Autofagija

• Začetnik teme Začetnik teme pop80
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Od jutros tj sinoć krećem na režim 5 dana bez hrane.. ceo ponedeljak, utorak, sreda, četvrtak završavam ceo petak.. dakle u petak na subotu posle ponoći bi mogao pojesti nešto.. ustvari pošto sam sinoć jeo u 21:00 uslov od 5 dana će biti ispunjen u petak u 21:00..

Plan je da odradim dva bloka.. prvi od 3 i onda još dva dana
Tj 3 dana moram da odradim ( nije mi prvi put ) , a u četvrtak ujutru donosim odluku da li da idem na još dodatna dva dana ili prekidam autofagiju posle 3 dana tj u sredu uveče u 21:00 posle 72 sata

Ranije sam bio samo na vodi a sada zero kola, čaj od mente bez šećera i meda, vitamin D i Magnezijum
Chat GPT mi je napisao da je sve ovo navedeno dozvoljeno i da ne poništava autofagiju jer je sve sa nula kalorija..

iznosiću utiske svakog dana
koliko se smrsa tih prvih 5 dana?

Prvi dan prolazi ok ali i dalje se javlja dilema da li da sve ovo odložim za neki drugi put.. ako preguram ovaj dan definitivno idem do srede uveče kada donosim odluku da li prekidam ili nastavljam do petka uveče

Problem je što večeras idem na rekreaciju tj fudbal a tamo se baš iscrpim pošto se igra sat vremena bez zamene pun gas.. to će mi oduzeti dosta energije i kalorija..

Nisam rekao da sam jutros na merenju imao 98 kg

Previše je
Možda da prvo probaš intermittent fasting
na tome sam ima dve godine skoro.. al ne 16:8 nego 19:5.. jedem u 16:30 i 21:30..dakle izbacio doručak skroz.. nalazi perfektni, šećer,holeseterol.. evo skoro radio krvnu sliku sve u granicama..
znači ona priča: doručak je najzdraviji obrok kod mene ne važi.. ručam i večeram..i to za večeru se lepo najedem...

dakle prvi dan je prošao super... bez ikakvih trzavica, kriza itd... čak sam i sinoć odigrao fudbal sat vremena, došao, istuširao se, napio se vode i lepo zaspao

jedina mala kriza mi je bila oko 5 juče kad sam osetio da sam gladan...navikao sam u to vreme da ručam... ali glad dođe i prođe..

važno je reći da kod ove ekstremne autofagije ne gladuješ 2, 3, 5 dana.. dakle glad se javlja periodično pa prođe.. npr imaš osećaj gladi pola sata, neprijatno je ali to nestane pa si opet ok.. pa se glad vrati npr posle 4, 5 sati.. obično pred sapavanje.. ali npr sinoć kad sam lego nisam bio gladan

danas je drugi dan.. evo 36 sati bez hrane, osećam se dobro... ako gledate na jutube razne podkaste o autofagiji svi govore da su drugi i treći dan najteži..

meni je prošli put drugi dan bio ok a taj poslednji treći mi je bio katastrofa valjda što sam znao da je zadnji pa sam ceo dan čekao da prođe da pojedem nešto..

na tome sam ima dve godine skoro.. al ne 16:8 nego 19:5.. jedem u 16:30 i 21:30..dakle izbacio doručak skroz.. nalazi perfektni, šećer,holeseterol.. evo skoro radio krvnu sliku sve u granicama..
znači ona priča: doručak je najzdraviji obrok kod mene ne važi.. ručam i večeram..i to za večeru se lepo najedem...
A što jedeš tako kasno?

