Ateizam

Sizife i ostali, mi govorimo o predmetu, koji po tvojim recima nije moguce dokazati ( ili bolje receno skoro je nemoguce dokazati), niti opovrgnuti.

Postojanje/nepostojaje Deda Mraza je moguce dokazati/opovrci, Boga nije.
Stvar je slobodne volje sta ce ko izabrati.
I Jakobe, ako zelis da nekom ugrozis slobodnu volju, pozeljno je da imas dokaze. :bye:

Baš bih i ja voleo da vidim dokaz da Deda Mraz ne postoji.:)

Takođe je veoma važno da prihvatite, bez obzira da li se sa tim slažete ili razumete, da ovde možete naići na ljude koji jednostavno ne poštuju religiju ni bilo šta u vezi sa njom jer objektivno smatraju da su tvrdnje i stavovi svih religija besmislene a ponekad i glupe ili nemoralne.

To samo pokazuje ograničenost pojedinih članova.

S. Zavet

Chapter 12

1. A kad Rovoam utvrdi carstvo i kad osili, ostavi zakon Gospodnji i sav Izrailj s njim.

2. A pete godine carovanja Rovoamova dođe Sisak car Misirski na Jerusalim, jer zgriješiše Gospodu,

3. S tisuću i dvije stotine kola i sa šezdeset tisuća konjika, i ne bješe broja narodu koji dođe s njim iz Misira, Luvejima, Suhejima i Husejima.

4. I uze tvrde gradove Judine i dođe do Jerusalima.

5. Tada dođe Semaja prorok k Rovoamu i knezovima Judinijem, koji se bijahu skupili u Jerusalim od Sisaka, i reče im: ovako veli Gospod: vi ostaviste mene, zato i ja ostavljam vas u ruke Sisaku.

6.Tada se poniziše knezovi Izrailjevi i car i rekoše: pravedan je Gospod.

7.A kad ih vidje Gospod gdje se poniziše, dođe riječ Gospodnja Semaji govoreći: poniziše se, neću ih potrti, nego ću im sada dati izbavljenje, i neće se izliti jarost moja na Jerusalim preko Sisaka.

Egipatski faraon Šešonk I i njegova osvajanja na Levantu, Mazar, Arheolog i Istoričar
http://vridar.wordpress.com/2009/08...salem-historical-david-and-temple-of-solomon/

Ali eto, predrasude čine čuda.
I takvi podržavaju nauku, kako da ne.

Poslednja izmena:
:super: Samo napred momci, da osetim taj topli ateisticki duh, koji nesto ne moze da ospori pa u frustraciji se ruga. :lol:

Ne rugam se samo dokazujem da je tvoja logika apsurdna.

Ne mozes da dokazujes negativnu tvrdnju.

Da bi dokazao da necega nema prvo treba imati dokaz da toga ima.

Ne mozes da znas da je casa prazna ako nikad nisi video punu casu.

Otprilike. Naravno, ateisti takođe odbijaju ideju da treba da umru da bi im život bio bolji. Mislim da ovo drugo prevaguje. :mrgreen:

Zaista?
Zapamtimo ovo što si napisao, jer ću te vrlo brzo podsetiti na ove reči. :per:

Lično, ne vidim zašto bi ateisti trebalo da budu naročito tolerantna skupina.

Navodno su protiv dogmi i predrasuda, a netolerancija, gle čuda, potiče upravo iz ova dva izvora. :think:
Lepo ti je Krang napisao da braniš neodbranjivo. :lol:

Opet uturaš reklamu. :D

Reklama je za tebe, Zazijavalo, ukazivanje na činjenice? :lol:

Neke religije ne tretiram uopšte. Ali, bilo bi dosadno čitati recept koji izgleda otprilike ovako: Meso (koje nije od slona, guštera, pavijana, zrikavca, papagaja, raže, zebre, kengura, armadila, pekarija, kučeta, jesetre, belog medveda, foke, noja, divljeg psa dinga, ptice dodo) narežemo na komade...

Preciznost u izražavanju sprečava nesporazume, što bi kao inšenjer trebalo veoma dobro da znaš. Zapravo siguran sam da znaš, no sada ideš protiv svega što si naučio, samo da bi branio... talibane. :thumbdown:

Uzgred, kad već pominješ tu svoju veru... Dozvoli da izrazim veliku sumnju da je u pitanju autentična vera koja je izdržala u ilegali desetak vekova. Mislim da je u pitanju moderna rekonstrukcija. Ne znači da sam protiv. Volem sve te vere koje su bliske prirodi oko čoveka i u čoveku. Za ovaj tvoj slovenski paganizam jednostavno verujem da je ... konstruisan.

