Ateizam

:lol: skepticar? necu pokusavati ponovo. :mrgreen:
Medjutim to ne menja stvar, da osoba moze da veruje, tamo gde ti sumnjas. To sto ti mislis da je glupa, je ipak samo tvoja stvar. :bye:

Ne stavljaj mi reci u usta.

Nikad nisam rekao da je glupa ali vidim zanimljiv obrazac.

Ti mislis da su svi ateisti puni predrasuda prema vernicima???

Da to nije predrasuda?

Tj. ti verujes da su svi ateisti isti? :lol:

Glupa ne ali osobu koja veruje bez dokaza bih lako mogao nazvati naivnom. :bye:

Poslednja izmena:
Već nekoliko forumaša mi je skrenulo pažnju na neki tamo "njihov forum". Nisam tamo bio iako sam ateista. No, ništa nemam protiv da gazi trnje svako ko zastrani.
Ne slažem se sa tvojom poslednjom rečenicom, jer ispada da su ziloti otpadnici a da je ostatak prečišćen i fin. Svako treba malo da se okrene oko sebe, i ako je imalo objektivan, videće svašta.

Ovo pišeš zato što nisi video forum udruženja "Ateisti Srbije". ;)

Masa ateista na rečenom forumu (čije ime ne smem pominjati) pokrenula je inicijativu da se stvari dovedu pod kontrolu i da se zaustavi vređanje sa bilo čije strane. Jacob je čak objavio i "zvanično saopštenje" koje je svima dostavljeno.... ako to nekoga uopšte interesuje. Dakle, taj forum je mlad, ideja organizovanog ateizma u Srbiji je mlada, samo je pitanje da li želimo da od toga ispadne nešto dobro za sve nas, ili će to biti još jedan podijum za ispoljavanje ekstremizma.

I u tom saopštenju se nalaze ateističke dogme.
Što se tiče vređanja sa bilo čije strane, mogu samo kiselo da se nasmejem na tu konstataciju, jer je vređanja bilo samo od strane ateista.
A što se tiče ideje organizovanog ateizma u Srbiji, ukoliko je tačno da se po jutro dan pozanje, dobili smo još jednu talibansku, ekstremističku organizaciju. :thumbdown:

Stnco rece da se ateisti vode argumentima. :think:

stnco nije obavešten, pa nije lepo da ga prozivaš. :mrgreen:

Vidis? :mrgreen: Utopija...

Ekstremisti se cak i sa budistima svadjaju... fanatizam je to.
Nije mu da brani svoje, koliko da dokaze da tudje ne valja...

Upravo tako! :ok:

Vrlo jednostavno. Oko svakog iskazanog argumenta sjati se mnogo onih koji su upoznati sa tom oblašću (neko iz radoznalosti, neko iz zavisti) pa počnu da pretresaju i proveravaju i ako argumenti opstanu, onda i ja mogu da procenim da su dobri. I još ako se to primeni u praksi, onda ni ti ne možeš da im odoliš.:)

Probaj da to objasniš ateistima.
Nama nije pošlo za rukom. :(

Nisam baš razumeo šta si hteo da kažeš. Niko vernike ne može da preokrene. Može samo argumentima da dokazuje da su neki verski stsavovi pogrešni, i da se čudi kako da to vernici ne uviđaju. Ateizam ne može da se propoveda. Ateista nema svoju prastaru, svetu, anahronu Bibliju u kojoj će da traži uglavnom pogrešne odgovore, već ima savremene naučne tekstove, koji nisu imuni od pogrešaka, ali je snaga nauke u tome što te pogreške i ispravlja.

Većina ateista sa druge strane ima svoje dogme (navedene su pre par strana). ;)
Što se naučnih tekstova tiče, to što ih ti koristiš ne znači:
a) da ih ostali ateisti koriste (primer za to je forum udruženja "Ateisti Srbije")
b) da ih vernici ne koriste (primer za to sam ja)

Kada ateisti govore o nauci, obično je fokus na naučnom metodu, koji nema veze sa ovim ekonomskim aspektom.

Aha, uverili smo se koliko je netačno ovo što si napisao. :roll:

Toliko o tome da Atesta kritički ispita argumente sagovornika, bez omalovažavanja, ispoljavanja svog ego tripa kao i obaveznog pozivanja na nauku.

Razumem da su religiozni talibani krivci za takvo stanje, ali ovakva reakcija je nešto najgore što je moglo da se desi.
Plašim se da će uskoro umerenih u obe organizacije biti taman da stanu pod jednu šljivu.

