AU pair in USA

Marys, ima porodica iz NY samo bih ti preporucila da malo ranije apliciras da imas dovoljno vremena naci odgovarajucu iz te drzave.
Kontakt s porodicom zapocinje putem emaila, onda se dogovarate kad da se cujete telefonski i/ili preko skajpa. Mene je jednom nazvala porodica odmaaaah, znaci nisu poslali nikakav email. Ja se od straha nisam ni javila :rotf:

@debosam, ima na ovoj temi cura koje su zavrsile studij i dobile su vizu, tak da nisi jedina :) Nadam se da imas nekih drugih dokaza da ces se vratiti. Posavetuj se i sa agencijom pa neka ti kazu kako trenutno stvari stoje oko toga.
Prijaviti se mozes vec u martu na primer, ako mislis ici august/septembar...pocni lagano pripremati sto je potrebno za aplikaciju i srecno vam curke. :zpozdrav:

Poslednja izmena:
Pozdrav z:poz:

Ja imam pitanje za cure koje su vec u USA. Jel ima onih koje su ostale i po isteku programa npr sa studentskom vizom i kakva je cela procedura?
I da li ima devojaka koje su u programu a planiraju tako nesto?
Pisite cure svaka informacija je veoma dobrodosla:lol:

Ima nas ko blata z:D Vecina ostane nakon isteka programa z;)
Nadjes faks, platis, upises se i prebacis se sa au pair vize na studentsku. z:mrgreen:

Napomena za nove clanove
Prvi postovi koje napisete vam ne prolaze odmah, tj. ne vide se odmah na temi. Ovo pisem iz razloga da se novi clanovi ne osecaju ignorisano jer im niko ne odgovori..stvar je u tome da vas post sa pitanjem bude vidljiv tek nakon par dana.
Dobrodosli! :zpozdrav:

Poslednja izmena:
@debosam, ima na ovoj temi cura koje su zavrsile studij i dobile su vizu, tak da nisi jedina :) Nadam se da imas nekih drugih dokaza da ces se vratiti. Posavetuj se i sa agencijom pa neka ti kazu kako trenutno stvari stoje oko toga.
Prijaviti se mozes vec u martu na primer, ako mislis ici august/septembar...pocni lagano pripremati sto je potrebno za aplikaciju i srecno vam curke. :zpozdrav:

Hvala na odgovoru, mada najvise me i brine to sto nemam bas dokaze da cu se vratiti. Jer ja i ne bih da se vratim z:lol: Nemam posao, imovinu na svoje ime, muza, decu.. Mada, da imam sve to, verovatno ne bih ni razmisljala da odem..

Cao svima!
ja sam ukljucena u program au pair ned dana,ja imam zelju da idem u njujork il okolinu njujorka jer sam vec bila tamo letos 5 meseci,zanima me da li ima dosta porodica odande da li mogu tome da se nadam? i zanimalo bi me ako mozete da napisete kojom dinamikom vas kontaktiraju porodice? hvala svima! :D

Hej caos, porodica ima od svuda pa tako i iz NY, zavisi od njih hoce li te kontaktirati ili ne. Recimo mene niko nije iz NY ili blizine kontaktirao... A sto se javljanja porodica tice, meni su se u prva dva mjeseca javile samo 4, a u zadnjih 15 dana prije nego sam se spojila, javile su mi se 4. Kako se priblizava datum tvog prvog moguceg polaska vise ih se javlja jer te oni trebaju u sto skorijem roku. Na pocetku su me dvije porodice kontaktirale, ali i odbile jer im je osoba trebala odmah, a ja sam mogla doci tek za 3 mjeseca. Uglavnom, ja sam se mnogo brinula sto mi se malo njih javlja i mislila sam da mi je aplikacija losa, i video i slike, ali to uopste nije bilo tako. Samo polako opusteno i bez brige. :) Srecno!!! :)

