Ateizam

:D Ebaš si uporan u iznošenju pogrešnih zaključaka. Evo i ja sam dosta uporan i ne moraš da mi se izvinjavaš, jer ću rado pokušati da ti po ko zna koji put objasnim.
Ja se ne podsmevam onima koji se ne slažu samnom, već onima koji insistiraju na naučnim glupostima, ističući ih kao jedine istine.
Mislim da sam upotrebio dovoljno reči da ovaj put razumeš. Ali, za svaki slučaj evo ti i primer (već naveden, ali....): podsmevam se svakom verniku koji ozbiljno tvrdi da je Isus hodao po vodi, jer je to naučna nemogućnost.
Nadam se da si ovaj put razumeo. Ako nisi ti opet pitaj, ali bez izvinjenja. Rado ću ti opet, i opet, i opet.....objasniti.

Ne znam zašto ovde upetljavaš sebe. Ako sam u nekim postovima uzeo kao primer tebe, to je bilo figurativno.
Evo opet i opet....
Ako vernik u okviru svoje vere ozbiljno i javno priča o naučnim glupostima kao istinama, onda to i treba nazvati glupošću (ovaj put izostavljam primer, ali ima ih dosta).

Mozemo da pricao do sutra, ali necemo nigde stici, dok ne uvidis koliko si iskljuciv.
Npr. hriscani tvrde da je Isus ustao iz mrtvih, vaskrsao, to je bioloski nemoguce, nadam se da ne moram da ti objasnjavam zasto, ipak to je centarlni motiv hriscanstva. Ako uzmem tvoju tvrdnju, ako hriscanin javno iznese da veruje da je Isus vaskrsao i da je to za njega jedina istina, ti ces mu se podsmevati, drugi ce ga i vredjati.
Kuran je nastao tako sto je Muhamed tvrdio da cuje bozijeg glasnika, tako nesto je nemoguce, jer Bog ne postoji, ni andjeli, znaci da je to delo poremecenog coveka, ako bilo ko kaze da je Muhamed govorio sa Bogom, znaci da moras da ga ismevas.
U nekim budistickim legendama, Ananda je pred svoju smrt, samog sebe zapalio(uz pomoc svoje volje, ne i nekog goriva) i pretvorio u pepeo, ovo je naucno nemoguce, barem ne voljno, znaci moras da ismevas budiste ako tvrde da je ovo istine.
Ako Dzedaji tvrde da postoji "Sila" ti ih moras ismevati, jer im religija potice iz filma.
Drugim recima, tvoj je stav da ismevas religije, ako iskreno veruju u ono sto tvrde. To je iskljuciv stav i prakticno onemogucava postojanje vecine religija, jer pripadnici tih religija nemaju pravo da na miru postoju svoju veru i govore o njoj. Ti mozda mislis da je to tolerancija, ali meni nije, posebno ne na pdf religija.

Hm, da... nego pošto si tako lepo ilustrovala ateističku dogmu, da li bi mogla da mi objasniš na koji način se tekst koji se navela odnosi na mene? :ceka:

:tajna: Molio bih ostale da nam ne kvare zabavu, kao prošli put put sa hogariusom. Jeste, Jacobe, gledam u tebe. :cool:

P.S. Posle ćemo da i demoliramo tekst koji si navela, nije problem.

Pa Celeste je navela u svom postu sve prosecne vernike,pa pretpostavljam da se i ti poronalazis u nekoj od tih vera,ne ulazim u koju. Sto se tice texta i demoliranja istog mozes samo da to da uradis na jedan nacin: Da to prenes na licni nivo potpisnika teksta,u ovom slucaju prenosioca teksta,tj Celeste, sto si vec i uradio. Sto se tice religije i verovanja kao takvog,po meni,koji sam agnostik, je to prilicno glupo. Zbog prirode svog zanimanja sam upucen u Bibliju ali i druge religije tako da mogu da kazem da je Biblija samo prepisana od Hetita i Asiraca a novi zavet je pangiricno delo radjeno za jednog revolucionara. Samo pogledaj danas Che Gevaru,popularan je kao Hrist,i isto tako marketinski ispracen. Za islam,to je samo kombinacija judeizma i hriscanstva,koje je jedan dokoni trgovac uoblicio. Judeizam sam vec objasnio ( Prepiska od Hetita i Asiraca-potop-Tigar i Eufrat- Vaskresenje Lazarovo i Hristovo-Ep o Gilgamesu itd...) Ove ostale religije,uz ogradu budizma ( Buda nije tvrdio da je bog niti to njegovi postovaoci tvrde) su samo plemenska verovanja ljudi uplasenih od pojava koje ne mogu da objasne ( Manitu,Perun, Odin itd...). Nema vise sta da dodam.

Vidi ovako... ako ne umeš da povežeš tekst koji si postavila sa mnom, onda objasni zbog čega si ga postavila u kontekstu tekuće diskusije. :ceka:

Mozemo da pricao do sutra, ali necemo nigde stici, dok ne uvidis koliko si iskljuciv.
Npr. hriscani tvrde da je Isus ustao iz mrtvih, vaskrsao, to je bioloski nemoguce, nadam se da ne moram da ti objasnjavam zasto, ipak to je centarlni motiv hriscanstva. Ako uzmem tvoju tvrdnju, ako hriscanin javno iznese da veruje da je Isus vaskrsao i da je to za njega jedina istina, ti ces mu se podsmevati, drugi ce ga i vredjati.
Kuran je nastao tako sto je Muhamed tvrdio da cuje bozijeg glasnika, tako nesto je nemoguce, jer Bog ne postoji, ni andjeli, znaci da je to delo poremecenog coveka, ako bilo ko kaze da je Muhamed govorio sa Bogom, znaci da moras da ga ismevas.
U nekim budistickim legendama, Ananda je pred svoju smrt, samog sebe zapalio(uz pomoc svoje volje, ne i nekog goriva) i pretvorio u pepeo, ovo je naucno nemoguce, barem ne voljno, znaci moras da ismevas budiste ako tvrde da je ovo istine.
Ako Dzedaji tvrde da postoji "Sila" ti ih moras ismevati, jer im religija potice iz filma.
Drugim recima, tvoj je stav da ismevas religije, ako iskreno veruju u ono sto tvrde. To je iskljuciv stav i prakticno onemogucava postojanje vecine religija, jer pripadnici tih religija nemaju pravo da na miru postoju svoju veru i govore o njoj. Ti mozda mislis da je to tolerancija, ali meni nije, posebno ne na pdf religija.
Ako mi dozvole stnco i pandakungfu, mislim da je problem u semantici. Mislim da stnco ćeli da ukaže na to da se podsmeva vernicima koji svoju veru predstavljaju kao znanje, a ne kao veru. Ruku na srce, zaista ima puno vernika koji smatraju da ako veruju u nešto to po definiciji predstavlja znanje.

