Australija - utisci

Nego sta je? Sidnej mozda? I Banovo Brdo nije Beograd i Detelinara nije Novi Sad?
Ma daj covece!
Ivanhoe je udaljen 15 minuta vozom od centra, sto je odlicna udaljenost! Taman dovoljno da se ne smoris na putu do posla.
I opet se pitam gde si ti proveo zivot, na Senjaku?
Daj bar probaj da pogledas svet oko sebe ocima obicnog coveka koji upravo kupi prnje iz Srbije, gde je imao platu od 300e mesecno i sa porodicom dolazi u Australiju. Ako nije iz Novog Sada ili Beograda, takav covek ce i kada proda stan jedva skrpiti 30k $, a od toga ce mu samo na put i prvih 10 dana hotela otici 5k, a novac treba da potraje ko zna koliko.. Do prvog posla!

O hranjivoj vrednosti voca pisi ovde, a ne na PDF o Australiji!

Detelinara (cak ni Futog) i Ivanhoe ne da se ne mogu porediti, vec su NS i Mel 2 totalno razlicita koncepta.
Ivanhoe je 18 minuta vozom (Flinders station --> Ivanhoe station), naravno po redu voznje. Vozovi idu dosta cesto, ali je sistem jako slabo organizovan i cesto dolazi do otkaza i onda se ceka i po pola sata na sledeci voz. Ko je putovao, zna. Takodje, ljudi ne zive na zeljeznickoj stanici, tako da na tih 18 minuta dodas od kuce do stanice i od stanice do posla, sto moze biti jos 30 minuta ili vise.

Ljeti kad prigrije, sine (pruga) se rasire, i onda sve stane, i tramvaji i vozovi. Upsss.

Kad ljudi nemaju prave i potpune informacije nisu u stanju da donesu tzv. "informed decision", a odluka o preseljenju u stranu zemlju koja je 20-30 sati leta od porodice/rodbine/prijatelja je velika i vazna i nema potrebe srljati u nesto kao muha bez glave. Oz trosi 100-tine mil dolara godisnje na propagandu i imigracija je samo jos jedan biz, regular income, za Oz vladu.

E, THE GREAT, jel mogu da te nesto zamolim?
To mi nikako nije jasno.

Kako u Melburnu ima 20 restorana koji traze kuvare?
A kuvar skinut sa liste.

Na sta mislis kad kazes da ima dosta radne snage?
Za koje poslove, odnosno, kako dosta.

Ovde treba 45 minuta da se prodje samo kroz centar.
Bilo BG bilo NS...

Zasto je to ovde normalna stvar a tamo to smeta?
Bas bi mi znacilo, ako imas volje da objasnis.

Moj drug je u Roterdamu bio pica majstor.
Imao je 900 evra platu.

Da se nije hranio u restoranu, umro bi od gladi.
Stan, prevoz, sve sto...

Tamo ima 4,500 dolara, i status guru-a.
Ume da napravi picu koja nije debela ko gibanica ili tvrda ko kamen.

@ZerathulE, THE GREAT, jel mogu da te nesto zamolim?
To mi nikako nije jasno.

Kako u Melburnu ima 20 restorana koji traze kuvare?
A kuvar skinut sa liste.
Ne znam sta se desava sa kuvarima, ali ako odes na seek i trazis oglase za npr wintel engineer, izlistace ti stotine oglasa. Zakljucak je da ima posla i nema wintel inzinjera. Medjutim, stvari se bitno mijenjaju kad pocnes da apliciras na te poslove. Na vecinu ti se niko ne javi. Zasto? Pa recimo agencije daju divlje oglase da bi stvorile sliku nedostatka radne snage. Sve aplikacije koje prime za date oglase zavrse u kanti za smece, sa raznoraznim opravdanjima. Onda od vlade traze licencu da uvezu 200 "strucnjaka" iz Pakistana ili Indije preko njihovih firmi koje su specijalizovane za rentanje IT strucnjaka. Ti ljudi dodju u Oz na privremene radne dozvole i rade za 1000 dolara mjesecno i placen stan i hranu.
.