Napokon sam izdvojila dovoljno vremena da krenem da citam temu lepo polako od prve stranice i pronasla sam odgovore na pitanja kojima sam vas vec smarala i kojima sam tek planirala da vas jos smaram.. Meeedjutim - odgovori su uglavnom pisani 2007. tako da, ne znam koliko se i sta promenilo. Mene konkretno interesuje problem dobijanja vize. rekoh vec, zavrsavam fax, nemam posao, nista me ne vezuje za Srbiju i naravno da zelim da ostanem i nakon isteka programa. vidim da su cure pisale da je kao dovoljna potvrda o zaposlenju, pa makar i lazna. e, sad, ne znam da li je i danas to tako jednostavno. ako neko ima neko svezije iskustvo s tim, neka pise..

dilema ti je najmanje potrebna potrebna ti je volja i da uzivas .... ja sam prije par godina bila na programu i vratila sam se nazalost u BL...sad trenutno radim za agenciju honorarno saljem djevojke na program....
-trebas imati polozen vozacki jer americka djeca imaju milion van skolskih akitnovsti, vozis ih na tenis,plivanje, gitaru, violinu itd da sad ne nabrajam....takodje vozis ih do i od skole kao i kod priojatelje da se igraju....
-sedmicno dobijas cca 200 doll dzeparca...radis oko 40 sati sedmicno pretezno djevojke imaju sub slobodnu nekad se i ona radi i nedelju off naravno
-mozes da ides u skolu, tj na fax jedan semestar u vrijednosti do 500 doll koje ti placa porodica
-sto se tice iskustva cuvanja djece, mozes da odes u neki od vrtica i da malo volontiras ako nisi nigdje civala dejcu ( komsije, rodjaci ) sve se to racuna i treba da imas min 200 sati iskustva
-sto se tice kuvanja, ameri to ne radi kao mi, kod njih je sve stvar mikrovalne i gotovih jela...sve je gotovo tvoje je samo da ,, podgrijes,, ;)))

https://www.facebook.com/groups/au.pair.bih/

pogledaj link ili pisi ako ti jos bude trebalo info. meni je to bila najzesca avantura u zivotu a imala sam ih mnogooo ;)))

Debosam,
Ja sam bila pri kraju studija kada sam dobila vizu tako da ako imas potvrdu sa faxa da si student ne bi trebalo da ti prave problem, ali se ti ipak konsultuj sa agencijom.
Sto se tice faxa, cene su razlicite u zavisnosti sta bi htela da studiras i na kom faxu. Znam da postoje jako jeftine skole gde uglavnom svi idu samo zbog vize. Ali ako stvarno hoces nesto da studiras 800$ nikako nije dovoljno. Neki pristojni a za nas affordable fax je oko 4000 do 6000 po semestru. Upravo i mene interesuje kako se snalaze cure koje su ostale. Da li je moguce preziveti? :)

Debosam,
Ja sam bila pri kraju studija kada sam dobila vizu tako da ako imas potvrdu sa faxa da si student ne bi trebalo da ti prave problem, ali se ti ipak konsultuj sa agencijom.
Sto se tice faxa, cene su razlicite u zavisnosti sta bi htela da studiras i na kom faxu. Znam da postoje jako jeftine skole gde uglavnom svi idu samo zbog vize. Ali ako stvarno hoces nesto da studiras 800$ nikako nije dovoljno. Neki pristojni a za nas affordable fax je oko 4000 do 6000 po semestru. Upravo i mene interesuje kako se snalaze cure koje su ostale. Da li je moguce preziveti? :)

zato sam i u problemu, ne znam sta da koristim kao garanciju da bih lakse dobila vizu. da zavrsim fax i da me neko "zaposli" ili da uzmem potvrdu sa faxa kao garanciju. ali u ovom drugom slucaju ne bi trebalo da polazem poslednji ispit jer onda necu dobiti potvrdu. valjda. ne znam koliko vremena nakon dobijanja vize imam do polaska, da li ima dovoljno vremena da zavrsim fax?z:hm:
i da li je uopste to individualno ili postoji neka pravilnost koliko je vremena od dob.vize do poletanja.