Slažem se u potpunosti! :ok:
Zanimljivo je samo kako to, ateisti, oni koji se rukovode naučnim metodom, oni koji koriste naučne tekstove, oni koji se vode argumentima, to nisu u stanju da uvide. :think:
Zapravo, ponašaju se isto kao vernici. :confused:
Sad ja nekako ne razumem svu tu halabuku koju dižu protiv religije, ako se ne razlikuju od vernika. :dontunderstand:

Ma da, a onda će da se opamete.
Nemoj zezati. :
Samo im je trebao jedinstven barjak mrgreen:

Ja se samo nadam da će svratiti još koji put, ali da probaju nešto da objasne Vladanu i Samsonu :).

Znaš, Krang i drugi treba da dobiju reputaciju. :lol:
Potpisujem! :tick:

Ovakvim razmišljanjima mogli su da se bave jer u njihovo vreme ne bi skočila tri inkvizitora i jato lajavih baba koje bi na pominjanje lomljenja pogače skočile: :"Blasfemija! Blasfemija!" z:shock:

Hm, da... u ono vreme, većina vernika su bili pagani. :per:

Da, nauku koristiš i ti ali samo u onom delu u kom se ne kosi sa tvojim predrasudama. Čim se pomene nešto što je suprotno tvojoj dogmi, odmah to odbacuješ kao zapadnjačko podmetanje protiv večnog i nepogrešivog Pravoslavlja.

To se ni na koji način ne razlikuje od ateizma. Eksperimentalno potvrđeno. ;)

Ne stavljaj mi reci u usta.

Nikad nisam rekao da je glupa ali vidim zanimljiv obrazac.

Glupa ne ali osobu koja veruje bez dokaza bih lako mogao nazvati naivnom. :bye:

Ok, to sto ti mislis da je naivna je tvoja stvar. :mrgreen: I dalje ne zvuci laskavo. :confused:

Da to nije predrasuda?

Tj. ti verujes da su svi ateisti isti? :lol:

Vi sto pisete, da mislim da imate predrasude prema vernicima.
Ateisti u globalu verovatno ne.

'Ajde Calburne, pošto si obrazovan vernik, probaj da objasniš kolezi osnove logike, pojam "negativnog dokaza" i "argumenta iz neznanja". Može i na PP, da ga ne blamiraš pred svima.

A zašto bih to radio?
Nisi shvatio njegovu poentu, jer nisi čitao šta je napisao, već si čitao šta ti misliš da piše.

Inače, s tobom prekidam raspravu o tome šta si, jer sam sada preko 107% siguran da si deklarativni paganin koji se iz (nekih, a boktepita kojih) razloga već 20 godina izjašnjava kao slovenski pagan, a koji pri tom ne veruje da Perun vrši svoje božanske funkcije (ili veruje a ne sme da izgovori pred društvom, što mu dođe na isto). I nek' ti je sa srećom taj "neopaganizam".

Lepo je što si pokazao koliko je netačno da se udruženje "Ateisti Srbije" bore protiv neznanja, jer isto izbija iz svake tvoje rečenice.
O predrasudama sam ti već pisao.
Ako je ovo najbolje što umeš, nije nikakvo iznenađenje što prekidaš raspravu.
Nisam na tvom forumu, pa ne možeš da mi obrišeš nalog, a? :mrgreen:

Hiljadu puta sam na ovom forumu pomenuo (mnogo puta i pre nego što si ti došao na Krstaricu) da ne treba generalizovati, i da ima vernika koji su divni ljudi, i ateista koje radije ne bih sreo na ulici. Ko je ovde sa malo dužim stažom može to i da potvrdi. A ti si zasad jedini od nas dvojice koji je uopšte pomenuo da su "vernici neobrazovani i zatucani."

Ah, sad ćemo "quote mining"? Lepo. I to je tehnika koju vernici avramskih religija često koriste. :ok:

...i hvata me panika, a? :)

Očigledno, jer su ti poruke sve besmislenije.

