Australija - utisci

Struka je electrician, pošalji mail na mdokman5@gmail.com
Mada mi te agencije nisu najjasnije treba im poslati sve što šaljem u TRA jel tako? ako moram to sve da radim u oba slučaja šta onda radi agencija osim što mi uzima pare?

U svakom slučaju pošalji mail pa ću ih kontaktirati da to malo vidim.
Hvala!

poslacu ti ..nasao sam mail ali ne i sajt?
u svakom slucaju pitaj ih za business registraciju -neka ti posalju u mail-u
oni radi kao head hunters za korporacije i raznorazne firme -mislim da verifikacije rade onako ''usput '' kao dodatni servis za one koji vec imaju ponudu za posao ali im treba TRA certifikat za vizu
ja sam ih nasao preko craigslist i odradili su posao malo sporije ali je zena dobila certifikat sto je najglavnije a posle prvog odbijenog zahteva od TRA -
neke agencije koje se oglasavaju on line su trazile su nam ili previse para ili obavezu da odradimo sve preko njih ukljucujuci kasnije i sam proces emigracije ili nisu na primer htele da mi daju registraciju agencije na uvid (verovatno prevare)

ovi ljudi preko kojih smo isli mogu da ti nadju i posao -meni su nasli kao prevodioca za ruski/srpski/engleski-
takodje imaju i nekoga ko prica srpski(hrvatski?)- pa smo razmenjivali mailove na srpskom- i imali i SKYPE vezu ako je trebalo nesto hitno dase uradi (nije bilo potrebno)

agencija ti treba cisto da ne napravis gresku u pocetnoj fazi - oni ce ti reci sta treba da im posaljes i kako to da upakujes -ni meni ni zeni nebi palo napamet da odradimo TRA kao sto su oni uradili za nas -videces velika je razlika ako radis sam ili preko njih ..ali opet da naglasim ako ti traze ceo paket nemoj da radis sve preko agencije -samo TRA ti je dovoljan posle mozes i sam jer te ''vodi''CO - on ti trazi i uglavnom cak i objasni kako i sta dok TRA te samo odbije i uzme parebez nekog narocitog obrazlozenja .

oni radi kao head hunters za korporacije i raznorazne firme -mislim da verifikacije rade onako ''usput '' kao dodatni servis za one koji vec imaju ponudu za posao ali im treba TRA certifikat za vizu
ja sam ih nasao preko craigslist i odradili su posao malo sporije ali je zena dobila certifikat sto je najglavnije a posle prvog odbijenog zahteva od TRA -
neke agencije koje se oglasavaju on line su trazile su nam ili previse para ili obavezu da odradimo sve preko njih ukljucujuci kasnije i sam proces emigracije ili nisu na primer htele da mi daju registraciju agencije na uvid (verovatno prevare)

ovi ljudi preko kojih smo isli mogu da ti nadju i posao -meni su nasli kao prevodioca za ruski/srpski/engleski-
takodje imaju i nekoga ko prica srpski(hrvatski?)- pa smo razmenjivali mailove na srpskom- i imali i SKYPE vezu ako je trebalo nesto hitno dase uradi (nije bilo potrebno)

agencija ti treba cisto da ne napravis gresku u pocetnoj fazi - oni ce ti reci sta treba da im posaljes i kako to da upakujes -ni meni ni zeni nebi palo napamet da odradimo TRA kao sto su oni uradili za nas -videces velika je razlika ako radis sam ili preko njih ..ali opet da naglasim ako ti traze ceo paket nemoj da radis sve preko agencije -samo TRA ti je dovoljan posle mozes i sam jer te ''vodi''CO - on ti trazi i uglavnom cak i objasni kako i sta dok TRA te samo odbije i uzme parebez nekog narocitog obrazlozenja .

