Automatski menjac nema lamelu (koliko ja znam) nego (valjda) hidro-dinamicno povezivanje motora i pogonskog mehanizma!?!?!?!?

Inace, moj izbor je definitivno AUTOMATIK. Ja sam odavno za penzionersku voznju i pun mi je Q. saltanja menjaca, ubacis u D i teras!!!
I jos nesto:
1. Automatski menjac produzi vek trajanja motora, poluosovina, diferncijala, i t.d. barem za jos polovovinu km, od onoga sto bi presao sa manuelnim!!!
2. Ako se uzme u obzir da popravke na motoru i ostalim pogonskim delovima nece biti toliko ceste, onda se mozda cak i isplati platiti skuplju popravku automatskog menjaca kad se pokvari!!!
3. Jos nisam cuo za nekog ko normalno vozi i redovno menja ulje (u menjacu) da se zali na automatik, i da mu se pokvari isti. Ti pacijnti za koje znam da su pokvarili automatike su uglavnom napaljeni klinci koji uzmu tatin auto (koji je tata kupio da bi uzivao u krstarenju, bez saltovanja), i siluju ga kao manijaci, ili ludaci koji ne menjaju ulje redovno, a onda kazu da automatik ne valja (Srbin naucio samo da sipa benzin ili dizel i da tera)!!!
4. Sto se tice cene popravke nisam bas siguran da je automatik toliko skuplji za odrzavanje, jer imam poznanika (audi A4, 1,9 TDI 1998g.) kome je crko manuelni menjac i mora da izdvoji tricavih 500€ za zamenu (polovan)!!!
Dakle: Moj definitivni izbor je Automatik!!!
Verovatno kad bih mogao da priustim sebi dva automobila, jedan bi bio neki sitan ali dinamitan, naravno sa manuelnim menjacem za uzivanje u sportskoj voznji, a drugi bi bio luksuzni sa automatskim menjacem za uzivanje u krstarenju!!
Ali..... posto imam uslova samo za jedan auto, opredeljujem se za limuzinu sa automatikom. Imam vec limuzinu, ali sa manuelnim menjacem, i mogu vam reci da je to smrt za veliki auto (masa + jacina motora + manuelni menjac = novo kvavilo posle 15 000 km, i novi homokineticki i poluosovine posle 20 000 km), a i veliki je smor da se drkeljisem sa menjacem i kvacilom svaki cas!!!
Neko moze da kaze da se limuzina ne vozi po gradu, ali opet ponavljam da ja nemam uslova za dva automobila, a posao mi je takav da moram da imam veci auto zbog nosenja instrumenta (violoncelo) i raznih drugih pomagala, a i cesto putujem van grada, tako da zbog bezbednosti vozim veliki auto!!!