I ja se mnogo bolje osećam na intermittent fastingu, ne znam kako ljudi izdržavaju po ceo dan da jedu.

dakle prvi dan je prošao super... bez ikakvih trzavica, kriza itd... čak sam i sinoć odigrao fudbal sat vremena, došao, istuširao se, napio se vode i lepo zaspao

jedina mala kriza mi je bila oko 5 juče kad sam osetio da sam gladan...navikao sam u to vreme da ručam... ali glad dođe i prođe..

važno je reći da kod ove ekstremne autofagije ne gladuješ 2, 3, 5 dana.. dakle glad se javlja periodično pa prođe.. npr imaš osećaj gladi pola sata, neprijatno je ali to nestane pa si opet ok.. pa se glad vrati npr posle 4, 5 sati.. obično pred sapavanje.. ali npr sinoć kad sam lego nisam bio gladan

danas je drugi dan.. evo 36 sati bez hrane, osećam se dobro... ako gledate na jutube razne podkaste o autofagiji svi govore da su drugi i treći dan najteži..

meni je prošli put drugi dan bio ok a taj poslednji treći mi je bio katastrofa valjda što sam znao da je zadnji pa sam ceo dan čekao da prođe da pojedem nešto..
Mene počne da boli glava i bude mi loše ako ne jedem dugo tako da ne bih izdržala toliko. 20-ak sati, nekad i 24h bih.

Mene počne da boli glava i bude mi loše ako ne jedem dugo tako da ne bih izdržala toliko. 20-ak sati, nekad i 24h bih.
nije za svakoga..neko ne može.. ja sam za sada sasvim ok..
super je što si na onoj autofagiji.. to je sasvim dovoljno.. ovo ja isprobavam neke svoje granice...

nadam se da ću uspeti 5 dana.. 3 ću sigurno..

What Happens If You Don't Eat For 5 Days?​

Drugi dan je prošao relativno dobro.. nema gladi ali tamo pridveče osetio sam neku slabost.. otišao sam u teretanu i odradio lagan trening od 20 minuta.. istuširao se lego i lepo zaspao..

onda problem..oko 2 sata sam se probudio da idem u wc... boli glava jbg... da l da popijem Nelgasin? ma jok.. napijem se vode i legnem.. glavobolja nije bila jaka ali nisam mogao da zaspim negde do 4.. u 6 ustajanje za posao.. osetio sam obamrlost, kao da sam ostao bez goriva... umio se, oprao zube i opet legao 10 min... komarac mi na ruci ja nemam energije da podignem drugu ruku da ga oteram..

al jbg treba dete spremati za vrtić.. ustao nekako i počeo da ga oblačim.. jedva.. međutim dok sam vozio kao da se sve vratilo na dobro..

ok sad nije idealno ali nije ni kritično... videću kako će dan da prođe.. ako situacija bude ok večeras nastavljam i sutra a ako ne prekidam post večeras posle 72 sata... na podkastima kažu da bi danas trebao da imam odličnu energiju a sutra da budem toliko dobro da sam u nekoj vrsti euforije.. sada trenutno nema ništa od te energije ali dug je dan.. videćemo kasnije

juče nisam napisao da sam u ponedeljak ujutru imao 98 KG, juče 95,8 KG ( podsećam da sam u ponedeljak uveče igrao fudbal pun gas, znači baš jako ), jutros na merenju 94,5 KG..dakle za dva dana izgubio sam 3,5 KG.. to se većinom potrošio Glikogen koji je vezan za vodu tako da ovo je voda a sada se troše masti...

Malo dolazim sebi.. evo šta kaže ChatGpt

Screenshot_20250924-094713_ChatGPT.jpg

prošao treći, kritičan dan kada telo prestaje da koristi glikogen kao hranu i prelazi na ketozu tj na masti..
kriza juče je bila minimalna..blaga vrtoglavica, umor, glad perodična ali slaba.. gotovo da je nema.. javi se na minut i nestane..
jutros se probudio.. ok sam.. mala nestabilnost u glavi je i dalje prisutna
gladi nema.. večeras čak planiram na rekreaciju da odem al da branim samo.. bolje ne rizikovati
na merenju jutros 93,4 kg.. dakle za tri dana 4,6 kg manje ( u ponedeljak ujutru 98 kg )
danas očekujem dobar dan.. biće i dalje malo trzavica ali već od sutra bi trebalo da bude sve super tako da idem na 7 dana, verovatno na 10..