Takodje, uslovi rada su uzasno losi u jako puno firmi, sto je nasledje koje nam je ostavio John Howard, i te firme imaju jako visok tzv. "employee turnover" tj. dosta ljudi dolazi i odlazi, i ako takve firme daju oglase za te poslove, to moze stvoriti zabludu da ima dosta posla. U stvarnosti jedna te ista firma ponavlja oglase za pozicije sa kojih ljudi odlaze poslije 2-3 mjeseca, tj. cim skontaju da nesto nije u dure.

Na sta mislis kad kazes da ima dosta radne snage?
Za koje poslove, odnosno, kako dosta.
Mislim da Oz ne pati od nedostatka radne snage generalno. Jako puno ljudi je otplatilo nekretnine i nema potrebu da redovnom zaradom. Mnogi od njih jednostavno ne zele da rade bilo sta ili za bilo kakvu firmu. Tj. ako je firma na losem glasu, moze imati ozbiljnih problema da nadje radnike, narocito usko specijalizovane strucnjake, pa onda daje jako puno oglasa i ponavlja ih redovno, sto opet stvara zabludu da ima dosta posla.

Ovde treba 45 minuta da se prodje samo kroz centar.
Bilo BG bilo NS...
Za 45 minuta mozes autom obici NS bar 3 puta. Za BG znam da je zagusen i ne mislim da je u mnogo boljoj poziciji od Mela.

Zasto je to ovde normalna stvar a tamo to smeta?
Bas bi mi znacilo, ako imas volje da objasnis.
Meni to nije normalno, ni ovde ni tamo. Zivot ne treba da se svede na rad i putovanja sa posla i na posao. Ovde 0.1% ljudi pije kafu u kaficu. Sasvim je normalno (za mene je to bilo sokantno kad sam dosao) da vidis ljude koji zurno hodaju sa casom kafe u ruci i onda srknu 2-3 puta kad stanu na semafor da sacekaju zeleno. Ko voli tako, samo naprijed.

Moj drug je u Roterdamu bio pica majstor.
Imao je 900 evra platu.
Moj drug ima flasu koka kole u frizideru.

Da se nije hranio u restoranu, umro bi od gladi.
Stan, prevoz, sve sto...
Drago mi je da je jos ziv. Mene je pred odlazak u Oz zvala agencija iz Amsterdama i ponudila posao za 45k evra godisnje + radna viza + Holandija strucnjacima vraca 20-25% poreza jer su na privremenim vizama i to traje mislim do 8 godina boravka. Ja nisam htjeo da idem bilo gdje na radnu vizu jer radna viza je validna samo dok radis za firmu koja ti je obezbjedila vizu, sto nije bas cool opcija.

Tamo ima 4,500 dolara, i status guru-a.
Ume da napravi picu koja nije debela ko gibanica ili tvrda ko kamen.
Pa mozda ima 4500 bruto. Odbi minimalno 9% za penziono i 20-tak % poreza, pa onda vidi koliko mu ostane. BTW, ovde su stanovi duplo skuplji nego u Roterdamu (cak skuplji nego u Parizu i Londonu) hrana takodje, odjeca isto, prevoz, telefonija i internet... Pa ti sad vidi. Jel znas da u Ozu ljudi jos ne znaju sta je to "flat rate" internet konekcija?

Nije bitno koliko zaradjujes, vec sta i koliko mozes da kupis za to sto zaradis. I naravno, jesi li sretan i zadovoljan generalno.

Pa mozda ima 4500 bruto. Odbi minimalno 9% za penziono i 20-tak % poreza, pa onda vidi koliko mu ostane.

9% za super ne placa radnik, nego poslodavac i ta suma se ne racuna kada se govori o bruto zaradi!

Ostalo sto si napisao nije vredno komentara :(

Da pojasnim.
Sve to sto ti govoris je istina, ali kada gledas iz perspektive osobe koja zivi sama, a zaradjuje 80k+.
Ako istu platu rasporedis na cetvoroclanu porodicu, cela tvoja prica postaje nerealna. Jednostavno ne funkcionise!
Dalje, 50% poslova nisu u CBD, da li i ti ljudi treba da se nastane u centru, bez obzira na tu cinjenicu?
I kad si vec spomenuo itisone, ne mogu da se ne prisetim vonja proslogodisnjeg kiselog kupusa koji se iz podruma siri hodnicima :D

Poslednja izmena:
9% za super ne placa radnik, nego poslodavac i ta suma se ne racuna kada se govori o bruto zaradi!

