AU pair in USA

Zdravo.. :)

Ja sam nova na forumu.. i predajem aplikaciju za nekoliko dana .. :) Isto preko Ayussa iz Beograda.. Pa me zanima nesto u vezi kursa koji se dobija.. Da li se kurs moze upisati odmah po dolasku i da li se nakon zavrsenog tog kursa moze upisati drugi,.? Posto sam vec tamo, pa da mogu da zavrsim sto vise.. :))

Kakve su mogucnosti za druzenje sa ljudima tamo..? S obzirom na posao, ne znam da li ostaje vremana za upoznavanje sa mladima iz tog mesta.. Ja sam vrlo druzeljubiva, i ovde imam puno prijatelja, pa ne znam da li cu moci tamo da imam drustvo za povremeni izlazak, na kafu.. i slicno.. Naravno da idem da bih radila, ali bih volela i da izadjem ponekad i tako.. ;)

I poslednje, da li vam inace daju da radite prekovremen ili neki bonus preko 195 $ koji su obavezni..? I da li cesto putujete sa porodicama..? :)

Hvala puno.. :))

Cao.. :) ja sam nova na forumu, i imam par pitanja .. Ja predajem aplikaciju za nekoliko dana, naravno, preko Ayussa iz Beograda.. :) i Milena mi je rekla da treba da se saceka neko vreme dok Au PairCare ne prihvati, pa me zanima koliko se dugo ceka za to..?

Da li se kurs moze upisati odmah po dolasku i jel se nakon zavrsetka moze produziti ili upisati drugi..? Kad sam vec tamo pa bih zavrsila sto vise mogu.. :)

Da li ste imali mogucnosti da upoznajete mlade iz mesta gde ste smestene? Ja sam bas druzeljubiva, i ovde imam puno prijatelja, pa ne znam kako cu se tamo snaci ako su Ameri stvarno tako hladni.. Jel uopste ima vremena za povremene izlaske i slicno.. Naravno, idem tamo da radim, ali upoznavanje i druzenje nije na odmet.. :)

I poslednje, koliko cesto putujete sa porodicama..? I jel cesto radite prekovremeno ili da daju bonus preko onih obaveznih 195 $..? Hvala .. :)

Cure, zanima me koliko ste cekale od trenutka kad ste predale papire u agenciju do trenutka kad ste pustene u program i porodice su mogle gledati vas profil???? Ja idem preko AYUSA Sarajevo, a moji papiri su poslani u utorak u Beograd, jel se to sad sve salje u usa pa oni pustaju ili moze to i Bg?????

Zdravo.. :)

Ja sam nova na forumu.. i predajem aplikaciju za nekoliko dana .. :) Isto preko Ayussa iz Beograda.. Pa me zanima nesto u vezi kursa koji se dobija.. Da li se kurs moze upisati odmah po dolasku i da li se nakon zavrsenog tog kursa moze upisati drugi,.? Posto sam vec tamo, pa da mogu da zavrsim sto vise.. :))

Kakve su mogucnosti za druzenje sa ljudima tamo..? S obzirom na posao, ne znam da li ostaje vremana za upoznavanje sa mladima iz tog mesta.. Ja sam vrlo druzeljubiva, i ovde imam puno prijatelja, pa ne znam da li cu moci tamo da imam drustvo za povremeni izlazak, na kafu.. i slicno.. Naravno da idem da bih radila, ali bih volela i da izadjem ponekad i tako.. ;)

I poslednje, da li vam inace daju da radite prekovremen ili neki bonus preko 195 $ koji su obavezni..? I da li cesto putujete sa porodicama..? :)

Hvala puno.. :))

