Ateizam

Da li mi moze neki ateista odgovoriti na sledece pitanje.
Pre svega ja bih ateiste podelio u dve grupe.
1) Ateisti koji bi sledili Isusov put tj postali hriscani, kad bi im se on licno ukazao, kad bi im bilo dokazano da Bog postoji. Do sad nisu verovali u Boga jer nisu imali dokaz o Njegovom postojanju.
2) Ateisti koji i pored toga sto su se uverili da Bog postoji, ne zele da idu njegovim putem. Briga ih za raj i pakao, za Bozije zapovesti,....... i dalje zive svoj zivot po starom ne razmisljajuci o ``tamo nekom Bogu``.
Zamislite da se Bog ukaze pred nama, i da ga svojim ocima vidite.
I pitanje je Koji biste ateisti bili ?

Ovakva podela je zapravo besmislena.Ateista uslovno rečeno koji se konvertovao prestaje da bude ateista shodno tome njemu nije potreban nikakav dokaz.Kada bi postojala mogućnost dokazivanja boga ne bi bilo ni vernika jer vera nije isto što i znanje.Pod 2 nije mi jasno šta si hteo da postigneš sa ovakvom kategorizacijom.Da li si poistovetio ateiste sa hedonistima,nihilistima,amoralnim ljudima?Ja sebe pre svega svrstavam u racionalne ateiste sa jednom dopunom u vidu sekularnog humaniste.

Ovakva podela je zapravo besmislena.Ateista uslovno rečeno koji se konvertovao prestaje da bude ateista shodno tome njemu nije potreban nikakav dokaz.Kada bi postojala mogućnost dokazivanja boga ne bi bilo ni vernika jer vera nije isto što i znanje.Pod 2 nije mi jasno šta si hteo da postigneš sa ovakvom kategorizacijom.Da li si poistovetio ateiste sa hedonistima,nihilistima,amoralnim ljudima?Ja sebe pre svega svrstavam u racionalne ateiste sa jednom dopunom u vidu sekularnog humaniste.

Tacno pitanje je bilo da li u startu odbacujete Hristov puti (cek i kad bi se uverili da On postoji), ili samo trazite dokaz da biste isli njegovim putem (kao neverni Toma). I nisam postavio jednakost izmedju ateista i amoralnih ljudi. Jer nemislim da su ateisti amoralni, cak naprotiv ima ih dosta za koje se moze reci da su veoma moralne licnoti. Ova podela je besmislena, kao sto je besmisleno misljenje da ateisti mogu dokazati da Bog ne postoji. To ne mozete da uradite, kao sto mi ne mozemo da dokazemo da postoji. I mozemo reci da smo svi tu na neku nacin zarobljeni. To nije kao sto si rekao znanje, nego vera tj verovanje.

Poslednja izmena:
Mogu da govorim u svoje ime.Mene zaista ne zanima da li bog postoji ili ne.Apsolutno mi je svejedno,odnosno kao racionalnom ateisti antropormofan bog mi nije potreban.U principu religiji pristupam kao društvenom fenomenu i ono što mi zaista smeta je postavljanje religijskih normi iznad svetovnih i pokušaj nametanja istih.Prosečan ateista nije amoralan,jer do moralnih normi dolazi razmišljajući.Dakle,dobar deo nas stavlja u prvi plan odnos prema čoveku i njegovoj dobrobiti.Svi smo mi pomalo hedonisti neko manje,a neko više,nebitno je da li si vernik ili ateista.

Tacno pitanje je bilo da li u startu odbacujete Hristov puti (cek i kad bi se uverili da On postoji), ili samo trazite dokaz da biste isli njegovim putem (kao neverni Toma). I nisam postavio jednakost izmedju ateista i amoralnih ljudi. Jer nemislim da su ateisti amoralni, cak naprotiv ima ih dosta za koje se moze reci da su veoma moralne licnoti. Ova podela je besmislena, kao sto je besmisleno misljenje da ateisti mogu dokazati da Bog ne postoji. To ne mozete da uradite, kao sto mi ne mozemo da dokazemo da postoji. I mozemo reci da smo svi tu na neku nacin zarobljeni. To nije kao sto si rekao znanje, nego vera tj verovanje.