Poslednja izmena:
od maja ove godine sam u režimu autofagije i to će da mi ostane obrazac do kraja života
za tri meseca sam skinula 26kg i svaki od ta tri meseca sam završavala sa kompletnim postom
broj izgubljenih kg je moj plan i do toga sam došla promenjenim načinom ishrane uz kalorijski deficit na niou bazalnog metabolizma
prvog meseca 48h, drugog 72h i trećeg 96h
svih ostalih dana sam u prozoru 6:18
osim kad se približavam danima posta, tad se prozor smanjuje na 4:20 i 1:23
kad si u autofagiji, obavezan je unos elektrolita, jer bez njih možeš da ugorziš pravilan rad srca i funkcionisanje čitavog organizma
smisao tog posta nije da izmučiš organizam, nego da ga resetuješ i oslobodiš ‚‚bolesnih‚‚ ćelija
svaki dan treba da popiješ limunadu - 1lit vode, 1gr kalijumhlorida i 2 isceđena limuna
kad si u danima posta u tu limunadu dodaješ 3gr kalijum hlorida, 1,5gr natrijumove soli i 2 limuna - time obezbeđuješ elektrolite
osim toga svaki dan moraš da uneseš 400mg magnezijum bisglicinata..ukoliko imaš grčeve noću povećaš dozu na do 600mg
pored toga najmanje još 2lit vode
plus kafu i čajeve
ni sa čim od toga ne remetiš autofagiju
iz posta izlaziš sa obrokom od 3dl kefira + šaka borovnica
autofagija neće da ima efekta ako kao hranu unosiš i dalje lošu hranu - pekara sa transmastima
ishranu treba da baziraš na proteinima koji su gradivna materija, zdravim mastima i manjoj zastupljenosti UH - do 100gr iz zdravih izvora, povrća i voća

svaka čast... . drago mi je da si uspela u svojim ciljevima.. samo jedna mala digresija..mislim da limun nije preporučljiv..

limun ima vrlo nisku kaloričnu vrednost. Jedan limun obično sadrži oko 20 kalorija. Ovo voće je takođe bogato vitaminom C i vlaknima, čineći ga idealnom namirnicom za održavanje zdravlja.

dakle, ok je možda par kapi limuna ali samo par kapi, nikako više od toga.. limun ipak sadrži određeni broj kalorija..

što se elektrolita tiče, popijem litar vode u koju ubacim običnu so... tu mi je natrijum.. a pored toga uzimam magnezijum jednu tabletu.. što se kalijuma tiče njega dobijem preko kisele vode..

Poslednja izmena:
Danas je peti dan.. Osećam se dobro i stabilno.. prisutna je doza slabosti... Gladi nema nikako..
Juče sam imao blagu vrtoglavicu oko 3 popodne..trajala je sat, dva pa je prošla..čak sam sinoć i otišao na rekreaciju, doduše branio sam, došao, istuširao i zaspao

tokom noći sam se budio tri ili četiri puta što je za mene neuobičajeno ali posle buđenja sam vrlo brzo nastavio da spavam
trenutno osećam blagu slabost.. jedino što nisam primetio, a što sam čitao i slušao, je da su mi misli čistije, jasnije... ne vidim nikakvu razliku za sada ali videćemo do kraja dana..

Večeras odluka da li nastavljam do nedelje uveče tj na sedam dana ili prekidam večeras posle 5 dana tj 120 sati.... već sada znam da nastavljam.. jedino ako se u toku dana ne desi nešto nepredviđeno

jutros na vagi 92,7 kg .. od ponedeljka ujutru, znači za 4 dana 5,3 kg manje..

98
95,8
94,5
93,4
92,7

kao što se vidi svakog dana se sve manje gubi na težini.. posle prvog dana 2,2 kg, posle drugog 1,3 kg, posle trećeg 1,1 kg, posle četvrtog 700 gr...