Pa Celeste je navela u svom postu sve prosecne vernike,pa pretpostavljam da se i ti poronalazis u nekoj od tih vera,ne ulazim u koju. Sto se tice texta i demoliranja istog mozes samo da to da uradis na jedan nacin: Da to prenes na licni nivo potpisnika teksta,u ovom slucaju prenosioca teksta,tj Celeste, sto si vec i uradio.
Ma nije valjda... to što ti vidiš samo jedan način, to je tvoj problem. Neko drugi vidi više od jednog načina.
Nego, kad već pominješ, deder objasni na koji sam to način preneo diskusiju na lični nivo potpisnika teksta? Samo sam tražio objašnjenje na koji način se tekst odnosi na mene.
No, kao što vidiš i sam Celeste nije u stanju da odgovori.
Možda ti jesi. :ceka:

Sto se tice religije i verovanja kao takvog,po meni,koji sam agnostik, je to prilicno glupo. Zbog prirode svog zanimanja sam upucen u Bibliju ali i druge religije tako da mogu da kazem da je Biblija samo prepisana od Hetita i Asiraca a novi zavet je pangiricno delo radjeno za jednog revolucionara. Samo pogledaj danas Che Gevaru,popularan je kao Hrist,i isto tako marketinski ispracen. Za islam,to je samo kombinacija judeizma i hriscanstva,koje je jedan dokoni trgovac uoblicio. Judeizam sam vec objasnio ( Prepiska od Hetita i Asiraca-potop-Tigar i Eufrat- Vaskresenje Lazarovo i Hristovo-Ep o Gilgamesu itd...) Ove ostale religije,uz ogradu budizma ( Buda nije tvrdio da je bog niti to njegovi postovaoci tvrde) su samo plemenska verovanja ljudi uplasenih od pojava koje ne mogu da objasne ( Manitu,Perun, Odin itd...). Nema vise sta da dodam.
Prvo, zbog čega misliš da ja ne znam ovo što si ovde naveo?
Drugo, zbog čega si osetio potrebu da ovo podeliš sa nama i na koji način ovo ima veze sa trenutnom diskusijom?
Treće, "Ove ostale religije,uz ogradu budizma ( Buda nije tvrdio da je bog niti to njegovi postovaoci tvrde) su samo plemenska verovanja ljudi uplasenih od pojava koje ne mogu da objasne ( Manitu,Perun, Odin itd...).", je potpuna budalaština koja veze sa vezom nema, a potiče od hrišćanskog mita o primitvnim ljudima, koji su ateisti brže-bolje prihvatili.
Četvrto, glupo je smatrati da su vera i verovanje glupi. ;)

Vidi ovako... ako ne umeš da povežeš tekst koji si postavila sa mnom, onda objasni zbog čega si ga postavila u kontekstu tekuće diskusije. :ceka:

Ako mi dozvole stnco i pandakungfu, mislim da je problem u semantici. Mislim da stnco ćeli da ukaže na to da se podsmeva vernicima koji svoju veru predstavljaju kao znanje, a ne kao veru. Ruku na srce, zaista ima puno vernika koji smatraju da ako veruju u nešto to po definiciji predstavlja znanje.

Ma nije valjda... to što ti vidiš samo jedan način, to je tvoj problem. Neko drugi vidi više od jednog načina.
Nego, kad već pominješ, deder objasni na koji sam to način preneo diskusiju na lični nivo potpisnika teksta? Samo sam tražio objašnjenje na koji način se tekst odnosi na mene.

Drugo, zbog čega si osetio potrebu da ovo podeliš sa nama i na koji način ovo ima veze sa trenutnom diskusijom?
Treće, "Ove ostale religije,uz ogradu budizma ( Buda nije tvrdio da je bog niti to njegovi postovaoci tvrde) su samo plemenska verovanja ljudi uplasenih od pojava koje ne mogu da objasne ( Manitu,Perun, Odin itd...).", je potpuna budalaština koja veze sa vezom nema, a potiče od hrišćanskog mita o primitvnim ljudima, koji su ateisti brže-bolje prihvatili.

U tekstu se pronalaze dokazi licemerja prosecnog vernika.
Ti si se deklarisao kao prosecni vernik.
Dakle u tekstu se pronalaze dokazi tvog licemerja.

A jel? Prvo,sve sto sam rekao je tacno. Drugo,ako si se nasao uvredjen zbog necega to je tvoj problem. Paganske,u smislu i odnosu na hricansku koja ovde preovladava,jesu PRIMITIVNE religije i najmanje razvijene. Osecam stovaoca Deretica u tvojim postovima... p.s. : A i ko je tebe postavio za duhovnog i svakakvog drugog lidera trenutne diskusije?!:dontunderstand:

A jel? Prvo,sve sto sam rekao je tacno. Drugo,ako si se nasao uvredjen zbog necega to je tvoj problem. Paganske,u smislu i odnosu na hricansku koja ovde preovladava,jesu PRIMITIVNE religije i najmanje razvijene. Osecam stovaoca Deretica u tvojim postovima... p.s. : A i ko je tebe postavio za duhovnog i svakakvog drugog lidera trenutne diskusije?!:dontunderstand:

Bilo koja religija jeste religija, glupost je glupost, vernik je vernik, bog je bog pa zvao se Jehova, Alah, Manitu, Odin, Iluvar, Sila, Shrek ili Godzila.... :mrgreen:
Sve je to isti proizvod samo druga etiketa:roll:

U tekstu se pronalaze dokazi licemerja prosecnog vernika.
Ti si se deklarisao kao prosecni vernik.
Dakle u tekstu se pronalaze dokazi tvog licemerja.
Aha... sad, da li možeš da ukažeš na tačke u tekstu koji si navela koje po tvom mišljenju možeš da primeniš na mene. Jedna će biti sasvim dovoljna. :ceka:

A jel? Prvo,sve sto sam rekao je tacno.
Očigledno nije. Izgleda da nisi pročitao poruku na koju odgovaraš. :think:

Drugo,ako si se nasao uvredjen zbog necega to je tvoj problem.
Čemu agresivnost? :dontunderstand:
Samo razgovaramo. ;)

Paganske,u smislu i odnosu na hricansku koja ovde preovladava,jesu PRIMITIVNE religije i najmanje razvijene.
Prvo, hrišćanstvo nije paganska religija, makar osnovne pojmove bi trebalo da savladaš pre nego što počneš da deliš ocene.
Drugo, davanje ocena o nečemu što očigledno ne poznaješ nije znak ni velike pameti ni velikog znanja, a ni pravilnog rasuđivanja.

