Preklinjem vas,braco,ostanite verni Zemlji i ne verujte onima koji vam govore o
nadzemaljskim nadama!Trovaci su oni,znali to ili ne.
Preziraci zivota su oni,odumiru sami zatrovani,i zemlja ih je sita: pa neka se pociste sa
sveta!
Nekad je ogresenje o Boga bilo najvece ogresenje,ali Bog je umro,a sa njim su umrli i ovi
gresnici.Gresiti se o Zemlju sad je najstrasnije,i utrobu nedokucivog postovati vise nego
smisao Zemlje!
Nekada je dusa s prezirom gledala na telo: i u to doba je taj prezir bio nesto najvise -
zelela je da ono bude mrsavo,grozno,izgladnelo.Tako je smerala da umakne njemu i Zemlji.
Oh,ta dusa je sama jos bila mrsava,grozna i izgladnela : a svirepost je bila naslada ove
duse!
Pastiri kazem,ali oni sebe nazivaju dobrima i pravednima.Pastiri kazem : ali oni sebe
nazivaju vernicima prave vere.
Pogledaj te dobre i pravedne!Koga oni najvise mrze?Onoga ko lomi njihove tablice
vrednosti,krsioca,prekrsioca - a to je onaj koji stvara.
Pogledaj vernike svih vera!Koga oni najvise mrze?Onoga ko lomi njihove tablice
vrednosti,krsioca,prekrsioca - a to je onaj koji stvara.
Ovaj svet,vecito nesavrsen,odraz vecitog protivrecja i to nesavrsen odraz - pijano
uzivanje za njegovog nesavrsenog tvorca - takvim sam nekada smatrao svet.
Zato sam i ja nekada bacio svoju zabludu s one strane coveka,kao i svi onostranci!S one
strane coveka uistinu?
Ah braco,taj bog kojeg sam stvorio bio je ljudsko delo i ludilo,kao i svi bogovi!
Novom ponosu naucilo me je moje Ja, i njega propovedam ljudima : ne zavlaciti vise glavu u
pesak nebeskih stvari,nego je nositi slobodno,zemaljsku glavu,koja stvara smisao zemlje!
Novoj volji ucim ljude : hteti ovaj put kojim je slepo isao covek,i odobravati ga i vise
se sa njega ne sunjati u stranu,poput bolesnika i samrtnika!
Bolesnici i samrtnici su prezirali telo i Zemlju i izmislili su nebesnost i spasilacke
kapljice krvi: ali cak i te slatke i mutne otrove uzimali su od tela i Zemlje!
Od svoje bede zeleli su da uteknu,a zvezde su im bile predaleko.Tada su uzdahnuli :
"Oh,kad bi bilo nebeskih puteva,da se iskrademo u drugo bice i srecu!" - i tad su
izmislili svoje stranputice i krvave napitke!
Sad su verovali da su umakli svome telu i ovoj Zemlji,nezahvalnici.Ali kome su imali da
zahvale za grc i milinu svoga izmicanja?Svome telu i ovoj Zemlji.
Blag je Zaratustra prema bolesnicima.Uistinu,on se ne gnevi zbog nacina na koji se oni
tese ili iskazuju nezahvalnost.Neka bi postali ozdravljenici i oni koji se prevazilaze i
neka bi sebi stvorili vise telo!
Ne gnevi se Zaratustra ni na prezdravljenika kada ovaj nezno gleda na svoju zabludu i u
ponoc se sunja oko groba svog boga: ali bolest i bolesno telo ostaju za mene cak i
njegove suze.
Mnogo bolesnog naroda bilo je uvek medju onima koji pesnicki izmisljaju i skapavaju od
zudnje za bogom;oni besno mrze saznavaoca i onu najmladju vrlinu,koja se zove : cestitost.
Uvek gledaju unazad ka tamnim dobima : tada su svakako,zabluda i vera bili nesto drugo;
besnilo uma bilo je bogoslicnost,a sumnja greh.
I suvise dobro poznajem te bogoslicne : oni zele da se u njih veruje,a da je sumnja greh.
I suvise dobro znam i to u sta oni sami najvise veruju.
Doista,ne u onostrane svetove i spasilacke kapljice krvi,nego u telo veruju i oni
najvise,i njihovo sopstveno telo im je stvar po sebi.
Ali ono je njima bolesna stvar: i voleli bi da izadju iz svoje koze.Zato slusaju
propovednike smrti i propovedaju i sami onostrane svetove.
Slusajte radije,braco moja,glas zdravoga tela: ovo je cestitiji i cistiji glas.
Cestitije govori i cistije govori zdravo telo,savrseno i pravo izraslo: i ono govori o
smislu Zemlje.
Tako je govorio Zaratustra.
Fridrih Niche
Tako je govorio Zaratustra