Jel možeš i meni da pošalješ na e-mail dada3012@hotmail.com podatke o toj agenciji? Hvala unapred

Vrlo korisna informacija, hvala

Ma stavi ovde podatke, ako su dobri nek se zna. Hocu i ja da znam koji su :)
Je li obavezan NAATI acreditation za prevodilacke poslove?
ja prevodim neku tehnicku dokumentaciju na ''parce" -radim u timu sa jos par ljudi pa jos nemam prevodilacki certifika ali moj prevod kontrolise ruskinja koja je i ''vodja'' tima ..uglavnom se prevode uputstva za neke masine/turbine itd ..nista od legalnih dokumenata
..samo da dodam ovoza recimo elektricarsku struku ..na primer moja zena je prevodila svoju diplomu i program rada njezine skole -ispalo da je to skupo i nepotrebno ...ljudi iz agencije su trazili i upitili nas da odradimo totalno drugaciju stvar sto se tice diplome i pripravnickog staza .

Друштво, може ли ми неко касти како је у Перту, Аделајду и Бризбејну. Ти градови ме највише занимају. Сиднеј и Мелбурн ми делују претрпано и извикано. Ако имате још неки град додајте. Укратко, шта је добро, а шта лоше. Начин живота, људови, клима, живујке, цене, плате... Ја сам копао по интернету, али бих волео и од вас да чујем. И да ли ИТ сектор јесте тражен у тим градовима или није? Поздравчина! z:mrgreen:

ja prevodim neku tehnicku dokumentaciju na ''parce" -radim u timu sa jos par ljudi pa jos nemam prevodilacki certifika ali moj prevod kontrolise ruskinja koja je i ''vodja'' tima ..uglavnom se prevode uputstva za neke masine/turbine itd ..nista od legalnih dokumenata
..samo da dodam ovoza recimo elektricarsku struku ..na primer moja zena je prevodila svoju diplomu i program rada njezine skole -ispalo da je to skupo i nepotrebno ...ljudi iz agencije su trazili i upitili nas da odradimo totalno drugaciju stvar sto se tice diplome i pripravnickog staza .
Pitao sam te za akreditaciju jer sam video oglas za posao, ali su trazili akreditaciju, koju nemam...
Sto se tice ovog drugog, slomih ovde olovku pisuci da je bitno kako prezentovati ono sto imas njima na nacin na koji bi oni to primili... Neko to ne shvata, neko misli da je to falsifikovanje, neko... ma znas vec.

Poslednja izmena:
Ja sam cuo da se u Australiji jako treba paziti, jer ima puno kojekakvih otrovnih insekata i zivotinja. Da li je to istina ili preterivanje?

Australija je slične površine Evropi:

20050724-aust-europe-map.jpg

Ako u Portugalu ima otrovnih zmija, a u Rusiji medveda, to ne znači da ih ima i u Beogradu. Sigurno je da negde u divljini ima opasnih životinja.

:hahaha: Sorry mate, nije da hocu da ti se podsmejem ili nesto, ali si omasio poredjenje.... ihaj!
Nikakve slicnosti tu nema pa i ta povrsina je onako ... sasvim drugacija :-)

Naravno mozete se tesiti ovako unapred, ali cinjanica je da otrovnih zivotinja ima svuda i nije fazon naroda koji zivi ovde da ubedi sebe da one zive negde tamo daleko, nego da usvoji cinjenicu da deli svoj zivotni prostor sa takvim zivotinjama i navikne se na nacin ponasanja koji sadrzi respekt prema tome da ces mozda naici na neku i kako se treba ponasati da izbegnes neprijatne posledice.... ;)

Nisam bio grub nadam se :mazi: :hahaha: U divljini, kladim se da sam i ja ovo isto mislio pre nego sto sam dosao :)

Licno iskustvo sam imao dosad sa nekoliko paukova (otrovnih), video sam razu i male ajkule u plicaku. Zmije nisam jos, njih sam vise vidjao na Balkanu. Sto se tice neotrovnih zivotinja, galebovi i papagaji se deru :) ptica ima milion vrsta, kenguri ( na slobodi) su dozivljaj, riba milion vrsta, najvise vidjam onu sto se naduje ko jastuce s bodljama, valabi hoce da se ceskaju, posumi se pentraju svuda a posebno po trofaznim vodovima, koala mi je grickala saku, lame pasu s kravama (ako se tako zovu, nisam za njih siguran).... i da voda nije ovde prehladna za nekog ko nije u njoj rodjen imao bih jos izvestaja verovarno .... ;) cheers

Nisi ti grub,prije bih rekla realan,jer sve to sto ti pises sam cula i od ljudi koji zive tamo.Naravno da je potrebno prvo sebe osvjestiti da je Australija drugacija od ovih nasih prostora ovde i onda je sve jednostavnije.U zivotu najgore prodju oni koji imaju prevelika ocekivanja po bilo kom pitanju.