Osecam stovaoca Deretica u tvojim postovima...
Pretpostavljam da ovo možeš nečim i da potkrepiš ili samo lupaš u prazno? :ceka:

p.s. : A i ko je tebe postavio za duhovnog i svakakvog drugog lidera trenutne diskusije?!:dontunderstand:
Znači ovo da nisi u stanju da odgovoriš na pitanje koje sam ti postavio? :ceka:
Koliko mogu da primetim, izbegavaš konkrente odgovore. Da li je to zato što ih nemaš? :think:

Bilo koja religija jeste religija, glupost je glupost, vernik je vernik, bog je bog pa zvao se Jehova, Alah, Manitu, Odin, Iluvar, Sila, Shrek ili Godzila.... :mrgreen:
Sve je to isti proizvod samo druga etiketa:roll:
Zanimljivo... dakle i ti si poklonik ateističkog mita (nisam još prihvatio termin, samo ga isprobavam da vidim da li mi se dopada :mrgreen:) koji tvrdi da su sve religije iste?
Da li bi mogla da objasniš na koji način je džainizam isti kao totemizam ili rimokatoličanstvo?

P.S. Generalizacija je nepogrešivi simptom zatucanosti i neznanja, o predrasudama da i ne govorimo. :whistling:
Koliko mogu da primetim, lokalni ateisti na forumu se prilično bune kada im se ukaže na ateizam francuskih glavoseča, tokom buržoaske revolucije, ili komunističke čistke.

"Batina ima dva kraja."
narodna poslovica

Aha... sad, da li možeš da ukažeš na tačke u tekstu koji si navela koje po tvom mišljenju možeš da primeniš na mene. Jedna će biti sasvim dovoljna. :ceka:

Očigledno nije. Izgleda da nisi pročitao poruku na koju odgovaraš. :think:

Čemu agresivnost? :dontunderstand:
Samo razgovaramo. ;)

Prvo, hrišćanstvo nije paganska religija, makar osnovne pojmove bi trebalo da savladaš pre nego što počneš da deliš ocene.
Drugo, davanje ocena o nečemu što očigledno ne poznaješ nije znak ni velike pameti ni velikog znanja, a ni pravilnog rasuđivanja.

Pretpostavljam da ovo možeš nečim i da potkrepiš ili samo lupaš u prazno? :ceka:

Znači ovo da nisi u stanju da odgovoriš na pitanje koje sam ti postavio? :ceka:
Koliko mogu da primetim, izbegavaš konkrente odgovore. Da li je to zato što ih nemaš? :think:

pod jedan,nisam ni rekao da je hriscanstvo paganska religija,citaj bolje,ako nisi naucio,vrati se u 7 osnovne kad se ucile sentence i uoptreba zareza kao menjanja smisla recenice. Pod dva mozes da se "gadjas" recenicnim sklopovima koliko god hoces,ali tvoje recenice ne da nemaju smisla,nego to cak nije ni zamena teza,jednostavno je lupetanje,ali klasicno. Ja nisam zaludan da ti objasnjavam ko je i sta je Deretic. Imas net pa proveri. Drugo odgovor mna pitanje moje ti nisi dao,nego si odgovorio kontra pitanjem-nauci bonton,vidim da ti nije jaca strana. Ali ponovicu-Ko je tebe postavio za glavnog i odgovornog duhovnog vodju na ovoj temi? To je moje pitanje. Ja sam na tvoje odgovrio i sva tvoja literarna egzibicija ne moze da skrene jednu cinjenicu...Ti momak nemas pojma o cemu pricas...Rest my case,dovoljno sam gubio vremena na likove kao sto si ti.

Zanimljivo... dakle i ti si poklonik ateističkog mita (nisam još prihvatio termin, samo ga isprobavam da vidim da li mi se dopada :mrgreen:) koji tvrdi da su sve religije iste?
Da li bi mogla da objasniš na koji način je džainizam isti kao totemizam ili rimokatoličanstvo?

P.S. Generalizacija je nepogrešivi simptom zatucanosti i neznanja, o predrasudama da i ne govorimo. :whistling:
Koliko mogu da primetim, lokalni ateisti na forumu se prilično bune kada im se ukaže na ateizam francuskih glavoseča, tokom buržoaske revolucije, ili komunističke čistke.

"Batina ima dva kraja."
narodna poslovica

Na konto ovoga... Francuske drvosece su donele progres kakav Evropa to tad nije imala niti videla a koji je proneo Lutecijin mali.
Dalje,komunizam je omanuo jer se nije zustrije razracunao sa opijumom naroda.
A trece,nisu svi snobovi pa da im smeta poreklo koje vode od radnika,drvoseca,snajdera i ostalih zanimanja...Nismo svi rodjeni sa srebrnom kasikom i ziveli na grbaci seljaka kao popovi i gospoda.Sto su nekad bila "gospoda" to su danas politicari-lopovi. Popovi se ne menjaju,ostaju lopuze kroz celi tok istorije.

SAPIENTI SAT
Induktivni zakljucak bi trebao biti dovoljan. Logika.
Tekst postoji sta ne shvatas promisli.:mrgreen:
Ako se ne pronalazis cool, bolje po tebe.
Zasto te ja pronalazim napisah, ospori logicni stav.

Poslednja izmena:
Na konto ovoga... Francuske drvosece su donele progres kakav Evropa to tad nije imala niti videla a koji je proneo Lutecijin mali.
A trece,nisu svi snobovi pa da im smeta poreklo koje vode od radnika,drvoseca,snajdera i ostalih zanimanja...Nismo svi rodjeni sa srebrnom kasikom i ziveli na grbaci seljaka kao popovi i gospoda.Sto su nekad bila "gospoda" to su danas politicari-lopovi. Popovi se ne menjaju,ostaju lopuze kroz celi tok istorije.

Koje mere je trebao jos da preduzme, da bi se zustrije razracunao sa opijumom naroda?

pod jedan,nisam ni rekao da je hriscanstvo paganska religija,citaj bolje,ako nisi naucio,vrati se u 7 osnovne kad se ucile sentence i uoptreba zareza kao menjanja smisla recenice.
Mea culpa... hoće oči da prevare kasno uveče, posle celog dana provedenog ispred monitora. :rumenko:
Dakle da se vratimo na tvoju tvrdnju da su paganske religije primitivne i najmanje razvijene.
Umeš li tu tvrdnju da nekako demonstriraš? :ceka:

Pod dva mozes da se "gadjas" recenicnim sklopovima koliko god hoces,ali tvoje recenice ne da nemaju smisla,nego to cak nije ni zamena teza,jednostavno je lupetanje,ali klasicno.
Ovo je tvoje objašnjenje za tvoju tvrdnju da sam raspravu spustio na lični nivo potpisnika teksta? :dontunderstand:

Ja nisam zaludan da ti objasnjavam ko je i sta je Deretic. Imas net pa proveri.
Tvrdio si da sam "štovaoc Deretića", a sada ne umeš da objasniš na osnovu čega si to tvrdio. :dontunderstand:

Drugo odgovor mna pitanje moje ti nisi dao,nego si odgovorio kontra pitanjem-nauci bonton,vidim da ti nije jaca strana. Ali ponovicu-Ko je tebe postavio za glavnog i odgovornog duhovnog vodju na ovoj temi? To je moje pitanje. Ja sam na tvoje odgovrio i sva tvoja literarna egzibicija ne moze da skrene jednu cinjenicu...Ti momak nemas pojma o cemu pricas...Rest my case,dovoljno sam gubio vremena na likove kao sto si ti.
Izvini, izgleda da sma zaista preumoran, ali zaista ne nalazim gde si dao odgovore na sledeća pitanja:
Mislim da bi bilo lepo da me uputiš, kad već insistiraš da si odgovorio na moja pitanja. :think:

I opet, čemu agresivnost? :dontunderstand:
Iznosiš tvrdnje, koje nemaš čime da potkrepiš, pa se onda ljutiš kada ti neko na to skrene pažnju.
Zaista je čudan taj tvoj bonton. Biće da je dosta različiti od onoga što ostatak sveta podrazumeva pod tim pojmom. :think:

Glavoseče, a ne drvoseče. Ah, i tebi se spavao kada si pisao, te je greška sasvim razumljiva.
Što se tiče progresa koji je donela buržoaska revolucija, on je diskutabilan. Na primer, francuske glavoseče su uvele veoma sulud kalendar, i uspele su da likvidiraju elitu francuske nauke, čime je Francuska izgubila vodeće mesto u Evropi koje je do tada imala.
Dalje, zahvaljući francuskoj buržoaskoj revoluciji, Srbija je pod Turcima provela nekoliko decenija više, što svakako nije pozitivno uticalo na progres. Da ne pominjem sukob Francuske i Crne gore.

Zaista... pada mi na pamet Pol Pot. Reci nam, šta su to Crveni Kmeri trebalo još "žustrije" da učine, kako bi se razračunali sa "opijumom naroda".

Koliko ja znam, današlji političara su listom deca nekadašnjih komunistički funkcionera ili su i sami bili komunistički funkcioneri, a što se ostalog što si napisao tiče, zaista ne vidim na osnovu čega to meni prebacuješ.

Koliko mogu da primetim, nisi ti agnostik, nego ateistički taliban. :think:

SAPIENTI SAT
Biće da sam propustio da pročitam zbog čega me ti pronalaziš u tekstu koji si navela. Molim te, uputi me na tu poruku.
A što se tiče zaključivanja indukcijom, sa njom ima jedan malecni, majušni problemčić - ta je metoda izrazito osetljiva na početnu premisu.
Dozvoli da ti demonstriram, šta bi neko (ko ne zna logiku, baš kao i ti), mogao da zaključi, ukoliko bi indukciju primenjivao na isti način kao i ti.
Mogao bi da na osnovu uzorka koji čine maoisti, staljinisti, radikalni komunisti, Crveni Kmeri, vladavine terora, itd. da zaključi da su ateisti skupina zatucanih, krvožednih ubica i razbojnika, željnih pljačke, mučenja, strahovlade, uništavanja civilizacijskih tekovina, itd.

No, vidim da nemaš konkretan odgovor na moje pitanje, na koji način se pomenuti tekst ondosi na mene, pa me interesuje zbog čega si onda uopšte postavljala tekst? :dontunderstand:

Koje mere je trebao jos da preduzme, da bi se zustrije razracunao sa opijumom naroda?

I posle stnco tvrdi da ti izmišljaš... :roll:

Odlican tekst, a koliko je dobar dovoljno govori cinjenica da su se odmah uzburkali duhovi i pocele prozivke ateisticka dogma, ratnici antihrista, demoni itd.

Ma nije valjda... onda ćeš moći da navedeš poruke u kojima stoje izrazi "ratnici antihrista" i "demoni", zar ne? :lol:
Što se teksta tiče, tekst predstavlja žalostan primer slabog obrazovanja. :thumbdown:

P.S. Uzgred, ti lepo ilustruješ ateističku dogmu, da čim je nešto ateističko mora da bude tačno.
Uh, trebalo je da napišem ateistički mit. :think:

...
pwn u 2 poteza

verovanje u slobodnu volju je potpuno nespojivo sa ateizmom.
ja kao teista verujem da svi imamo dushu koja je povezana sa nashim telom, i da su elektroni koji se ispaljuju izmedju neurona u nashim mozgovima proizvod nashih misli, koje se deshavaju u dushi.
ateista nema drugog izbora nego da bude materijalista, tj. da veruje da su ljudske misli proizvod fizichko-hemijskih reakcija u mozgu, a ne obratno, kao shto ja verujem, jer ateista nema pravo da veruje u postojanje dushe. po materijalizmu, sva materija funkcionishe po odredjenim zakonima, kao shto ti kazhesh "postoje pravila", samim tim tvoje misli su odredjene fizichkim zakonima, jer su tvoje misli proizvod reakcija chiste materije, koja funcionishe po prirodnim zakonima, dakle ne mogu da budu odredjene tvojom voljom, jer ti ni nemash volju, jer ti ni nepostojish, ti si samo sklop atoma i molekula.
dakle, svakom choveku je ochigledno da on ima volju i da je lichnost, a iz ateizma logichki sledi da je to nemogucje, shto nam govori da je ateizam jedno apsurdno verovanje.

...

izbor je prost, ili si teista ili si ateista.
ako si teista, jedina logichna opcija je da verujesh u vechno svesno bicje, a ako si ateista, jedini logichni zakljuchak je da ne postoji slobodna volja, i ne postoje lichnosti, vecj je sve mehanizovano po zakonima prirode..
naravno, uvek mozhesh da budesh teista koji veruje u neku nelogichnu religiju, ili ateista koji veruje da postoji slobodna volja (shto je isto tako jedna nelogichna religija), ako nemash problema sa tim da imash nedosledne stavove.

mnogo je lepo shto ateisti vole da trazhe mane i nelogichnosti u drugim religijama, volim i ja to da radim, u vezi sa tim je i moje napushtanje hrishcjanstva, samo je problem shto su skoro svi ateisti isti, ako ne i gori vernici od samih vernika, i ajde to shto prihvataju gomilu stvari chisto na osnovu vere, nego shto prihvataju toliko nelogichnih, pa i glupih verovanja, da je to smeshno..

od sluchajne kombinacije chestica nezhive materije nastao zhivot, i od nastavka tih sluchajnih kombinacija nastalo bicje koje ima svest i slobodnu volju. ma jeste. pa ako to nije glupa religija i dogma, neznam shta jeste.

kao shto reche tomas pejn, teshto je privhatiti da postoji beskrajnost prostora i vremena, ali je josh tezhe prihvatiti da ijedno od ta 2 ima granicu; isto je tako teshko prihvatiti da postoji bog, ali je daleko tezhe privatiti da ovaj univerzum, zhivot, i mi ljudi, kao svesna, racionalna bicja, postoji zbog sluchajnosti.
mada, to je teshko, kao shto rekoh, za ljude koji hocje da imaju dosledne stavove. za one koji nerazmishalju uopshte o nekakvoj logici, mudrosti, ili istini, njima nishta nije teshko, sem na stomaku, kad se prejedu.