Prijateljski savet: ne maši toliko sopstvenim obrazovanjem u svakom drugom postu, ne ostavlja lep utisak. Bolje reci nešto pametno nego što ćeš pominjati za sebe kako si pametan i obrazovan, u šta ja ne sumnjam, samo ti skrećem pažnju da ima elegantnijih načina od tvog. Ako meni ne veruješ, pitaj kolege neopagane koliko iritira kad neko 4 puta dnevno pomene svoj stepen stručne spreme i dužinu svoje biblioteke da dokaže kako je superioran u debati. Počne da biva odurno, zasmrdi na aroganciju, a ja se nadam da ti nisi takav.

argumentum ad hominem :bye:

Ne mogu ateisti da naprave revoluciju neku veliku medju vernicima, ne znam kakav neverovatan dokaz da se prilozi, velika vecina vernika ce odbiti da razmotri svoja ubedjenja, jer je religija, pre svega, ljudska potreba.
Cak se na sve strane pojavljuju zaista neverovatne sekte, koje u kolicini gluposti stalno prevazilaze jedna drugu. A broj sledbenika je za neverovati.
Kako god...ateizam bi trebalo da ima za cilj promovisanje nauke, obrazovanja, uopste,razgovora o razlicitim tabuima u drustvu, a to se sigurno nece postici vredjanjem tih istih ljudi za cije se mentalno zdravlje, navodno brine.
Ne mozes nekog da vredjas, nazivas budalom zato sto veruje u zbunove koji govore i da ocekujes da te saslusa i da ga ubedis da preispita svoju veru.
Naravno da se mora raditi na tome da se u svakom pogledu odvoji Crkva od drzave, izbaci veronauka iz skola, ali nista dobro se ne moze postici agresijom.

Slažem se u potpunosti! :klap:

Ja ne mislim tako i to sam više puta jasno napisao.
Ono što je problematično je što je većina ateista puna predrasuda prema vernicima. :(

Ne mogu ateisti da naprave revoluciju neku veliku medju vernicima, ne znam kakav neverovatan dokaz da se prilozi, velika vecina vernika ce odbiti da razmotri svoja ubedjenja, jer je religija, pre svega, ljudska potreba.
Cak se na sve strane pojavljuju zaista neverovatne sekte, koje u kolicini gluposti stalno prevazilaze jedna drugu. A broj sledbenika je za neverovati.
Kako god...ateizam bi trebalo da ima za cilj promovisanje nauke, obrazovanja, uopste,razgovora o razlicitim tabuima u drustvu, a to se sigurno nece postici vredjanjem tih istih ljudi za cije se mentalno zdravlje, navodno brine.
Ne mozes nekog da vredjas, nazivas budalom zato sto veruje u zbunove koji govore i da ocekujes da te saslusa i da ga ubedis da preispita svoju veru.
Naravno da se mora raditi na tome da se u svakom pogledu odvoji Crkva od drzave, izbaci veronauka iz skola, ali nista dobro se ne moze postici agresijom.

ja bih samo da napomenem jos jednom da ateizam nije pokret niti udruzenje/ideologija...

nisu sve osobe postale ateiste iz istog razloga.
statistika nam pruza neke zajednicke pojedinosti o pojedincima koji sebe nazivaju ateistima.

udruzenja ateista su sigurno dobrodosla.
ok, ocigledno se moraju preziveti porodjajne muke dok se ovo novonoastalo ne stabilizuje i ne konkretizuje/uozbilji (vise deluje kao udruzenje malo agresivnijih antiteista mada i vecina nas, ateista, na ovom forumu cesto nastupa kao antiteisti).

Ovo pišeš zato što nisi video forum udruženja "Ateisti Srbije". ;

Pomenuti forum nisam video, ali već sam zainteresovan.:)
Moram da posetim i temu o tvojoj veri, da bih uvideo kakva je to vera koja u osnovi nema naučnih gluposti (zaključak koji sam napravio prateći tvoje tekstove na Prirodnim naukama).

To se ni na koji način ne razlikuje od ateizma. Eksperimentalno potvrđeno. ;)
Izgleda da ti ovde moraš da braniš SVOJU veru a ja MOJ ateizam, jer se ne uklapaju u druge vere i tuđe ateizme.:D

A sada da demonstriramo kako i ateisti iznose budalaštine, koje su u suprotnosti sa činjenicama, argumentima i naukom:

Takodje je izvezao revoluciju kroz celu Evropu,pitanje je da li bi mali Srbi uopste probali da se oslobode Turaka da nisu imali inspiraciju iz Francuske.
A onda je svratio Napoleon... :mrgreen:

Setimo se ovoga:
Otprilike. Naravno, ateisti takođe odbijaju ideju da treba da umru da bi im život bio bolji. Mislim da ovo drugo prevaguje. :mrgreen:

Zaista?
Zapamtimo ovo što si napisao, jer ću te vrlo brzo podsetiti na ove reči. :per:

Da Miloš nije postao svinjarski trgovac, daklem kapitalista, teško da bi pokretao revolucije. :D
E, ideja da kapitalisti mogu na vlast ti je od Buržoaske revolucije.