Sto se tice kursa ti imas samo 500 dolara koje ti placa porodica :) A za ostalo moras sama da platis...Kurseve mozes da biras, ali zavisi od mesta gde si sta nude...Uglavnom je to engleski jezik, ili vikend kurs, mada mozes da nadjes nesto i za turizam...opet sve zavisi u kom si mestu :) Kurs mozes upisati odmah, mozes i upisati i drugi, ali tebi je jedino bitno da imas 6 kredita, tj. dva kursa, i to moras da uklopis u 500 dolara :) Posle toga sama placas... Sto se tice drustva, opet zavisi...mozes da nadjes, a i ne mora da znaci :) Ja iskreno nisam nasla mnogo, ali i to sto sam nasla sasvim sam prezadovoljna :) Sto se tice prekovremenog to zavisi od porodice, da li ce im trebati ili ne...Ja ponekada radim, a ponekada ne...to je uglavnom 10 ekstra sati... I putovanje isto zavisi od porodice, jer neki praktikuju da ostave au perove kod kuce, a neki ne :) Meni moji daju opciju da biram, tako da ja uvek odaberem da putujem, a i dosta sam obisla sa njima... Sto se tice odgovora, znam da nisu konkretni, ali takav odgovor je tesko dati...Sve zavisi od porodice, i od mesta u kome si :)

Cure, zanima me koliko ste cekale od trenutka kad ste predale papire u agenciju do trenutka kad ste pustene u program i porodice su mogle gledati vas profil???? Ja idem preko AYUSA Sarajevo, a moji papiri su poslani u utorak u Beograd, jel se to sad sve salje u usa pa oni pustaju ili moze to i Bg?????

Pa koji si datum navela u aplikaciji :), tog datuma ces biti u programu :) Moji su papiri bili gotovi u maju, ali sam ja u aplikaciji napisala da pre 27-og jula ne zelim da idem...28-og jula ja sam bila u programu :) Ukoliko to kod tebe nije slucaj, bices u programu cim te pozove doticna gospodja iz Amerike i obavi informativan razgovor sa tobom :D

Ajka, je li ovih 10 sati extra po nedelji ili mesecu?
Ja imam mnogo extra sati, jer moja host mama radi nocne smene, sada je malo to uspela da koriguje, ali ja imam nedeljno 30 sati extra, svaki dodatni sat mi placa 7 dolara, tako da imam finu sumu na kraju meseca.
Dosta putujemo, svake nedelje negde, barem na jednodnevni izlet. Naravno, uvek imam opciju da odaberem da li cu da idem ili ostanem, uglavnom idem.

Ajka, je li ovih 10 sati extra po nedelji ili mesecu?
Ja imam mnogo extra sati, jer moja host mama radi nocne smene, sada je malo to uspela da koriguje, ali ja imam nedeljno 30 sati extra, svaki dodatni sat mi placa 7 dolara, tako da imam finu sumu na kraju meseca.
Dosta putujemo, svake nedelje negde, barem na jednodnevni izlet. Naravno, uvek imam opciju da odaberem da li cu da idem ili ostanem, uglavnom idem.

Zavisi...Nekada po nedelji, a nekada po mesecu...Sve zavisi od njihovog posla :)

Pa koji si datum navela u aplikaciji :), tog datuma ces biti u programu :) Moji su papiri bili gotovi u maju, ali sam ja u aplikaciji napisala da pre 27-og jula ne zelim da idem...28-og jula ja sam bila u programu :) Ukoliko to kod tebe nije slucaj, bices u programu cim te pozove doticna gospodja iz Amerike i obavi informativan razgovor sa tobom :D

Ja sam u Sarajevu bila na intervjuu 18.07. i tad sam rekla datum od 1.08, medjutim tek 02.08. su moji papiri poslani za Beograd, zbog toga sam postavila i ovo pitanje, koliko vremena prodje i ko pusta, jer Ayusa Sa ne, dal onda Ayusa Bg il ipak moram da cekam da sve to dobiju u USA....