Ma nije valjda... onda ćeš moći da navedeš poruke u kojima stoje izrazi "ratnici antihrista" i "demoni", zar ne? :lol:
Što se teksta tiče, tekst predstavlja žalostan primer slabog obrazovanja. :thumbdown:
Terminologija. Namerno sam naveo druga dva izraza jer sam pretpostavio da ces me citirati ako ih navedem. Drugim recima pitao si sta je ono sto ti delis sa prosecnim vernicima Avramskih religija pa upravo delis to da sagovornika nagradis nekim socnim epitetom onda kada ne mozes da oboris njegove tvrdnje valjanim argumentima. Na primer u ovom postu si iskoristio priliku da diskvalifikujes tekst na osnovu obrazovanja autora teksta odnosno autor ne poseduje kredibilitet jer nije dovoljno obrazovan.
Nisam upucen u obrazovanje ovog autora mada sumnjam da nije obrazovan.
P.S. Uzgred, ti lepo ilustruješ ateističku dogmu, da čim je nešto ateističko mora da bude tačno.
Uh, trebalo je da napišem ateistički mit. :think:
Ovo je argument zasto ti jesi slican prosecnom verniku Avramskih religija samo koristis malo drugaciju terminologiju ali sustina je ista, diskvalifikovati sagovornika na osnovu nekog socnog epiteta koji mu se nadene, a ne na osnovu argumenata.

Poslednja izmena:
...
pwn u 2 poteza

...
Ovde sam vise citao suptilne uvrede nego pravih primera. Mada reci za verovanje da je apsurdno je poprilicno ironicno.

Isto me interesuje jel postoji jos neka ateisticka dogma pored "bozanstva ne postoje" za koju ja ne znam, a izgleda ima ih mnogo kad svi ti "pwneri" ateista ih znaju i povezuju sve ateiste zajedno tim dogmama.

Isto me interesuje jel postoji jos neka ateisticka dogma pored "bozanstva ne postoje" za koju ja ne znam, a izgleda ima ih mnogo kad svi ti "pwneri" ateista ih znaju i povezuju sve ateiste zajedno tim dogmama.
naravno da postoje x) svaki stav ima svoje logichke posledice i zakljuchke koje mozhesh izvesti iz njih. npr. ochigledno je da iz dogme "da bog(ovi) ne postoje" koja definishe ateizam, logichki sledi dogma materijalizma, tj. ne verovanje u dushu i zagrobni zhivot. naravno, mozhe i ateista da veruje u dushu i zagrobni zhivot, ali onda ima nedosledne stavove.

Terminologija. Namerno sam naveo druga dva izraza jer sam pretpostavio da ces me citirati ako ih navedem.
Ovaj... drugim rečima, nisi zainteresovan za bilo kakav smislen razgovor. :roll:

Drugim recima pitao si sta je ono sto ti delis sa prosecnim vernicima Avramskih religija pa upravo delis to da sagovornika nagradis nekim socnim epitetom onda kada ne mozes da oboris njegove tvrdnje valjanim argumentima.
Ma nije valjda... da pogledamo zajedno.
Izneo si tvrdnju:
Odlican tekst, a koliko je dobar dovoljno govori cinjenica da su se odmah uzburkali duhovi i pocele prozivke ateisticka dogma, ratnici antihrista, demoni itd.
Prvo, ta tvrdnja nije logički ispravna, pošto prozivka po navedenim epitetima, čak i da je bilo, ne povlači sobom bilo kakvu ocenu o kvalitetu teksta koji je postavljen.
Drugo, prozivke po navedenim epitetima nije ni bilo.
Treće, koliko mogu da primetim izneo sam valajne argumente, a ne sočne epitete.
:bye:

Na primer u ovom postu si iskoristio priliku da diskvalifikujes tekst na osnovu obrazovanja autora teksta odnosno autor ne poseduje kredibilitet jer nije dovoljno obrazovan.
Nisam upucen u obrazovanje ovog autora mada sumnjam da nije obrazovan.
Oh, ne, nisam ja diskvalifikovao tekst... to dolazi kasnije. :per:
Samo sam primerom pokazao kako izgleda tvrdnja bez argumenta, jer iz nekog razloga dobar deo ateista smatra da tvrdnja koju ateista iznosi ima neka magična svojstva, pa je po definiciji tačnija od tvrdnje koju iznosi vernik.

Ovo je argument zasto ti jesi slican prosecnom verniku Avramskih religija samo koristis malo drugaciju terminologiju ali sustina je ista, diskvalifikovati sagovornika na osnovu nekog socnog epiteta koji mu se nadene, a ne na osnovu argumenata.
A da bi ovo demonstrirao si izneo neistinitu tvrdnju o prozivci koje nije bilo? :hahaha:

Ovo je tvoje objašnjenje za tvoju tvrdnju da sam raspravu spustio na lični nivo potpisnika teksta? :dontunderstand:

A što se tiče zaključivanja indukcijom, sa njom ima jedan malecni, majušni problemčić - ta je metoda izrazito osetljiva na početnu premisu.
Dozvoli da ti demonstriram, šta bi neko (ko ne zna logiku, baš kao i ti), mogao da zaključi, ukoliko bi indukciju primenjivao na isti način kao i ti.
Mogao bi da na osnovu uzorka koji čine maoisti, staljinisti, radikalni komunisti, Crveni Kmeri, vladavine terora, itd. da zaključi da su ateisti skupina zatucanih, krvožednih ubica i razbojnika, željnih pljačke, mučenja, strahovlade, uništavanja civilizacijskih tekovina, itd.

Dakle posto tako tebi odgovara zanemaricemo bukvalno znacenje teksta, tj da prva premisa jeste tacna i uopstavajuci cemo osporavati sam metod zakljucivanja.

Biće da sam propustio da pročitam zbog čega me ti pronalaziš u tekstu koji si navela. Molim te, uputi me na tu poruku.
U drugom slucaju posto tebi tako odgovara cemo se vratiti bukvalnoj sadrzini teksta i insistirati na bukvalnom tumacenju.

Kad vec insistiras ucinicemo ti komparaciju jednostavnijom:
I treće licemerje vernih se odnosi na njihov stav o verodostojnosti i istinitosti Biblijskih tvrdjenja. Kada neki ateista napadne vernika kako su tvrdnje o potopu, adamu i evi, ZEMLJI KAO RAVNOJ PLOČI, stvaranju čoveka iz blata itd; čista besmislica, on će se opravdati tvrdnjom kako su sve to samo alegorijski tekstovi sa simboličnim značenje i kako bibliju ne treba tumačiti bukvalno! A sami vernici kada im se to ćefne tumače bibliju bukvalno. Recimo kada vernici napadaju abiogenezu, oni direkno tvrde kako je bog stvorio čoveka ( iz blata najverovatnije ).