Izneta je teza da je Napoleon, ateista, širenjem revolucionarnog duha, potpomogao I srpski ustanak.
Osim što je sramota ne znati nacionalnu istoriju, ovo je u potpunoj suprotnosti sa činjenicama.
A činjenice, koje, ja kao vernik, crpim iz nauke, su sledeće:
  • 1690. godine, tokom rata između Habzburške monarhije, Poljske, Rusije i Mletačke republike protiv Osmanlijskog carstva, Srbi su se digli na ustanak.
    Gde je taj revolucionarni duh i ateizam koji ih je inspirisao? Austro-Ugarska, konzervativna, rimokatolička monarhije je inspirisala revolucionarni duh? :eek:
  • Prvi srpski ustanak je počeo zbog samovolje janičarskih vođa u Srbiji, koji su maltretirali narod. No, to nije bilo dovoljno, jer su Turci i srpske vođe, tj. knezovi, imali dogovor oko upravljanja nas Srbijom, od koga su profitirali i knezovi i Turci. No, dahije su počele da profit knezova prelivaju u svoju kasu, pa su knezovi reagovali buntom, koji je uzrokovao seču knezova, e tad su preostali knezovi, u strahu za glavu i za kesu, digli narod na ustanak.
    "Početak bune protiv dahija" je, koliko se ja sećam, deo lektire u školi. :roll:
  • Prvi srpski ustanak je propao jer je Napoleon napao Rusiju, tako da su u odsudnom trenutku ruske snage bile vezane borbom protiv Napoleona, ateiste, i nisi mogle da pomognu srpskim ustanicima.
Uzgred, Napoleonovi vojnici, ateisti su požrtvovano umirali za ideale, jednako kao i vernici.

:bye:

Poslednja izmena:
ok, ocigledno se moraju preziveti porodjajne muke dok se ovo novonoastalo ne stabilizuje i ne konkretizuje/uozbilji (vise deluje kao udruzenje malo agresivnijih antiteista mada i vecina nas, ateista, na ovom forumu cesto nastupa kao antiteisti).

Hm, da... i talibani su malo agresivniji vernici. :roll:

Pomenuti forum nisam video, ali već sam zainteresovan.:)
Moram da posetim i temu o tvojoj veri, da bih uvideo kakva je to vera koja u osnovi nema naučnih gluposti (zaključak koji sam napravio prateći tvoje tekstove na Prirodnim naukama).

Ako ga nisi video, možda je bolje da ga ni ne gledaš. ;)
Ja nisam rekao da moja vera nema naučnih gluposti. ;)
Ima ih, naravno, baš kao i svaka druga.
Poenta je u tome da vera nije ili sve ili ništa. ;)

Izgleda da ti ovde moraš da braniš SVOJU veru a ja MOJ ateizam, jer se ne uklapaju u druge vere i tuđe ateizme.:D

Upravo tako. :ok:

argumentum ad hominem :bye:
Tebi je svaka primedba na tvoj račun "argumentum ad hominem". Osetljiv si k'o Velja Ilić.

Samo u toku današnjeg dana si u nekoliko navrata isticao kako si obrazovan, kako smo se mi ateisti prestravili od tolike pameti i načitanosti. Pri tom te niko nije pitao jesi li ili nisi obrazovan, niti to ikoga ovde interesuje.

Ja sam samo primetio da takva stvar, rečena na taj način, ne zvuči naročito elegantno. Ako neko misli (osim tebe) da sam preterao, bio on vernik ili ateista - ja ću prihvatiti kritiku.

Aj' sad da čujemo neku novoizguglanu logičku zabludu - nešto kao Argumentum ad Caliburnum - logička greška suprotstavljanja Caliburnu u bilo kom kontekstu, napad na Peruna, posecanje hrasta, ubijanje vuka, čerupanje orla, primedba na račun njegovog obrazovanja... knock yourself out...

H

.............................................
Ako ga nisi video, možda je bolje da ga ni ne gledaš. ;)
Ja nisam rekao da moja vera nema naučnih gluposti. ;)
Ima ih, naravno, baš kao i svaka druga.
Poenta je u tome da vera nije ili sve ili ništa. ;)
.............................................
Mene interesuje kako ti uspevaš da pomiriš svoje, očigledno, dobro poznavanje nauke, i naučne gluposti u tvojoj veri?
I ima li ljudi u tvojoj veri koji i te naučne gluposti prihvataju kao apsolutne istine, kao što je to u hrišćanstvu?

Tebi je svaka primedba na tvoj račun "argumentum ad hominem". Osetljiv si k'o Velja Ilić.