Drage moje i ja sam jedna od Au Pair djevojaka...išla sam preko agencije iz Sarajeva, prije 2 godine i vjerujte mi da sam prezadovoljna, ja ne znam pandaca preko koga ste Vi ali ja koliko znam otkako nema BHV u Sarajevu da je CMC jedina agencija koja to radi i oni su mi super...Jeste da se ljudi ne bave samo ovim poslom već i drugima al su menio bili super, ljubazni, prijatni.. Ja sam iz Tuzle i išla sam preko njih...Ne znam čaknisam dugo ni čekala za razgovor s porodicama..meni je to sve brzo prošlo i opet planiram ići preko njih za koji mjesec....Veoma su prijatni ljudi..Ja ih preporučujem svakom za sve vrste programa...Jer su oni jedini predstavnici Ayuse u BiH, ona je najsigurnija..

Evo kako mi je par amerikanaca opisalo te programe...

4 Days Ago #27
Breakfast in Vegas
Breakfast in Vegas is online now
Senior Member Breakfast in Vegas's Avatar

Quote Originally Posted by Mr.K View Post
But it's not immigration, it's just experience abroad, which ended up in near slavery in the case of hershey student workers.
I know a lot of people who worked in the US on the same program, some worked in cruise ships, some in restaurants or old folks homes but most worked in hotels as cleaning ladies etc.

Universally they described conditions bordering on slave labor. Low pay, almost no time off and oddly enough, little opportunity to speak English as they were working with other foreigners.

"Just going home" wasnt an option, as they saved just to get there (or their parents spent half a years wages on it). They stuck it out.

Curiously enough though, most would go back to the US in a heartbeat if a real job (or husband) came along.

It is exploitation through and through, but for many the only way to actually get to the US at all. Especially young non-EU Eastern Europeans have trouble getting even a tourist visa.

nastavak...

I grew up 10 miles from Hershey, my mum owns a small business on Chocolate Avenue, I actually lived in Derry Township for 1.5 years as an adult, and I was a HERCO employee at Hersheypark for 4 summers - where I befriended many of the foreign student workers (one is actually in my home with me now visiting with his wife from Szczecin).

They come because they can earn more here than they can in their own countries - in the early 2000s, they hired mainly Poles, Slovaks, Czechs, and a smattering of Russians and Ukrainians. After EU accession, they hired from the Dominican Repubic, China, etc, etc. They are housed in town houses with usually 3 other people - and are charged well above market rate for rent. Most work June-Sept, with a few weeks for travelling. All of the workers I met were from countries requiring a visa - for them this an opportunity to earn more money than they could at home and be able to sightsee in the US, which they otherwise wouldn't normally be able to do due to visa issues.

60 hour weeks or more were the norm. No English classes were provided. All training, including safety training, was conducted in English - regardless of the worker's ability to understand.

Hershey Foods has gotten extremely greedy over the last 10 years, and it seems that they have gotten more and more greedy in regards to how they treat the foreign students working for the summer.

We need to be a little bit more understanding of these students instead of the 'why are they even here' attitude pervading in the thread.

Ovo su amerikanci koje sam licno upoznao i to dobro zahvaljujuci dobrom znanju engleskog jezika, bili smo na savetovanju malinara na zlatiboru ,posteni, korektni poslovni ljudi.i posto je jedna moja rodjaka zapela da ide u ameriku resio sam da ih pitam potpuno otvoreno i to su bili njihovi komentari.

Hvala ti puno na odgovorima.. :)

Zanima me jos nesto.. Usla sam u program pre nekih 10-ak dana i niko me od porodica jos nije kontaktirao.. :( Pa ne znam da li treba da se zabrinem zbog toga ...:confused: U agenciji su mi rekli da imam dobru aplikaciju, tako da nisam ocekivala da ce biti problem sa javljanjem porodica, a dani prolaze, pa je osecaj malo neprijatan .. :/ Sta mogu da uradim i da li cu uopste moci da idem ?

