Ауто на кредит

Nedavno sam prodao auto na kredit i kupac je uzeo kredit preko Agricole banke koja je davala najprihvatljiviju kamatu.
On je deponent u drugoj banci te je stoga kamata bila 7,9% ali da je presao kod njih da prima platu onda bi kamata bila 5,9%.
Radilo se o dinarskom kreditu tako da je na moj racun legla uplata u dinarima i ja sam ih podigao i odmah pretvorio u eure jer tako sve placam.
I umesto na 4 godine koliko je on hteo da trje kredit uradili su ga na 5 jer je vec imao neki mali kredit tako da mu je rata bila nesto manja.

Pa naravno ali dali treba ceo zivot da ides peske jer ne mozes da ustedis kintu tj nisi tako vaspitan?
Te pare svakako zaradis ali kod naseg naroda je uglavnom nemoguca misija da ih i ustedis pa je jedino resenje da uzmes kredit i onda si primoran da ih dajes.
Dosta naroda dodje do automobila na taj nacin tj na kredit iako zaradjuju korektnu platu.
Taj sto je uzeo kredit za auto od 3400 ima platu 65000 dinara i nije ozenjen sto znaci da ga je realno mogao kupiti za daleko kraci rok od tih 60 meseci ali izgleda da je to bio jedini nacin da ga i kupi.

Pa ne znam bas, nisam ozenjen, zaradjujem pristojno, pa trosim oko 500 evra mesecno, tj. tu negde kao sto taj zaradjuje, a ne rasipam se nesto, ne izlazim cesto, ne iznajmljujem stan, u poslednje vreme slabo vozim, pa ne trosim puno na gorivo. Stotinak evra za racune, oko 250 za hranu, tu ne stedim, ne kupujem najjeftiniju hranu, jedem sta mi se jede, ali se i ne rasipam, malo goriva, tu i tamo kupim po neku stvar i ode 500 evrica.

Pa naravno ali dali treba ceo zivot da ides peske jer ne mozes da ustedis kintu tj nisi tako vaspitan?
Te pare svakako zaradis ali kod naseg naroda je uglavnom nemoguca misija da ih i ustedis pa je jedino resenje da uzmes kredit i onda si primoran da ih dajes.
Dosta naroda dodje do automobila na taj nacin tj na kredit iako zaradjuju korektnu platu.
Taj sto je uzeo kredit za auto od 3400 ima platu 65000 dinara i nije ozenjen sto znaci da ga je realno mogao kupiti za daleko kraci rok od tih 60 meseci ali izgleda da je to bio jedini nacin da ga i kupi.

ja sam vaspitan da se pruzam samo onoliko koliko mi je jorgan dugacak

Secam se 2004 godine, ja bez auta, imam 5000 evra ustedjevine , gledao da kupim neku Alfu 159 koja je tada kotsala oko 10.000 . Mogao sam na kredit ali sam odustao i izabrao da 6 meseci idem peske i budem bez auta , dok ne ustedim dovoljno da kupim auto koji je primeren mojem budzetu.

Onda sam narucio preko drugarice Mitsubishi auto iz Amerike koji me je na kraju kostao 6000e i slatko ga vozio 6+ godina.

Jos tad pocetkom 2004 kamate su bile na aute i preko 20% godisnje.

I tako sam i uradio. Da sam uzeo kredit , tih 10.000e bi me sa kreditom na kraju izaslo 20.000e

Pa nisu za dzabe najvece zgrade u Beogradu u vlasnistvu banaka i osiguravajucih kuca

A najvece su jer niko vise ne zaradjuje od njih na sisanju ovaca tj ljudi koji uzimaju kredite

Poslednja izmena:
To jeste sisanje ali neko tako moze da dodje do auta danas a ne da ceka narednih ko zna koliko dok usteka te pare.
I kamate su upravo onolike koliko sam gore vec naveo.
7,9% u Agricole banci ako niste njihov korisnik ili 5,9% ako jeste.
Pa ko voli nek izvoli.
Sto je najludje u istoj toj banci u Zrenjaninu su kuppcu rekli da je kamata 9% i on nije verovao kad sam mu rekao da je u Novom Sadu manja ali se uverio kad je dosao da podnese zahtev za kredit.