Sto se tice obrazovanja moje malenkosti i autora rec je o studentima, prosecnim;)
Ako si obrazovan, to nisam mogla da zakljucim jer ti vecina postova pocinje sa "Ma nije valjda..." i onda neki komentar prozet emotivnim ispadima, onda je jako primitivno i arogantno da nekog prozivas zbog slabog obrazovanja,
ako nisi obrazovan onda bi trebalo da znas da je svako neznanje vece od znanja.

"Batina ima dva kraja."
narodna poslovica

Za mene jesu jer ne verujem u onostrano ( natprirodno, astrologiju, bogove...) ono sto je zajednicko svim religijama i razlicito od ateista je upravo to verovanje.

E, a sada da demoliram taj hvaljeni "odlični" tekst. :per:
Citiram autora teksta, a ne Celeste, da ne bi ispalo da demoliram njenu poruku (link je ka poruci u kojoj je tekst postavljen). :cool:

Šta kažete vi vernici, na veronauci se deci samo prezentuje vera a na njima je da odluče (bilo odmah, bilo u zrelom dobu) da li će da veruju u boga ili ne. To je veoma licemerna tvrdnja jer teško da će se u zrelom dobu neko sa lakoćom osloboditi verske dogme kojom je ispran i zaludjen kao mali.
Koliko ja znam, na veronauci se obrađuje skoro isključivo hrišćanstvo, iz ugla pravoslavlja, dok se druge avramske religije tek pomenu, a o svim ostalima nema ni pomena.
Vernici ne tvrde ono što im autor teksta pripisuje. Kako to znamo?
Znamo na osnovu izjava samih vernika. To što autor smatra da su svi vernici isti je samo dokaz njegovog ili neznanja ili animoziteta prema religiji ili oba odjednom.

Deca u mladosti , psihički su nezrela, nemaju jasno izgradjene stavove i razvijene odbrambene mehanizme, a sa druge strane popovi su obučeni profesionalci, takodje ima li nekog izbora dete koje raste u verničkoj porodici i koje od malih nogu sluša o bogu, posmatra mantranja i rituale, osim da postane vernik.
Prvo, vernici ovo ne tvrde (videti prethodnu primedbu).
Drugo, koliko ja znam, postoje brojne religije koje nemaju popove.
Treće, da je izneta tvrdnja tačna, neverujući ne bi uopšte postojali.
Ergo, tvrdnja izneta na ovaj način nije tačna.

A normalno je da roditelji neće stvar prepustiti prirodnom toku, već će nastojati da dete oblikuju po svome stavu i liku, dakle upinjaće se da od njega naprave vernika.
Isti se prigovor može uputiti i roditeljima ateistima (svakako ne svim, a li statistički dovoljno značajnom broju, da bi primedba stajala).

Takvoj deci je od malih nogu, dakle nešto sistematski utisnuto u um i samim tim im je u kasnijem dobu otežana, pa možda čak i onemogućena svaka mogućnost preispitivanja verske dogme.
Opet, da je to tačno, ne bi bilo ateista. Drugo, vera ne isključuje sposobnost kritičkog razmišljanja.

Znaju to i popovi zato i tako intenzivno insistiraju na uključenju dece i mladih u verski život. Pa čemu drugo služe: pravoslavni časopisi za malu decu, verničke bojanke za decu, zbirke verskih priča za decu, dečija biblija i veronauka, čemu drugo služe nego da isperu još od malih nogu nevini dečiji um, da ga isperu, slude i indoktriniraju u željenom pravcu. Krajnji cilj svega toga jeste proizvodnja novih vernika i po tome se SPC ne razlikuje od sekti, popovi su isto lovci na duše kao što su to i sektaši!
OK, a kako se tačno sve ovo, za šta je odgovorna SPC, odnosi na pripadnike drugih veroispovesti? :dontunderstand:
Ne zaboravimo da se autor teksta obraća svim vernicima, a da je Celeste ovaj tekst postavila kao dokaz tvrdnje da je prosečni vernik, bilo koje religije - licemer.
Možemo li muslimane prozivati za žrtvovanja Asteka? Džainiste za Inkviziciju?
Ne, ne možemo, no autor teksta to svesno previđa.

A vera ( bilo koja) je dogma, zatvoren sistem učenja, koji se ne može fleksibilno menjati ili prilagodjavati i zbog toga vera i vernici uvek dolaze u sukob sa naukom i drugim progresivnim i kumulativnim poduhvatima.
Potpuno netačna tvrdnja, koja nam otkriva da autor teksta pojma nema ni o istoriji ni o religiji.
Zbog čega?
Zato što da zna ponešto o predmetu o kome piše sa toliko animoziteta, bio bi svestan da postoji smena matricentičnog, patricentričnim oblikom religije, pri čemu često dolazi do mešanja slojeva, a o sikretizmu da i ne govorimo.
Dalje, iznosi se potpuno netačna i budalasta tvrdnja da "vera i vernici uvek dolaze u sukob sa naukom i drugim progresivnim i kumulativnim poduhvatima".
Ovoa tvrdnja takođe demonstrira elementarno neznanje autora.
Zbog čega?
Zato što autor očigledno ne zna kako je nastao kalendar, kako je nastala astronomija, kada i zbog čega su otvoreni prvi univerziteti, ko su bili Mendel, Njutn i Lemaitre, itd.

Jednostavno nauka teži da dodje do istine po svaku cenu i sva njena tvrdjenja su neminovno podložna izmenama u smislu daljeg dopunjavanja i usavršavanja, a vera je sa druge strane zatvorena za izmene i zato ogorčeno mora da brani svoje pozicije po svaku cenu.
Da vera nije zatvorena za izmene, mogli smo da vidimo u prethodnoj primedbi, Stoga nije ova tvrdnja nije tačna u celini, iako jeste u prvom delu.