a za ovo studiranje.. to 4-6 hiljada nije strasno. ali ajd da sacekamo nekog iskusnog ko radi i studira tamo da nam kaze sta je i kako je

dilema ti je najmanje potrebna potrebna ti je volja i da uzivas .... ja sam prije par godina bila na programu i vratila sam se nazalost u BL...sad trenutno radim za agenciju honorarno saljem djevojke na program....
-trebas imati polozen vozacki jer americka djeca imaju milion van skolskih akitnovsti, vozis ih na tenis,plivanje, gitaru, violinu itd da sad ne nabrajam....takodje vozis ih do i od skole kao i kod priojatelje da se igraju....
-sedmicno dobijas cca 200 doll dzeparca...radis oko 40 sati sedmicno pretezno djevojke imaju sub slobodnu nekad se i ona radi i nedelju off naravno
-mozes da ides u skolu, tj na fax jedan semestar u vrijednosti do 500 doll koje ti placa porodica
-sto se tice iskustva cuvanja djece, mozes da odes u neki od vrtica i da malo volontiras ako nisi nigdje civala dejcu ( komsije, rodjaci ) sve se to racuna i treba da imas min 200 sati iskustva
-sto se tice kuvanja, ameri to ne radi kao mi, kod njih je sve stvar mikrovalne i gotovih jela...sve je gotovo tvoje je samo da ,, podgrijes,, ;)))

https://www.facebook.com/groups/au.pair.bih/

pogledaj link ili pisi ako ti jos bude trebalo info. meni je to bila najzesca avantura u zivotu a imala sam ih mnogooo ;)))

hvala na info z:)
ja sam se ipak opredelila za ayusu, vidim da je dobra stara proverena :)

Kako nije strasno $4-6000 ako tamo kao au pair mesecno izadjes sa manje od $1000 ili ako bi nasla neki dodatni posao sigurno ne bi imala vise od $2000-3000, a pritom treba da zivis tamo..Ispravi me ako gresim.

a, pa ja nisam mislila to kao au pair. mislila sam da nakon isteka programa nadjem neki bolje placen posao, ipak je ovih 800$ vise dzeparac nego plata. a ne znam, ako nadjem neki posao recimo za 3000$ mesecno, zasto ne bih mogla da platim oko 5000 semestar. i to valjda nije u keshu 5000. valjda :)
ma vidis da nemam pojma, cekacemo ljude sa iskustvom z:lol:

a, pa ja nisam mislila to kao au pair. mislila sam da nakon isteka programa nadjem neki bolje placen posao, ipak je ovih 800$ vise dzeparac nego plata. a ne znam, ako nadjem neki posao recimo za 3000$ mesecno, zasto ne bih mogla da platim oko 5000 semestar. i to valjda nije u keshu 5000. valjda :)
ma vidis da nemam pojma, cekacemo ljude sa iskustvom z:lol:

Jooj daj boze da nadjes posao koji je toliko placen :D Mada retkost je to ...plus , kod njih se se samo nedeljno puca na stan od $80-150 pa ti onda racuna, veliki deo novca im ode na gorivo jer oni prosto ne mogu da zive bez prevoza ,plus racunaj hranu , nekad ako zelis da izadjes,garderoba i mnostvo toga...Jer mnogi Native Americans nemaju toliku platu :) Ali kao sto si rekla, neka iskusniji daju odgovor :)

Ja stvarno ne razumem nase devojke! Gde to ima $3000 mesecno, bez papira da se radi? Vecina nasih devojaka, govorim iz licnog iskustva, su utripovane da su neko i nesto, i pri tom non-stop pljuju sve sto je Americko, a nijedna nece da se vrati nazad. Sve im je tesko, tesko da voze, tesko da podgreju hranu, tesko da pomognu. A nijedna se ne buni kada joj se plati a recimo nije radila. Sve znaju svoja prava, kako ici na semestar, kako na odmor, kako da nadju da se udaju, a nijeda (cast izuzecima) ne ceni ono sto joj se nudi. Ima porodica koje su katastrofa, ali isto tako ima i onih kod kojih je milina raditi. Plata nije $200 nedeljno. Niko ne pominje troskove hrane, troskove stanovanja, itd. Tih $200 cash-a je $500 na papiru. Ne znam da negde kao sto je NY ili LA, ili bilo koji veci grad, ima stan za $400 mesecno.