Plata moze da se izrazi na vise nacina i nema pravila koje svi slijede. Znaci ako je base + super, onda je plata + penziono, a ako je package, onda je plata minus super. Kad ti neko ponudi neku cifru i ne naglasi da je to "base" onda je normalno da pitas jel to plus super or including super. Nema pravila koje kaze kako se plata definise u oglasima ili bilo gdje.

When quoting Salaries, some employers may quote a Salary Package of $54,500, meaning $50,000 + super, whilst another may quote; $50,000 Salary, which would then have the 9% super in addition, therefore totalling $54,500.

Ensure that you compare apples with apples, and that you know if the super has been included in the figure or not.

Tacno je da posladavac uplacuje penziono, isto kao i porez, ali je to sastavni dio plate. Ako radnik ima svoj ABN (registrovan biz) onda radnik uplacuje i penziono i porez, ali znatno manje poreza nego kada nema ABN.

Nasi ljudi vole da se hvale i ja prvo ne vjerujem da pica majstor zaradjuje 4500 pm sa ili bez super-a.

Ako pogledas oglase za "pizza makers" vidjeces da ih placaju 15-25 $ po satu (sto vjerovatno ukljucuje i super) i da uglavnom rade 20-35 sati nedeljno, ili 30-45k godisnje (nema info o super) .

Poslednja izmena:
I kad si vec spomenuo itisone, ne mogu da se ne prisetim vonja proslogodisnjeg kiselog kupusa koji se iz podruma siri hodnicima :D

Slazem se da je proslogodisnji kiseli kupus ozbiljna konkurencija bilo kakvom mirisu, ali treba biti svjestan da je Oz nenormalno vlazan (osim Perta) i da dobar dio tog 'mirisa' iz starih itisona otpada na budj i kojekakve gljivice koje sretno zivotare ispod doticnih itisona i imaju ozbiljan potencijal da ugroze zdravlje, narocito kod djece.

Poslednja izmena:
Klikni na 9AM, posto je vlaga mnogo veca ujutro nego poslije podne (3PM), i onda pregledaj za svaki mjesec pojedinacno. Tokom vlazne sezone u Melburnu je vlaga preko 90% svakodnevna normalna pojava, a zna danima biti 98-99%. Tokom susne sezone padne drasticno i uglavnom je izmedju 5 i 20%, i tada vazduh pecka pri disanju kroz nos, kao da udises pijesak ili neke ostre cestice.

U Sidneju je vlaga dosta uravnotezena tokom cijele godine. Tokom susne sezone kad ugrije vlaga je i dalje 50-60% i dosta je sparno.

Darwin i vecina Queensland-a su najvlazniji. Tasmanija i Canbera su najhladnije.

Inace klima je ovde drugacija i tesko je porediti sa nasom 4-sezonskom. U Melburnu temperatura rijetko padne ispod 5 stepeni, ali se osjeca kao da je -10 zbog vlage i jakog vjetra sa juga (tj. Arktika).

Poslednja izmena:
Dobri covece, jel ti znas sta je pizza?
Ne parce, cela...

Ne u "slinari" pored puta.
Nego kad sednes ko covek, pa se razvlaci...

Zivo me zanima.
Sta si ti u zivotu "stek'o"?

Sto kazu na tvojoj planini.
Ili 'de vec...

Jos zivlje me zanima, sta ti radis?
Ne cime se bavis.

E pa kad je u Melburnu -10, neću ni da idem.
Znači opet stare političke priče. Šta dokazujete vi ljudi jedni drugima, da imate sasvim dovoljno vremena da mlatite praznu slamu po forumu?
Bistrite politku. Od istorije do klime.

Kako sad ja tebe recimo, koji živiš u Melburnu da zapitam za neki savet pošto treba da se selim tamo, posle svega što si napisao?
Savetuješ li me da ne krećem na put?