:hahaha: Sorry mate, nije da hocu da ti se podsmejem ili nesto, ali si omasio poredjenje.... ihaj!

Naravno mozete se tesiti ovako unapred, ali cinjanica je da otrovnih zivotinja ima svuda i nije fazon naroda koji zivi ovde da ubedi sebe da one zive negde tamo daleko, nego da usvoji cinjenicu da deli svoj zivotni prostor sa takvim zivotinjama i navikne se na nacin ponasanja koji sadrzi respekt prema tome da ces mozda naici na neku i kako se treba ponasati da izbegnes neprijatne posledice.... ;)

Nisam bio grub nadam se :mazi: :hahaha: U divljini, kladim se da sam i ja ovo isto mislio pre nego sto sam dosao :)

Licno iskustvo sam imao dosad sa nekoliko paukova (otrovnih), video sam razu i male ajkule u plicaku. Zmije nisam jos, njih sam vise vidjao na Balkanu. Sto se tice neotrovnih zivotinja, galebovi i papagaji se deru :) ptica ima milion vrsta, kenguri ( na slobodi) su dozivljaj, riba milion vrsta, najvise vidjam onu sto se naduje ko jastuce s bodljama, valabi hoce da se ceskaju, posumi se pentraju svuda a posebno po trofaznim vodovima, koala mi je grickala saku, lame pasu s kravama (ako se tako zovu, nisam za njih siguran).... i da voda nije ovde prehladna za nekog ko nije u njoj rodjen imao bih jos izvestaja verovarno .... ;) cheers

Mislim da si mislio na alpaca (ne lama). Skroz se slazem sa tim sto si rekao. Vidjao sam zmije kod nas (tacnije u Crnoj Gori) a jos ni jednom u Australiji.

Zmija ima samo tamo gdje imaju gdje da se sakriju i izlaze iz sklonista samo kad dobro prigrije. Nisam cuo da su vidjane u Melburn CBD-u, ali su vrlo ceste u Footscray-u koji je predgradje do Melburn CBD-a. Doduse izmedju Melburna i Footscray-a ima dosta livada i nekakvih barustina pa i nije cudo. Cuo sam da je bilo slucajeva da zalutaju u Sidnej CBD kad dugo nema kise, valjda u potrazi za vodom. Paukova ima tamo gdje ima rastinja, tako da u CBD-u nisam imao prilike da vidim nesto sto nisam vidio kod nas. Medjutim u Hawthorn-u koji je svega 5 km od Melburna sam vidio pauka (Huntsman) velicine sake odraslog covjeka na zidu u poslovnoj zgradi koja je non-stop klimatizovana i svi prozori i vrata su stalno zatvoreni.

Snake season starts as weather warms up (Moonee Valley je predgradje 10-tak km sjevero-istocno od Melburn CBD-a)

Season for snakes

Beware fighting snakes in Melbourne and suburbs

Poslednja izmena:
Mislim da si mislio na alpaca (ne lama). Skroz se slazem sa tim sto si rekao. Vidjao sam zmije kod nas (tacnije u Crnoj Gori) a jos ni jednom u Australiji.
Pretrazio sam slike po netu, da vidim kako se zovu zivuljke, video sam i lame i alpace na farmama :)

Huntsman kazu nije otrovan (mada jos uvek nisam provalio zasigurno zasto se moze procitati toliko razlicitih clanaka o tome koliko je koji pauk otrovan). Poenta kad ljude nesto ujede, najcesce nisu sigurni sta ih je ujelo, zato su statistike o ujedima i podaci o otrovnosti relativni...
Ja sam imao white tail -a u kuci npr.
U planu je da se uvede "spider handling" od strane vlade kao uslov za dobijanje vize, jer nije lepo ubijati "domace" zivotinje, makar su i otrovne...
:lol:

Poslednja izmena:

''Guardian piše da godišnje troje ljudi u Australiji smrtno strada od ugriza zmija otrovnica. U većini slučajeva riječ je o australskoj smeđoj zmiji koja je vrlo rasprostranjena na najmanjem svjetskom kontinentu.''

