Australija - utisci

Hehe, tvoji postovi me uvek nasmeju. Kratki, jasni i duhoviti :)

Hvala :)

Hehe, vracam se polako, godinu dana uopste mi nije bilo vickasto. Koliko god bio spreman na sve sto nosi emigracija, opet je jos teze nego sto mislis :-). Osim naravno ako imas nekog da te primi voli mazi i pazi bar prvih mesec-dva, ili si srecan pa ti se sve slozi na vreme. Wanttogo, rekoh li da citas tamo unazad, da se ne bi iznenadjivao tako u hodu? Znam, pomesalo se sve, ne mos se nadje, ne mos se snadje... Saosecam ja sa svima vama na neki nacin ;) :mazi:
Australijski trtadesman (ustvari trades person da ne bude seksisticki) postaje se uz aprenticeship ili traineesheip. Oba podrazumevaju ucenje uz RAD. Sto kod nas ne postoji. Zato je esencijalisticki da se praksa nasa prikaze kao rad uz ucenje. Jasnije? Ja sam im podrobno objasnio da iako nisam bio placen ja sam sve vreme tamo RADIO. Na praksi.Plus kad vadis te sate prakse i strucnih predmeta treba da ispunis trazenu kvotu, ako jos postoji - ranije je bilo 900sati za aprenticeship, 1800 za traineeship. Treba kreativnosti (i opet malo srece) da se to zavrsi, izadjite iz okvira logike i istrazujte. Apprenticeship je kao nekad kad se bilo segrt. Ako vec neko vam pise potvrdu o praksi ili radu, provucite tu rec negde. Koga boli da li ste to zvali praksom ili branjem kikirikija? Fokusirajte se na ono sto se trazi. Apprenticeship naravno ne postoji kod nas kakav oni traze, jer za to se potpisuje ugovor, ali priznavao se informal apprenticeship kad smo mi to radili. E, da i vazno je prikazati put, kako se postepeno stiglo do sertifikata. Ucenje, praksa, pa vise prakse, pa rad, pa u radu jos ucenja, pa onda final sertifikat. Ili nesto najslicnije tome.
Sad sam napravio jos vecu zabunu, jelda?

Imamo vencani list, trebalo bi to da bude dovoljno. Izjave prijatelja isto mozemo da uzmemo, ali opet ponavljam, kakav je to pokazatelj, mi mozemo da pitamo bilo koga da napise sta mu kazemo, pa da posaljemo to, malo mi je glupo da to traze. Kako ja da dokazem da je ta osoba moj prijatelj? Da li treba da saljem njihove licne karte, potpise, wtf?

Eto da se i ja pridruzim u komentarima da ne mogu da verujem da moram da dokazujem da sam u pravom braku... Moracu da cimam kumove ponovo, sta cu :). No, kad dodjem do toga bice super.

vidim zadnjih par postova se govorilo o dokazivanju braka i sl. mislio sam da je dovoljan samo vjenčani list...
šta ako imam djecu? trebam dokazivat brak svejedno? trebam li i tu djecu dokazivati?
ako netko zna....
znači govorimo o 189 i 190 vizama, da budem precizan.
hvala unaprijed
Igor

:confused:

Wanttogo, rekoh li da citas tamo unazad, da se ne bi iznenadjivao tako u hodu? Znam, pomesalo se sve, ne mos se nadje, ne mos se snadje... Saosecam ja sa svima vama na neki nacin ;) :mazi:
Australijski trtadesman (ustvari trades person da ne bude seksisticki) postaje se uz aprenticeship ili traineesheip. Oba podrazumevaju ucenje uz RAD. Sto kod nas ne postoji. Zato je esencijalisticki da se praksa nasa prikaze kao rad uz ucenje. Jasnije? Ja sam im podrobno objasnio da iako nisam bio placen ja sam sve vreme tamo RADIO. Na praksi.Plus kad vadis te sate prakse i strucnih predmeta treba da ispunis trazenu kvotu, ako jos postoji - ranije je bilo 900sati za aprenticeship, 1800 za traineeship. Treba kreativnosti (i opet malo srece) da se to zavrsi, izadjite iz okvira logike i istrazujte. Apprenticeship je kao nekad kad se bilo segrt. Ako vec neko vam pise potvrdu o praksi ili radu, provucite tu rec negde. Koga boli da li ste to zvali praksom ili branjem kikirikija? Fokusirajte se na ono sto se trazi. Apprenticeship naravno ne postoji kod nas kakav oni traze, jer za to se potpisuje ugovor, ali priznavao se informal apprenticeship kad smo mi to radili. E, da i vazno je prikazati put, kako se postepeno stiglo do sertifikata. Ucenje, praksa, pa vise prakse, pa rad, pa u radu jos ucenja, pa onda final sertifikat. Ili nesto najslicnije tome.
Sad sam napravio jos vecu zabunu, jelda?