Neko voli da placa na rate i ako ima para, znam jednog takvog. Mogao bi iz dzepa da izvadi 10k evra i da ne oseti, a nesto sto kosta 500 evra placa na rate. U svakom slucaju, kredit je korisna i pametna stvar, samo sto su nas banke do skoro drale, ali ide na bolje. Pre 7-8 godina je kamata bila 15%, ako je danas tolika, znaci da napredujemo po pitanju kredita i kamate. U Nemackoj kamata 3-4% kod svih banaka.

@Tihi
2004. nisi mogao da kupis Allfi 159, jer tad nije postojala ;)

Taj sto je pravio tekst se zajebo, a i Tihi se zajebo, mislio je na 156, a napisao 159.

Pri tom spominje 10k evra, a sve i da se prozivodila 2004. tad je to bio potpuno nov auto, koji je kostao preko 20k evra, tako da se zajebo.

Taj sto je pravio tekst se zajebo, a i Tihi se zajebo, mislio je na 156, a napisao 159.

Pri tom spominje 10k evra, a sve i da se prozivodila 2004. tad je to bio potpuno nov auto, koji je kostao preko 20k evra, tako da se zajebo.

Da Alfa 156 je bila u pitanju.

Bile su stare ako se secam dobro oko 4 godine. Prodavala Delta. Oko 10-12.000 su se kretale cene ako se secam dobro . Ipak je proslo 11 godina od tada.

Otisla mi ruka pa sam napisao 159 mesto 156. Lapsus.

Gledao sam Alfe 156 u delti stare oko 4 god.

- - - - - - - - - -

Ovaj put je u pravu ako se onaj ko je pravio text nije zahebo:

https://en.wikipedia.org/wiki/Alfa_Romeo_159

ja sam gledao tada polovne Alfe 156 . Nove nisu bile dostupne mom tadasnjem budzetu. Nisu ni polovne zato nisam uzeo nista tada. Bilo preskupo.

Ради се о томе што желим да узмем ауто од око 5.000 евра... имам 1.500 евра 1.000 ће да још капне. Дакле још неких 2.500 сам мислио да узмем од банке, то је динарски ненаменски кредит од 300.000 дин а да се врати , како они кажу, 360.000... тамо пише месечна рата око 10.500 динара месечно... није то неки новац за мене јер месечно зарадим око 450 евра... Е сад ме интересује пошто су они већ одредили ту рату од... мрзи ме сад тачно да гледам... 10.500 динара да ли је то коначна и фиксна цифра или ће рата кроз време поскупљивати кроз неке њихове заврзламе... Зато сам отворио тему јер немам никаквих искустава са њима (банкама). Мене саветују поједини да не узимам кредит већ да скупљам новац у сламарицу па кад скупим да купим... мада је и то нека варијанта.... али теже. Треба време за то.

Zavisi da li je indeksiran u nekoj stranoj valuti, npr. u evrima, onda ce da se menja kako se kurs bude menjao, a s obzirom na takvu kamatu, rekao bih da je indeksiran u evrima. Kurs evra bi trebalo da bude relativno stabilan.

Imas cisto dinarski kredit, i dinarski kredit indeksiran u nekoj stranoj valuti, obicno je to evro. Recimo oni sto imaju stambene kredite i problem sa njima, su imali kredit indeksiran u chf, kurs chf je porastao, a samim tim i njiova rata, odnosno dug. Laicki objasnjeno, imas kredit npr. od 200.000 dinara, indeksiran u nekoj valuti ciji je trenutni kurs 100 dinara. Znaci ti si duzan 2000 te valute. Kurs te valute poraste na 150 dinara, ti vise nisi duzan 200.000 dinara, vec 300.000 dinara, odnosno glavnica tvog kredita nije vise 200k, vec je 300k dinara. Naspram tog kredita imas cisto dinarski kredit, gde ti uzmes 200.000 dinara, i tebi je glavnica uvek 200.000 dinara, bez obzira na kurs evra, dolara, jena, ili cega vec. Kamata na takav kredit je nesto veca, jer je u kamatu uracunata i stopa inflacije.

Back