Pravi primer ogorčene borbe izmedju nauke i religije jeste sukob kreacionizma sa jedne strane i abiogeneze i teorije evolucije sa druge strane. Naime nakupljen je solidan broj dokaza da život može nastati od neživog, kao i da se život može spontano razvijati od prostijih oblika ka složenijim, ali vernici jednostavno ovako stanje stvari slepo odbijaju da prihvate. A nigde u abiogenezi ili teoriji evolucije se ne pominje religija, niti se teži njenom rušenju, do sukoba jednostavno dolazi usled netolerantnosti vere koja je krut sistem ne podložan ispitivanju. Na primeru kreacionizma se najbolje ilustuje zatvorenost verničkog uma, jer vernici su pre sposobni da prihvate neku neverovatnu i suludu priču tipa : «Čovek je nastao od Adama i Eve» nego nešto što je bazirano na materijalnim dokazima, sistematskom istraživanju, logici i racionalnoj analizi. Pri tome stepen verničke uspaljenosti i oduševljenosti nekom suludom idejom je utoliko veći ukoliko je ta ideja ludja, fantastičnija, neverovatnija kao i nelogičnija i kontradiktornija razumu. Najbolji primer jesu upravo nesrećni Adam i Eva. Vera dakle traži što manje logičkog i racionalnog razmišljanja a što više direknog prihvatanja. Jeste li se nekada lično zapitali nakon čitanja Biblije, verske propovedi ili nekog ličnog razmišljanja o veri, da li je sve to gomila gluposti? To su sve toliko primitivne i nelogične stvari, koje naprosto vredjaju zdrav razum. Zar mislite da bi Bog koji je toliko inteligentan i toliko duboko pronicljiv, da stvori kosmos, atome, čoveka, zakone fizike, matematike itd. bio tako vulgarno primitivan i uzak kao ono strašilo što je opisano u Bibliji? To su sve predstave primitivnih ljudi ranijih vremena, koji su bili na znatno nižem nivou razvoja od nas i koji su znali o prirodi i njenim zakonima mnogo manje nego što mi danas znamo. Pa zar nije ponižavajuće da se čovek 21. veka zaludjuje pričama o potopu, adamu i evi, bogu koji je sve stvorio za sedam dana? I dokle te laži da se transponuju u budućnost, dokle? I ne samo da ta primitivna učenja sapinju čoveka na unutrašnjem planu, već glasogovornici tih učenja uzimaju za pravo da se direkno mešaju čoveku u život, ko su bre popovi da govore omladini da je masturbacija greh , da treba zabraniti abortus, da ne treba vršiti genetska istraživanja itd. Religija je jedna velika kočnica napretka, pa religija se borila protiv imuno seruma (!) samo zato što se on bazira na antitelima krave ili konja koji se ubacuju u organizam čoveka. Po religiji (u to vreme) ubacivanje produkata drugih živih bića u čoveka je bilo nenormalno i protivprirodno. Tako se danas religija bori i protiv istraživanja ljudskog genoma, protiv ugradjivanja čipova u čoveka, pa se čak bori i protiv akceleratoa čestica u cernu. Da i protiv akceleratora, jer su odmah sve crkve (uključujući i SPC) izdale saopštenje kako je ovaj akcelerator vrhunac materijalizma i bezbožništa, te da je čak on i beskoristan po pitanju svoje osnovne namene jer ma šta se u njemu dogodilo, to neće pomoći da se otkrije rani početak svemira jer tobože nemoguće je čoveku da pronikne u duboku božiju promisao kakva je stvaranje kosmosa, a ko su sveštenici bilo koje konfesije pa da govore o nauci i naučnim istraživanjima, da li se možda oni razumeju u molekularnu biologiju, kvantnu teoriju polja, teoriju gravitacije, pa mogu da kritikuju ove oblasti, pa zar oni smatraju da im njihovo obrazovanje koje je veoma opšte i uglavnom filozofske prirode dopušta da kritički diskutuju o svakoj temi koja postoji?
Autor ovde proziva sve vernike za podršku kreacionizmu, a suprotstavljanje teoriji evolucije, pri tome izjednačavajući sve religije sa hrišćanstvom, bez ikakve distinkcije u pristupu.
Neko ko mene ili pripadnike moje veroispovesti prozove za tako nešto mora da pati od nekog teškog psihičkog poremećaja. :hahaha:
Uzgred, autoru teksta očito nije poznat stav velikog broja religija koje evoluciju priznaju kao činjenicu, a očito mu nije poznat ni predgovor Svetom pismu u izdanju SPC.
Opet smo svedoci nepoznavanja predmeta o kome se piše sa toliko uverenja u sopstvenu ispravnost.

Poslednja izmena:
Eh, raspisao sam se, a i tekst je malo duži, te moram da podelim odgovor u dve poruke.

I ne mojte mi samo reći da sve to radi samo katolička crkva a da je SPC po tom pitanju bolja. Na sajtu «Svetosavlje» možete naći pregršt tekstova kojima se propoveda najvulgarniji kreacionizam, osudjuje masturbacija i neka naucna istrazivanja. Ti tekstovi su najčešće pisani na način koji povredjuje zdrav razum. Uostalom i po svojoj želji da se upliće u gradjanska pitanja, u politiku, život ljudi, po svojoj želji za ekonomskim bogaćenjem kao i po seksualnom zlostavljanju; naša crkva nije daleko odmakla od katolika. Uostalom kako uopšte vi vernici i možete tvrditi da je vaš bog, odnosno vaša predstava boga ispravna, a da vernici drugih religija nisu u pravu. Ok možete reći da Judizam, Hrišćanstvo i Islam u suštini veruju u istog boga, ali šta je onda sa učenjima Budizma, Bramanizma, učenjima nekih politeističkih religija? Za njih ćete vi jednostavno reći da su sekte, da su njihova učenja ništavna kao i da oni nisu spoznali pravoga boga. Ali tu je paradoks, zar Bog ne bi težio da se u istom obliku ukaže svim ljudima, zar ne bi da postoji bog i jedna jedinstvena istina svi ljudi na isti način, verovali u jednog jedinog boga!? I ne mojte mi samo pričati nekakvu bajku o vavilonskoj kuli! Po vama neki ljudi imaju ekskluzivno pravo na pravu religiju i na pravoga boga, a zar ne bi bogu svi ljudi bili podjednako važni, šta li je taj bog neki rasista i fašista pa mu postoje ljudi višeg i nižeg ranga .
Gle, konačno se autor setio da postoje i druge religije. Nažalost, opet usled svog neznanja pokušava da primeni terminologiju i pojmove avramskih religija na ostale religije.
Uzgred, zaista se ne sećam kada su pripadnici moje veroispovesti ili budisti ili animisti ili totemisti ili džainisti ili itd. tvrdili da su njihova vera ili njihova božanstva ispravni, a da tuđi nisu.
Što se tiče težnji bilo kog božanstva, pa i avramskog boga, zaista ne razumem na osnovu čega autor svoje lične osobine pripisuje istom. :dontunderstand:

Takodje postoje još tri vrste licemerja vernih. Prvo licemerje je odnos vernika prema tekovinama nauke, iako vernici svim silama nastoje da otežaju ili osujete neka naučna istraživanja, oni će mirne duše koristiti sve udobnosti i prednosti naučnih dostignuća i savremenog života.
Eh, eh, pošto nema znanja, autor se rado služi klevetanjem kako bi pokušao da progura svoje patološk stavove.
Kao što sam već pomenuo izneta je tvrdnja neodrživa, a u šta smo se kroz date primere mogli i sami uveriti.

