Automatski menjači - da ili ne?

Не волим аутоматика, и уколико не будем имао неку ненормалну понуду типа да ми неко поклони аутоматика или ми прода упола цене, ја га купити нећу. Ствар је личног афинитета и ничега друго.

Аутоматик ти дође као кад хоћеш да јебeш неку женску, и ти сад га гурнеш он нешто ту ради, она се сад ту нешто окреће, уздише, стење и кад се све заврши ти га извадиш и одеш, а благе везе немаш ни шта се дешавало ни зашто се она тако понашала како се понашала и јебигa. :mrgreen:
:lol::lol: svaka ti dala... :lol:

ovaj mi je najsmesnije automatski menjac pre riknjava u guzvi hehe :confused: :D , znam da ces se ljutiti ali sta cu moram da ti kazem da se ne razumes u automatske menjace tako da ti je najbolje da se ne pravis pametan o ovoj temi.
Sada ja malo da se nadovezem i da kazem o auto.menja. pricate kako riknjavaju autom.menj. i ja mogu da kazem vama

AUTOMATIK prava stvar

:lol: Sve ono u fazonu - sada ja vama malo da objasnim neke stvari...
Jasno...:lol:

Ima, ali su skuplji i servis i delovi jer su jos retki automatici kod nas.
Ljudi su bre generacijama navikli na manuel i pre ce njega da kupe kao staro dobro provereno resenje nego automatik koji je ti oduzima malo kontrole i uzivanja u voznji. Ok, lepo je kad ubacis u D i bas te briga odavde do Istanbula, ali bre... Ima nesto u manuelu sto automatik nikad nece moci da priusti.
Imao sam prilike da pomazem kolegi da iscupa svoj kamion Mercedes, inace automatik, iz snega u zelezari u Zenici. Nemoguca misija nije ravna tome! A sve zbog menjaca. Kad ukljucis shper diferencijala, on krene prva, druga, treca sa malo obrtaja a dupe samo seta - na kraju smo nekako uspeli i da ga ukosimo s prikolicom toliko da desni tockovi nisu pritiskali na dole uopste. Da nije dosao bager da ga izvuce on bi tu i ostao. Druga je prica meni bila sa mojim kamionima - ubacim fino u C (max brzina u C je 5km/h na 2.400RPM, tj. cupa kucu iz temelja) i polako sa shperom izlazim gde pozelim. O tome ja pricam, o takvoj kontroli tj. slobodi izbora koju daje manuelni menjac.
A evo i prijatelj moj ima Renault Magnum kamion koji je automatik, pa jadan kuka kao ranjenik da to promeni, jer se kvari kako hoces. Pogledas li ga popreko on pocne da zeza. Pre neki dan je iz Hrvatske dosao trecom brzinom... Ostao zaglavljen u trecoj, i kad ga je ujutru upalio u terminalu - samo je jurnuo napred, bio prazan ***. Kaze "Jedva sam omasio kamion ispred sebe!", i dosao jadnik tako kuci. I sad ovde niko ne zna sta mu je. Upravo juri manuelni za Magnuma po Austriji. Kraj price.
I jos nesto, kao moguci razlog sto toliko ljudi u Srbiji ne voli automatik je taj sto se vecina ljudi u Srbiji razume u mehaniku, za razliku od prosecnog Nemca, Spanca ili Francuza - Srbin zna svoj deo u garazi, i samim tim svi volimo da je mehanicki sklop auta sto prostiji, tj. sto rentabilniji, bez nekih fancy kompjutera i ostalih gluposti koje su preskupe i teske za odrzavanje. U to spada i automatik.

Magnum koristi Volvoov I-shift automatizovan menjač, pa to što si napisao nije baš dobra reklama za njega. Ipak, Volvoovi menjači te vrste su se dosta dobro pokazali.
Nisam vozio kamion s potpunim automatikom, jedino Mercedes s EPS-om. Tu normalno imaš kvačilo, ali je sekvencijalni, znači samo pokrećeš ručicu unapred i unazad, a na displeju pokazuje u kojoj je brzini. Bilo je tu problema kad kompjuter pobrljavi, ali to je bio jedan od prvih s tim. Čuo sam da su posle taj problem eliminisali.