Samo u toku današnjeg dana si u nekoliko navrata isticao kako si obrazovan, kako smo se mi ateisti prestravili od tolike pameti i načitanosti. Pri tom te niko nije pitao jesi li ili nisi obrazovan, niti to ikoga ovde interesuje.

Ja sam samo primetio da takva stvar, rečena na taj način, ne zvuči naročito elegantno. Ako neko misli (osim tebe) da sam preterao, bio on vernik ili ateista - ja ću prihvatiti kritiku.

Aj' sad da čujemo neku novoizguglanu logičku zabludu - nešto kao Argumentum ad Caliburnum - logička greška suprotstavljanja Caliburnu u bilo kom kontekstu, napad na Peruna, posecanje hrasta, ubijanje vuka, čerupanje orla, primedba na račun njegovog obrazovanja... knock yourself out...

Zar se čitava tvoja argumentacija svodi na argumentum ad hominem? :lol:
Nisam ti ja kriv što si nemaš potporu činjenica za svoje dogme, pa ti je jedini način da ih braniš vređanje sagovornika. ;)
Uzgred, vidim da pozivaš na zlostavljanje i ubijanje životinja i seču svetog drveća, samo da bi tvoja dogma opstala.
Zaista bedno, onako talibanski. :thumbdown:
To je valjda ono što podrazumevaš pod promovisnajem nauke. :roll:

Hm, da... i talibani su malo agresivniji vernici. :roll:

mislim da poredjenje ne stoji posto se ovde ipak radi 'samo' o forumu i jedino mogu da budu povredjena necija hm...osecanja.

bacio sam pre neki dan pogled na na njihov sajt i slazem se da su se stvari otrgle kontroli i da ima previse nepotrebnog vredjanja i da postizu suprotno od onoga sto su zamislili. kao sto rekoh...tek treba da se razviju, uoblice...za sada sebi prave antireklamu...moze to i na malo civilizovaniji nacin...neka prodje malo vremena...

Mene interesuje kako ti uspevaš da pomiriš svoje, očigledno, dobro poznavanje nauke, i naučne gluposti u tvojoj veri?

Zavisi od slučaja do slučaja, no ne mogu da detaljišem, jer će me Zazijavalo prozivati da se bavim advertising-om. :lol:

I ima li ljudi u tvojoj veri koji i te naučne gluposti prihvataju kao apsolutne istine, kao što je to u hrišćanstvu?

Naravno, no to je posledica nepoznavanja vere.

Uzgred, vidim da pozivaš na zlostavljanje i ubijanje životinja i seču svetog drveća, samo da bi tvoja dogma opstala.
Jes' vala. Da bi ateizam uopšte opstao, neophodno je da posečemo svaki preteći hrast - za početak. Nego mi reci da li i od međeda preti opasnost, da javim Đuri...

mislim da poredjenje ne stoji posto se ovde ipak radi 'samo' o forumu i jedino mogu da budu povredjena necija hm...osecanja.

Time što se šire predrasude i dogme?
Mislim da je tvoj optimizam neopravdan.

bacio sam pre neki dan pogled na na njihov sajt i slazem se da su se stvari otrgle kontroli i da ima previse nepotrebnog vredjanja i da postizu suprotno od onoga sto su zamislili. kao sto rekoh...tek treba da se razviju, uoblice...za sada sebi prave antireklamu...moze to i na malo civilizovaniji nacin...neka prodje malo vremena...

Postoji i potrebno vređanje? :lol:
Šalu na stranu, slažem se sa tobom...
Interesuje me samo šta bi bilo da ih nismo pritegli od početka, što je inače odgovornost razumnijih članova. :think:
Za to malo vremena... imaš neku, približnu vrednost? :think:

Zavisi od slučaja do slučaja, no ne mogu da detaljišem, jer će me Zazijavalo prozivati da se bavim advertising-om. :lol:
Mogu li sa tim slučajevima da se upoznam na temi o paganskoj veri?

Naravno, no to je posledica nepoznavanja vere.
Ja mislim da si Hrišćanin proglasili bi te za jeretika, a ovde si dobar poznavalac vere.
No, pošto smo na Ateizmu moram da zaključim da je tvoj stav prema nauci potpuno ateistički i stvarno bih voleo da mi bilo gde objasniš kako miriš nauku i postojanje bogova, osim ako ne misliš da su ti bogovi izvan tebe.

