Austro - Ugarska tamnica naroda

Nikita Kulganov

Buduća legenda
Poruka
37.589
Bas sam bio na pijaci pre neki dan, i sada kupujem ( dobro sad nije ni vazni sta sam kupovao ) kod nekog deke ( ja sam njegova stalna musterija ) i uvek tako se povede razgovor, i sa dnevne politike se razgovor preneo na Austro,- Ugarsku koja je bila tamnica naroda.
Posto ja nisam ekspert za taj vremenski period, verovatno ce forumski eksperti imati svasta da kazu o Austro-Ugarskoj tamnici naroda.
Medjutim kako stoje stvari sa Srbima jos od doseljavanja...Srbi su u Austrijskom carstvu imali privilegije još od Velike seobe iz 17. veka.
Matica_srpska.jpg

-Nakon proglašenja za slobodan i kraljevski grad 1749. godine, Sombor je, Privilegijalnim pismom (Elibertacionom poveljom) carice i kraljice Marije Terezije, dobio u posed teritoriju grada i 11 okolnih pustara, na kojima će nići prigradska salaška naselja, karakteristična samo za ovaj grad. Svega nekoliko meseci kasnije, kamenima-međašima razgraničeni su gradski posedi od županijsko-komorskih, mada je kasnije došlo do svojevoljne zamene nekih udaljenih pustara sa pustarama koje su bile bliže gradu.
- Za vreme revolucije Srbi su se borili na strani Beča, a nakon njenog okončanja je, u okviru Habzburškog carstva, formirano Vojvodstvo Srbije i Tamiški Banat. Srbi su u vojvodstvu bili manjina, a prava koja su dobili nisu bila zadovoljavajuća.
unnamed.png

-
Srpsko stanovništvo je na prostorima Srema, Banata i Bačke u drugoj polovini 19. veka činilo oko trećinu ukupnog broja žitelja. Većinu srpskog stanovništa činilo je seljaštvo, dok je ekonomski najsnažnije i najobrazovanije građanstvo u celom Srpstvu imalo vodeću ulogu unutar društva.
Tako su i prve dve srpske gimanzije otvorene u Sremskim Karlovcima i Novom Sadu, gde je 1861. godine osnovano i Srpsko narodno pozorište.
- Ubrzo je u Novi Sad iz Pešte preseljena Matica Srpska, najstarija srpska kulturna ustanova.
U drugoj polovini 19. veka formirana je i Srpska narodna slobodoumna stranka, čiji je vođa bio Svetozar Miletić.
- Do saradnje između srpskih i hrvatskih strankama došlo je početkom 20. veka. Spojila ih je zajednička borba pritiv mađarizacije i ostalih pritisaka. Tako je 1905. godine formirana hrvatsko-srpska koalicija.
1885_bosanska_vila.jpg

-Austro-Ugarska tamnica naroda, a svaki narod koji zivi u njoj moze osnuje svoju maticu, da izadaje casopise na svom jeziku, da osniva nacionalne politicke stranke, da ucestvuje u politickom zivotu ?
:think:

I da ratuje protiv turaka vekovima....kao i sada da bude tampon izmedju istoka i zapada na strani zapada...i dok su srbe delili i ubijali njihova elita je pregovarala o svojim interesima...
Jos vise su dobijali u beogradskom pasaluku od turaka....ali ne i na kosovu...

Gluposti-Austrijsko carstvo-kasnije Austro-ugarska nije bila tamnica naroda-Srbi su imali svoje privilegije josh od prije seobe Srba a tada su josh utvrdjene i povecane-crkveno shkolska autonomija nesto nezabelezeno pri kraju srednjeg veka i da jesmo zbog toga branili Austrijsku granicu prema Turskoj i ginuli za nju i u drugim drzavama ali smo tu imali i svoju crkvu,skolu i trgovce i burzoaziju u zacetku,cak i svoje plemstvo i sacuvali smo se kao narod..Austriju smo mi voleli i ona je na neki nacin nas..sa njom smo mislili nekako nekad da vaspostavimo..Srpsku drzavu..Sve se promenilo sredinom XIX Veka kada je Austrija htela zemlje koje smo smatrali svojim i koje je naseljavao vecinom nas narod..Bosna i dr.. i kada je njihova politika pocela da postaje sve otvorenije Anti-Srpska..a naravno i nasa anti-Austrijska..

Back