Desetak vekova? Hm, ne znam odakle ti taj podatak.
U Nomokanonu iz XVI veka stoji pitanje:"Da li si išla Mokoši?", a Badnji dan i Vidovdan se slave i dan-danas.
Nešto mi tvojih desetak vekova nisu u skladu sa podacima.
Uzgred, pogrešno veruješ... no, da ne reklamiram na ovoj temi svoju veru. :mrgreen:

Ništa. Samo pitam. :mrgreen:

A, dobro, pošto pomislih da si možda nešto 'teo. :mrgreen:

Ovaj... religije rade svašta, ali ne ukazuju na činjenice.

Zanimljivo... znam dosta primera koji te demantuju, samo ćeš opet da me prozivaš za reklamu. :per:
Nemoj na isti način da sakupljaš podatke o zdravoj ishrani. Mogao bi imati probavnih problema :D

Pa ajde, razvrstaj onda malo i ateiste.
Ili patiš od dogme da su svi ateisti isti? (uključujući Hitlera i Nerona :mrgreen:)
Borba se vodi protiv neprijatelja. Svim sredstvima do konačnog uništenja. Može se diskutovati da li do potpunog poraza ili do konačnog uništenja, ali se ne može diskutovati ono "svim sredstvima". z:shock:

Hitler nije bio ateista, bio je rimokatolik.
Neron je naginjao grčkoj religiji, pošto je veoma cenio helenski svet, mada nije bio preterano religiozan.
Uzgred, šta tačno fali Neronu. Da je bio ateista, to bi bio samo plus za ateiste.
No, imajući u vidu da si ga svrstao uz Hitlera, biće da o Neronu imaš stav koji imaju pripadnici avramskih religija. :hahaha:

Uzgred, dogma, neznanje i predrasude i jesu neprijatelji. Pravi neprijatelji.
Kada naučiš ljude da misle svojom glavom i da kritički preispituju ono što im je predočeno, onda si pobedio. ;)

Navescu ti samo jedan, 80% argumenata koje nude ateisti zasniva se na tome da su vernici netolerantni i da nerazmisljaju svojom glavom.
Ako ce pristup ateista da bude netolerantan i da prisiljava druge da misle kao oni, onda imamo situaciju "sjasi kurta da uzjase murta".
I posto budete prihvatili netolerantni stav, zasto bi vas verska vecina tolerisala?

OK, možeš da napišeš i nešto sa čime se neću složiti, od reči do reči, za promenu. :lol:
Potpisujem. :tick:

Ja, kao ateista, sam netolerantan prema sledecim stvarima koje krase avramske religije:
-nepravedan polozaj zena
-nepravedan odnos prema homoseksualcima
-promovisanje nekorishcenja kondoma
-pozivi na oruzane sukobe(+bombashi samoubice)
-shirenje mrznje
-uplitanje u shkolstvo i unazadjivanje nauke
-nastojanje da se kritikovanje religije na neki nachin sankcionishe/onemoguci
itd.
:ceka:

Ako se izuzmu bombaši samoubice i ateizam, potpisujem, od reči do reči. :tick:
Bombaši samoubice su samo vrsta tehnologije. ;)

supermoderator, шта значи ова реч?
не пада снег да сакрије брег...

E pa mi smo na pdf religija, pa govorimo o veri, ne o logici, i ako nemas konkretan dokaz protiv, nisam obavezan da se pravdam. Izuzev ako ne mislis da treba da ti se pokorim, gospodaru. :sad2:

E pa mi smo na pdf religija, pa govorimo o veri, ne o logici, i ako nemas konkretan dokaz protiv, nisam obavezan da se pravdam. Izuzev ako ne mislis da treba da ti se pokorim, gospodaru. :sad2:

Zanimljiv izbor reci.

Do malopre si zahtevao dokaz nepostojanja boga od drugih sve sa :mrgreen: smajlijem a sad odjednom kazes da ne moras da mi se pravdas.

Ne moras ni da mi se pravdas ni pokoravas ali mogao bi da svoje tvrdnje potkrepis dokazom ili bar da dokazes nepostojanje deda mraza jer u njega ne verujes.

Rekao si da je verniku izvor podataka stara knjiga, ateisti naucni tekstovi, meni lici da ih izjednacavas, jer nauku koriste svi, ne samo ateisti.
Ma gde ti nađe da je ateizam= nauka. A ako misliš na način saznanja u pravu si da su vernici i ateisti slični, s tom razlikomda što su verske tekstove pisali polupismeni pustinjski pastiri bez ikakvog naučnog znanja pre nekoliko milenijuma, a naučne tekstove pišu naučnici počev od pre nekih tri veka pa do danas, a neke rezultate tih tekstova ti večeras obilato (zlo)upotrebljavaš.
Da, nauku koristiš i ti ali samo u onom delu u kom se ne kosi sa tvojim predrasudama. Čim se pomene nešto što je suprotno tvojoj dogmi, odmah to odbacuješ kao zapadnjačko podmetanje protiv večnog i nepogrešivog Pravoslavlja.

