@ZerathulE, THE GREAT, jel mogu da te nesto zamolim?
To mi nikako nije jasno.
Kako u Melburnu ima 20 restorana koji traze kuvare?
A kuvar skinut sa liste.
Ne znam sta se desava sa kuvarima, ali ako odes na seek i trazis oglase za npr wintel engineer, izlistace ti stotine oglasa. Zakljucak je da ima posla i nema wintel inzinjera. Medjutim, stvari se bitno mijenjaju kad pocnes da apliciras na te poslove. Na vecinu ti se niko ne javi. Zasto? Pa recimo agencije daju divlje oglase da bi stvorile sliku nedostatka radne snage. Sve aplikacije koje prime za date oglase zavrse u kanti za smece, sa raznoraznim opravdanjima. Onda od vlade traze licencu da uvezu 200 "strucnjaka" iz Pakistana ili Indije preko njihovih firmi koje su specijalizovane za rentanje IT strucnjaka. Ti ljudi dodju u Oz na privremene radne dozvole i rade za 1000 dolara mjesecno i placen stan i hranu.
.
Takodje, uslovi rada su uzasno losi u jako puno firmi, sto je nasledje koje nam je ostavio John Howard, i te firme imaju jako visok tzv. "employee turnover" tj. dosta ljudi dolazi i odlazi, i ako takve firme daju oglase za te poslove, to moze stvoriti zabludu da ima dosta posla. U stvarnosti jedna te ista firma ponavlja oglase za pozicije sa kojih ljudi odlaze poslije 2-3 mjeseca, tj. cim skontaju da nesto nije u dure.
Na sta mislis kad kazes da ima dosta radne snage?
Za koje poslove, odnosno, kako dosta.
Mislim da Oz ne pati od nedostatka radne snage generalno. Jako puno ljudi je otplatilo nekretnine i nema potrebu da redovnom zaradom. Mnogi od njih jednostavno ne zele da rade bilo sta ili za bilo kakvu firmu. Tj. ako je firma na losem glasu, moze imati ozbiljnih problema da nadje radnike, narocito usko specijalizovane strucnjake, pa onda daje jako puno oglasa i ponavlja ih redovno, sto opet stvara zabludu da ima dosta posla.
Ovde treba 45 minuta da se prodje samo kroz centar.
Bilo BG bilo NS...
Za 45 minuta mozes autom obici NS bar 3 puta. Za BG znam da je zagusen i ne mislim da je u mnogo boljoj poziciji od Mela.
Zasto je to ovde normalna stvar a tamo to smeta?
Bas bi mi znacilo, ako imas volje da objasnis.
Meni to nije normalno, ni ovde ni tamo. Zivot ne treba da se svede na rad i putovanja sa posla i na posao. Ovde 0.1% ljudi pije kafu u kaficu. Sasvim je normalno (za mene je to bilo sokantno kad sam dosao) da vidis ljude koji zurno hodaju sa casom kafe u ruci i onda srknu 2-3 puta kad stanu na semafor da sacekaju zeleno. Ko voli tako, samo naprijed.
Moj drug je u Roterdamu bio pica majstor.
Imao je 900 evra platu.
Moj drug ima flasu koka kole u frizideru.
Da se nije hranio u restoranu, umro bi od gladi.
Stan, prevoz, sve sto...
Drago mi je da je jos ziv. Mene je pred odlazak u Oz zvala agencija iz Amsterdama i ponudila posao za 45k evra godisnje + radna viza + Holandija strucnjacima vraca 20-25% poreza jer su na privremenim vizama i to traje mislim do 8 godina boravka. Ja nisam htjeo da idem bilo gdje na radnu vizu jer radna viza je validna samo dok radis za firmu koja ti je obezbjedila vizu, sto nije bas cool opcija.
Tamo ima 4,500 dolara, i status guru-a.
Ume da napravi picu koja nije debela ko gibanica ili tvrda ko kamen.
Pa mozda ima 4500 bruto. Odbi minimalno 9% za penziono i 20-tak % poreza, pa onda vidi koliko mu ostane. BTW, ovde su stanovi duplo skuplji nego u Roterdamu (cak skuplji nego u Parizu i Londonu) hrana takodje, odjeca isto, prevoz, telefonija i internet... Pa ti sad vidi. Jel znas da u Ozu ljudi jos ne znaju sta je to "flat rate" internet konekcija?
Nije bitno koliko zaradjujes, vec sta i koliko mozes da kupis za to sto zaradis. I naravno, jesi li sretan i zadovoljan generalno.