Već sam to uradio: poruka #5257
Naravno, može poticati i iz ta dva izvora.
No, netolerancija može poticati i iz dobrog poznavanja objekta. Netolerancija prema trgovcima drogom potiče iz mojih predrasuda prema ljudima koji se brinu da narkosi ne upadnu u krizu, ili iz poznavanja razornih posledica droge?
(nije bila namera, al droga može ponekad da se zameni sa vera

)
straw man,
a dicto simpliciter ad dictum secundum quid (ovo sam morao da potražim na netu kako se zove

), itd.
Pa jes. Recimo kad Coca-Cola ukazuje na činjenicu da Zero Coca-Cola ne sadrži šećer.
Pa nije, jer niko ne proziva tu kompaniju da taj određeni proizvod sadrži šećer, a taj proizvod se reklamira i na mestima koja nisu usko povezana sa bezalkoholnim pićima.
No, ovde vidim da se polako formira pokret "vernici svih zemalja - ujedinite se", tako da mi tvrdnje i nisu baš toliko netačne.
Loše vidiš, pošto ima i ateista, koji osuđuju isto što i ja.
A ovo ti je opet
straw man.
Do sada si u raspravi sa mnom napravio više grešaka, nego ukupno od kada ja čitam tvoje poruke na "Krstarici".
Da sam na tvom mestu ozbiljno bih se zamislio.

Ono što se formira su "razumni, ujedinite se protiv talibana".
Rišćanstvo je uzurpiralo paganske praznike. Oni koji danas slave Badnji dan uglavnom to ne čine sa svešću pagana, već kao rišćani.
Dozvoli mi malu demonstraciju.
Kada neki pravoslavac pomene da su u Srbiji, velikom većinom pravoslavci, ateisti ga poklope time da su to samo nominalni, a ne pravi vernici.
Sa druge strane, to izgleda ateistima ne smeta da paradiraju većinskim pravoslavnim stanovništvom kada im zatreba.
Srpsko pravoslavlje je sinkretizam pravoslavlja i slovenske relgije, istraženo, dokazano i pečatirano.
U narodnom predanju i običajima su sačuvani mitovi slovenske religije.
Kao što si lepo primetio
uglavnom se ne izvode obredi sa svešću pagana. To ne znači da se uopšte ne izvode.
Zatim, ja sam živeo u TItovoj Jugoslaviji. Bio sam punoletan kad je dotični riknuo. I, za ovih tridesetak godina svedok sam koliko je predstava o tom periodu izmenjena do neprepoznatljivosti. Mogu zamisliti šta je u ono vreme značila vekova aktivna propaganda i koliko bi bilo nemoguće zadržati izvorno paganstvo.
Delimično si u pravu, jer imamo primer bogumila za to što tvrdiš, međutim uglavnom nisi, jer religija nije nepromenljiva, već varijabla.
Uzgred, šta je za tebe
izvorno paganstvo?
Evo ti konvertita u islam. Nisu im ni srpska prezimena izbledela, a već generacijama ne smatraju se Srbima.
Generacijama? Hm, ako misliš na generacije oko i posle Drugog svetskog rata, onda si u pravu.
No, tu na delu imamo uticaj antisrpske propagande.
Naravno da je bio. To je bilo parče sarkazma.
Nerona si zaobišao?
O ovome bi se moglo diskutovati. Da li su pravi neprijatelji dogma, neznanje i predrasude, ili oni koji ih šire?

(Ovde inače primenjujem svoje inženjerske veštine. Pitanje je kritičnih parametara - masa, temperatura, kiseonik.. Recimo, kada pališ vatru, koristiš materijale koji su veoma gorivi. To često nisu dobri materijali jer proizvode štetne produkte sagorevanja, ali omogućavaju da kvalitetno gorivo dostigne radnu temperaturu. Posle će plamen biti čist i sagorevanje će teći bez štetnih nusproizvoda.

)
"
Daj čoveku ribu i nahranio si ga za jedan dan.
Nauči čoveka da peca i nahranio si ga za ceo život."
Lao Ce
mislim da poredjenje ne stoji posto se ovde ipak radi 'samo' o forumu i jedino mogu da budu povredjena necija hm...osecanja.
Da dodam:
Pravi talibani su nekada bili studenti, a u upotrebi je i termin pravoslavni talibani.
Imaš moje razrešenje.

Radoznao sam koliko i Stnco da čujem odgovor na njegovo pitanje.
Poruka #5269 na ovoj temi.
Evo još jedna molba da se pozabaviš advertajzingom. Živo me interesuje kakav je to "paganski pogled na nauku", pošto mi je to potpuno nova sintagma.
Eto, sad imaš trojicu koji čekaju u redu da se upoznaju sa nijansama religije paganskih slovena.
Poruka #5269 na ovoj temi.
Kakve, bre nijanse, ni za boje nismo sasvim sigurni.