Poslednja izmena:
Da li postoje neki naucni dokazi kada autofagija krece kod ljudi ?
Posto znam da je vecina istrazivanja kod miseva , ali oni umru posle 3-4 dana bez hrane , mnogo brzi metabolizam , da li postoje neki dokazi da autofagija krece kod ljudi posle samo par dana ?
I kako pravilno balansirati autofagiju sa gubitkom misicne mase tokom posta.

Da li postoje neki naucni dokazi kada autofagija krece kod ljudi ?
Posto znam da je vecina istrazivanja kod miseva , ali oni umru posle 3-4 dana bez hrane , mnogo brzi metabolizam , da li postoje neki dokazi da autofagija krece kod ljudi posle samo par dana ?
I kako pravilno balansirati autofagiju sa gubitkom misicne mase tokom posta.
posle 72h
post ne treba da traje duže od 96h
da ne bi došlo do gubitka mišićne mase, pre toga imaš pripremu kroz režim ishrane u kojoj ti je dnevni unos proteina 1 - 1,5gr po kilogramu telesne težine
znači 26 dana imaš proteinsko punjenje da bi ciklus tog meseca završio postom u dužini 48, 72, 96h
ukoliko to ne ispoštuješ i ne pripremiš organizam dobro, desiće se da telo zadrži masnoću, a istopi muskulaturu
unos limunade od 2 limuna ne remeti autofagiju
100gr isceđenog limuna ima oko 30kal, a 2 isceđena limuna imaju oko 20gr soka što je manje od 10kal
nekim osobama zbog pojačanih ketona raste mokraćna kiselina u krvi i skloni su pravljenju bubrežnih kamenja
limunada sa dva limuna to sprečava

svaka čast... . drago mi je da si uspela u svojim ciljevima.. samo jedna mala digresija..mislim da limun nije preporučljiv..

limun ima vrlo nisku kaloričnu vrednost. Jedan limun obično sadrži oko 20 kalorija. Ovo voće je takođe bogato vitaminom C i vlaknima, čineći ga idealnom namirnicom za održavanje zdravlja.

dakle, ok je možda par kapi limuna ali samo par kapi, nikako više od toga.. limun ipak sadrži određeni broj kalorija..

što se elektrolita tiče, popijem litar vode u koju ubacim običnu so... tu mi je natrijum.. a pored toga uzimam magnezijum jednu tabletu.. što se kalijuma tiče njega dobijem preko kisele vode..
100 gr limuna ima 30kal
od 2 limuna koja iscediš, dobiješ oko 20gr soka
to znači da sa limunadom uneseš oko 6 kal što je zanemarivo

sve je super..provereno.. ja sam od septembra na režimu bez doručka.. jedem u 16:30 prvi obrok i večera u oko pola 10, 10.. između ručka i večere pojedem nešto jbg ako mi se jede al to su dva glavna obroka.. od 22-16.30 ništa..aj nek bude od 22.30 nekad jedem i tad.. znači ja sam na režimu 18-6.. tj 18 sati ništa ne jedem, samo voda a u ovih 6 jedem dva, tri puta..
najbolje mi je što ne moram da mislim šta ću za jbni doručak pošto tu uvek ide burek, pecivo, sendvič i ostalo smeće.. ogladnim taman oko 4, pola 5 kad je ručak.. prve nedelje je bilo za jebano al onda sve ok.. mada ja ručam u 16:30 zato što tada dođem s posla.. može i ranije i da se forsira sistem 16:8
16 sati ništa.. ko voli doručak nek izbaci večeru.. u suštini isto je.. fora je izbaciti doručak ili večeru i imaš 16 sati odmora od hrane tj autofagiju
ima tu još jedna stvar
vreme kad se resetuje organizam
ako ne radiš smenski posao i imaš običan ritam spavanja, između poslednjeg obroka i odlaska na spavanje ne bi smelo da bude manje od 3h razmaka
telo u mraku počinje da luči melatonin od 22h, noću se luči i hormon rasta

Back