Ako je samo tri fatalna ujeda zmije, to znaci da je Australija ipak bezbedna po tom pitanju. Nego, citam sada na sajtu Guardiana komentar:

http://www.guardian.co.uk/world/2012/dec/21/snake-eggs-australian-toddler-wardrobe

quokkaZ:

''Actually, there have been a few fatalities in the last few months that I can recall. Two kids have been taken by crocodiles in the Northern Territory. In Queensland an electricity linesman was killed by a taipan and an 80 year old man was killed by a brown snake.

Despite that, statistically the most dangerous "wildlife" in Australia, responsible for the most fatalities is the the imported European honey bee. The chances of being killed by Australian native fauna is very small and even smaller if one does not do stupid things.''

Statistika se cesto zloupotrebljava za dokazivanje necijeg interesa tako sto se podaci obrade na pristrasan nacin i neprofesionalno, a onda se to jednostavno "ispere" tj. sakrije u izvjestaju. Svojevremeno sam citao da vise ljudi umre od melanome (rak koze) u UK nego u Ozu, sto bi naivnog citaoca navelo na zakljucak da su vece sanse da se fasuje melanoma u UK nego u Oz-u, sto naravno nije tacno. U stvarnosti, Oz je na "red alert" u pogledu melanome i ljudi su visoko svjesni rizika, a doktori preporucuju operaciju cak i za najbeznacajnije manifestacije koje bi mozda nekad ako... mogle da se razviju u nesto, sto naravno smrtnost od ove bolesti smanjuje drasticno. Na faxu sam imao statistiku sa fokusom na manipulacije podacima i fabrikovanje izvjestaja, i imali smo dosta primjera iz lokalne stampe (narocito Herald Sun) i ostalih medija, zato bi savjetovao da ne vjerujete kojekakvim statistikama 100% (recimo ako u izvjestaju nije dokumentovana metoda prikupljanja (ko gdje kako...) i obrade podataka). Recimo statistika o smrtnosti ne informise o tome koliko ljudi je ostalo bez noge ili ruke zbog ujeda zmije. Ili ako osobu tretiraju medikamentima i onda ta osoba umre od infarkta (ili neke druge fatalne rakcija na hemikalije iz medikamenata), jel izvjestaj kaze da je smrt nastupila usljed infarkta ili od ujeda zmije?

Poslednja izmena:
To im je genetika, britanska - ipak su Ozi Ozi tek 200 godina, za mene su to jos uvek britanci (doduse sa teskom govornom manom :lol:). Racunam da su im preci ziveli po sumama ili pecinama uz to sto ionako nema puno suncanih dana gore... Vecina nauka se zasniva na teorijama u nedostatku dokaza, pa tako i ja imam svoje :)

Pa povrsina je priblizna: 10180000 km2 Evropa, 8600000 km2 Australija

Ne verujem u generalizacije, pa tako ne verujem ni da je zivotinjski sve isti u Melburnu, gde si ti, u Alis Springsu i u Darvinu npr. A covek je pitao da li je tacno da u Australiji ima opasnih zivotinja, sto i meni cesto ljudi pominju kao razlog protiv odlaska.

Ima i ovde u Evropi opasnih zivotinja. Letos je poznanicu u Smederevu ujeo tigrasti komarac i bila je 10 dana u bolnici. Jednu baku u selu kod Beograda su napali psi lutalice u basti iza kuce i ukucani su morali da je spasavaju. Drug je u Grckoj stao na ribu kamen, koja ga je ubola i par dana su mu se borili za zivot.

Da li ces ti na osnovu toga svom kolegi Kvinslenderu, kad bude krenuo u Pariz sledeceg leta reci da se cuva tigrastih komaraca, divljih pasa i ribe kamen - ako bude otisao do Sredozemlja :) ?

Back