Sad si demonstrirao svu "racionalnost" ateizma. :ok:
Pa hrast je sveto drvo, moramo krenuti od najopasnijih elemenata, to je elementarna vojna taktika. I sam si nas prozreo kad si shvatio čega se najviše plašimo - svetog drveća i šumskijeh zvijeri.

Aj' laku noć, pa se pišemo sutra... :)

Mogu li sa tim slučajevima da se upoznam na temi o paganskoj veri?

Uh, nisam siguran da smo ih navodili... :think:
Može biti, ali ne mora da znači.
Neki slučajevi imitativne magije... neki slučajevi proricanja...
Sve zavisi od toga koliko neko razume šta radi i zašto to radi.

Ja mislim da si Hrišćanin proglasili bi te za jeretika, a ovde si dobar poznavalac vere.
No, pošto smo na Ateizmu moram da zaključim da je tvoj stav prema nauci potpuno ateistički i stvarno bih voleo da mi bilo gde objasniš kako miriš nauku i postojanje bogova, osim ako ne misliš da su ti bogovi izvan tebe.

Zapravo moj stav prema nauci je paganski.
Laganje je izopačenje, a mitovi nastaju iz posmatranja prirodnih pojava. ;)
To što se to donekle poklapa sa naučnim metodom je nešto što pokušavam da utuvim ateistima u glavu.

Zaista?
Zapamtimo ovo što si napisao, jer ću te vrlo brzo podsetiti na ove reči. :per:
:ceka:
Navodno su protiv dogmi i predrasuda, a netolerancija, gle čuda, potiče upravo iz ova dva izvora. :think:
Naravno, može poticati i iz ta dva izvora.
No, netolerancija može poticati i iz dobrog poznavanja objekta. Netolerancija prema trgovcima drogom potiče iz mojih predrasuda prema ljudima koji se brinu da narkosi ne upadnu u krizu, ili iz poznavanja razornih posledica droge?
(nije bila namera, al droga može ponekad da se zameni sa vera :mrgreen:)
Reklama je za tebe, Zazijavalo, ukazivanje na činjenice? :lol:
Pa jes. Recimo kad Coca-Cola ukazuje na činjenicu da Zero Coca-Cola ne sadrži šećer. :D
Preciznost u izražavanju sprečava nesporazume, što bi kao inšenjer trebalo veoma dobro da znaš. Zapravo siguran sam da znaš, no sada ideš protiv svega što si naučio, samo da bi branio... talibane. :thumbdown:
Moje ovaj slučajno tehničko obrazovanje veoma mi smeta da uživam u veličanstvenoj apsurdnosti ljudskog društva, pa ga ponekad zanemarujem, istina. :mrgreen:

No, ovde vidim da se polako formira pokret "vernici svih zemalja - ujedinite se", tako da mi tvrdnje i nisu baš toliko netačne.
Desetak vekova? Hm, ne znam odakle ti taj podatak.
U Nomokanonu iz XVI veka stoji pitanje:"Da li si išla Mokoši?", a Badnji dan i Vidovdan se slave i dan-danas.
Nešto mi tvojih desetak vekova nisu u skladu sa podacima.
Uzgred, pogrešno veruješ... no, da ne reklamiram na ovoj temi svoju veru. :mrgreen:
Rišćanstvo je uzurpiralo paganske praznike. Oni koji danas slave Badnji dan uglavnom to ne čine sa svešću pagana, već kao rišćani.
Zatim, ja sam živeo u TItovoj Jugoslaviji. Bio sam punoletan kad je dotični riknuo. I, za ovih tridesetak godina svedok sam koliko je predstava o tom periodu izmenjena do neprepoznatljivosti. Mogu zamisliti šta je u ono vreme značila vekova aktivna propaganda i koliko bi bilo nemoguće zadržati izvorno paganstvo.
Evo ti konvertita u islam. Nisu im ni srpska prezimena izbledela, a već generacijama ne smatraju se Srbima.
Hitler nije bio ateista, bio je rimokatolik.
Naravno da je bio. To je bilo parče sarkazma. :)
Uzgred, dogma, neznanje i predrasude i jesu neprijatelji. Pravi neprijatelji.
Kada naučiš ljude da misle svojom glavom i da kritički preispituju ono što im je predočeno, onda si pobedio. ;)
O ovome bi se moglo diskutovati. Da li su pravi neprijatelji dogma, neznanje i predrasude, ili oni koji ih šire? :think:
(Ovde inače primenjujem svoje inženjerske veštine. Pitanje je kritičnih parametara - masa, temperatura, kiseonik.. Recimo, kada pališ vatru, koristiš materijale koji su veoma gorivi. To često nisu dobri materijali jer proizvode štetne produkte sagorevanja, ali omogućavaju da kvalitetno gorivo dostigne radnu temperaturu. Posle će plamen biti čist i sagorevanje će teći bez štetnih nusproizvoda. :D)

Poslednja izmena:
Evo još jedna molba da se pozabaviš advertajzingom. Živo me interesuje kakav je to "paganski pogled na nauku", pošto mi je to potpuno nova sintagma.