Zanimljiv izbor reci.

Do malopre si zahtevao dokaz nepostojanja boga od drugih sve sa :mrgreen: smajlijem a sad odjednom kazes da ne moras da mi se pravdas.

Ne moras ni da mi se pravdas ni pokoravas ali mogao bi da svoje tvrdnje potkrepis dokazom ili bar da dokazes nepostojanje deda mraza jer u njega ne verujes.

Jakobe, mislim da nije zahtevao(možda i grešim) već samo izneo činjenicu da nauka nije dokazala nepostojanje "onostranog".
Jedan diskutant reče "Na putu smo ! " i to bi bilo to.
Ako bude - biće.

Zanimljiv izbor reci.

:lol: Da, ali nikad nisam tvrdio da je sve dokazivo, to vi tvrdite, u tome je velika razlika, koju namerno ignorises. ;)

Ne govorim ni o kakvom "raju na zemlji", već govorim da se treba osloboditi tereta neracionalnih izbora.

Hm, da... samo što, koliko se može primetiti, ateisti takođe čine neracionalne izbore.

:lol: jos malo pa kao besmrtna. Ne govorimo mi o tvojim ciljevima, vec o nacinu na koji ih sprovodis. U prici na forumu ste moralne gromade u praksi, hm... nesto drugo. ;)

Recimo da je zbog islama u tom periodu cak i obican covek bio pismen, sto je jedna od prvih osnova za bilo kakav intelektualan rad, sto ce reci da je islam bio osnovni pokretac razvoja.
Islam je najvise nazadovao usled dolaska Mongola i Turaka i raspada arapskog drustva. Medjutim ako uzmimamo tolike vremenske raspone, treba tek da vidimo koliko ce trajati ateisticka era i da li ce zaista dati plodove koje obecava.

Ono sto ti ne kapiras, a koliko vidim ni jedan ateista. Pravilno postavljena religija moze da uradi vise za narod nego stotinu naucnika, jer govori jezikom koji obicni covek razume.

Upravo tako! :klap:
Moram priznati da osećam pomalo zavist, zato što ja nisam napisao ovo. :rumenko:

Nikakva dogma nije bolja od istine.

Reci to ateistima, ne meni. ;)

Cetvrto ateisti kao pokret treba da pokazu da mogu zaista da poboljsaju situaciju, a ne samo da je pretvore u drugaciju vrstu gluposti. :bye:

:ok:

Samo apelujem da se ne ubijamo oko zamishljenih autoriteta.

Reci to ateistima. ;)

I ti motivi su u 99% slučajeva na prvom mestu.
Taj znacaj religije je gotovo nistavan.
Da nema religije prvi bi ratovali protiv ovih drugih zato što se drugacije česljaju.
Narodu moraju da objasne nekako zbog čega je skočio porez (porez u vreme rata raste jer rat treba finansirati).
A mnogo je bolja priča da se ide u rat zato što su ovi bogohulnici, zato što te mrze jer si drugačije vere i tako dalje.
Mnogo je bolja priča da kažeš da se ide u "oslobađanje Hristovog groba" nego u osvajanja teritorija Istočnog Mediterana.

Na osvajanja i rat se ratnici uvek pelcuju ali treba ubediti jednog zemljoradnika da napusti sve i da ode hiljade kilometara daleko da se bori za svog gospodara.

Sjajno (kao i ostale poruke)! :ok:

Dan kosovskog fijaska proglašen je za dan koji se slavi.

Koliko ja znam na taj dan se slavi Vidovdan... znaš praznik vere za koje veruješ da je... konstruisana. :mrgreen:

Tu, naravno, nisu u pravu. Ali pomaže širenju ateizma. :mrgreen:

Na koji to način vređanje, psovanje i omalovažavanje vernika doprinosi širenju ateizma? :eek:
Ako nisi primetio, upravo time su ateisti antagonizovali i one vernike koji su ih simpatisali. :roll:
I međedi i Jehovini svedoci mogu da tvrde, po tvojoj logici da vređanje, psovanje i omalovažavanje ostalih, doprinosi širenju njihovih verskih ubeđenja.

1.Ovo je generalizacija i apsolutna neistina.
Ratovi se gotovo uvek vode zbog pohlepe.

2.Religija je kriva što je Kalifornija prenaseljena ? :mrgreen:

Nema se šta dodati. :tick:

Back