Zarobljen si samo ti.
Jer ni ne postavlja se pitanje da li bog postoji ili ne.
Nije pitanje ni da li je Isus postojao. Verovatno jeste.
Pitanje je da li je bio varalica. Ovo je jednostavno pitanje, a odgovor na njega je potvrdan.

Zarobljen si samo ti.
Jer ni ne postavlja se pitanje da li bog postoji ili ne.
Nije pitanje ni da li je Isus postojao. Verovatno jeste.
Pitanje je da li je bio varalica. Ovo je jednostavno pitanje, a odgovor na njega je potvrdan.

Па еволуционисти деценијама па чак и вековима копају и ногама и рукама да се домогну КАМЕНА МУДРОСТИ, тј. ВЕЧНОГ ЖИВОТА, тј. "БОЖИЈЕ ЧЕСТИЦЕ" (то је сада актуелно у Церну) - веома слично ономе што су радили алхемичари само технолошки на вишем нивоу...

Ако верујеш да је "Бог био варалица"(Боже ми опрости) - како тумачиш чињеницу да је управо он Господ Бог, Отац, Син и Свети Дух - НЕИЗОСТАВНА и НЕПРЕКИДНА ТЕМА 2 000 ГОДИНА ??? Али тема СВИХ и верујућих и неверујућих и секти и култова и атеиста и агностика - али С В И Х ???

Па еволуционисти деценијама па чак и вековима копају и ногама и рукама да се домогну КАМЕНА МУДРОСТИ, тј. ВЕЧНОГ ЖИВОТА, тј. "БОЖИЈЕ ЧЕСТИЦЕ" (то је сада актуелно у Церну) - веома слично ономе што су радили алхемичари само технолошки на вишем нивоу...

Ако верујеш да је "Бог био варалица"(Боже ми опрости) - како тумачиш чињеницу да је управо он Господ Бог, Отац, Син и Свети Дух - НЕИЗОСТАВНА и НЕПРЕКИДНА ТЕМА 2 000 ГОДИНА ??? Али тема СВИХ и верујућих и неверујућих и секти и култова и атеиста и агностика - али С В И Х ???

Ti si nešto pomešao. :hahaha:
Vernici kopaju rukama i nogama da se domognu VEČNOG ŽIVOTA. A što se tiče KAMENA MUDROSTI, smislio ga je čarobnjak Merlin, a tražio ga je Hari Poter. Mislim da ove likove ne možeš nazivati evolucionistima. z:mrgreen:

Nisam rekao da je bog bio varalica. (Moraš da postojiš da bi bio varalica). Isus je bio varalica.
"Činjenicu" da je "veliki šizofreničar" tema svih, ali SVIH tumačim tvojom neobaveštenošću. Postoje naime široki slojevi ljudi širom sveta koji za dotičnog/dotične nisu nikada ni čuli.

Kada smo već kod toga, šta beše našao Konstantin? Tri krsta? :zima:

Цитат:
Оригинал поставио eremita

Vernici kopaju rukama i nogama da se domognu VEČNOG ŽIVOTA. A što se tiče KAMENA MUDROSTI, smislio ga je čarobnjak Merlin, a tražio ga je Hari Poter. Mislim da ove likove ne možeš nazivati evolucionistima. z:mrgreen:

Nisam rekao da je bog bio varalica. (Moraš da postojiš da bi bio varalica). Isus je bio varalica.
"Činjenicu" da je "veliki šizofreničar" tema svih, ali SVIH tumačim tvojom neobaveštenošću. Postoje naime široki slojevi ljudi širom sveta koji za dotičnog/dotične nisu nikada ni čuli.