Zgrade smrde u Mleburnu, smrde i u Srbiji. Ne smrde u Austriji i Nemačkoj, bar onih desetak u koje sam kročio, ali ih čiste naši ljudi (za 900 eur mesečno), pa valjda su zato čiste.
Ima nešto što je Horus napisao na drugoj temi, što bih prokomentarisao, pa da ne pišem i tamo.

Nizak razvoj aboridžina i klima? Strašna nauka. Kako odvići ljude da ono što nauka kaže drže za postulat, neoborivu činjenicu, čak i posle globalnog otopljavanja/hladjenja gde se nauka posvadjala sama sa sobom koje od ta dva nam se dešava. I zato što su aboridžini bili tehnološki nerazvijeni, može se izvesti zaključak da u Ozu ne može puno ljudi da živi? Isto ovo verovatno važi i za Indijance Severne Amerike?

Za emigraciju koja je biznis, i lažne (nerealno prikazane) potrebe za radnom snagom potpuno se slažem. To smo takoreći apsolvirali ovde. Da je teško naći posao, takodje sam poverovao, kad svi tako kažete.

Jedino bih skrenuo pažnju.
Mi svi pokušavamo da sebi stvorimo svoju mikro klimu, soj život sa poslom i porodicom, mestu gde smo naseljeni, koja se vozi u gomili medju tom makro-klimom o kojoj svi vole da pričaju.
+5 je meni +5 Ne -10 Možda mi je nekad samo +2, ali -10 nikad.
Loša klima - dobra klima (u smislu vremenskih prilika) - banalizovana generalizacija.

Posao se teško nalazi je generalizovana banalizacija.
Primer: posao je nemoguće naći u Srbiji. Ja jesam. Moja žena jeste. Ja jesam i drugi put, pa imam dva. Nas dvoje smo oko 120% zaposleni. Nezaposlenost u Srbiji je 30% (nezvanično 50%). Vidim da je mnogim ljudima teže nego meni. Meni je nekulturno da mi je loše, kad mi je bolje nego njima. Njima nije problem da kažu da je nama lako, jer je njima lošije.
Posao je teško naći u Australiji. Znači teško ću ga naći.
Sad me zanima u duhu dve gorepomenute kombinovane reči, šta mislite, da li ga neću ni naći uopšte?

Gajbe. U Bg nema ispod 300. Pogledajte oglase. U Pančevu nema ispod 150, pogledajte oglase.
Ja sam stanovao za 200, i stanujem za 100. Ali to je moja mikro-klima, vi sigurno nećete to naći za te pare. Slobodno generalizujte.

Kako ja sad ozbiljno da zapitam za savet vas koji ste već odomaćeni u Melburnu, gde da potražim prvi smeštaj, a da me ne oderu, gde da potražim prvi posao, a da to traženje ne traje mesecima?
Hoćete mi dati linkove gde piše ono što svi možemo pročitati, ili se mogu nadati nekoj konkretnoj i konstruktivnoj rečenici?

Konkretno, gledao sam gajbe u Mel onomad i nisam našao ništa ispod 300 da na nešto liči.
Pre neki dan sam pogledao i našao neke dosta jeftinije gajbe, pa me zanima, ima li i tamo lažnih oglasa, kao u Beogradu? Prevare, nije to što je na slici, nije ista cena kad dodješ na lice mesta, i slično?

I samo da vam kažem, još me brinu neke stvari o Australiji, ako su istinite, razmislio bih da ne dolazim:
Zbog ozonskih rupa ću dobiti rak kože?
Otrovne životinje žive s ljudima i uješće me ako ne pazim, pa ću umreti?
Pošto su gradovi blizu okeana, hoće li me potopiti cunami?
Ako ipak dodjem, da li da ne kupujem nekretninu blizu vode, jer će biti potopljena kad se Arktik otopi?

Hvala puno unapred dobri ljudi na nesebičnoj pomoći.