Ima, ali su skuplji i servis i delovi jer su jos retki automatici kod nas.
Ljudi su bre generacijama navikli na manuel i pre ce njega da kupe kao staro dobro provereno resenje nego automatik koji je ti oduzima malo kontrole i uzivanja u voznji. Ok, lepo je kad ubacis u D i bas te briga odavde do Istanbula, ali bre... Ima nesto u manuelu sto automatik nikad nece moci da priusti.
O tome ja pricam, o takvoj kontroli tj. slobodi izbora koju daje manuelni menjac.
I jos nesto, kao moguci razlog sto toliko ljudi u Srbiji ne voli automatik je taj sto se vecina ljudi u Srbiji razume u mehaniku, za razliku od prosecnog Nemca, Spanca ili Francuza - Srbin zna svoj deo u garazi, i samim tim svi volimo da je mehanicki sklop auta sto prostiji, tj. sto rentabilniji, bez nekih fancy kompjutera i ostalih gluposti koje su preskupe i teske za odrzavanje. U to spada i automatik.

Apsolutno se slažem od reči do reči... 8)

Iako sam bio veliki protivnik automatskih menjaca vec duze vreme vozim BMW 730 automatik. Zbog prirode posla vozim uglavnom po centru grada. Guzve u Beogradu i kreni stani ipak ne mogu da se porede sa Pirotom u kom opet isti taj auto vozim veoma cesto. Da li automatski menjac strada od kreni-stani ne mozes da zakljuci po primeru nekog kome je crkao menjac iz ko zna kog razloga. U stvari daleko je od istine da automatski menjaci crkavaju zbog kreni stani ili mnogo elektronike u njima. Pre bi rekao da ce manualni da "vrisne" od stalnog stisni kvacilo, pusti kvacilo... Kod automatika toga nema. Sto se tice cene popravke... tu je stvar veoma jasna - ako ces da popravljas odrace te kao iz bilo sta drugo, jeftinije ti je da kupis drugi menjac. Polovan menjac za moj auto je izmedju 200 i 300 EUR. Na mom autu je promenjen pre jedno 50.000km i jos uvek radi. Razlog crkavanja automatskog menjaca pogotovu u Srbiji je iskljucivo neadekvatno odrzavanje i nista drugo. A sto se tice gubitka filinga ili cega vec sa automatikom... provozaj dva ista automobila jedan manualni i jedan automatik (prebacen u sport mod i sa kickdownom) pa onda kazi u cemu je razlika. Isto tako sam i ja govorio a sad mi ne pada na pamet da vise sednem u auto sa manualnim menjacem u zivotu...

Moje iskustvo s automatikom se svodi na jednodnevnu vožnju od nekoliko stotina kilometara Volvoom 740 koji ga je imao. Snažan motor i odlično uklapanje bez trzaja učinili su da mi vožnja s tim bude nezaboravno lepo iskustvo. Nažalost, sve što je lepo kratko traje, auto nije bio moj.

Prijatelju, nemoj da se ljutiš, sad mi ličiš na onog prepotentnog tatinog balavca iz Amerike, koji 'fala Bogu više ne dolazi ovde da nam prosipa znanje i otvara oči...

Nije mi se javilo, jer nisam Hudini... ni hari krišna freak... Došao sam do zaključka tako što znam trojicu (3) kojima je u uslovima vožnje u mom gradu (Pirotu) isti riknuo, zbog specifično sporog saobraćaja i prečestog kreni - stani režima vožnje. Ja nisam rekao da automatski menjač crkava u Beogradu, ili Novom Sadu gde ima puno bulevara i gde možeš da sastaviš i po 5,6 km u jednoj brzini. Ali Beograd nije Srbija. Beograd je još jedna država unutar države, pa pošto sve pare idu tamo, Beograd ima puteve, travnjake, više traka, servisa, majstora, delova itd...tako da je vožnja O'K, a servisiranje možda i nije problem. U ostatku Srbije verujem da jeste problem. Servisiranje automatskog menjača je veoma skupo. Takođe je i komplikovano, bar u Pirotu nema za to majstora. Niš je 80 km odavde i pitanje je da li ima kvalitetnog majstora za automatik. Tako - da bi popravio automatski menjač, moram da nađem prikolicu ili kamion i da to natovarim i oteram za Niš eventualno za Beograd. To ću naravno debelo da platim, a tek ću da platim kad poprave menjač, nakon jedno 2,3 meseca...jer treba vremena da se nabave delovi iz inostranstva. Ne znam gde ti živiš i čime se baviš, ali ja nisam toliko bogat da bi vozio auto sa automatskim menjačem, kao ni da plaćam ne daj Bože popravku istog. Dakle MOJE LIČNO mišljenje i drugarska preporuka ljudima u unutrašnjosti Srbije je da ne kupuju auto sa automatskim menjačem jer će da se češaju gde ih ne svrbi kad takav auto oteraju kod majstora koji pitaj Boga kako će da im to odradi (i ovlašćeni serviseri su priučeni, a kamo li ovi oko automatike). Ja sebi automatik neću da kupim nikada. Jeste praktičnije za vozača, ali saobraćajni ritam u gradovima Srbije im izuzetno škodi... To je moje mišljenje i imam pravo da se ne slažem s tobom, pa bi ti predložio da sledeći put ne napadaš bilo koga ko ima mišljenje koje se kosi sa tvojim...
A takođe MOJE mišljenje je da je automatski menjač američka stvar, koju su izmislili zato što su razdaljine u Americi mnooooogo veće nego u Evropi...pa im je praktičniji on od manuelnog. Dakle, automatik je O'K za duži put, ali za grad nikako...