Tek sad mi nije ništa jasno :think: Ima ovdje jedna izreka, a glasi ovako: Gdje počinje Bosna tu prestaje logika! I zgleda da su to Ozi ukrali pa primjenjuju tamo :mrgreen:

A šta misliš da kad budem prevodio nastavni plan kažem prevodiocu da za "praksa" napiše "apprenticeship" fond sati već ima i ko ih šiša :idea:
idem na APP (ako prođe prođe)

:D Mogu ti reci da se Bosna savrseno snalazi u Australiji. Mora da je logika i logistika slicna . Poceo si vec sire da razmisljas, nije bas praksa=apprenticeship, ali mozda bude nesto od tebe... Inace da se dogovorimo, ne dajem nikakve savete na forumu for free, jer dodju posle ovi migracioni agenti pa me napadaju ovde i miniraju ceo forum jer im uzimam posao. A posao uce s foruma i oni... ccc.. :mazi:
Apprenticeship je celo to sranje od pocetka kad upises pa dok ne postanes potpuno sertifikovani maestro na kraju. Practical training je nesto sto aprentice izvrsava kod poslodavca. Radi i trenira se. Ko konj.

:D Mogu ti reci da se Bosna savrseno snalazi u Australiji. Mora da je logika i logistika slicna . Poceo si vec sire da razmisljas, nije bas praksa=apprenticeship, ali mozda bude nesto od tebe... Inace da se dogovorimo, ne dajem nikakve savete na forumu for free, jer dodju posle ovi migracioni agenti pa me napadaju ovde i miniraju ceo forum jer im uzimam posao. A posao uce s foruma i oni... ccc.. :mazi:
Apprenticeship je celo to sranje od pocetka kad upises pa dok ne postanes potpuno sertifikovani maestro na kraju. Practical training je nesto sto aprentice izvrsava kod poslodavca. Radi i trenira se. Ko konj.
Ko je tražio for free??? Znaš kako se kaže biće pivo, ma gajba ako treba :D Inače sam taj apprenticeship shvatao kao praksu (šegrtovanje) ali kad sam se igrao sa googlom iskoči mi pripravnički staž
tačnije volontiranje. E sad toga kod nas nema osim za inženjere poneke, a i ko može volontirati u ovoj krizi svaka mu čast, ja sam imao nesreću da mi je žena volontirala 9 mjeseci, pa znam kako je :(

Dakle da rezimiramo, oni u suštini prihvataju moje obrazloženje i pojašnjenje i tvrdnju da sam radio bez potpisa i pečata nekih poslodavaca?

Eto da se i ja pridruzim u komentarima da ne mogu da verujem da moram da dokazujem da sam u pravom braku... Moracu da cimam kumove ponovo, sta cu :). No, kad dodjem do toga bice super.

Ja verujem da ovo traze samo ukoliko ste u braku mesec ili dva pre aliciranja ili ukoliko je upitanju defacto partner...
Nama nista dodatno nisu trazili, za sada. Poslali smo samo izvod iz knjige vencanih.

Pozdrav ljudi. Jedno pitanje sto se tice odlaska u Australiju. Dakle, da li bi mi tamo priznali DIF i da li bi mogao da nadjem posao sa tim fakultetom? Ukoliko ga i ne bi priznali u potpunosti, da li mogao da na nekim testovima-ispitima potvrdim diplomu, tj da mi bude priznata? Pretpostavljam da je to lakse sa DIF-om nego sa ostalim fakultetima jer nije samo teorija u pitanju vec i prakticni deo. Inace govorim engleski dobro. Unapred hvala.

Pod jedan ne bi ti priznali nijedan fakultet a pod dva da bi mogao da radiš BILO koji posao moraš da imaš prethodno radno iskustvo ali u Australiji. To što priznaju fakultete i više pri dobijanju raznih viza to je samo za vize. Kad dođeš tamo počinješ ceo život od nule. Možda ali baš možda ti priznaju neki jako mali deo ali to ti samo može pomoći da ako upišeš isti faks tamo polažeš 5,10 odsto ispita manje.