Melbourne
-pristojan dvosobni stan se ne moze naci ispod 300 p/w
-javni transport je jako losh, i za naselja koja su udaljena 10 km od centra treba oko 45 min
-starih stanova ima malo i u njima zivi uglavnom niski stalez
-stanovi u novim zgradama su preskupi > 500 p/w
-cijena zavisi od kraja do kraja. Generalno jugo-istok je 30% skuplji od sjeverozapada
-Losih krajeva ima svudje, ili ih je vise na sjevero-zapadu
-Opasni krajevi: Footscray, Sunshine, StAlbans, Springvale, Broadmeadows...
-Prebogati krajevi: Toorak, Brighton, Hampton, Hawthorn, Camberwell ...
-Krajevi za mladezh: Melbourne CBD, St Kilda, Port Melbourne, Northcote, Brunswick, Richmond
-Klima je blago receno bezveze. Jedino sto je zima mnogo blaza-bolja nego kod nas.
-Ima par dobrih plaza, ali je voda bezveze i stalno duva. Ipak u februaru i martu se mogu pronaci dobri dani za plazu
-Ogromni padovi temperature u kratkom vremenu. Melbourne- 4 seasons in one day
-Preveliku vlaznost nijesam primjetio
-4-clana porodica mora da ima minimum 70k income(ako zivi na sjevero-zapadu) ili 85k income(ako zivi na jugo-istoku)
-Sa 100 k moze fino da zivi (to je oko 6000 $/m kad se odbiju takse)
-Restorani su skupi, ali se mogu priustiti jednom nedjeljno
-Pivo je 4-8 $
-sladoled je 4$
-kolac je 6-7 dolara
-fin rucak je 20-30 dolara
-kutija cigara je 15$
-za hranu treba 400-500$ p/w
-internet je los - oko 50$/m
-mobilni je jeftin - oko 30-50 $/m
-struja je jeftina - oko 150$/m
-gorivo je jeftino - 1.35 $/l
-kola su jeftina
-Grad je prelijep, ljudi su mnogo fini, petkom i subotom su svi rasplolozeni i izlaze na pice
-Netrpeljivost jos za ove tri godine nijesam osjetio. Indijci se stalno zale da su ugrozeni, a ja im bas ne vjerujem. Mislim da je vise kriket u pitanju.
-Kriminala ima dosta pogotovo u gore napomenutim krajevima. Izbjegavati javni transport kasno uvece.
Odnos plate - kvalitet zivota (u smislu trosenja naravno):
-ispod 60k - dosta skroman zivot - zivotarenje
-60-80 k - skroman zivot
-80-100 - dobro se zivi
>100 k standardan glasah Liberalne Partije !!!

Zaboravih napomenut da su nekretnine veoma skupe - moze se reci cak i nepristojno skupe
Oko 50k dosljaka svake godine + ogroman broj stranih studenata iz Indije i Kine su glavni 'krivci za ovu pojavu
Jedan broj tih studenata su djeca tamosnjih bogatasha pa im tate ovdje kupuju stanove u centru, da im se nadje.
Najvise zbog njih, novi stan u centru kosta od 600k, dvosobni 700k a trosobni 800k!!!
Oziji naravno nijesu ludi da zive u zgradama, no fino imaju kuce.
Cijena kuca je:
300-400k u opasnim krajevima
500-800 k u osrednjim krajevima
800-1000 k u fancy krajevima
>1000 u bogatim krajevima

Ma ni jedan ni drugi, to je subjektivno, jer kako bi inače objasnili da ja imam za život, a neko ko zaradjuje kao i ja tvrdi da nema, kako je ovde svima "nenormalno vreme" i "nije kao pre", dok je meni balkanska klima super. Kako sam mrzeo vetar dok nisam živeo u Pančevu i kako ga volim kad sam u Pančevu;)
Nego ono, niski stalež, opasni krajevi....
Sad me **** neznanje i zbunjenost, koji sam ja stalež sad, i koji ću biti kad budem tamo. Jeli obavezna ta podela na staleže, ili bih mogao da nastavim život kao i dosada, bez da razmišljam kom staležu pripadam? Koji si ti stalež?
Podela na krajeve me isto putpuno odbija od priče, odnosno ne svidja mi se ni jedan kraj iz podele, ne želim opasne, nisam nešto ni za osrednje, a ni fancy ni bogato mi nije neki cilj, jesi li siguran da ne postoji nešto što bi meni odgovaralo, tipa, "pristojan", ili "pitom", ili "kulturan" ili "sasvim običan" kraj?
Kako se odnose odnosi plata-kvalitet života prema našim odnosima plata-kvalitet života (ako nije bilo davno pa si zaboravio); Da li je životarenje ispod 60kpy ekvivalentno ovdašnjem životarenju (mada ga više zovu preživljavanjem) na 300epm, da li skromna kategorija znači ima dosta za život, ili je skromna kako je ovde skromna štedeti na svemu, da li je ovdašnjih recimo 800epm dobar život kao i tamošnji dobar od 80-100kpy, i da li je ustvari bolji od tamošnjeg životarenja ispod 60k?

