E vidis.. od pocetka me instruktor uci da kada ulazim u krivinu, na raskrsnici ili ostrom skretanju u gradu, cak i ako nema nikog, kvacilo do kraja, kocim po potrebi da prilagodim brzinu, i kada zavrsim skretanje ispustam kvacilo i dodajem gas (bez obzira sto sam u drugu tokom cele radnje). Uvek kvacilo prvo..tako me uci, tako mi jedino i dozvoljava da vozim. Prilazim pesaku, uvek kvacilo do kraja, prikocim i prilagodim brzinu da prodje pesak, pustam kvacilo i dodajem gas (kaze poenta je da sto vise budem u pokretu i da planiram radnju unapred kada je to moguce), a kada stajem na semaforu kvacilo jedno 10m pre semafora sa kocenjem i normalno spreman sam za prenos nize i polazak. U 3 navrata kada je bio drugi instruktor, isto tako je rekao. Ali dobro, dok ne izadjem na ispit i polozim, ne vredi da raspravljam o tome i da se premisljam kako treba, bitno je da voznja bude prijatna i udobna. Tako me uci, tako polazu redovno. Jedan prijatelj isto kaze tako, drugi kao sto si pomenuo, nikako prvo kvacilo. Zato izbegavam tu temu jer se uvek zavrsi na dva fronta ali me zanimalo za moj konkretno primer gore najpre zbog udobnosti tokom voznje

Jer mi uvek napominje, da kada hocu da usporim, jer je neko isprd mene usporio, ali vidim da cu da nastavim, da usporim samo kocnicom.
Ali ja kao pocetnik znam nekad mozda da preuvelicam situaciju i iz predostroznosti, prvo pretisnem kvacilo pa onda kocim, i onda po ispustanju kvacila kola me uspore, pa se u toj sekundi mozda nesvesno uspanicim i dodam trunku gasa vise i onda cimnem auto (ne vidi se spolja verovatno, ali na ispitu ce pimetiti), a eto nije na to bacao akcenat do sada. S tim sto ja sebi ne mogu da dozvolim da usporim kocnicom bez kvacila jer gotovo uvek pomislim da cu morati da stanem zbog situacije ispred i kriziram za kvacilom hah.. zato sam i poceo da razmisljam o tome, sta kada mislim da cu samo da usporim, a onda se promeni situacija i bude potrebno kvacilo jer cu da stanem ili usporim do te mere da se jedva krecem.. Navikao sam da te polaske i guranje u guzvi resavam kvacilom uglavnom u prvoj.
Kad sednem u svoj auto, tada cu o tome sta se vise trosi i sta je bolje i za kola. Ovako mogu da pisem danima, na kraju sve zamrsim
Generalno to je kao pri promeni iz druge u trecu, gde kvacilo moram brzo da ispustim i jos pre da ga ispustim dodam mrvicu gasa da bi motor nastavio gde treba da izbegnem usporavanje tj to kocenje motora, ako ne gresim.
Dodje to iskustvom, jasno je meni, neko se i ne cima za ovakve stvari ali planiram da se bavim voznjom narednih par decenija, pa kao pocetnik te sitnice ne mogu da nadjem na netu jer su bukvalno laicke stvari. 20 godina voznje na PC-u, simulacije sa volanom, gasom i kocnicom bez menjaca i kvacilom dovelo je do ovoga hehe.