Doktore ko je tebe razocarao u priznavanje fakulteta... Ima i priznatih skolica nije sve tako crno.
Brat iz Melburna, rekao mi da će mi priznati nešto od školovanja tj. neke ispite ali da priznaju ceo fakultet kaže da to još nije čuo. Hoćeš da mi kažeš da neke više i fakultete kompletne priznaju?
Ja sam inače završio višu elektrotehničku i ovi na višoj mi kažu da mi se ta škola priznaje u ozilendu ali ja mislim da samo lupaju...

Hocu reci. Pitanje ce biti za sta ti treba to "priznanje". Da studiras dalje, radis, ili oboje, ili nesto cetvrto. Tesko je staviti sad "jeste" ili "nije" tag na ovu pricu, jer kao i vecina stvari u zivotu ovo je negde u sredini. Dakle, ja sam cuo da je nekome "priznata" skola, i jedan sam od tih. A najvise sto sam se naslusao od nasih ljudi ovde, da ponovim, je sta sve "ne moze" i "nema sanse", i opet da ponovim, dobar deo od toga sto nema sanse sam zavrsio ipak na odredjen nacin.
Uputicu vas na http://www.immi.gov.au/asri/os-qual-units.htm OQU postoji po teritorijama i sluzi za procenu visih kvalifikacija. U Viktoriji je bilo za dz. Bezveze bi bilo ne probati "overiti" svoje kvalifikacije, slusajuci druge koji to nisu uradili. I naci posao u struci bez Australijskog iskustva je skoro nemoguce, ali se opet nekima desi, a nekima ne...
OQU koriste https://aei.gov.au/Pages/default.aspx za assessment, koje mislim da moze svako da koristi, ali se placa. Da bi mogli da koristite usluge OQU mislim da morate biti vec resident, ali za dalje vec nisam siguran, ostavljam nesto i samo da iskopate.

Vidis kvantitet vesti u odnosu na kvalitet mnogo znaci ljudima u zivotu. Kao reklama. Vise puta ponovis nesto i ljudi uzmu kao cinjenicu, bez obzira koliko je tacno ili osnovano.
Ponovis vise puta nesto sto si cuo od jednog coveka i sad svuda pise "nemoguce".
Zato ne verujte u price. Ne verujte ni meni.
:mazi:

A najvise sto sam se naslusao od nasih ljudi ovde, da ponovim, je sta sve "ne moze" i "nema sanse", i opet da ponovim, dobar deo od toga sto nema sanse sam zavrsio ipak na odredjen nacin.

Vise puta ponovis nesto i ljudi uzmu kao cinjenicu, bez obzira koliko je tacno ili osnovano.
Ponovis vise puta nesto sto si cuo od jednog coveka i sad svuda pise "nemoguce".
Zato ne verujte u price. Ne verujte ni meni.
:mazi:

moj covek :)

Kazi mi, molim te, sta si slao vezano za ovo posto na njihovom sajtu se traze neke nebuloze, ko sta radi i kad o kuci, zajednicki racun (koji ne postoji u nasim bankama) i sl. ?

I kakve su to izjave prijatelja?

Ja mogu da na'vatam nekog na ulici da mi to napise, koja je tu logika?

Hvala

Pozdrav

mi smo poslali izjave roditelja + jednog prijatelja -zenine najbolje prijateljice
otpirlike su napisali koliko nas poznaju ,kako smo se nas dvoje upoznali -mi smo vec 6 godina bili u braku kad smo podneli zahtev + smo se ''zabaljali nekoliko godina pre toga
ja i zena smo oboje napisali izjave kako smo se upoznali i da zivimo zajedno i imamo zajednicke pirjatelje + napravili smo album sa slikama - sa mora .prosalve nove godine itd
nas CO nam nije trazio nista drugo posle niti je to dolazilo u pitanje tako da ne znam jel bilo previse ?ili koliko treba ''dokaza ''
imali smo zajenicki bankovni racun sa dosta para -potvrde od banka intesa i societe da imamo toliko i toliko novaca na zajednickom racunu - to su nam u banci napisali na engleskom jeziku -pise da je racun moj ali da zena ima neogranicena ovlascenja -mislim da smo napisali da ja i zena radimo svaki svoj posao a da kucne poslove delimo -mislim da je ovo vise vezano za neki moguci intervju i proveru za mladje brance parove - mislim mladje po bracnom stazu -da bi mozda nekoga uhvatili u lazi ?
jos jedan savet - sve overe u opstini uzimajte kao da vam treba za trazenje posla -tako neplacate opsinsku taksu - bar neka usteda