Gde da se selim, a da ne bude ni skupo ni opasno?

poruka moderatoru: propustili ste da ubacite "jebenisanje" u bazu bezobraznih reči za prekrivanje zvezdicama; ako treba pomoć, mogu da pronadjem još takvih reči koje ste propustili, pa da ubacite
;) :mazi:

Krajevi dje ja ne bi zivio su: Footscray, Sunshine, Broadmeadows, Flemington, StAlbans, Springvale, Dandenong...
Zasto?
Jer su opasni, ima puno narkomana, raznih ulicara i mnogo je prljavo. Prosto, ja se tamo dobro ne osjecam i ne zelim da gledam taj jad i prljavstinu.
Svi ostali krajevi su manje vise prihvatljivi za mene, kao pripadnika srednje klase. Srednja klasa je sirok pojam, ali uglavnom se odnosi na obrazovane i radne ljude koji nemaju sopstveni biznis. Zaradjuju od 60k do 120k godisnje.
Klasna podjela je temelj svakog kapitalistickog drustva, to bi trebao da znas jos iz osnovne skole. Kad dodjes ovdje vidjeces to i u praksi.
Ono sto je za tebe kao novom emigranta bitno je to da drzava ima isti odnos prema svim gradjanima bez obira na klasu. Veoma su fer po tom pitanju
Kada dodjes ovdje i pocnes da radis u struci, automatski postajes srednjoklasas. To te naravno ne obavezuje da nosis majicu i kapu ''midclass' , ali ti ogranicava slobodu u izboru mjesta zivljenja i skolovanja tvoje djece. Prosto neke stvari u ovom gradu sebi ne mozes da priustis. U prvih nekoliko godina moraces da se malo stisnes i da pazis na svaki zaradjeni dolar. Ako budes imao srece, vec poslije nekoliko godina ces moci da radis dobro placeni posao.
Izvini ako te zbunjujem sa 120 k,p/y p/m, p/w ali sam se na to navikao i mnogo mi je lakse da se tako izrazavam. 60 k je godisnja plata sa porezom bez penzije i to te dodje 4000 dolara/mjesecno tvojih para. Sa tim novcem moze da se zivi, ali ne moze da se uziva u potrosnji, jer moras da pazis na svaki potroseni dolar. Evo kako se obracanuvaju plate u AU: http://www.ato.gov.au/individuals/content.asp?doc=/content/12333.htm&mnu=42904&mfp=001/002.
Takodje, sa takvim primanjem ne mozes da razmisljas o kupovini bilo kakve nekretnine i takvo stanje ja nazivam 'zivotarenjem'' Sa 80k, tj 5000 mjesecno vec mozes da dobijes kredit od 300.000 dolara i kupis neki stancic Sa 100k ili 6000 mjesecno mozes da dobije kredit od 400.000 itd. Dobijanje kredita od banke, znaci da mjesecna rata moze da se otplacujes bez nekog velikog ustezanja i redukcije potrosnje. Za 5-6 godina te isplate uglavnom izgledaju smijesno, jer ti se primanja povecaju za 20-30% pa mozes da brze isplatis kredit i podignes novi.
Neki odnos Balkan-Australija
Plata 1200 eura = 60k, stim sto u AU ipak mozes da kupis bolja kola
Plata 2000 eura = 1000 k, stim sto mozes da kupis znatno vrijednijiju nekretninu

Balkan:
-pristojan stan.......300 eura
-struja, telefon, internet, mobilni, voda .... 200e
-Benzin i odrzavanje auta: .................150 e
-hrana.......................400 e
-ostalo.....................150 e
To je ukupno 1200e a za to isto ti treba 4000$ ovdje

Back