Hvala puno.. :)

Hvala ti puno na odgovorima.. :)

Zanima me jos nesto.. Usla sam u program pre nekih 10-ak dana i niko me od porodica jos nije kontaktirao.. :( Pa ne znam da li treba da se zabrinem zbog toga ...:confused: U agenciji su mi rekli da imam dobru aplikaciju, tako da nisam ocekivala da ce biti problem sa javljanjem porodica, a dani prolaze, pa je osecaj malo neprijatan .. :/ Sta mogu da uradim i da li cu uopste moci da idem ?

Hvala puno.. :)
Nemoj da te to brine, potrebno je malo vremena da te ljudi vide....... Ja sam 92. godiste i planiram da odem preko tog programa pricam i spanski i engleski imam medjunarodnu dozvolu, zavrsila sam za finansijskog tehnicara, e sada mene brine viza konkretno... Jesi ti dobila vizu, jel ides na fax?

Verovatno si u pravu, samo me malo hvata nervoza .. ;) Ja takodje imam medjunarodnu dozvolu i zavrsila sam za finansijskog tehnicara.. :D Nisam na faxu, posto planiram da idem ovu godinu kao Au Pair, pa sledece godine da upisem jedan fax u Italiji.. Prvo treba da nadjes odgovarajucu porodicu, da bi mogla da skupis dokumenta i tek onda da apliciras za vizu .. Viza nije problem uglavnom. Ako nadjes porodicu i prilozis sva dokumenta 99,9 % dobijes vizu.. ;)) Barem tako kazu u agenciji .. :) A sta se inace desi ako hoces da zavrsis program recimo 2 meseca ranije, i dogovoris se sa porodicom i ostalo..?? Cula sam da se nakon toga vise ne moze dobiti viza za USA ..!!!

Verovatno si u pravu, samo me malo hvata nervoza .. ;) Ja takodje imam medjunarodnu dozvolu i zavrsila sam za finansijskog tehnicara.. :D Nisam na faxu, posto planiram da idem ovu godinu kao Au Pair, pa sledece godine da upisem jedan fax u Italiji.. Prvo treba da nadjes odgovarajucu porodicu, da bi mogla da skupis dokumenta i tek onda da apliciras za vizu .. Viza nije problem uglavnom. Ako nadjes porodicu i prilozis sva dokumenta 99,9 % dobijes vizu.. ;)) Barem tako kazu u agenciji .. :) A sta se inace desi ako hoces da zavrsis program recimo 2 meseca ranije, i dogovoris se sa porodicom i ostalo..?? Cula sam da se nakon toga vise ne moze dobiti viza za USA ..!!!

Ne desi se nista :) Tj. desi se, ali nista konkretno...Ne dobijes taj papir na kraju programa, koji je dokaz da si ti provela godinu kao au pair ukoliko se odlucis da odes ranije. Vizu ne mozes da dobijes da ostanes, jer nemas na osnovu cega. Mozes jedino ilegalno da ostanes, ukoliko hoces da ostanes tamo, a ukoliko se vratis ranije, pa odavde apliciras za vizu, mozes da je dobijes, jer to nema nikakve veze sa programom. Ti si mogla da imas losa iskustva sa porodicom i da jednostavno nisi mogla vise da izdrzis. Oni to ne gledaju, a i sanse su ti 50-50 posto, kao i za sve ostale ljude. Naravno ne mozes da apliciras za J1 vizu, jer nemas nikakvih uslova, ali turisticku bi ti dali bez problema ( to bez problema se odnosilo ukoliko ti se zadesi neko raspolozen u ambasadi, i naravno ako imas svu potrebnu dokumentaciju :) )

Drage devojke, ja sam tek pocela da se raspitujem za ovaj program i nasla sam na netu agenciju AYUSA iz Beograda koja vazi za pouzdanu a vidim da ste i vi pisale o istoj agenciji. Da li je moguce da za samo 585 dolara imas i kartu i sve usluge agencije? To je veoma povoljno pa sam malo iznenadjena i da se doda jos malo troskova opet se to brzo isplati.
Hvala na odgovoru,
Pozz