Automatik je odlican menjac, a to sto ti nemas novaca da vozis automatik je nesto drugo. I nije istina da je automatik bolji za duze relacije, jer kad vozis duze relacije nemas bas ni potrebu za saltanjem, stavis ga u krajnju brzinu i vozi sve dok ne izleti neki seljo, zbog kojeg moras prikocit, (jer se tako ponasa na putu da ga nije ni za preticati a niti je dao migavac da skrece) pa u tom slucaju je covek prinudjen da uspori i prebaci u nizu brzinu, dok ovaj ne obavi svoje skretanje. I to ako si na vreme uocio inace ces neretko morati skroz stati.

Mislim da je to stvar afiniteta. Ja sam navikao na manuelni menjac i ne bih ga menjao za automatik nikada. Dok npr. imam prijatelja koji zivi u Americi vec 10-ak godina, i naravno vozi automatik (Saab), i nikada ne bi presao na manuelni. Ja sam imao prilike da vozim aute sa automatik menjacem i na duze i na krace relacije. Sto se tice autoputa, meni je automatik super! Ali ja autoput koristim jednom godisnje, bas zato sto volim krivine i malo dinamicniju voznju sa "shaltanjem brzina"! Ja cu uvek ostati veran manuelnom menjacu, a auto sa automatskim menjacem bih kupio kao treci auto u kuci. Ukusi su razliciti, pa sto kaze nas narod :"Ko voli nek' izvoli...."

pod 1. u Srbiji ne postoji dobar majstor za menjace u vozilima vw, Audi, opel, za francuze i japance. Jedino za Mercedes postoji odlican majstor , nemacki penzioner u Sopotu.
Pod 2. kod automatika novije generacije, menjac moze da popravi kako treba jedino fabrika tzv. taush menjac-SKUPO!!!!!! cena reparacije za audi 3500 evrica.
Pod 3. ako nemate tolike pare, prepravljajte na manuelni ili ne pomisljajte na matika u nasoj lepoj zemlji punoj sampozvanih majstora i poznavalaca automobila.

Ovo je iz licnog iskustva.

Automatik je odlican menjac, a to sto ti nemas novaca da vozis automatik je nesto drugo. I nije istina da je automatik bolji za duze relacije, jer kad vozis duze relacije nemas bas ni potrebu za saltanjem, stavis ga u krajnju brzinu i vozi sve dok ne izleti neki seljo, zbog kojeg moras prikocit, (jer se tako ponasa na putu da ga nije ni za preticati a niti je dao migavac da skrece) pa u tom slucaju je covek prinudjen da uspori i prebaci u nizu brzinu, dok ovaj ne obavi svoje skretanje. I to ako si na vreme uocio inace ces neretko morati skroz stati.

Koje si ti duze relacije prevalio u automatiku a koje sa manuelcem pa da pricas nesto??
Odma da ti kazem moja iskustva su SD-Hamburg-SD, SD-Split-SD, SD-Sofija-Vidin-SD sa automatikom, a sa manuelnim SD-Budimpesta-SD, SD-NS-Bukurest-SD.
I STOJIM IZA TOGA DA JE MANUELNI BOLJI KAKO GOD OKRENES!
Vidim, za tebe su svi siromasi, selje i neznalice. Daj malo samnom kreni u neku raspravu, seljo, da vidimo kako ces da prodjes.

pod 1. u Srbiji ne postoji dobar majstor za menjace u vozilima vw, Audi, opel, za francuze i japance. Jedino za Mercedes postoji odlican majstor , nemacki penzioner u Sopotu.
Pod 2. kod automatika novije generacije, menjac moze da popravi kako treba jedino fabrika tzv. taush menjac-SKUPO!!!!!! cena reparacije za audi 3500 evrica.
Pod 3. ako nemate tolike pare, prepravljajte na manuelni ili ne pomisljajte na matika u nasoj lepoj zemlji punoj sampozvanih majstora i poznavalaca automobila.