Vernik koji napada biologiju, kada se razboli neće se moliti dok ne ozdravi već će otići u dom zdravlja i tamo primiti antibiotik.
Koliko sam ja upoznat sa problematikom, veoma veliki broj vernika neće otiči u dom zdravlja nego u manastir, kod vidara, iscelitelja, itd.
Stoga, navedena tvrdnja nije tačna.

Isto važi i za druga otkrića protiv kojih se religija borila.
Aha... protiv astronomije, na primer, ili fizike, gramatiku da ne spominjem (ovo nije šala, već ozbiljan primer). :hahaha:

Drugo licemerje vernih je samo shvatanje i korišćenje nauke. Kada neka naučna tvrdnja ide u korist veri, vernici će je iz sve snage propagirati, a kada joj naprotiv ide na uštrb oni će je divljački napadati.
Zato svi oni vernici kao što su Njutn, Mendel, Lemaitre i oni koji su trenutno naučni radnici "divljački napadaju" naučne tvrdnje? :hahaha:
Uzgred, šta tačno znači "divljački napadati" u kontekstu naučne tvrdnje?
Mislim, pored očigledne primene tog izraza u propagandne svrhe, kako bi se ocrnili vernici, pošto argumentacije, a i znanja, očito nedostaje. :lol:

Zatim tu je i pojava široko rasprostranjena medju kreacionistima, a to je lažno i neispravno korišćenje same nauke da se demantuje nauka. Kreacionistička kvazi naučna dokazivanja se ili zasnivaju na nedovoljnom suštinskom razumevanju naučnih tvrdnji (iz čega neminovno slede neispravni zaključci) ili predstavljaju svesnu podvalu. Najbolji primer jeste kreacionistički dokaz da je zemlja stara samo 6000 godina, «pravilnim »izračunavanjem opadanja jačine magnetnog polja, medjutim ti imbecili su nepravilno koristili matematički obrazac, svaki srednjoškolac koji zna za eksponencijalne funkcije, može pravilno izvesti račun i opovrgnuti njihove tvrdnje. . .
Ovde već ima materijala da se razmišlja o instucionalizovanju autora na psihijatrijsku kliniku, zbog simptoma koji uključuju halucinacije, iskrivljenu percepciju realnosti, maniju gonjenja, fobiju od vernika, povećanu agresivnost,...
Autor, dakle, sve vernike proziva za priklanjanje kreacionizmu, iako mu je dostupan internet, te je sam mogao da proveri makar osnovne statističke podatke i lako se uveri da ono što priča ne samo da nije tačno, već se može opisati samo kao tendenciozna i maliciozna propaganda.

Ono što me zabrinjava je što forumski ateisti ćute i nisu reagovali na ovakve prozivke i iznošenje očitih neistina.
To nažalost ne govori u prilog njihovom integritetu i karakteru. Mogu da primetim da mi je veoma žao što niko od ateista još uvek nije reagovao sa osudom ovog teksta i što nastavljaju svojim ponašanjem da me uveravaju da ateistička dogma zaista postoji. :sad2:

I treće licemerje vernih se odnosi na njihov stav o verodostojnosti i istinitosti Biblijskih tvrdjenja. Kada neki ateista napadne vernika kako su tvrdnje o potopu, adamu i evi, ZEMLJI KAO RAVNOJ PLOČI, stvaranju čoveka iz blata itd; čista besmislica, on će se opravdati tvrdnjom kako su sve to samo alegorijski tekstovi sa simboličnim značenje i kako bibliju ne treba tumačiti bukvalno! A sami vernici kada im se to ćefne tumače bibliju bukvalno. Recimo kada vernici napadaju abiogenezu, oni direkno tvrde kako je bog stvorio čoveka ( iz blata najverovatnije ).
Ma nije valjda... stavovi svih vernika o verodostojnosti i istinitosti Svetog pisma.
To nije tačno čak ni za pravoslavce, svakako ne za sve hrišćane, a sigurno ne za sve vernike.

Kako neko može da ostane ozbiljan i da se ne smeje ovoj budali? :hahaha:

autor : Todor Vicentijevic

"Čega se budala ponosi, pametan se stidi."
narodna poslovica

Dakle posto tako tebi odgovara zanemaricemo bukvalno znacenje teksta, tj da prva premisa jeste tacna i uopstavajuci cemo osporavati sam metod zakljucivanja.
Nije bitno šta meni odgovara, a šta ne. Bitno je da početna premisa teksta nije tačna.
Što je tiče tvoje primedbe, u svojoj prethodnoj poruci si napisala:
SAPIENTI SAT
Sad, kada sam "osporio logični stav", želiš da promeniš pravila igra, jer si uvidela grešku.
U redu. Osporiću i tekst, tačku po tačku, zaista nije problem.

U drugom slucaju posto tebi tako odgovara cemo se vratiti bukvalnoj sadrzini teksta i insistirati na bukvalnom tumacenju.
Gle ovako... svoju tvrdnju da je prosečni vernik licemer si argumentovala tekstom koji si navela, a pri tome nisi u stanju da objasniš na koji način se taj tekst odnosi na prosečnog vernika.
Samo ti objašnjavam da bilo ko može da napiše tiradu protiv bilo čega, što ne zanči da je taj neko u pravu ili da je sadržaj tirade tačan.

Kad vec insistiras ucinicemo ti komparaciju jednostavnijom:
OK. Zaista bih voleo da mi navedeš makar jednu rečenicu iz bilo koje moje poruke na bilo kom forumu, koja te je navela da tvrdiš da se navedeni pasus može odnositi i na mene. :ceka:
Što se ostalih korisnika foruma tiče, znam da se slatko smejete. :lol:

Sto se tice obrazovanja moje malenkosti i autora rec je o studentima, prosecnim;)
Ako si obrazovan, to nisam mogla da zakljucim jer ti vecina postova pocinje sa "Ma nije valjda..." i onda neki komentar prozet emotivnim ispadima, onda je jako primitivno i arogantno da nekog prozivas zbog slabog obrazovanja,
ako nisi obrazovan onda bi trebalo da znas da je svako neznanje vece od znanja.
I to što ste studenti vas čini obrazovanim? :hahaha:
Merilo znanja nije kultura komunikacije. ;)
Što se tiče emotivnih ispada, do sada sam iste mogaoda primetim samo kod ateista koji su davali komentare u vezi tekuće rasprave.
Što se tiče primitivizma, isti se obično ogleda u predrasudama, generalizacijama, zatucanosti i neznanju... :per:

Za mene jesu jer ne verujem u onostrano ( natprirodno, astrologiju, bogove...) ono sto je zajednicko svim religijama i razlicito od ateista je upravo to verovanje.
Hm, da... vidiš, iznela si netačnu tvrdnju. Deo budista i džedaji su ateisti, ali veruju u natprirodno.
Nadam se da ćeš vremenom shvatiti sa koliko malo znanja si se upustila u priču o religiji. :bye:

Back