man-a 8-163 je imao potrosnju 15,5 litara, pri istim brzinama (videlo se po tahografskom listicu), a vozac br. 2 istog mana pri istim brzinama je imao 18,5, vozac br.2 nije krao naftu, ako neko ima nameru pomisliti tako nesto. Tako da je sve to relativno. Cak mozda za te sto nemaju osecaj za saltanje je i bolji automatik. Neki spale lamelu pre drugih i imaju vecu potrosnju, za takve je automatik i protiv njihove volje idealno resenje.:lol:

Najveća razlika u potrošnji između automatika i manuelnog se zapravo pojavljuje pri snažnom ubrzanju, jer hidraulika automatskog menjača uvek malo ''šlajfuje''. Već sam naveo da je kod savremenih automatika razlika u potrošnji značajno smanjena, a neki čak objavljuju iste podatke za oba menjača.

Automatski menjači postoje odavno. U Americi su stekli veliku popularnost pre dosta godina i većina tamošnjih vozila ih ima, a u poslednje vreme stiču sve više pristalica i u Evropi. Šta vi mislite o njima?

Udobni su za gradsku voznju i tako to.... ;) KAda je guzva i slicno... Ali zato troskovi odrzavanja.... :shock: (Radim u servisu gde dolaze vise od 50% automatika...)

Glasam - NE.

Inace kickdown ima samo funkciju da ne prebacuje u vecu brzinu dok drzis nogu na gasu "do patosa", nista drugo.

kickdown prebacuje u nizu brzinu. i menja na oko 500rpm od crvenog rpm-a.

dajem primer. Ako drzis gas konstantno i on salta u 4. i vozis se tako i kad ga kikujes on prebaci u drugu ili trecu, ovisi koliko km/h ides i npr. od mog drugara volvo s80 2.5TDI menja na 4500rpm,a 5000rpm mu je max.
To kad kazes: ima samo funkciju da ne prebacuje u vecu brzinu dok drzis nogu na gasu to znaci kad ga kickujes i on prebaci u trecu i tako se vozis do prexutra? ne prebacuje u 4. ....? (:

Automatski menjači postoje odavno. U Americi su stekli veliku popularnost pre dosta godina i većina tamošnjih vozila ih ima, a u poslednje vreme stiču sve više pristalica i u Evropi. Šta vi mislite o njima?

Licno sam pristalica automatskih menjaca i kada bih kupovao nov auto uvek bih trazio opciju sa automatskim menjacem. Osnovni razlog je udobnost. Pogotovo u gradskim uslovima. Ko je vozio sa autom.menjacem zna o cemu govorim

3,4 puta Savskim mostom u špicu pa možeš da se popišaš na automatski menjač... U redu je na dugim deonicama, ali kreni-stani vožnja brzo "sredi" automatiku... Uostalom, jedna od zadovoljstava vožnje automobila mi predstavlja rukovanje manuelnim menjačem... btw isti motor sa automatskim menjačem više troši i manje je startan

Zabluda br.1 : btw(ili BMW?!) M5 sa automatskim menjacem ima za skoro 1s krace vreme do 100 km/h a potrosnja nema veze sa tipom menjaca nego sa rezimom voznje.
Imam negde tacne podatke,ako nekoga interesuju detalji morao bih da ih "izbunarim".
Fora je u brzoj promeni stepena prenosa i rezimu max.snage koju odredjuju kontroleri...

Zabluda br.2: voznja kreni-stani sredjuje automatiku samo u dva slucaja: ili menjac nije odrzavan pa pregreva ulje ili vozac nepravilno rukuje sa istim( predugo stajanje u polozaju "D");

Zabluda br.3: POTROSNJA GORIVA? Pokusajte svi vi,koji imate manuelni menjac,da predjete Savski most u rezimu kreni-stani a da ne pritisnete pedalu gasa. Sa automatikom samo pustate kocnicu i vozilo u drajvu(D) polako krece...A motor radi na leru!

Zadovoljstvo u voznji? Slazem se da nema lepseg osecaja nego kad iz 5-te ubacite u 3-u i date gas! To isto radi i automatika u "kick-down" rezimu!

Najbolja je kombinacija automatik sa tip-tronic sistemom. E, to je kombinacija i za mog kolegu DeeLiteOrange-a i za mene!

Pozdrav svima na forumu!

Ама мени и даље није јасно шта ћу са десном руком ако узмем аутоматика :D пишем, левом, једем левом и сад још да ми неко одузме мењач, не бих знаo шта ћу са десном :D

kickdown prebacuje u nizu brzinu. i menja na oko 500rpm od crvenog rpm-a.

dajem primer. Ako drzis gas konstantno i on salta u 4. i vozis se tako i kad ga kikujes on prebaci u drugu ili trecu, ovisi koliko km/h ides i npr. od mog drugara volvo s80 2.5TDI menja na 4500rpm,a 5000rpm mu je max.
To kad kazes: ima samo funkciju da ne prebacuje u vecu brzinu dok drzis nogu na gasu to znaci kad ga kickujes i on prebaci u trecu i tako se vozis do prexutra? ne prebacuje u 4. ....? (:

Lose sam se izrazio, s obzirom da sam nekad vozio automatik, nisam ga silovao patosiranjem pedale gasa iz starta pa do max brzine. Iz mog iskustva, kick-down rezim je ukljucivan samo u preticanju, i dok preteknes auto, on ne stigne da presalta, i kad popustim gas on prebaci u vecu brzinu, tako sam ovo izvukao iz konteksta, al dobro, razumeli smo se.

Lose sam se izrazio, s obzirom da sam nekad vozio automatik, nisam ga silovao patosiranjem pedale gasa iz starta pa do max brzine. Iz mog iskustva, kick-down rezim je ukljucivan samo u preticanju, i dok preteknes auto, on ne stigne da presalta, i kad popustim gas on prebaci u vecu brzinu, tako sam ovo izvukao iz konteksta, al dobro, razumeli smo se.

ok . bitno da smo se razumeli. Koji si auto vozio aut.?

Back