Cao djevojke. Evo ja sam prvi put na ovom forumu i nisam bas toliko upucena u sve ovo. Imam 26 godina i htjela bih ici u US kao Au Pair pa me zanima da li cu imati problema oko vize jer sam vec navrsila 26 godina, i dalje sam student, apsolvent. Isla sam ranije u US na W&T program ali ovog puta bih htjela duze da ostanem jer su 4 mjeseca jako kratka. :)
Zanima me kakav sadrzaj preporuka bi trebao biti? To trebaju roditelji djece koje sam cuvala da napisu. A da li t treba biti ovjereno ili ne? I da li su 2 preporuke dovoljne ili? takodje bih trebala imati slike sa djecom? Sigurna su ova pitanja tako smjesna ali nisam sigurna pa zato pitam. I sto se agencija tice, ja sam BiH, a vidim da svi na forumu hvale Ayusa, pa da li i ja mogu preko te? Mi imamo Karavan i BHV. Bila bih vam jako zahvalana na pomoci i odgovorima... :heart: :D pozdrav svima i srecno1

Ukoliko ides preko organizacije AYUSA trebaju ti dve preporuke porodica sa kojima si radila i jedna preporuka pirjatelja, poslace ti devojke koje rade tamo mejlom sve sto je neohodno da imas. Mozes dobiti vizu dok ne napunis 27 god ali ako si blizu pozuri jer proces biranja porodice moze trajati i 2 do 3 meseca

Ukoliko ides preko organizacije AYUSA trebaju ti dve preporuke porodica sa kojima si radila i jedna preporuka pirjatelja, poslace ti devojke koje rade tamo mejlom sve sto je neohodno da imas. Mozes dobiti vizu dok ne napunis 27 god ali ako si blizu pozuri jer proces biranja porodice moze trajati i 2 do 3 meseca

Hvala mnogo na odgovoru. :) E ovako, kontaktirala sam ih i poslali su mi sve to. :) Ono sto me zanima jeste na osnovu cega oni iz agencije u US odlucuju da li ti prolazi alpikacija ili ne? Takodje, na koji nacin oni provjeravaju preporuke (ako roditelji djece koje sam cuvala nisu bas sa engleskim na "ti")? A sto se tice rada sa djecom do 2 godine, navedeno je da sa njima trebamo da imamo 200h rada. Sada me zanima, sta ako ja nisam cuvala djecu do 2 godine, vec od 3 do 6? :( I jedino sto im mogu priloziti sto se tice djece do 2 godine jeste preporuka iz vrtica u kojem sam volontirala. Da li je to OK??? :eek: Jako sam zabrinuta. :( Bojim se da moje preporuke mozda zbog toga nece biti dovoljne i da mi nece prihvatiti aplikaciju? :( Zaista bi mi trebali ovi odgovori od svih koji nesto znaju o tome. Hvala vam djevojke! :heart:

Hvala mnogo na odgovoru. :) E ovako, kontaktirala sam ih i poslali su mi sve to. :) Ono sto me zanima jeste na osnovu cega oni iz agencije u US odlucuju da li ti prolazi alpikacija ili ne? Takodje, na koji nacin oni provjeravaju preporuke (ako roditelji djece koje sam cuvala nisu bas sa engleskim na "ti")? A sto se tice rada sa djecom do 2 godine, navedeno je da sa njima trebamo da imamo 200h rada. Sada me zanima, sta ako ja nisam cuvala djecu do 2 godine, vec od 3 do 6? :( I jedino sto im mogu priloziti sto se tice djece do 2 godine jeste preporuka iz vrtica u kojem sam volontirala. Da li je to OK??? :eek: Jako sam zabrinuta. :( Bojim se da moje preporuke mozda zbog toga nece biti dovoljne i da mi nece prihvatiti aplikaciju? :( Zaista bi mi trebali ovi odgovori od svih koji nesto znaju o tome. Hvala vam djevojke! :heart:

Back