Нисам ја ништа помешао и ти то знаш врло добро јер више пратиш "научењачка достигнућа" у разним областима... шта је улагање билиона лове да би се издвојио ген старења него сулуда жеља за вечним животом... а о КАМЕНУ МУДРОСТИ имаш подоста из црквене римокатоличке историје што неаравно нема благе везе са Хари Потером него са алхемичарима...

Црква Христова и њено Вјерују говори О СВЕТОМ ТРОЈСТВУ тј. о Богу Оцу, Сину и Св.Духу а твоја потреба да стално богохулиш довољно говори да си опседнут БОЖИЈИМ ПОСТОЈАЊЕМ.

Мани се сада цара Константина........

Kopaju rukama i nogama ? Ni sam tako ne mislis. Vernici zive zivot kao i ti, samo s jednom razlikom sto veruju u boga. I ne opterecuju se svaki dan rajom i paklom, i ne zive u strahu. Sam to znas, ali imas potrebu da napises suprotno. Bar ja ne kopam ``rukama i nogama`` sta god da si pod tim mislio.
``Veliki šizofreničar`` ovo bi moglo da spada u vredjane hriscana, ali i svih vernika drugih religija, posto i za njih verovatno mislis da veruju u ``Veliki šizofreničara`` ma kako ga oni zvali.

Postoje naime široki slojevi ljudi širom sveta koji za dotičnog/dotične nisu nikada ni čuli?
Ne bih mogao da se slozim sa tim, jer je apsolutna vecina sveta, ili bar modernog sveta je cula za Isusa, bar cula.

Nazvao si Isusa varalicom. To je tvoje misljenje i imas pravo na njega, i na ovu tvoju izjavu odgovoricu.......
"Ni jedan ateista koji je opovrgavao božansko poreklo Isusa Hrista nije poricao da je On ideal čovečanstva." (Dostojevski)
Zar On sa svojim zivotom (u kojem se klonio losih stvari, i uvek bio dobar covek) nije dobar uzor ljudima danas?
Ja se recimo podjednako ljutim na ateiste koji smatraju da su iznad vernika, i na vernike koji smatraju da su iznad ateista.

Kopaju rukama i nogama ? Ni sam tako ne mislis. Vernici zive zivot kao i ti, samo s jednom razlikom sto veruju u boga. I ne opterecuju se svaki dan rajom i paklom, i ne zive u strahu. Sam to znas, ali imas potrebu da napises suprotno. Bar ja ne kopam ``rukama i nogama`` sta god da si pod tim mislio.
Ovo je bio odgovor miti, pa se vrati, pročitaj i videćeš zašto sam rekao tako.
Veliki broj ljudi zaista ne živi u svakodnevnom strahu. Takva situacija tvoju bratiju jako nervira jer nisu prikladan materijal za manipulaciju.

``Veliki šizofreničar`` ovo bi moglo da spada u vredjane hriscana, ali i svih vernika drugih religija, posto i za njih verovatno mislis da veruju u ``Veliki šizofreničara`` ma kako ga oni zvali.
Nisam ja izmišljao ni trojku, ni trojicu, niti sam pokušavao da mu međusobno uskladim delove ličnosti.

Nazvao si Isusa varalicom. To je tvoje misljenje i imas pravo na njega, i na ovu tvoju izjavu odgovoricu.......
"Ni jedan ateista koji je opovrgavao božansko poreklo Isusa Hrista nije poricao da je On ideal čovečanstva." (Dostojevski)
Dostojevski je bio epileptičar.

Zar On sa svojim zivotom (u kojem se klonio losih stvari, i uvek bio dobar covek) nije dobar uzor ljudima danas?
Ne možemo znati kakav je on bio čovek uistinu. Do nas su doprla vrlo prerađena i cenzurisana jevanđelja. A tvoja bratija ih je još i naknadno preradila nedavno.