Poslednja izmena:
Istu smo grešku napravili sa TRA, ali budale odustali :dash: Umesto da smo doplatili još "malo" za žalbu. Sad idemo sve ispočetka, jer smo se debelo pokajali što smo odustali. Jel bi mogao da nas uputiš na neku agenciju, koja bi mogla srediti taj početni deo, kako kažeš? Detaljno, da ti ispričam naš slučaj. Muž je trebao da nostrifikuje diplomu, za zanimanje na skill select, air conditioning and refrigeration, našao i posao na "seek" Australijskom, potpisao ugovor o radu na 2 godine, prihvatili mu 10 godina radnog iskustva, a odbili praksu iz srednje škole... Rekli su nam, kao obrazloženje, nema dokaze o završenoj praksi, a dostavio im je knjižicu sa pečatom i potpisima profesora, gde je bio na praksi. Naravno, i prevedeno kod sudskog tumača. Nažalost, nismo se baš dobro "naoružali" živcima, i tu smo odustali. To je bilo pre 3-4 godine, sada bismo opet pokušali, ali ovaj put idemo do kraja. Hvala unapred na odgovoru. I zaboravih da pitam, Jel si ti uspeo da odeš, ili još čekaš papire? Pozrdav i srećno svima koji pokušavaju da odu...
TRA sistem je identican sa nasim sistemom radnickih unirveziteta -bukvalno u svemu - to nam nazalost niko nije objasnio pa smo izgubili i novaca i vremena saljuci dokumenta koja nisu bila dobra ...nismo hteli preko agencije kao da ustedimo - kao znacemo mi to ,sta je tu tesko i izgubili i vreme i novac bez veze ..moj savet agencija je OK za prvi krug - oravite kopije svega da znate sta ste poslai jer posle saljete sve isto + neka licna dokumenta -znaci agenciji samo za minimum koliko da se prodje prvi krug a posle sam
IELTS moze da odradi i posle podnosenja zahteva za emigraciju dok se ceka na CO-a
ko hose moze da pokuasa na CRAIGSLIST SYDNEY /MELBOURNE da nadje cak i sponzora za posao -postavite oglas za vasu struku - nikad se ne zna ,mozda neko vidi i kontaktira vas - moja zena je imala par ponuda u roku mesec dva - opte na zalost nismo znali za taj sajt skoro do pred sam kraj procesa

mi smo poslali izjave roditelja + jednog prijatelja -zenine najbolje prijateljice
otpirlike su napisali koliko nas poznaju ,kako smo se nas dvoje upoznali -mi smo vec 6 godina bili u braku kad smo podneli zahtev + smo se ''zabaljali nekoliko godina pre toga
ja i zena smo oboje napisali izjave kako smo se upoznali i da zivimo zajedno i imamo zajednicke pirjatelje + napravili smo album sa slikama - sa mora .prosalve nove godine itd
nas CO nam nije trazio nista drugo posle niti je to dolazilo u pitanje tako da ne znam jel bilo previse ?ili koliko treba ''dokaza ''
imali smo zajenicki bankovni racun sa dosta para -potvrde od banka intesa i societe da imamo toliko i toliko novaca na zajednickom racunu - to su nam u banci napisali na engleskom jeziku -pise da je racun moj ali da zena ima neogranicena ovlascenja -mislim da smo napisali da ja i zena radimo svaki svoj posao a da kucne poslove delimo -mislim da je ovo vise vezano za neki moguci intervju i proveru za mladje brance parove - mislim mladje po bracnom stazu -da bi mozda nekoga uhvatili u lazi ?
jos jedan savet - sve overe u opstini uzimajte kao da vam treba za trazenje posla -tako neplacate opsinsku taksu - bar neka usteda

Hvala mnogo na iscrpnom odgovoru :)

TRA sistem je identican sa nasim sistemom radnickih unirveziteta -bukvalno u svemu - to nam nazalost niko nije objasnio pa smo izgubili i novaca i vremena saljuci dokumenta koja nisu bila dobra ...nismo hteli preko agencije kao da ustedimo - kao znacemo mi to ,sta je tu tesko i izgubili i vreme i novac bez veze ..moj savet agencija je OK za prvi krug - oravite kopije svega da znate sta ste poslai jer posle saljete sve isto + neka licna dokumenta -znaci agenciji samo za minimum koliko da se prodje prvi krug a posle sam