Ovo je iz licnog iskustva.

За Ауди постоји непревазиђен мајстор у Крагујевцу. Значи тип уопште неће ни да погледа ништа што није Ауди иако би могао да лема и Волксвагена, Шкоду, Сеата и компанију као од шале... Мој кум је ишао по сервисима за А4 да му реше проблем са мењачем јер му је ''крчао'' у неким одређеним моментима (не знам сад шта је тачно било) и неки су му чак рекли да је то ''нормално'' :shock: а онда је отишао код тог лика који је на кеца провалио о чему се ради рекао му и завршио све за 2-3 сата са све скидањем мењача...
И да... имао је проблем са убрзавањем... кад притисне мало јаче гас ауто му као да штуцне и тек онда повуче... опет 100 мајстора и сви нешто дрндају, а овај лик седне и њега два круга проба једно проба друго, врати се у радњу и заврши му посао за 20 минута и ауто никада више није штуцнуо... кад неко зна знање онда... ;)

За Ауди постоји непревазиђен мајстор у Крагујевцу. Значи тип уопште неће ни да погледа ништа што није Ауди иако би могао да лема и Волксвагена, Шкоду, Сеата и компанију као од шале... Мој кум је ишао по сервисима за А4 да му реше проблем са мењачем јер му је ''крчао'' у неким одређеним моментима (не знам сад шта је тачно било) и неки су му чак рекли да је то ''нормално'' :shock: а онда је отишао код тог лика који је на кеца провалио о чему се ради рекао му и завршио све за 2-3 сата са све скидањем мењача...
И да... имао је проблем са убрзавањем... кад притисне мало јаче гас ауто му као да штуцне и тек онда повуче... опет 100 мајстора и сви нешто дрндају, а овај лик седне и њега два круга проба једно проба друго, врати се у радњу и заврши му посао за 20 минута и ауто никада више није штуцнуо... кад неко зна знање онда... ;)
Druze moj, nema idealne popravke na VW menjacima u Srbiji. Znas i sam da je unutra mali milion lamelica koje treba cika majstor odokativnom metodom da usteluje na ''neku desetu", a plus elektronika u samom menjacu,itd itd. Nasi majstori su ti za menjanje filtera i ulja, i za to da im doneses polovan menjac pa da ti ga ugrade. a kad se pokvari elektronika , ceskaju se po glavi i osluskuju sa srafcigerom da ne cuju neki cudan zvuk. Za pomenutog majstora nisam cuo, jesam za ovog iz CA i cuo sam da je resavao neke koske od poslova, ali ljudi sta sa elektronikom? i da mi neko kaze ko moze kvalitetno da popravi tiptronika? pa u Porseu se konzilijum majstora ceskao po glavi zbog mog slucaja, pa mi na kraju predlozili da poruce nov menjac 5500 evra bez ugradnje!!!!! Za mecku, do modela 124 priznajem automatika da je neunistiv, sve ostalo nije brate za nas, osim ako nisi punisic ovaj gore kome "izlece seljo sa manuelnim".

Koje si ti duze relacije prevalio u automatiku a koje sa manuelcem pa da pricas nesto??
Odma da ti kazem moja iskustva su SD-Hamburg-SD, SD-Split-SD, SD-Sofija-Vidin-SD sa automatikom, a sa manuelnim SD-Budimpesta-SD, SD-NS-Bukurest-SD.
I STOJIM IZA TOGA DA JE MANUELNI BOLJI KAKO GOD OKRENES!
Vidim, za tebe su svi siromasi, selje i neznalice. Daj malo samnom kreni u neku raspravu, seljo, da vidimo kako ces da prodjes.

Ja stvarno ne razumem cemu sve ove prepirke!!!

Svako ima pravo na svoj stav!!!

@Truckeru, bez uvrede, ali tema se zove "Automatski menjaci - da ili ne?", a ne "Automatik VS Manual", tako da nema potrebe za raspravom na temu koji menjac je bolji!!!

Tvrdim da su oba menjaca apsolutno jednako dobro resenje za auto!!
E sad, oba menjaca imaju i dobre i lose strane, a izbor zavisi od zelje kupca!!!

Jos jednom ponavljam da je sve stvar licnih afiniteta i potreba za volanom!!!

Moj izbor je automatik iz razloga koje sam naveo pre par postova, ali postujem svakoga ciji je izbor manuel, jer ima puno argumenata i na njegovoj strani!!!

Back