Ja se recimo podjednako ljutim na ateiste koji smatraju da su iznad vernika, i na vernike koji smatraju da su iznad ateista.
A ja se ne ljutim ni na koga. Ali ne mogu da ne primetim da se sa svojim društvom smatraš posedikom jedine istine. Tako da nema razloga za ljutnju, ali ima za dobro raspoloženje. Vrlo dobro raspoloženje. z:lol:

Нисам ја ништа помешао и ти то знаш врло добро јер више пратиш "научењачка достигнућа" у разним областима... шта је улагање билиона лове да би се издвојио ген старења него сулуда жеља за вечним животом...
Suludu želju za večnim životom imaju vernici. z:shock:
Pokušaji da se pronikne u mehanizme starenja imaju svoju ekonomsku pozadinu. Krema za babe - tri mazanja i baba postaje beba zategnute zadnjice, a sise se konačno povlače iznad pupka. Dede kojima bujna kovrdžava kosa ponovo obrasta glavu, a javlja mu se i davno zaboravljeni prijatelj. Imaš li pojma kolko ovo vredi, čak i ako ne radi? A kad bi radilo? z:shock:

а о КАМЕНУ МУДРОСТИ имаш подоста из црквене римокатоличке историје што неаравно нема благе везе са Хари Потером него са алхемичарима...
Katolička crkva je tek nedavno priznala evoluciju, tako da kamen mudrosti ipak nema veze sa evolucijom. Alhemičari takođe imaju više veze sa atrolozima nego sa evolucijom. z:shock:

Мани се сада цара Константина........
E, ima veze i car Konstantin. Da nije bilo njega i njegovog "arheološkog nalaza" danas ne biste ni imali trojstva. Hrišćanstvo bi danas postojalo samo na Vikipediji pored Mitraizma i drugih sektica izvučenih iz egipatskih verovanja. z:mrgreen:

Ovo je bio odgovor miti, pa se vrati, pročitaj i videćeš zašto sam rekao tako.
Veliki broj ljudi zaista ne živi u svakodnevnom strahu. Takva situacija tvoju bratiju jako nervira jer nisu prikladan materijal za manipulaciju.

Nisam ja izmišljao ni trojku, ni trojicu, niti sam pokušavao da mu međusobno uskladim delove ličnosti.

Dostojevski je bio epileptičar.

Ne možemo znati kakav je on bio čovek uistinu. Do nas su doprla vrlo prerađena i cenzurisana jevanđelja. A tvoja bratija ih je još i naknadno preradila nedavno.

A ja se ne ljutim ni na koga. Ali ne mogu da ne primetim da se sa svojim društvom smatraš posedikom jedine istine. Tako da nema razloga za ljutnju, ali ima za dobro raspoloženje. Vrlo dobro raspoloženje. z:lol:

Mozda je Dostojevski imao i AIDS, mozes i to da tvrdis, ali to nemenja cinjenicu da je bio genije !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
I dalje nam nista lose u tim ``preradjenim`` jevandjelljima.
A sto se tice raspolozenja, ja sam odlicno raspolozen.

Poslednja izmena:
Mozda je Dostojevski imao i AIDS, mozes i to da tvrdis, ali to nemenja cinjenicu da je bio genije !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
I dalje nam nista lose u tim ``preradjenim`` jevandjelljima.
A sto se tice raspolozenja, ja sam odlicno raspolozen.

Dostojevski nije imao AIDS, ali epileptičar je bio. Mozak mu je bio oštećen.

Nema ništa loše u prerađenim jevanđeljima. Zato su i bila prerađivana.

Gde se iz tih reci vidi versko ludilo ????????????
On u tim recima je samo rekao da ako je istina sve sto nas uci pre svega Novi zavet tacno, onda je Isus savrsen kao covek (bez greha, ciste duse, cistog obraza, plemenit,.........), i da nijedan ateista ne porice da je covek (Isus) sa takvim osobinama savrsen.

Back