Devojke koje su iskrene i zaista zele nesto da nauce, su retke. Svima zelim srecu, ali nije bas kao na filmu.

Ko visoko leti - nisko pada.

Caos, imam pitanjce. :) Zanima me da li je potrebno nositi izvod iz banke o finansijama kada se ide na viziranje? Lokalna agencija to nije navela, vec samo dokaz o imovini roditelja i moj status, bilo student ili zaposlena, jer je to kao ambasadi garancija da necu ostati. A sa druge strane, americka agencija jeste navela: bank documents and financial support documents. Eto, to me brine. :) Hvala unaprijed!!! :)

Ja stvarno ne razumem nase devojke! Gde to ima $3000 mesecno, bez papira da se radi? Vecina nasih devojaka, govorim iz licnog iskustva, su utripovane da su neko i nesto, i pri tom non-stop pljuju sve sto je Americko, a nijedna nece da se vrati nazad. Sve im je tesko, tesko da voze, tesko da podgreju hranu, tesko da pomognu. A nijedna se ne buni kada joj se plati a recimo nije radila. Sve znaju svoja prava, kako ici na semestar, kako na odmor, kako da nadju da se udaju, a nijeda (cast izuzecima) ne ceni ono sto joj se nudi. Ima porodica koje su katastrofa, ali isto tako ima i onih kod kojih je milina raditi. Plata nije $200 nedeljno. Niko ne pominje troskove hrane, troskove stanovanja, itd. Tih $200 cash-a je $500 na papiru. Ne znam da negde kao sto je NY ili LA, ili bilo koji veci grad, ima stan za $400 mesecno.

Devojke koje su iskrene i zaista zele nesto da nauce, su retke. Svima zelim srecu, ali nije bas kao na filmu.

Ko visoko leti - nisko pada.

Pozz tebi,

Slazem se sa tobom da se neke devojke previse zale i da su mozda mnogo ocekivale. Ali sa druge strane, 800$ jeste malo. Sto se mene tice meni je to ok za godinu dana, znala sam uslove, prihvatila, imam super porodicu i ne zalim se. Ali za one koji hoce da ostanu i rade nesto sa svojim zivotom 800$ je malo. Postoje sajtovi na kojima mozes naci porodicu da zivis sa njima, hrana ukljucena a placaju oko 2000 mesecno.
Osim toga, prosecna plata konobarice je 3000$ (bar sto se tice NY). Meni je u pocetku 800$ bilo dovoljno za neki ok zivot s obzirom da druge troskove nemamo. Ali ako neko razmislja o ostanku ovde onda sa tim parama postaje frustrirajuce jer imas utisak da stojis u mestu. Ja prva necu da se vratim u Srbiju ali ne bih ni ostajala za 800$.

Sve sto si napisala, ja se slazem. $800 je malo da se zivi i sve placa, mislim tu ni trikovi ne bi uspeli. Ja govorim o tome kako devojke koje dodju se ponasalju kao da su u Srbiji zivele na Belom Dvoru, pa im je ovde sve tesko. Ja zivim u NY i znam koliko se sta placa, sto kod nasih, sto kod Amerikanaca. Nijedna Americka porodica nece placati $2000, da dozvoli da se njihova kola vozaju, da oni placaju gorivo, i sve ostalo, a da ne traze tvoj socijalni broj, for tax purposes at least. Nije ovo "Zemlja Cuda." Sve je jako prosto, i u fazonu "cist racun duga ljubav." Ako devojke dodju sa ciljem da se ne vrate nazad, onda treba od prvog dana dolaska da rade na tame kako bi ostale.