Eto, sad imaš trojicu koji čekaju u redu da se upoznaju sa nijansama religije paganskih slovena.

Već sam to uradio: poruka #5257

Naravno, može poticati i iz ta dva izvora.
No, netolerancija može poticati i iz dobrog poznavanja objekta. Netolerancija prema trgovcima drogom potiče iz mojih predrasuda prema ljudima koji se brinu da narkosi ne upadnu u krizu, ili iz poznavanja razornih posledica droge?
(nije bila namera, al droga može ponekad da se zameni sa vera :mrgreen:)

straw man, a dicto simpliciter ad dictum secundum quid (ovo sam morao da potražim na netu kako se zove :rumenko:), itd.

Pa jes. Recimo kad Coca-Cola ukazuje na činjenicu da Zero Coca-Cola ne sadrži šećer. :D

Pa nije, jer niko ne proziva tu kompaniju da taj određeni proizvod sadrži šećer, a taj proizvod se reklamira i na mestima koja nisu usko povezana sa bezalkoholnim pićima. :bye:

No, ovde vidim da se polako formira pokret "vernici svih zemalja - ujedinite se", tako da mi tvrdnje i nisu baš toliko netačne.

Loše vidiš, pošto ima i ateista, koji osuđuju isto što i ja.
A ovo ti je opet straw man.
Do sada si u raspravi sa mnom napravio više grešaka, nego ukupno od kada ja čitam tvoje poruke na "Krstarici".
Da sam na tvom mestu ozbiljno bih se zamislio. :think:
Ono što se formira su "razumni, ujedinite se protiv talibana".

Rišćanstvo je uzurpiralo paganske praznike. Oni koji danas slave Badnji dan uglavnom to ne čine sa svešću pagana, već kao rišćani.

Dozvoli mi malu demonstraciju.
Kada neki pravoslavac pomene da su u Srbiji, velikom većinom pravoslavci, ateisti ga poklope time da su to samo nominalni, a ne pravi vernici.
Sa druge strane, to izgleda ateistima ne smeta da paradiraju većinskim pravoslavnim stanovništvom kada im zatreba.
Srpsko pravoslavlje je sinkretizam pravoslavlja i slovenske relgije, istraženo, dokazano i pečatirano.
U narodnom predanju i običajima su sačuvani mitovi slovenske religije.
Kao što si lepo primetio uglavnom se ne izvode obredi sa svešću pagana. To ne znači da se uopšte ne izvode. ;)

Zatim, ja sam živeo u TItovoj Jugoslaviji. Bio sam punoletan kad je dotični riknuo. I, za ovih tridesetak godina svedok sam koliko je predstava o tom periodu izmenjena do neprepoznatljivosti. Mogu zamisliti šta je u ono vreme značila vekova aktivna propaganda i koliko bi bilo nemoguće zadržati izvorno paganstvo.

Delimično si u pravu, jer imamo primer bogumila za to što tvrdiš, međutim uglavnom nisi, jer religija nije nepromenljiva, već varijabla.
Uzgred, šta je za tebe izvorno paganstvo? :think:

Evo ti konvertita u islam. Nisu im ni srpska prezimena izbledela, a već generacijama ne smatraju se Srbima.

Generacijama? Hm, ako misliš na generacije oko i posle Drugog svetskog rata, onda si u pravu.
No, tu na delu imamo uticaj antisrpske propagande.

Naravno da je bio. To je bilo parče sarkazma. :)

Nerona si zaobišao? :per:

O ovome bi se moglo diskutovati. Da li su pravi neprijatelji dogma, neznanje i predrasude, ili oni koji ih šire? :think:
(Ovde inače primenjujem svoje inženjerske veštine. Pitanje je kritičnih parametara - masa, temperatura, kiseonik.. Recimo, kada pališ vatru, koristiš materijale koji su veoma gorivi. To često nisu dobri materijali jer proizvode štetne produkte sagorevanja, ali omogućavaju da kvalitetno gorivo dostigne radnu temperaturu. Posle će plamen biti čist i sagorevanje će teći bez štetnih nusproizvoda. :D)

"Daj čoveku ribu i nahranio si ga za jedan dan.
Nauči čoveka da peca i nahranio si ga za ceo život.
"
Lao Ce

Da dodam:
Pravi talibani su nekada bili studenti, a u upotrebi je i termin pravoslavni talibani. ;)

Imaš moje razrešenje. :mrgreen:
Radoznao sam koliko i Stnco da čujem odgovor na njegovo pitanje. :D

Poruka #5269 na ovoj temi.

