Autofagija

• Začetnik teme Začetnik teme pop80
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Bice ti bas uzivanje.
Promeni ti se percepcija i dozivljavanje hrane, pa ti i najprostije stvari imaju extra ukus.

Nemoj na poslu.
To ti je najvaznija i najteza stvar kod posta. Kako prekidas post.
Ne bi trebalo da jedes bilo sta. Nego:
"How should I break a fast?"
Break fasts gradually with easily digestible foods like eggs, fruits, avos, smoothies.​
Bone Boroth is the absolute best thing to break a fast with.​
Probiotics and Prebiotics are great aswell to feed the good bacteria​
i to lagano, polako, po malo, pa pauza, pa ponovo.

morao sam na poslu
upravo sam doručovao.. u pravu si.. sve je 10 puta ukusnije nego inače.. pečeni krompir iz friteze sa malo maslinovog ulja, prelio ga kefirom i dve kuvane šargarepe..čak mi je i šargarepa bila preukusna
podelio sam obrok na dva dela.. ne sme se preterivati.. drugu polovinu ću pojesti u 1 a onda u pola 5 ručak, kuvani krompir sa feta sirom.. uveče jaja i sir u tortilji..

Ajde malo oko mikrobiote i da vidimo ko koga kontrolira.
Mikrobiota
Predstavlja kompleksan ekosistem sastavljen od bakterija, arheja, virusa i gljiva, koja je u stalnoj simbiozi sa domaćinom. Najveći deo nalazi se u gastrointestinalnom traktu, gde ima ključnu ulogu u metabolizmu hranljivih materija, sintezi vitamina, modulaciji imunološkog odgovora i zaštiti od patogenih mikroorganizama.

U kontekstu posta
_Odnosno periodičnog ograničavanja unosa hrane_
Primećuju se specifične adaptacije u strukturi i funkciji mikrobiote. _Periodi posta_ dovode do povećanja određenih komenzalnih bakterija, kao što je Akkermansia muciniphila, koje se povezuju sa metaboličkim zdravljem i poboljšanom intestinalnom barijernom funkcijom. Smanjen unos hranljivih materija izaziva mikrobiotu da proizvodi više kratkolančanih masnih kiselina, poput butirata i propionata, koje imaju antiinflamatorna i imunomodulatorna svojstva. _Post takođe sinhronizuje aktivnost mikrobiote sa metaboličkim i hormonskim ciklusima domaćina, što doprinosi efikasnijoj regulaciji energije i glukoze. Promene u mikrobnome sastavu tokom posta povezane su sa smanjenjem sistemske upale, što može imati zaštitni efekat kod hroničnih bolesti poput dijabetesa tipa 2, gojaznosti i kardiovaskularnih poremećaja.
#_ Zaključak je da _post_ ne deluje samo na fiziologiju čoveka već& i na dinamiku njegove mikrobiote_, pri čemu se stvara dvosmerna interakcija koja može rezultirati poboljšanim metaboličkim i imunološkim zdravljem.
Znachi u par rechi, post kontroliše mikrobiotu, a ne obrnuto.
Smanjen unos hranljivih materija - mikrobiota povećava produkciju masnih kiselina ?

Čudna logika.

Od čega se proizvode masne kiseline?

Očigledno da dolazi do samorazgradnje same mikroflore.

A šta bude potom?

Na njihovo mesto dolaze patogene bakterije.

juče sedmi i poslednji dan
prošao kao šesti.. fizički sasvim ok ali psihički malo teže..puno se razmišlja o hrani..
evo u 9 završavam posle 7 i po dana tj posle tačno 180 sati
ne idem na 10 dana zato što nema neke velike razlike između 7 i 10 dana što se benfita za organizam tiče..sve dobro u organizmu, svi procesi korisni po zdravlje su se već odradili... ..jedino što bih izgubio još oko kg masti...
da li bih mogao još 3 dana? siguran sam da bi..

na merenju jutros 90,7 kg .. dakle za 7 dana 7 kg i 300 gr manje.. pola od toga će se vratiti pola neće.. realan gubitak će biti od 3 do 4 kg

da napravim kratak rezime:

prva tri dana dok se troši voda iz mišića preko glikogena su najteža ..jeste teško ali nije nešto što se ne može prebroditi
treći dan je i najteži dan jer vode ponestaje a organizam se još uvek nije prebacio na trošenje masti..
četvrti dan je dan stabilizacije.. telo ulazi u ketozu i autofagiju i kreće da se hrani vašim mastima..glad nestaje.. četvrti, peti, šesti i sedmi dan su ok.. imate energije, niste gladni..jedino vas prati blaga slabost i vrtoglavica

dakle cilj je prebroditi prva tri dana, posle je sve ok

sad bi trebao 3 dana da se hranim po specijalnom režimu ishrane.. 5 malih obroka na svaka tri sata, uglavnom krompir, riža, kuvano povrće, supice, kefir, jaja.. pridržavaću se dva dana... msm da će biti dovoljno.. od srede se vraćam normalnoj ishrani

jedno dobro iskustvo koje ću primenjivati dva puta godišnje.. početak proleća i početak jeseni..
To jeste težak deo priče, ali mislim da prava dijeta počinje tek kad se završi sa gubitkom kilograma. Tad treba biti heroj i menjati navike koje su dovele do problema.

Back