Ovo je zemlja sa bezbroj mogucnosti. Raditi u restoranu i za $5000, ne resava legalan status. Ako je nekome cilj da zivi u NY naprimer, i zaradjuje dobre pare i nema apsolutna nikakva druga prava, nego samo krpice, izlasci, gadgets, itd., onda super, to je ostvaren cilj. Ali ako neko ima drugacije ciljeve i zeli da ostane legalno u ovoj zemlji, onda je moj savet, da ako ste u normalnoj porodici, naucite od njih sto vise mozete. Sve je prolazno, sve vam mogu oduzeti, ali znanje i iskustvo NE.

Sve u svemu, suma sumarum, pamet u glavu.....

ja ne znam odakle uopste ovolika buka oko svega. niko cak i nije spomenuo da ocekuje da preko AU PAIR-a zaradi nesto, poenta je, bar meni, da budem na sigurnom, da naucim jezik i da tih god dana iskoristim kako bih se sto bolje informisala o tome kako legalno da ostanem sto duze. mada, i to je pitanje, mozda mi se ne svidi zivot tamo, ko zna.

bilo bi lepo kada bi se pojavio neko ko je uspeo da ostane nakon zavrsetka programa, ali legalno, i da podeli sa nama svoja iskustva o tome kako je to ostvario/la, cime se sad bavi, da li radi i studira, i sl

Sve sto si napisala, ja se slazem. $800 je malo da se zivi i sve placa, mislim tu ni trikovi ne bi uspeli. Ja govorim o tome kako devojke koje dodju se ponasalju kao da su u Srbiji zivele na Belom Dvoru, pa im je ovde sve tesko. Ja zivim u NY i znam koliko se sta placa, sto kod nasih, sto kod Amerikanaca. Nijedna Americka porodica nece placati $2000, da dozvoli da se njihova kola vozaju, da oni placaju gorivo, i sve ostalo, a da ne traze tvoj socijalni broj, for tax purposes at least. Nije ovo "Zemlja Cuda." Sve je jako prosto, i u fazonu "cist racun duga ljubav." Ako devojke dodju sa ciljem da se ne vrate nazad, onda treba od prvog dana dolaska da rade na tame kako bi ostale.

Ovo je zemlja sa bezbroj mogucnosti. Raditi u restoranu i za $5000, ne resava legalan status. Ako je nekome cilj da zivi u NY naprimer, i zaradjuje dobre pare i nema apsolutna nikakva druga prava, nego samo krpice, izlasci, gadgets, itd., onda super, to je ostvaren cilj. Ali ako neko ima drugacije ciljeve i zeli da ostane legalno u ovoj zemlji, onda je moj savet, da ako ste u normalnoj porodici, naucite od njih sto vise mozete. Sve je prolazno, sve vam mogu oduzeti, ali znanje i iskustvo NE.

Sve u svemu, suma sumarum, pamet u glavu.....

Slazem se tu sa tobom. Sa 800$ vecina devojaka zivi bolje nego u Srbiji a po isteku 12. meseca imaju dovoljno za jedno lepo putovanje po Americi. A da li ce raditi mnogo ili skoro nimalo zavisi od porodice i dece.
I kao sto Debosam rece bilo bi lepo da se jave devojke koje su ostale, studiraju i rade (mislim na pravi fax ne one jeftine skole i skolice) i podele svoja iskustva sa nama koji se spremamo za taj korak :). Pozz

ee, to. mene zanima koje su sanse da neko upise master tamo ako je ovde zavrsio osnovne studije. kontam da sam preambiciozna, ali ajd da pitam :)

Mislim da je to sto ti hoces sasvim ok. Imam druga koji je ovde upisao master, nisam detaljno pricala sa njim o tome ali mislim da moras prvo da prebacis ispite ovde a to dosta kosta i polozis jos neke njihove.
Nakon toga mozes da upises master. Mada opet zavisi i sta si studirala u Srbiji.

Back