Ma plaćen je i agent 1.000 dolara :dash:

Ma plaćen je i agent 1.000 dolara :dash:

mi smo malo manje -oko 900 dolara ali kad se sve sabere i oduzme ispade na isto jer smo potrosili oko 400 evra na slanje za prvi negativni odogovr od TRA + prevodi ali najgore sto je ''otislo '' 7 meseci uzalud pa svadja pa stres znaci da smo se otvorili od pocetka bilo bi sve ok ovako smo dva puta platili...nasa agencija je radila dosta sa ljudima iz hrvatske i bosne pa su znali za sve cake oko naseg skolovanja i radnog iskustva itd ...jbg svaka se skola placa .. ali naplatis to kad stignes ovde veruj mi .. da je sve tako jeftino u zivotu bilo bi super

mi smo malo manje -oko 900 dolara ali kad se sve sabere i oduzme ispade na isto jer smo potrosili oko 400 evra na slanje za prvi negativni odogovr od TRA + prevodi ali najgore sto je ''otislo '' 7 meseci uzalud pa svadja pa stres znaci da smo se otvorili od pocetka bilo bi sve ok ovako smo dva puta platili...nasa agencija je radila dosta sa ljudima iz hrvatske i bosne pa su znali za sve cake oko naseg skolovanja i radnog iskustva itd ...jbg svaka se skola placa .. ali naplatis to kad stignes ovde veruj mi .. da je sve tako jeftino u zivotu bilo bi super
Imaš li neke savjete za TRA? Mene konkretno muči apprenticeship. nemam pojma kako da im to dokažem :(

I da koja agencija je u pitanju???

I da koja agencija je u pitanju???

uh sad ne znam konkretno da ti kazem jer je to zena odradila a proslo je par godina od tada
moracu da pogledam ali to zavisi od struke ja mislim
za koju je to struku ?
moja zena je dokazala tako sto je uzela od gazde potvrud na oko 10 tak kucanih strana
posle smo dodali jos par dokumenata na isti kalup
mi smo nasli agenciju u americi koja radi vize i za US/CAN/AUS/NZ
imaju zenu koja zna srpskohrvatski/ruski itd pa je bilo lakse i to je bilo naj jeftinije sto smo mogli da nadjemo tada - ne znam za sad kako se cene krecu
za zenin TRA je sve zajedno bilo oko 900 dolara -TRA ''fees'' su uracunati i uracunato slanje dokumenata -znaci mozda 450-500 ide agenciji ostalo je stvarno trosak sto je najvaznije nemas obavezu da posle sa njima radis i glavnu vizu za emigraciju.
poslacu ti e mail agencije i ime osobe koja je radila nas slucaj ako hoces ( da nebi ispalo da ih reklamiram )

uh sad ne znam konkretno da ti kazem jer je to zena odradila a proslo je par godina od tada
moracu da pogledam ali to zavisi od struke ja mislim
za koju je to struku ?
moja zena je dokazala tako sto je uzela od gazde potvrud na oko 10 tak kucanih strana
posle smo dodali jos par dokumenata na isti kalup
mi smo nasli agenciju u americi koja radi vize i za US/CAN/AUS/NZ
imaju zenu koja zna srpskohrvatski/ruski itd pa je bilo lakse i to je bilo naj jeftinije sto smo mogli da nadjemo tada - ne znam za sad kako se cene krecu
za zenin TRA je sve zajedno bilo oko 900 dolara -TRA ''fees'' su uracunati i uracunato slanje dokumenata -znaci mozda 450-500 ide agenciji ostalo je stvarno trosak sto je najvaznije nemas obavezu da posle sa njima radis i glavnu vizu za emigraciju.
poslacu ti e mail agencije i ime osobe koja je radila nas slucaj ako hoces ( da nebi ispalo da ih reklamiram )
Struka je electrician, pošalji mail na mdokman5@gmail.com
Mada mi te agencije nisu najjasnije treba im poslati sve što šaljem u TRA jel tako? ako moram to sve da radim u oba slučaja šta onda radi agencija osim što mi uzima pare?

U svakom slučaju pošalji mail pa ću ih kontaktirati da to malo vidim.
Hvala!

Back