Evo još jedna molba da se pozabaviš advertajzingom. Živo me interesuje kakav je to "paganski pogled na nauku", pošto mi je to potpuno nova sintagma.

Eto, sad imaš trojicu koji čekaju u redu da se upoznaju sa nijansama religije paganskih slovena.

Poruka #5269 na ovoj temi.

Kakve, bre nijanse, ni za boje nismo sasvim sigurni. :lol:

Meni i dalje nije najjasnije...

Vidiš prirodnu pojavu koju ne razumeš, šta je sledeći korak?
- ispituješ sve poznate modele stvarnosti da pronađeš onaj koji bi opisao i objasnio datu pojavu i zadovoljan si tek kad se sklope sve kockice (iako se mogu otvoriti i neka nova pitanja). (što je u osnovi naučni metod)
- pripišeš pojavu određenom božanstvu, i zadovoljan si. Ako jednog dana naleti naučno objašnjenje, zaboraviš božanstvo ili mu oduzmeš datu ingerenciju ("x" metod)

Loše vidiš, pošto ima i ateista, koji osuđuju isto što i ja.
A ovo ti je opet straw man.
Do sada si u raspravi sa mnom napravio više grešaka, nego ukupno od kada ja čitam tvoje poruke na "Krstarici".
Da sam na tvom mestu ozbiljno bih se zamislio. :think:
Ono što se formira su "razumni, ujedinite se protiv talibana".
Ni ja ne odobravam ono što ti u ovom problemu osuđuješ. Jednostavno smatram da nije na korist nastojati na gušenju jednog foruma koji ima potencijal, zbog nekoliko bezveznih pljuvačkih tema. Iz moje perspektive, to su dečje bolesti. Recimo da na čitavu stvar gledam kao na ovaj evolucijski eksperiment. Ako uspe da se uklopi u okruženje, forum preživljava i postaje produktivan. Ako ne uspe, onda je bio nedonošče koje ne može da računa na inkubator. To ipak ne znači da ću da zaređam po porodilištima i ručno pridavim svako kržljavo nedonošće kojem su usne plave. :eek:
Dozvoli mi malu demonstraciju.
Kada neki pravoslavac pomene da su u Srbiji, velikom većinom pravoslavci, ateisti ga poklope time da su to samo nominalni, a ne pravi vernici.
Sa druge strane, to izgleda ateistima ne smeta da paradiraju većinskim pravoslavnim stanovništvom kada im zatreba.
Srpsko pravoslavlje je sinkretizam pravoslavlja i slovenske relgije, istraženo, dokazano i pečatirano.
U narodnom predanju i običajima su sačuvani mitovi slovenske religije.
Kao što si lepo primetio uglavnom se ne izvode obredi sa svešću pagana. To ne znači da se uopšte ne izvode. ;)
Ne vidim problem. Srbi uglavnom jesu nominalni pravoslavci i uglavnom nisu nominalni niti istinski pagani. (Čak i ako jesu, tako se ne osećaju :D)
Uzgred, šta je za tebe izvorno paganstvo? :think:
Jednostavno, paganstvo koje ima kontinuitet. Ako je tvoj otac bio paganin i deda ti bio paganin i tako dalje, sve do onih koji nisu bili ugroženi najezdom rišćana. I da je svako od njih osećao sebe kao srpskog paganina koji ne zarezuje Isusa.
Generacijama? Hm, ako misliš na generacije oko i posle Drugog svetskog rata, onda si u pravu.
No, tu na delu imamo uticaj antisrpske propagande.
To i kažem. Kao da nije bilo antipaganske propagande.
Nerona si zaobišao? :per:
Naporan si... :confused:
"Daj čoveku ribu i nahranio si ga za jedan dan.
Nauči čoveka da peca i nahranio si ga za ceo život.
"
Lao Ce
Jes. Jedino ova plemenita dosetka je doživela neprijatnu transformaciju pa danas uglavnom znači:
"Daj čoveku ribu i nahranio si ga za jedan dan. Prodaj mu na kredit štap za pecanje i nahranio si čitavu svoju porodicu za nekoliko generacija". :mrgreen:

Back